» »

Crkuje disk?

Crkuje disk?

G-man ::

Imam disk Western Digital WD1600JS na SATA-II. Pred dnevi sem računalnik razprašil s kompresorsko pištolo. Gor sta dve particiji: za WinXP in za Ubuntu. Na novo sem sformatiral in naložil gor Ubuntu 7.04. A sedaj se mi dogaja, da disk random se ugaša in potem nazaj prižiga, kar pa povzroči. Včasih se to zgodi že v GRUB-u, včasih v Windows (a se nekako spravijo skup nazaj, nisem še dovolj testiral), Ubuntu pa zmrzne. Javilo mi je napake "rejecting i/o to dead device" v Ubuntu-ju a po Googlanju sem opazil, da se to dogaja predvsem USB diskom (kot zanimivost, v Windows se disk naloži kot USB disk).

Dlje nisem raziskoval, ali to naključno ugašanje pomeni, da je kakšen kratki stik v napajanju, je čipovje na disku fuč, ...?

R33D3M33R ::

Ja, saj. SATA diske Windows XP prepoznavajo kot removable device (še vedno ne vem zakaj).
Moja razlaga za tako ugašanje bi bili razrahljani napajalni kabli ali pa umazani kontakti. Zato disk tu pa tam izgubi napajanje in se resetira. Preveri, če so kabli vredu nameščeni.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

G-man ::

Da, kabel je bil bolj švoh pripopan v disk :) Najlepša hvala za nasvet.

Modri dirkač ::

SATA diske Windows XP prepoznavajo kot removable device (še vedno ne vem zakaj)

Pol maš pa ti neke ueber posebne Windouse...
Everybody lies!

Urc ::

Pol maš pa ti neke ueber posebne Windouse...

Pol jih mam tu jaz 8-O :D

Modri dirkač ::

Men jih prepozna kot čisto navaden disk.
Verjetno je prej problem v sata kontrolerju ...
Everybody lies!

Cveto ::

Pa saj so removable! Sata disk lahko priklopiš (in odklopiš) tudi med delovanjem računalnika, windowsi ga lepo najdejo, instalirajo driverje in že lahko delaš. Jasno pa je da tega ni priporočljivo delati z sistemskim diskom.

bluefish ::

privzeto jaz ne dobim SATA diskov kot removable device. Mi jih pa tako označi, če namestim nVidia driverje za plato, v njih pa izberem tudi namestitev SATA kontrolerja.

R33D3M33R ::

No evo. Zdaj poznam razlago. Tudi sam vedno namestim gonilnike za chipset.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prižiganje starejšega prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
5920 (741) avian2
»

Sata HD kot počasen USB HD