» »

naj mi nekdo razloži jazz

naj mi nekdo razloži jazz

1
2
»

LuiIII ::

Hm, zanimivo vprašanje, kaj sploh je umetnost?
Priznam, pojma nimam. Raje bi se vprašal zakaj sploh umetnost? Po moje leži razlog v tem, da smo ljudje bitja spoznanj. Želimo spoznavati stvari, kraje, čase, drug drugega,... in se jim čuditi. Na nek način nas to tudi osmisljuje. In ravno umetnost ima tukaj zelo pomembno in nezamenljivo vlogo. Zakaj? Morda samo skozi umetnost lahko razbiramo kompleksno povezanost in enkratnost časa, čustev, osebnosti, zmožnosti. Zato je umetnina neke vrste dialog ustvarjalca s zunanjostjo v katerem skuša preseči svoje meje, preseči samega sebe in dati drugim možnost, da dojemajo iz perspektive ustvarjalca. Prava umetnina je torej tista v kateri se ta preseženost nekako manifestira navzven, na opazovalce (poslušalce,...) in tudi samega ustvarjalca. Umetnina je torej stvaritev, ki s svojo pojavnostjo (eksistenco) nagovori oz. realizira. Ni nujno, da vsakega nagovori oz. mu kaj pove. Tudi ne nagovori vsakega enako.
Glasba je mogoče zaradi svojega medija še najbolj direktna oblika umetnosti in ima tudi najhitrejši pristop do naših čustev. Jazz je pri tem malce izjemen. Zakaj? Ker nas ne more tako zelo direktno nagovoriti, če ne poznamo nekaterih glasbenih zakonitosti, ker ga moramo poslušati, ne samo s čustvi, ampak tudi z "glavo". In ravno ta napor, ki ga mogoče zahteva za poslušanje, nam da neko dodatno notranje zadovoljstvo ob razumevanju in spoznavanju. Podobno je lahko recimo tudi z Bachovimi fugami, ki so primer matematike v glasbi. Ob samem jazzu pa gre zraven tudi za direkten dialog glasbenika s poslušalcem, ki je zaradi narave jazza neponovljiv in unikaten. Glasbenik pri tem svoja čustva, misli,... direktno in praktično trenutno s pomočjo inštrumenta in svoje spretnosti posreduje v glasbo, ki jih nato poslušalci čutimo. In ta čustva, misli se da skozi glasbo in gibanje do določene mere razbrati, jih začutiti in podoživeti. Z besedami bi bila mogoče ta čustva, misli,... težje opisljiva. Bila bi pa lahko bolj trajno zapisana. No, zato je pa tukaj poezija.

Lui

Marjan ::

Thrivial: Kaj naj bi bilo pri umetnosti neznanega? Neka čudežna sila - čiribu, čiriba? Al kaj, plis dej se zjasn.

Yohan: Sorry, sem mal jest kriv. Če nočeš da ti smetimo tukaj naredi nov topic >:D

joco:"da malenkost državnega proračuna gre na račun umetnosti, kulture, literature ipd"
Čimmanj - tem boljš.


LuiIII:
Spraševanje o nečem, ki ploh ni definirano je popolnoma brezpredmetno.
Napisal si tipično umetniško razmišljanje :D :O


p.s.
Dejte plis naredit že "elite forum". Plissssss
Kaj delate admini no?

burekar ::

Čim manj za kulturo? Zakaj pa to dober?

.:joco:. ::

Marjan: "Čimmanj - tem boljš."

Oprosti, te ne poznam, ampak to je zame skrajno sebično in primitivno!
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Marjan ::

Ne ne, za kulturo naj gre (pa še to je odvisen kaj vse sem notr uštuljo...)

Za umetnost pa ne.

Zakaj? Zarad vsega kar sem že zgoraj povedal.

.:joco:. ::

Umetnost je del kulture.

Pa da se ne bomo narobe razumeli. Vsak lahko "fejka" umetnost. Ampak ko nekdo v tem uživa, reskira, razlaga, razume... potem mu določeni osebki začno slediti. In to potem postane zgodovina in del kulture. In to je treba ohranjati in podpirati. To ve vsak državni voditelj, stranka, ureditev, ustava, kar koli. Vsak narod mora vzdrževati take stvari. In konec koncev, se v umetnosti država sama tudi promovira. Takorekoč posredno vlaga v svojo reklamo...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Thrivial ::

Marjan, tole:

Jaz sem bolj kritičen do glasbe. Pravim, da se ne moreš nanjo spoznat. Saj spada med umetnost, o tem pa itak veš kakšno mnenje imam.


lp
:: Member of Eror Team ::

... and Eror Team is gone...

iso2000 ::

Jaz tudi rad poslušam jazz - ne vedno in povsod, a vseeno. Ker tako glasbo med prijatelji poslušam praktično edini je težko slišati kaj novega - zato bi prosil za kakšne dobre predloge. Do sedaj sem poslušal/poslušam John Scofield, Pat Metheny Group, Ravi Shankar (violina), pa seveda Miles Davis, Coltrane, Jan Garbarek, Spyro Gyra, pa seveda razne kubanske zadeve.
Sedaj pa bi rad slišal še kaj novega.

Kaj je recimo vam ostalo v ušesu? Jaz zadjne čase največ poslušam Scofielda.
LP

Marjan ::

Thrivial, ja kaj je s tem mojim navedkom?

:\ :D >:D
(glej datume)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

Daedalus ::

Od jazza ponavadi poslušam tisto, kar se dobi na shoutcastu, tak da izvajalcev niti ne poznam kaj dosti. Mi pa prav sede, sploh če je kak deževen dan, la pa ko je treba premisliti kake osebne zadeve:8)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Fizikalko ::

Iso 2000, poleg nekaterih stvari, ki jih že poslušaš (upam, da veš da je Pat Metheny naredil še ful drugih plat poleg tistih z Groupom in so nore!!), ti priporočam še: Peter Erskine, CHICK COREA, Roy Haynes, Keith Jarrett (posebej koncerti), Kenny Garrett, Michael Brecker, Joshua Redman,... a bo dost?8-)

Aja, kdo je že mel neki čez fizike, mamico mu spalim!>:D

Tr0n ::

Baje da Jazz glasba govori oz. da vsak zvok pomeni doloceno pocutje, besedo, izraz. Zato tudi pevka, kot je bilo omenjeno iz sebe daje neke cudne zvoke :). Lahko da sem mimo vsekno, mogoce lahko kdo kaj bolje razlozi tole :). Sam sicer ne poslusam veliko jazza, zdi se mi pa zanimiva zvrst, ker mi deluje svobodno, improvizirano, random.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Milenijska glasba (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
9813122 (11499) Machete
»

Koga je navdušil Trance? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
636418 (4435) T-h-o-r
»

Kafkovo mesto pri vrednotenju umetnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
503969 (3503) bili_39
»

Poglasbimo forum. Pardon, ložo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
835301 (4462) Jack69
»

Kaj je umetnost?

Oddelek: Loža
192446 (2167) DavidJ

Več podobnih tem