» »

Izdelava usmernika iz starega napajalnika

Izdelava usmernika iz starega napajalnika

rainmaker666 ::

zdravo!!

razmišlal sem da bi iz starega napajalnika izdelal usmernik na 5V in 12V. Zanima me če moram povezati pine ki pridejo normalno priključeni na matično ploščo in kako naj jih povežem. Da bi pa lahko napetost spreminjal pa bi dodal tudi potenciometer. kakšen naj bo da mi ga nebo skurilo??

A. Smith ::

Tukaj imaš dokaj izčrpen članek.

V njem boš našel tudi navodila, kako vklopiti napajalnik, ki ni priklopljen na matično ploščo.


Nastavljanje izhodne napetosti je pa drug problem. Zaporedna vezava potenciometra je nesmiselna rešitev, saj boš potreboval gigantskega, da bo dovolj močan, pa še izgube bi bile prevelike.

Edini smiselni način spreminjanja izhodne napetosti napajalnika bi bil poseg v krmilno vezje. Tu pa je vse odvisno od tega, ali sama izvedba napajalnika to dopušča, ter dostopnost informacij o uporabljenih komponentah. Če ne boš mogel najti datasheeta o integriranem vezju, ne boš dosegel nič.

Rač. napajlnik je cenen vir enosmernih napetosti 12V, -12V, 5, ... in kombinacij teh napetosti. Če pa želiš izdelati vir napetosti, ki mu izhodno napetost določaš s tipkami/potenciometrom, pa je bolj smiselna rešitev izdelava stabiliziranega usmernika, ki ne bo imel z računalniškim napajalnikom nič skupnega.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Azrael ::

Še malo branja.

Glede spreminjanja napetosti, ni mogoče dati nekega enostavnega odgovora, saj se izvedbe napajalnikov močno razlikujejo. Brez sheme in podrobnega razumevanja delovanja nimaš nič.

Namreč pogosto ni dovolj samo spremeniti delilnika napetosti, ki regulacijskemu sklopu posreduje podatke o višini napetosti na izhodu.

Ko želiš višje napetosti iz napajalnika, se pogosto izklopijo, zaradi dodatnih zaščit, ki tak režim delovanja zaznajo kot prenizko omrežno napetost /če te zaščite ni napajalnik lahko odpove). Tudi, ko je napetost na izhodu prenizka, spet ne delujejo pravilno. Enostavno rač. napajalniki niso namenjeni temu.

Če želiš usmernik s spremenjivo izhodno napetostjo, je mnogo bolje zgraditi svoj usmernik. Omogočajo bistveno več, kot lahko v najboljšem primeru izvlečeš iz rač. mnapajalnika.
Nekoč je bil Slo-tech.

rainmaker666 ::

ker za šolo in občasno za svoje ideje:8) potrebujem zanesliv usmernik sem se odločil da zgradim svojega.. ker pa v risanju elektronskih načrtov in jedkanju nisem ravno mojster me zanima če bi se dalo kje kupiti že zjedkano kaširano ploščico da bi potem samo prispajkal elemente nanjo.

Opkow ::

Imas 2 moznosti.
1. Gres na stran IC elektronika in si narocis KIT komplet. Kjer imas ze narejeno tiskano vezje in vse elemente zraven. Zadeve das v ustrezne luknjice na ploscico in 'samo' pospajkas skupaj.

2. Se najbolj ziher bo, da si nabavis ze narejeno zadevo v ohisju. ;)

Azrael ::

Če malo pogledaš po linku, ki sem ga prilimal zgoraj, boš videl, da avtor te strani tudi ponuja tiskanine za nekaj usmernikov različnih moči in lastnosti, cene so tudi navedene.

Izdelane usmernike ponuja tudi Conrad. Priporočam ti, da si ogledaš dokumentacijo in sheme, ne samo opisov, da boš vedel v čem je razlika med recimo na videz enakimi izdelki s precej različno ceno.
Nekoč je bil Slo-tech.

gringo22 ::

Mene pa zanima če ma kdo poročilo za laboratorijski umsernik 30v 4a

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Azrael ()

jest10 ::

Mene pe zanima, če imaš ti slučajno defektno tipkovnico?

Azrael ::

Hvala za opozorilo, polepšano.

Uporabnik faby11car, pretirana uporaba VELIKIH črk (več kot 10%) na spletnih forumih pomeni kričanje in neprimerno obnašanje, Pravila (6. člen).

Sedaj pa prosim na razumljiv način razloži kaj si mislil s "poročilo" ?
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Transformator 220V na 12V (enosmerni,10A)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1913269 (5440) krneki0001
»

popravilo usmernika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
212510 (1677) bmandl
»

napačni trafo?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
383855 (3196) korenje_ver2
»

Usmernik 1-25V, 5A

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
83604 (3413) a13misko

Več podobnih tem