» »

Zalman VF700 mod

Zalman VF700 mod

pozitron ::

Nevem, če sem temo dal v pravo sekcijo. Zanima me, če lahko oz. če je mogoče že kdo probal sledeče. Hladilnik za grafično zalman vf700 led, bi rad priklopil na grafično kartico, ker mi gre na živce, ker moram imet kabel speljan čez ohišje, da ga lahko priklopim na 5V adapter, ki se dobi zraven. Na matični niti nimam prostora, da bi priklopil, pa tut vent se vrti na maksimalnih obratih, kar pa ne potrebujem oz. mi je preglasno. Hladilnik izgleda takole s 3 pin priklopom LINK, na grafični pa je pa je priklop samo 2 pin, želel bi imeti nekako takole LINK. Imam stari hladilnik od grafične, kjer je kabel ter priklop 2 pin, mislil sem odrezati kabel, ter ga zvezati na zalmana na samo + in - (črn in rdeč), zalman ima pa še bel kabel, ki nevem čemu služi. Bi bilo vredu, če bi tako zvezal, odvečnega belega pa bi izoliral in pustil zraven? Bi grafična lahko uravnavala vrtljaje kot pri stock hladilniku, glede na temperaturo? Sej v skrajnem primeru mi je pomembno samo, da ventilator dela, mogoče bi lahko potem v biosu spremenil hitrost vrtljajev, če se ne bo samo reguliralo.

Hvala za pomoč.
  • spremenil: pozitron ()

AngelOfDeath ::

3 kabel sporoča obrate. Keri točno je to moram pa pogledat...

Jaz imam zalmanov krmilnik ventilatorjev in vse ventilatorje priklopljene gor.

x-boys ::

hoj!
Beli kabel sporoča obrate pri tem.:D

Azrael ::

Če je pri dvožilnem priklopui grafična kartica znala uravnavati vrtljaje ventilatorja, bo tudi v primeru novega ventilatorja, ki ima 3 žilni priklop (kabel za meritev vrtljajev pustiš nepriklopljen in izoliran).

Problema sta samo 2:
- ventilatorja, stari in novi, morata biti za isto napetost, oba za 5 ali oba za 12V;
- poraba novega ventilatorja v mA ali W mora biti enaka ali manjša od starega, drugače utegneš skuriti krmilno elektroniko za ventilator.
Nekoč je bil Slo-tech.

pozitron ::

Ventilator od Zalmana je za 12V napetost, lahko pa se ga priklopi tudi na 5V, ker se tudi zraven zraven dobi pretvornik, ki zniža obrate linky. Od originalnega gladilnika, pa na zadnji strani tudi piše 12V. Tko, da to potem štima, če prav razumem? Kar se pa porabe tiče, pa na originalnem piše zraven 12V, še 0.19A-sklepam, da je to poraba? Zdej na zalmanu pa nič ne piše, kje bi lahko to zvedel, ali mogoče kdo ve iz glave? Verjetno pa je poraba večja, če je večji ventilator (7.5mm)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

Azrael ::

Zoprna reč, poraba toka ni navedena ne v manualu in tudi na samem ventilatorju ni vidna. Najverjetneje je so te oznake na spodnji strani in brez demontaže ventilatorja niso vidne.

Je povsem možno, da je poraba tega aftermaket ventilatorja v rangu originalnega, saj se vrti zelo počasi, vendar bi jo bilo dobro kljub temu vedeti.

Če drugače ne moreš ugotoviti, priklopi ventilator na 12V in pomeri tok.
Nekoč je bil Slo-tech.

pozitron ::

Sem malo prebiral zalmanov support, pa sem našel tole:

Our VF700 is operates in following current.

At 12V = 2650RPM = 0.14A

At 5 V = 1400RPM = 0.06A

Original vent porabi 0.19A, pri 12V, se pravi, da potem vse ustreza Azrael al moram še kaj pazit. Do sedaj sem pri ventilatorjih vedno samo zvezal in dobro izoliral z bužirkami, je potrebno lotati/spajkati?

Azrael ::

Če je temu tako, lahko priklopiš brez skrbi.

>zvezal in dobro izoliral z bužirkami, je potrebno lotati/spajkati?

Boljše je, če je zaspajkano, ampak tudi, če boš neizolirane žičke samo skupaj trdno zvil in potem vse skupaj izloliral, bo tudi šlo.
Nekoč je bil Slo-tech.

pozitron ::

Sem zrihtal, dela super. potrudil sem se s kabli in zgleda kot original :), škoda da nimam digitalca:) Kar se pa uravnavanja vrtljajev tiče, pa nevem, glede na glasnost ne morem nič sklepat, ker se mi zdi skos konstantno, mogoče se tut ne povečajo, ker temp. ne preseže 60C z ati tool kocko. So pa mogoče temp. kakšne 2-3C nižje kot prej na 5V pri 1350rpm, samo glasnost je nekak enaka. Mogoče kdo ve kateri program prikazuje rpm na grafi, rivatuner mogoče?

Drugače sem zelo zadovoljen, upam da bo delalo tut naprej.

Hvala res vsem za pomoč!

AngelOfDeath ::

rpm-a ti noben ne more pokazati saj kabla za rpm nisi priklopil nikamor.
Grafična uravnava hitrost ventilatorja glede na temperaturo jedra.


edit: slovnica

Zgodovina sprememb…

pozitron ::

Sej u bistvu me ne moti. V biosu je sedaj 2D 25% in 3D 30%, mislim , pa da dela zalman kar pri polnih obratih in se nič ne spremija (je pa vseeno dovolj tih). Zanima me samo kako regulira kartica rpm npr. pri original hladilniku, samo z višanjem/nižanjem napetosi ventilatorja? Nevem sedaj a bi flashu bios z popravljenim na 100% v 2D in 3D da bi blo res skos 12v, da se nebi kej zalmanov vent pokvaru, če sedaj slučajno kej niha, ker je kao deklariran za 5V in 12V, vmes pa nevem.

AngelOfDeath ::

RPM spreminja z spreminjanjem napetosti. Tudi Zalmanov krmilnik ventilatorjev to počne z spreminjanjem napetosti med 5V in 12V... Tako da nebi smelo bit nič narobe ;)

pozitron ::

Ja, sej nisem še nič flash-al, dela vse vredu pa tut tih je, tko da ne bom drezal neki, če je vse ok.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znižanje vrtljajev ventilatorja na procesorskem hladilniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
193858 (3660) ST-777
»

Zalman 9700 led kontrola ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141884 (1680) KeXX
»

Regulacija CPU ventilatorja? Visoka temp. cpu-ja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
52449 (2327) umax
»

AMD 3000 Box- 6000 RPM?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
171516 (1197) BogyX
»

glasen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
352291 (1695) tigrr

Več podobnih tem