» »

Router nastavitve?

Router nastavitve?

szavisek ::

Zanimajo me ti podatiki na routerju 10/100 in WAN / LAN. Pomeni ta oznaka da skozi WAN spušča 10M podatkov skozi LAN pa 100 ali nič od tega. Pojavlja se mi problem da približno pri 900kB/s uploada routerja zabriše dol, sicer se sam postavi večinoma nazaj. Včasih pa potrebuje tudi ponovni zagon. Do sedaj sem testiral dva routerja in oba se sesipata približno pri tej hitrosti. Seveda v kablu naj ne bi bil problem ker ko dam direkt iz modema v računalnik, brez problema dosežem svoj max upload. Imam statični IP in sem 99% siguren, da sem router pravilno konfiguriral glede na moje potrebe in želje. router je znamke JAHT, to pa zato ker so mi vsi trdili da je čisto vseeno kakšen router kupiš, da vsi delajo.
Lp
  • spremenil: gkovac ()

imagodei ::

Drugače je ROUTER, ne ROUTAR. :)

Sicer pa ja, imaš prav. 10M pomeni, da ima 10 Megabitov throughputa na WAN. Po LAN-u se lahko računalniki pogovarjajo na 100 M, takoj ko greš na WAN, si omejen na 10M. Pomeni, da si lahko nabaviš 20M VDSL linijo, pa ti nič ne pomaga, ker ti router zapira pipo.

In ja, lahko ga dol meče prav zaradi hitrosti, čeprav to ni pohvalno. Pač, bi ti moral omejiti hitrost. Verjetno ga pa najbolj zbluzi, ker 10M throughputa pomeni prepustnost v obe smeri - tudi če uploadaš, nazaj k tebi prihajajo določeni podatki (npr, pri TCP prenosu ACK paketi...). Tvoj router je očitno take moronske sorte, da ne zna pravočasno omejiti hitrosti in mu vsota izhodnega in vhodnega prometa zjebe sistem.

Varianta je, da kupiš boljši router, ki podpira Duplex na WAN strani, (10 gor, 10 dol hkrati), da kupiš router, ki prepušča več, kot 10 M, ali pa, da kupiš router, ki zna pravočasno omejit promet.

Je pa še ena možnost - da ti linija ne prenese več kot toliko, ali pa da ti provider omejuje na to striktno določeno hitrost... Pride do collisionov paketov in zadeva se sesuje oz. te ISP začasno "ubije".
- Hoc est qui sumus -

szavisek ::

Vav, rutar je trgovina v Lj in ta A sem najbrž od tu vzel in ga prenesel sem, :) zakaj imam tako asociacijo ne vem, jo žal imam. Hvala ti na zelo lepem in jasnem odgovoru.

"Malo para, malo muzike" primeren pregovor za mene ni kaj :)) .

Sedaj, ko to pišem dobivam še eno asociacijo in to pri tvojem nicku, tvoj konec dei. Imel sem sodelavca Edi-ja, kateri mi ni hoto povedat svojega nicka, ki ga na tej strani uporablja, se mi je pa tip lepo zapisal v spomin. Karkoli sem ga vprašal, vse je vedo, skratka zame vseved. Če nisi to ti, potem upam, da bo vsaj tisti pravi Edi to prebral, da bo vedo da ga še nismo pozabli...

Lp

imagodei ::

Nisem Edi, tolko ti lahko povem :) Hvala bogu. ;) Sicer nimam nič proti temu imenu, ampak si ne predstavljam, da bi mi bilo tako ime.
- Hoc est qui sumus -

gkovac ::

to pa zato ker so mi vsi trdili da je čisto vseeno kakšen router kupiš, da vsi delajo

brez zamere, ampak to je popolna bedarija. To je približno tako, kot če bi trdil, da je vseeno kateri avto ali pa računalnik kupiš. Povsod v kapitalizmu velja načelo malo denarja, malo muzike in isto velja tudi za routerje (oziroma rovtarje, rooterje, rutarje in tako naprej).

Firme, ki jih kupuješ so: D-link, Linksys, Asus, ostalim žnj firmam (JAHT, Belkin...) pa se je bolje izogniti.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

daljši doseg wifi signala

Oddelek: Omrežja in internet
366320 (4633) maremare
»

Zmogljiv žični router za 100mbit optiko.

Oddelek: Omrežja in internet
278483 (6615) war-dog
»

Hitrost interneta višja od hitrosti wirelessa

Oddelek: Omrežja in internet
81895 (1758) TheJack
»

Linksys BEFSR41 router - (pre)pogost restart?

Oddelek: Strojna oprema
232125 (1934) patriot10
»

Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18422446 (12003) amigo_no1

Več podobnih tem