» »

Ubuntu 7.10

Ubuntu 7.10

1
2
3

'FireSTORM' ::

Seveda se da.
V BIOSu nastaviš boot iz USB diska kot primarni boot.
Torej ko bo disk zraven bo bootal iz USB diska, ko ga pa ne bo pa iz internega diska.
Seveda interni disk mora bit pod secondary boot option in računalo mora podpirati USB boot.
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Super. Če bi pa želel, da se uporablja na dveh PCjih bi pa verjetno moral imet inštalirane dvoje driverje ane?

'FireSTORM' ::

Ubuntu je itak zasipan z driverji tako da mislim da nebi bilo problema.
Ampak potem rabiš take nastavitve kot sem zgoraj opisal na obeh računalih.
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Zelo uporabno. Preden se bom odločil naredit to bom pa preizkusil vsa namizja, da vidim katero mi najbolj ustreza. Enkrat prej sem se že ukvarjal z Knoppix distribucijo (KDE namizje) in sem se zato odločil najprej sprobat KUBUNTU.
Downloadal sem različico PC (Intel x86) desktop CD, mountal iso file in zapekel na cd. Ko sem želel bootat iz cdja mi je sicer zagnal cd, ampak se je kmalu javil neko napako na ploščku. Zdej pa ne vem a je to posledica napake pri peki ali bi moral uporabit 64-bit PC (AMD64) desktop CD različico?
Imam pa HP 6715b z AMDjevim procom X2 TL-56. Isto se je zgodilu tudi na enem drugem laptopu z Intel Celeromovim procom.

Klik do Kubuntu, kjer sta na voljo dve različici za dolpoteg.

Edit: A kdo uporablja kak program za virtualizacijo in katerega priporočate? Zastonj seveda, da bi sprobaval te live cdje znotraj viste in mi ne bi bilo treba pečt imagov na cdje.

Hvala za odgovore.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

ms virtual pc

arjan_t ::

vmware server, je zastonj in poganja vse živo :)

Lahko nameščaš tudi 32-bitno verzijo, to ni problem

R33D3M33R ::

A ta server omogoča tudi namestitve programov?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

arjan_t ::

jup jup

Oskubljena workstation verzija

'FireSTORM' ::

Davidenko tudi Kubuntu uporablja KDE namizje, tako da probaj Ubuntu kater ima GNOME namizje in boš videl razlike.
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Za Kubuntu sm se odloču da preizkusim najprej zato, ker mi je najbolj poznano. Dolg časa nazaj sm namreč se igračku s Konppix. Itak bom sprobu vse, ker imam možnost download jih ful hitr (za izmenjavi v tujini lovim od faksa wireless k leti do 2MB/s :D , ampak torrenti ne delajo, tko da loh sam direktne linke uporabljam :) ), zato hočm nardit virtualizacijo sistema znotraj viste, da mi ne bo treba pečt cdjev.

Edit: Očitno je blo neki narobe k sm peku un cd, ker dol sm potegnu pravi fajl.

Zgodovina sprememb…

'FireSTORM' ::

Ja virtualizacija.
Jaz uporabljam VirtualBox in je tudi za Windows. Kako se obnese na Visti nimam pojma in niti nimam želje probat ;)
http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Maš x86 in AMD64 verzijo.
Those penguins.... They sure aint normal....

Daedalus ::

+1 za VirtualBox.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Davidenko ::

Sem sprobal VirtualBox in me nekaj zanima. Tam kje kreiraš novo virtualno mašino je treba pač nastavit določene stvari in med drugimi, je treba tudi izbrati disk. Jasno mi je, da če želiš instalirat OS je treba izbrat to, ampak jaz bi rad pognal samo liveUbuntu. Upam da veste kaj mislim. Je to možno znotraj VirtualBoxa in kako ali je bolje uporabit VMware?

Edit: Kakšen je OS Type Ubunta 7.10?

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Ehm, ne rabiš izbrati diska. Lahko pustiš tud brez.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kriko1 ::

Za live CD-je, kot ti odpre dialog za kreiranje diska, klikneš samo next.

Davidenko ::

Naredu sem mašino, ji odmeril 256MB rama in 8MB Video Memoryja. Ko poženem mi lepo boota iz mountanega cdja, ampak ko kliknem start or install xbuntu mi začne zmanjkovat enkrana. 10 sek črnine, pa za 2 sec namizje, tako da lahko vidim napredek v virtualizaciji. Mislim, da je nekaj narobe s host sistemom, v mojem primeru Visto.:\ Za vzrok napake mi je našel neko posodobitev, ampak še zmeri isti šmorn. Ma kdo kako idejo kako bi rešil težavo? Sm probu namestit VMware pa je blo pri instalaciji neki narobe in niso probu še enkrat. Hvala za pomoč.

kriko1 ::

Hm, jaz sem dal 512 MB rama ter Vram nisem tikal, dela spodobno, poganjam pa kar iz isota na disku (imaš možnost uporabe iso slike kar iz diske, je hitreje). Host pa imam linux.

k4vz0024 ::

Naj mi nekdo pove. Ta sistem se da namestiti brez posega v obstoječe Windovse? Kako pa je z de-instalacijo?

TX

R33D3M33R ::

Kolikor vem samo zbrišeš sliko sistema in to je to.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

'FireSTORM' ::

Ehm, ne rabiš izbrati diska. Lahko pustiš tud brez.

Pa saj lahko daš 1GB diska kao in daš dinamicaly expanding file in ti generira datoteka ki je velika par KB.
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Sm razmišlu v tej smeri tut ja, ampak ker mi neki serje - očitno zarad viste - bom rajš nehu se igračkat. Enostavno si ne mrom prvoščit da se mi kej sesuje. Zmeri namreč ko poženem vitualno mašino mi po nekaj mučnih trenutki umiranja sistem vrže vn bluescreen in se ponovno zaštarta. Mal sm bral na forumu VirtualBoxa in tut drugi majo težave na visti.
Če ma kdo kako rešitev, da mi povrne mal upanja za uresničitev načrta preikušanja različnih distribucij Linuxa, z besedo na dan. Drugače se bom pa to še enkrat drugič ko bom doma in bom se lahko igral na sekundarni mašini.
Hvala za pomoč do zdej.

'FireSTORM' ::

Bo kar v visti problem.
Jaz VBox uproabljam že kar lep čas na Linuxu brez kake samcate težave, razen zvok tu in tam zafrkava ki mi pa itak ni pomemben v virtualni mašini.
Those penguins.... They sure aint normal....

coffeetime12 ::

Se strinjam z Firestorm-om. Problem bo v Visti (kje pa drugje, polizdelek-skrpucalo). Sam uporabljam Virtualbox in vse deluje brez problemov (Zakaj? Zaradi banke. Ampak se bo tudi to spremenilo). Zadeve sem preiskusil tudi s Parallels Workstation 2.2---> rezultat=odlično :) . Pa koga briga zvok?>:D

'FireSTORM' ::

Saj pravim da mi ni zvok pomemben in ga itak potem v WinXP na virtualni mašini izklopim oz. mute-am v mixerju, samo da ne slišim bednega zvoka ob zagonu virtualne mašine ki ga oddajajo windowsi.
Those penguins.... They sure aint normal....

kriko1 ::

Zvok lahko sklopiš globalno za vsak virtualni stroj posebej v nastavitvah, tako potem sploh ni zvočne na voljo v virtualni mašini. Sicer jaz imam nastavljeno na ALSA in dela brez težav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

'FireSTORM' ::

Vem da lahko ampak se mi to ne ljubi in nimam časa.
VBox itak rabim samo takrat ko moram projekt prevest za windows.
Those penguins.... They sure aint normal....

mile ::

OmegaBlue ::

Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

TheHijacker ::

Da še jaz povem moje izkušnje z Ubuntu 7.10. Doma se mi je valjal nekje v kotu star PC (AMD K6 300Mhz s 128MB rama in 15GB diskom) na katerem mi je že davno tega prijatelj inštaliral Slackware linux. Na njem mi je tekel Apache, PHP, MySQL, Bind (za moje lastne domene) in pa imel sem urejeno, da se je vsak dan ponoči delal backup iz enega izmed naših strežnikov na ta računalnik.

Tako kot Apache, PHP, MySQL je tudi distribucija slackware zastarela. Nekoč sem se še matral posodabljat vsaj PHP in pa Apache, sedaj pa mi je kot čistemu laiku v Linuxu to postalo pretežko. Želel sem na novo inštalirati neko Linux distribucijo, ki se bo dala enostavno posodabljati in bi delovala na tem starem PC-ju. Cel internet je bil poln novic o Ubuntu 7.10, ki je ravnokar izšel zato sem se odločil da ga probam...

Ker nisem hotel starega PC-ja kar takoj podret sem šel v VMWare varianto. In ko bo ta delovala, bi potem enako naredil na starem PC-ju. Na EasyVMX sem si naredil nov virtualen PC (enako s 128MB rama, le disk sem povečal na 60GB). Na mojem delovnem računalniku pa sem inštaliral brezplačni VMWare Player. Snel sem si še Ubuntu 7.10 Server ISO in ga mountal v ta VMWare PC. Na internetu sem našel odličen vodič, kako zinštalirat strežnik z vsemi pomembnimi paketi (PHP, MySQL, Apache, Bind, Postfix, Courier). Držal sem se ga ko pijanec plota in ko sem prišel do zadnje strani vodiča, sem imel nameščen celoten strežnik (brez delova za ISPConfig).

Dodal sem mu še Sambo, da lahko dostopam do diska preko Windows skupne rabe. Potem pa k konfiguraciji. Večino stvari sem prekopiral iz starega strežnika. Vse pa ni šlo (poštne nastavitve). Največ pomoči sem dobil kar lepo na googlu. In ko mi je uspelo skupaj spravit še RoundCube IMAP, je bila zadeva končana. Preusmeril sem vse porte na ta novi strežnik in dodobra stestiral.

Zadnji korak naj bi bil ponovna inštalacija na tisti stari PC ampak sem se odločil drugače. Imam še en Windows PC, ki ga tudi uporabljam kot strežnik (na njem imam slike in druge share, ki jih vidimo v našem domačem omrežju). Ni ravno neka zmogljiva mašina, ampak dovolj dobra, da poganja VMWare. Tako sem celotne datoteke prestavil nanj, inšaliral VMWare player, uredil autorun ob ponovnem zagonu in celoten Ubuntu 7.10 Server mi sedaj teče znotraj tega PC. Prišparam na prostoru in energiji.

Dober občutek, ko se nečesa lotiš in kljub kakšnim težavam uspešno rešiš in ti na koncu vse deluje... Če se še kdo odloča za inštalacijo podobno moji in se mu kje ustavi me lahko vpraša.
http://www.google.si

Davidenko ::

Tale EasyVMX in VMware Player špila tako kot mora, tudi na visti. :)) Trenutno pišem tole na Ubuntu. Zanima me pa nekaj. Če želim izbrisat virtualno mašino je ok če kar zbrišem mapo v kateri so vse datoteke, ki jih je ustvarila ali priporočate kakšen bolj varen postopek?
Je pa res fajn občutek ko tole dela. 8-)

Edit: Pa še nekaj. Lahko mountam Kubuntu, čeprav sem ustvaril mašino za Ubuntu? Če ne, kaj pa potem izberem kot OS Type na EasyVMX?

Edit2: Sem že ugotovil, da ko izključim virtualno mašino, da tisti faila zginejo. Evo trenutno pa preizkušam Xbuntu. :D Mi je pa bolj všeč, ker je bolj enostaven.

Zgodovina sprememb…

'FireSTORM' ::

KUbuntu = Ubuntu + KDE - GNOME
XUbuntu = Ubuntu + XFCE - GNOME
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Sem naložil zaresno virtualno mašino z dodeljeno kapaciteto diska 4,7GB, 256MB RAMa in morm rečt da dela super. Tako kot sem pričakoval.
Edino nekaj pa ne morem pogruntat kako spremenim.
V OpenOfficu sem mal nastavitve štelu in mi je ikone v orodni vrstici spremenilo v besedila, zdej pa ne vem kako nazaj.
Upam, da ve kdo kako se to nastavi, ker je skoraj nemogoče uporablat gumbe z besedilom. Da bo bolj jasno prilagam sliko.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Davidenko ::

Zgornjega odgovora ne morm popravit zato nov post.

Uglavnem našel sem rešitev. Problem je bil, da sem spremenil temo (za izgled) in da ni bilo inštaliranih ikon za to temo.
Klik na postopek rešitve.
Zdaj mi pa sijejo crystal ikonce. :D Matr vsak dan se neki novga naučim s tem Linuxom.

Davidenko ::

Bom kar tuki vprašu.

Kako naj inštaliram SeaMonkey na Ubuntu? Dol sem potegnu Linux GTK2 datoteko, sam nekak ne štekam kako naj poženem, ker ko sem razpakiral je tam pač instaler sam ko ga poženem se nič ne zgodi. Navodil na uradni strani pa ne razumem. Kak namig?

'FireSTORM' ::

apt-get --install seamonkey ne pali?
Še prej pa apt-get --update
Those penguins.... They sure aint normal....

Davidenko ::

Ni mi ravno jasno kam naj to vpišem. Sem gledal po pomoči sam nikakor ne morm ugotovit.
Se vidi da sem svež. :D

Edit: OK, očitno v terminalu. Če dvakrat kliknem na installer datoteko mi da možnosti med katerimi je tut poženi v terminalu, ampak ne dela. Za trenutek laho vidim terminal, ampak se potem takoj ugasne. Pojma nimam kako in kaj.

Zgodovina sprememb…

Quikee ::

Davidenko: beri ;)

edit: oz. še lažje: v terminal vpiši "apt-get install iceape" ali pa v Synapticu poišči iceape in instaliraj. Iceape se imenuje debian-ova identična verzija SeaMonkey-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Quikee ()

pikachu004 ::

mene pa zanima ce je kaksna razlika v trajanju baterije na prenosniku med win xp in linux.
ker med visto in xpj je kar velika. sedaj imam xp, pa mi traja okoli 2ure, programe ki uporabljam pa delajo tudni na linuxu tako da ce se da prisparat kaj na bateriji bi probal ta (k)ubuntu.

OmegaBlue ::

Zelo odvisno kateri prenesnik in kako imaš stvar nastavljeno, meni stvar na linuxu približno 20 minut dlje. Zakaj točno - blage veze ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

pikachu004 ::

ce pogledam v task manager imam procesor vedno na 10-50%, v linuxu ko dam 'top' pa je do 20%.
bom probal se na prenosnik pa bomo vidli :)

zee ::

na prenosniku Lenovo x60s traja baterija precej manj + računalnik se _dosti_ bolj greje kot v XPjih, vendar vseeno manj kot v Visti.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mavrik ::

Zelo odvisno od prenosnika je. Če je _vse_ podprto, potem bi se lahko zgodilo, da boš pridobo kaj. Je pa Ubuntu znan kot distro, ki troši več elektrike kot ostali.

Če pa ni laptop v popolnosti podprt (kar je veliko bolj verjetno), boš mel v rokah stvar, ki ti skuri energijo precej prej, se pregreva. Plus, Ubuntu ma problem pri laptop-modu, kjer zelo zelo pogosto izklaplja disk in mu tako zelo krajša življenjsko dobo na določenih modelih.
The truth is rarely pure and never simple.

OmegaBlue ::

Mavrik to stvar so že ovrgli, ubuntu ni kriv za pogosto izklapljanje na bateriji, to kontrolira bios. Seveda se da spremeniti da ubuntu kontrolira.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Mavrik ::

To je stvar razvijalcev. Na Windowsih in MacOSu se ne pojavlja, na Ubuntuju pa se. Na to sem ga hotel opozoriti. Dvomim da se on sekira, kdo je kriv, zakaj zadeva ne dela.
The truth is rarely pure and never simple.

Pouh ::

sem začetnik v telem linuxu in mam problem z diskom ntfs (gor so windowsi in muske..), katerega mi noče mountat.
če ma kdo 5 min cajta da tole rešmo, mi lahko na zs pusti msn.
lp

zee ::

Če je govora o meni, se sekiram, ker v službi uporabljam Linux in sem v njem dosti bolj efektiven kot v Windowsih (ne, to ni napeljevanje na flamewar).

težavo s pregrevanjem sem "rešil" tako, da sem inštaliral nazaj Windows XP...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Paramedic ::

primoz+: edino to lahko povem, da se ntfs ne da mountat v linux, če si windows ugasnil s hibernate (mirovanje), potem je nekako zaklenjena taka particija.
Če pa pri tebi ni to krivo, pa naj drugi pomagajo. Sicer pa ubuntu sam mounta particije.
End transmission.

kriko1 ::

#sudo tail -f /var/log/messages
ter poskusi mountat.
Verjetno boš dobil kak izpis da je particija "dirty" in noče priklopit (če si kdaj naredil reset).

'FireSTORM' ::

Zelo odvisno kateri prenesnik in kako imaš stvar nastavljeno, meni stvar na linuxu približno 20 minut dlje. Zakaj točno - blage veze ;)

Enako, nekje 20-30min mi zdrži dlje.
In sicer imel sem na obeh zagnano muziko, ful glas na slušalke(Predvajal sem enako muziko tu in tam za testiranje)
FireFox, ThunderBird.
Dve uri sem lahko brez problema brskal na XPjih potem je pa baterija postala kritična.
Na Linuxu pa nekje 2 uri pa pol, malenkost manj.
Aja pa brez frequency scaling tu in tam.

Če ne moreš mountat ntfs particije pa poskušaj mountat z force.
V /etc/fstab je zapis približno tak:
/dev/sda1 /windows ntfs-3g defaults 0 0
Pri defaults pa dodaj:
,force
brez presledka ampak samo vejico in takoj zraven force.
Podatki se seveda pri tebi lahko razlikujejo. Če pa hočeš iti po varni strani pa v Linuxu zaženi ntfsfix, rebootaj in idi v Windowse da in pusti da se izvede do konca, spet rebootaj in nazaj v Linux pa bi moralo it.
Those penguins.... They sure aint normal....

Zgodovina sprememb…

Pouh ::

to sm že prej probaval pa ni hotlo. problem je bil ker se mi je xp enkrat restartal->ko pa sem hotel it not je napisalo da fali ntoskrnl.exe.

Zdaj mi je po 10. poskusih ratalo pridt v safe mode in varno ugasnit računalnik.
Zdej vse lepo dela po vaši zaslugi (no, samo tale ntoskrnl zrihtam pa bo).

hvala usem
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 10.10 SIOL IPTV in nastavitev dveh kartici

Oddelek: Pomoč in nasveti
103779 (3653) prastroj
»

Dodajanje nove statične route?

Oddelek: Omrežja in internet
111959 (1804) BlueRunner
»

[Ubuntu server 8.04] - povezava se prekine

Oddelek: Operacijski sistemi
81465 (1369) BaRtMaN
»

Ubuntu in nedelujoč net

Oddelek: Operacijski sistemi
81783 (1599) Pyr0Beast
»

Wireless in Linux

Oddelek: Omrežja in internet
121091 (921) shock

Več podobnih tem