» »

Kako izvesti pasivno hlajenje?

Kako izvesti pasivno hlajenje?

eVro ::

V kratkem bom menjal nekaj komponent in hkrati gledal tudi na to, da bi bilo čimveč hlajeno pasivno. Vem, da se enemu ventilatorju ne bom mogel izogniti, bi pa rad da je že ta čimtišji.

Komponente so/bodo:

Intel C2D E6750 (kaj kovinskega dam tukaj gor da bo delovalo?)
Asus matična s pasivnim hlajenjem
Pasivno hlajena grafična kartica
LC6550 550 W napajalnik s 14 cm ventilatorjem
...

Torej porajajo se vprašanja:
1. Kaj dat na procesor, da mu ne bo vroče?
2. Kateri ventilator uporabiti za odvod toplega zraka iz ohišja? 14 cm od trenutnega napajalnika ali kupiti enega dobrega 12 cm in ga dati zadaj na ohišje, napajalnik pa zamenjati za pasivnega?
2.1. Kateri pasivni napajalnik je dober?

bate ::

MA ti sploh ne rabiš nobenga ventilatorja, če je res nujno pa naj bo 14cm. Sam imam odprte stranice pa v streho sem luknje navrtal z enim debelim svedrom. Noter je pa E6550, ki bi moral brez vsakih težav delat s kakim mal večjim hladilnikom, baje da je tale super, ga mam namen nekoč kupit. Sklepam, da bo hlajenje zadostno, ker je funkcionirala že varianta celeronD 2.66 in en prastar fanless hladilnik.
Z grafično bi pomojm moral imet še manj problemov, vzemi kaj ne pretiranega(7600,8600,2600,8500,2400) pasivno hlajeno. Lahk poskusiš tud 7900gs al pa 8600gts. Gts mam trenutno in se kar greje, drugih težav za zdaj ni.
Napajalnik je pa podobna reč, tole sem pred kratkim zasledil in zgleda ugodno. Lahk pa tud kaj tkole najdeš, je nekako kot laptopi sam na čase začne pihat in da drgač mir.

To je uglavnem to, mal več boš zapravil, komponente bodo delale pr mal višjih temperaturah, ne bo ultimativna zadeva za igrice na 320" zaslonu ampak razen škrebljanja diskov bo zadeva tiho.

wooted ::

sonic tower rev.2, že omenjen napajalnik, pa 2 12cm dobra venta pa bo zadeva tiha... sam imam sonic tower, na grafi mam 4cm ventilator na 5V (7600gs), barakuda diske, pa ta napajalc z 14cm ventom.. zadeva na P4 (2800@3541Mhz) deluje na 50°C brez ventilatorja na haldilniku, s tem da je na zadnji strani 12cm vent ki izpihava zrak, na sprednji pa še en da vpihava in hladi diskovje.... zadeva skoraj neslišna ( zmerjenih 15dB) ste vedl da ma cesta 50dB če si oddaljen 200m?

oolh ::

Pasivno hlajenje (za nenavijalce):

Ohišje: THERMALTAKE Armor VA8000BWS (Priključen en 12 cm ventilator spredaj in en 12 cm ventilator zadaj. Ostala dva, ki ju dobiš zraven opcijsko, zaenkrat ne priključuj - jaz jih nisem. Pred morebitno priključitvijo dodatnega ventilatorja zgoraj in dodatnega zadaj, premeri temperaturo v ohišju in temperaturo komponent. Ohišje je zračno, stestirano in predpripravljeno za brezventilatorsko hlajenje. Zgolj odklopiš še oba 12 cm ventilatorja in ju vklopiš po potrebi med pasjim poletjem.
THERMALTAKE Armor je predpripravljen za vodno hlajenje, tako da je dober nakup pri morebitnih spremembah med pasivnim, ventilatorskim ali vodnim hlajenjem.
Moraš pa vzeti v zakup, da gre za zajetno in težko mrcino.
Tu je še podrobnejši opis - link.
151,28 €

Če že kakšen ventilator, potem še Cooltek obloge za stišanje, ki so prirejene za Thermaltake Armor ohišje.
21,36 EUR

Brezventilatorsko hlajenje procesorja: THERMALTAKE Sonic Tower Rev.2 CL-R0323
30,31 EUR

Brezventilatorsko hlajenje grafične kartice: Thermaltake Schooner CL-G0009
30,41 €

Hlajenje rama na grafični: kot npr. CL-C0026
8,99 €

Dodaš še pasivno hlajenje pomnilnika, veznega čipovja ter diskov, in pozabiš na skrbi s kontrolo tekočine, ter morebitnim nedelovanjem črpalke in ventilatorjev. In predvsem pozabiš na HRUP. Tišje bo, kot na britofu ob polnoči :)
...
Pri pasivno hlajenih napajalnikih pa po vseh prebranih testih in ocenah svetujem previdnost. Večina jih ne priporoča. Niti ni potrebe po njih, saj dobiš kvalitetne in zmogljive - z ventilatorskim hlajenjem - pri 16 - 19 dB.
In po testih sodeč, s pasivno hlajenimi napajalniki ne pridobiš nič, saj se poveča potreba po dodatnem hlajenju v ohišju.
Več tukaj - link.
...

Za navijalce pa pride v poštev pri stišanju hrupa v sobi vodno hlajenje, ali pa še boljše - PC na hodnik, če so ušesni čepi nezaželjeni. :)

...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oolh ()

Keyser Soze ::

Če boš naredi en fino zračni kanal skozi svojo kišto, ne vidim ovire, zakaj napajalnik ne bi mogel hladiti celotnega sistema. Samo kišta bo morala biti "custom made" ali pa vsaj KONKRETNO modificirana.

Ker zna ta 14cm ventilator ustvarit kar močan zračni tok.
OM, F, G!

oolh ::

To je pa še cenejša varianta. :)
Potrebno pa bo stestirati sistem pod različnimi obremenitvami in hlajenje prilagajati po potrebi.

Keyser Soze ::

Dobra stran tega je tudi to, da napajalniki prilagajajo hitrost ventilatorja tudi glede na obremenitev in temperaturo samega napajalnika. Če imaš torej dovolj močen napajalnik bi ta moral laufat na minimalnih obratih.

Večina komponent je pa itak sposobnih laufat pasivno z zmernimi (cenovno) hladilniki.

Za procesor bi ti priporočal Schyte Ninjo V2.0, ker ima dokaj redka rebra (ni restriktivna) in je zato primerna za pasivno ali skoraj pasivno hlajenje.

Grafično ne vem kakšno si lastiš, vendar bi tudi tu veljalo malo bolj pogledat za kakšnimi velikimi redkimi rebri, če se že greš ta špil. Za ram pa tako ali tako pridejo po večini v kompletu z glavnim hladilnikom.

Precej važna je postavitev komponent. Desktop ali tower ohišje, klasična ATX razporeditev ali pa custom made ohišje. To je dobro vedeti, preden kupuješ hladilnike.
OM, F, G!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero ohišje?

Oddelek: Kaj kupiti
233311 (2414) Picero
»

Thermaltake Armor stranica s 25cm ventilatorjem

Oddelek: Kaj kupiti
7971 (971) kixs
»

Predlog za nov računalnik - NUJNO

Oddelek: Kaj kupiti
151875 (1586) bluefish
»

katero ohišje!

Oddelek: Kaj kupiti
362705 (1877) Svizec69
»

Ohišje

Oddelek: Kaj kupiti
131442 (1177) kapca81

Več podobnih tem