Forum » Strojna oprema » Napajanje matične plošče
Napajanje matične plošče
Poldy ::
V kratkem bom kupoval nov sistem, me je malo povozil čas. Tudi napisano je verjetno že bilo, pa vseeno prosim za obrazložitev:
Novejše matične plošče imajo sedaj poleg (mislim da) 2x8 tudi 2x4 konektorje za napajanje - starejše plate so imele le 2x8 in 2x2.
Sedaj me zanima, v čem je razlika med 2x2 in 2x4, zakaj so sploh podvojili itd... pa ne rečt da v številu pinov .
Hvala za odgovore.
Novejše matične plošče imajo sedaj poleg (mislim da) 2x8 tudi 2x4 konektorje za napajanje - starejše plate so imele le 2x8 in 2x2.
Sedaj me zanima, v čem je razlika med 2x2 in 2x4, zakaj so sploh podvojili itd... pa ne rečt da v številu pinov .
Hvala za odgovore.
Liker ::
Hehe, najprej pravilni podatki:
Zelo stare ATX plsoce so imele 20pin ATX connector in nic drugega.
Potem so uvedli se 12V linijo (4pin) za dodatno napajanje procesorja.
Sedaj se uveljavlja 24pin ATX connector in 8pin 12V linija.
Nekatere plosce imajo pa se ekstra molex konektor za dodatno pci-e napajanje.
Kakor sem jaz razumel manual moje plosce (ki ima vse razen molex-a) je za delovanje nujno potreben napajlnik ki ima 20pin ATX in 4pin 12V.
oba 'dodatka' se pravi ekstra 4pin ATX in 4pin 12V pa se priporocata predvsem ce bo na plosci kak bolj power hungry procesor (12V) ali pa bo na njej veliko periferije (ATX).
Vsekakor bi ti pa priporocil nakup novega napajlnika, predvsem ker bo verjetno ze imel sata napajlne kable, in podobne stvari ki jih moderni racunalniki potrebujejo.
LP,
B'
Zelo stare ATX plsoce so imele 20pin ATX connector in nic drugega.
Potem so uvedli se 12V linijo (4pin) za dodatno napajanje procesorja.
Sedaj se uveljavlja 24pin ATX connector in 8pin 12V linija.
Nekatere plosce imajo pa se ekstra molex konektor za dodatno pci-e napajanje.
Kakor sem jaz razumel manual moje plosce (ki ima vse razen molex-a) je za delovanje nujno potreben napajlnik ki ima 20pin ATX in 4pin 12V.
oba 'dodatka' se pravi ekstra 4pin ATX in 4pin 12V pa se priporocata predvsem ce bo na plosci kak bolj power hungry procesor (12V) ali pa bo na njej veliko periferije (ATX).
Vsekakor bi ti pa priporocil nakup novega napajlnika, predvsem ker bo verjetno ze imel sata napajlne kable, in podobne stvari ki jih moderni racunalniki potrebujejo.
LP,
B'
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Računalnik je kar naenkrat crknilOddelek: Pomoč in nasveti | 5950 (4967) | solatko |
» | 24-pin KONEKTOR na matični plošči in 20-pin na napajalnikuOddelek: Strojna oprema | 7070 (5119) | Win8NonGrata |
» | Kater napajalnik mi svetujete?Oddelek: Kaj kupiti | 2726 (2209) | veteran |
» | Članek: Urejenje napajalnih kablov vprašanja in komentarjiOddelek: Hlajenje in modifikacije | 3396 (2830) | ZaFo |