» »

Siol, dva računalnika, IpCop, želja po mreži

Siol, dva računalnika, IpCop, želja po mreži

marsovcek ::

V hiši je Siolov modem (Sagem fast 3344), na katerega sta priklopljena dva računalnika. Ta dva računalnika bi rad med seboj povezal (baje modem to omogoča), a mi ne gre :| .

Na obeh tečejo Windowsi XP. Rač. 1 je neposredno povezan z modemom, rač. 2 pa preko IpCop-a. Čarovnika za omrežje sem spravil skozi, oba računalnika imata enak workgroup. Rač. 1 vidi v omrežju le sebe, rač. 2 tudi samo sebe. Kaj mi je storiti?

saule ::

Ne razumem sicer zakaj je 1 računalnik povezan preko IPCop drugi pa ne? Načeloma se to dela: Modem -> IPCop -> Switch -> 2 računalnika.

Kako točno je to pri siolu ne vem ampak pri T-2 imaš ti na modemu same WAN porte (vsaj tako sem videl pri kolegu, isto je tudi na optiki ampak tam ni modema... detajli...) in če je to isto pri Siolu si ti ubistvu en računalnik postavil direktno na internet drugega pa v LAN (torej za router, ki je v tem primeru IPCop)

Test:

Start -> run -> cmd -> ipconfig (na obeh računanlnikih)

Poglej gateway. Če je na obeh od modema (192.168.1.1 ali kaj v tem kontekstu) potem je modem tudi ruter in bi načeloma mogl delat je pa potem uprašanje kaj si počel z IPCop-om. Če je pa na enem računalniku IP od modema na drugem računalniku pa IP od IPCop-a boš pa pomoje moral še kakšen route kje dodat (na IPCopu).

Ampak mnogo bolj preprosto če skočiš do štacune in riskiraš tistih par € za switch se mi zdi.

marsovcek ::

Ipcop sem prej uporabljal drugje, kjer je ščitil en računalnik in taistega ščiti še sedaj. Routerja/switcha nimam namena nabavljati, ker mi mreža ni nujna (še vedno lahko med nadstropji tekam z usb ključem), bila bi pa dobrodošla - z že obstoječo opremo.

Na modemu sta dve rj-45 vtičnici in vsak računalnik se mora posebej povezati na net, tudi IP-ja sta različna. S 1. računalnika se "pokliče" Siol in nato dobi IP, pri drugem pa je potrebno poklicati iz Ipcop-a. Neposreden IP 2. računalnika določi Ipcop.

rdecaluc ::

Sagem fast 3344

Zdej če gledam isto stvar... naj bi tole bila črna škatla ki ima 4 porte ? Ali 2 ? No saj to ravno nima neke hude veze , ampak ta modem naj bi deloval kot switch. Zdej če je tako odpri internetni brskalnik ter v naslovno vrstico vpiši tale ip -> 192.168.2.1 (ponavadi je tale , drugače pa preberi navodila notri je vse napisano) in pokazalo se ti bo okno ki bo hotelo uporabniško ime in geslo. Pod username vpiši user in pod geslo tudi user. S tem boš če je vse po sreči dostopil na modem in tu lahko spreminjaš nastavitve. Pojdi pod basic ter Internet access setup. Tukaj vpiši tvoje siol upor. ime in geslo ter pritisni start. Zdaj bi moral modem delovati kot switch.

PS: Čim je to pri meni doma prižgano se z lahkoto povezemo v mrezo , imamo pa 3 računalnike. Glede IpCop pa ne vem nič.
Est modus in rebus. ,typos

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rdecaluc ()

saule ::

Ce ti iz enega racunalnika klices na siol (torej dial up) drug racunalnik pa se poveze preko IPCopa lokalno orezmje ne bo slo tako simpel. Tukaj bi moral potem vzpostaviti VPN povezavo med prvim in drugim racunalnikom ampak kaksnega smisla razen ucenja teh stvari tukaj ne vidim.

Moras locit WAN in LAN. WAN je internet, LAN je vse kar se dogaja za tvojim routerjem (IPCop je router). V LANu so stvari enostavne v WANu sicer tudi ampak za nekoga ki se na to spozna.

Kako tocno dela stvar preko modema ne vem ampak kakor koli je en racunalnik za routerjem ki po defaultu nima pojma da obstaja tisti drugi racunalnik. Vse te stvari se da nastavit tudi brez switcha ampak rabis za to vec znanja o katerem pa tukaj ne bi - bos pa nasel vse podatke na internetu.

Zakljucek bi bil torej: Ali povezes oba racunalnika na IPCop masino ali pa tekas po bajti z USB kljucem (ali pa si preberes par 100 strani tehnicne dokumentacije).

PS
Glede tega da je scitil racunalnik... Ce se ti pocutis varnejsega je to sicer ok ampak kaksne veze z realnostjo pa tukaj ni. Varnosti ti ne prinese out-of-the-box firewall ampak kaksne druge, naprednejse tehnologije + zelo dobro poznavanje tega podrocja. Pa se tukaj stvar ni nikoli 100%.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira routerja za majhno podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
393148 (2175) bastadu
»

kateri linux router priporočate!

Oddelek: Operacijski sistemi
61100 (853) asgard2.0
»

težave z IpCop-om

Oddelek: Omrežja in internet
181622 (1212) K0K0
»

IP cop in Ultra VNC!

Oddelek: Omrežja in internet
71188 (1030) poljapke
»

IPcop problem!

Oddelek: Omrežja in internet
61017 (932) SimplTech

Več podobnih tem