» »

Predalava enofaznega asihronskega elektro motorja

Predalava enofaznega asihronskega elektro motorja

ttomaz ::

Kako bi lahko predelal 220v elektro motor-asinhronski, tako, da bi ga lahko uporabljal za agregat. Nekje sem prebral pred leti, potrebo po odsranitvi dijod na tuljavah. Prosim za pomoč!
TNX

Azrael ::

V asinhronskih enofaznih motorjih ni nobenih diod.

Predelava takega motorja se izvrši tako:

- če ima vgrajeno centrifugalno stikalo, se le tega odstrani, oziroma vsaj njegov del, ki je montiran na rotorju, samo stikalo se preveže;
- odstrani se morebiten štartni kondenzator;
- vgradi se kondenzatorje za trajno obratovanje, ki imajo delovno napetost enako ali višjo, kot nekdanji štartni kondenzator;
- motor se preklopi na isto smer vrtenja, kot ga bo gnal pogonski stroj.

To je v glavnem vse. Napetost in frekvenca sta neposredno odvisni od vrtljajev in je zelo zaželjeno, pravzaprav nujno, da ima pogonski stroj nek regulator, ki skrbi, da vrtljaji ne varirajo preveč. Kapaciteta kondenzatorjev se določi s poskušanjem. Če je kapaciteta premajjhna, generator ne zmore niti nazivne moči, če je prevelika, se samo brez potrebe greje in dodatno zavira pogonski stroj.

Če je kondenzator primerne kapacitete in ima pogonski stroj regulator vrtljajev, generator ne potrebuje zaščt proti preobremenitvi, saj se v primeru preobremenitve ali kratkega stika razmagneti in ne oddaja več energije. Tudi iz tega razloga je nujen regulator vrtljajev na pogonskem stroju, saj v takem primeru pogonski stroj lahko dobi previsoke vrtljaje, če nima regulatorja.

Minus takega generatorja je v tem, da moč induktivnih bremen (varilni transformatorji, hladilniki in podobno) ne sme preseči 1/3 nazivne moči, saj se v nasprotnem generator razmagneti in dokler je na njemm induktivno breme prevelike moči, ne oddaja nič energije, po odstranitvi takega bremena pa dela spet normalno.

Toliko za 1x.
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

motor na 12/24 V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
93818 (116) zamotsloteh
»

Agregat skuril opremo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1911410 (1943) starfotr
»

asinhronski elektromotor kot generator (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8123863 (9329) A. Smith
»

Pomoč pri računanju in vezavi ventilatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
243788 (3182) mirator
»

motor kosilnice -> agregat

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
115496 (5264) flasha

Več podobnih tem