» »

Internetna in mrežna gesla

Internetna in mrežna gesla

jerneju ::

Torej, kaka gesla uporabljate?

Za:
* elektronsko pošto
* moneybookers, paypal, banke, itd.
* forume
* spletne trgovine
* ostale spletne portale
* komunikacijske programe (live messenger aka msn, skype,...)
* internetno povezavo
* wireless omrežje
* itd.

Imate povsod ista gesla? Poznam človeka, ki ima kar svoj rojstni datum za geslo pri vseh računih, tj. za elektronsko pošto, internetno povezavo, forume, itd.

Katere znake uporabljate v geslih?

Sam uporabljam gesla, dolga 16 znakov, vsebujejo pa male in velike črke, številke in ločila. Za sleherno zadevo imam drugo geslo.

kajzer ::

jaz imam bivšo pin kodo + nekaj črk za večinoma vse razen klika.

Ice-Heki ::

Em, začetek gesla je povsod enak - prvih 10 znakov in sicer sestavljenih iz malih , velikih črk, posebnih znakov (afne, pomišljaji, etc.), številk, zadnja dva znaka sta odvisna od strani.
Če stran ponuja manj kot 12 mestno geslo imam še eno 6 mestno geslo, PIN ima pa vsaka stvar svojega (bančna svojega, vsak GSM svojega ...).

Poleg tega imam v glavi še enih 15 gesel za dostop do različnih računalnikov, na katerih delam občasno (tam so gesla večinoma enostavna :| )

pizdarija1 ::

:\ Normalno povsod različna gesla :) recimo napišem odvisno od svojega počutja NPR (lečen sem in žejen tud) vržem v md5 dobim 32 mestno geslo tega pa potem še popravim z velikimi /malimi črkami številkami in posebnimi znakci! Se mi je pa enkrat zgodil da je stran imela napa ko naredim na svoj način 32 mest zamenjam geslo piše da je spremenjeno in 8-O novo geslo ne prime še sreča da se je dalo reseterat geslo in sem link dobil na mail! Aja gesla mam pa shranjena v beležki :) in jih ne poznam napamet!

jerneju ::

Jaz sem svoja 16-mestna gesla zgeneriral kar na neki spletni strani :).

Ice-Heki ::

@pizdarija1: Jest sm tud včasih mislu, da si vseh svojih gesel ne bom nikoli zapomnil ... pa ker se vedno znova logiram v različne portale sem si dokaj hitro zapomnil vsa gesla - jih znam celo bolje kot poštevanko :)
Pa če jih maš shranjene v notepadu upam da imaš vsaj za računalnik geslo, ki ga veš na pamet :)

pizdarija1 ::

@Ice-Heki :\ evo samplčič md5 (lečen sem in žejen tud ) pride vn 54a987dac92d7e1529013e02ab8b49dd pol pa mal po občutku pride vn neki tazga5}a98?dAc92d7e1€290 3E02a+8B49/d user je pod pasom sm itak se da čez ga pa varuje 25 znakcov te pa znam napamet :). Nimam pa na kompu nč tazga za vzet!

Tody ::

razen vsa gesla :)

Ampak tole je bolj bulshit kot ne :) Če bo kdo hotel vlomiti bo uporabil strojno dekodiranje, ker tok butast spet nemoreš bit da bi kako besedo iz slovarja vzel...

Res je da se 32 številk kasneje razbije kot 10 ampak to je pač problem da bo mašina delala dlje časa. Za tod da se bom lahko vpisal v nek portal pa res nerabim take kače...

Prav tako pri vseh teh moneybooker zadevah, če niso zavarovane z kakim certifikatom je to že kurac, če se pa kdo spravi vlamljat bo pa itak prej ali slej prišel do gesla.

pizdarija1 ::

Ja moj način ma 32 znakcov drugi majo lažja/težja gesel si ne zapomnim zato mi je vseno koliko znakcov ima copy-paste. Glede razbijanja gesel pa je rečeno da več kot 6 znakcev je resna izguba časa je pač tok velik kombinacij še posebej če so kakšne eksotični znakci :)

Če kdo želi priti do gesla lahko omejitev ni je pa vprašanje koliko ta zna večja zaščita man ljudi zna, lažji način je pa da vlomiš da prideš fizično do računalnika pogledaš za gesli na firefox ....daš keyloger kot pa da se matraš preko neta!

Na nekaterih straneh imajo pa za gesla celo plaintext 8-O! Se nespomnim točno ampak nekje sem dal recovery pasword in sem dobil na mail svoje geslo! Tko da če heknejo stran dobijo geslo, in ker so nekateri strašno pametni in dajejo povsod ista gesla :\!

jerneju ::

No saj, zaradi takih spletnih strani, kjer gesla ne kodirajo v nek md5 ali kaj novejšega, pač imam za vsak portal svoje geslo.

Problem je tudi v tem, da nekateri portali ne sprejemajo daljših gesel (uporabljam dolge 16 znakov) in tudi to, da so veljavni le alfanumerični znaki, drugi, npr. ločila, pa pač ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Passwordi me ubijajo! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
17643157 (29576) Pero_SLO
»

Hotmail gesla kar po domače rezal na 16 znakov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
8017787 (14465) BaToCarx
»

Razbijanje gesel z GPU je realnost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
10228963 (23394) MrStein
»

Analiza pobeglih gesel: še vedno nič novega

Oddelek: Novice / Varnost
176809 (6109) MrStein
»

Kako izbrati geslo

Oddelek: Informacijska varnost
203389 (2832) krho

Več podobnih tem