Forum » Pomoč in nasveti » Ob zagonu kompa se ustavi že na memory testu
Ob zagonu kompa se ustavi že na memory testu
Viper_XxL ::
Najprej en pozdrav od novega člana!
Imam en čuden problem. Od ene firme sem dobil komp, pentium 2 400 mhz proc, 10 giga disk, 128 rama, matična je asus P2B, skratka precej stara zadeva. Gor so bili naloženi XP ki pa so bili pod geslom ki ga nisem vedel, pa niti oni ker že precej časa komp ni bil v uporabi. Tudi v Biosu če sem nastavitve spremenil da bi se mi bootal iz CD-ja ter nastavil jumperje na disku v slave položaj nisem mogel inštalirati na novo winsov, ker nisem vedel kaj bi, sem naredil veliko bedarijo- disk sem priklopil na svoj komp in ga formatiral.
Ko sem ga hotel priklopiti spet na staro kišto se je stvar ustavila takoj na začetku že na memory testu (nekje na št. 196800 približno), ne morem dostopit v Bios, skratka nič, tipkovnica izgleda mrtva saj ni prižganih nobenih lučk. Bom naštel stvari ki sem jih potem naredil:
- odklopil disk
- odklopil rame, enega po enega, ko sem imel vse zunaj sem enega po enega dodajal, menjaval položaje v katerih so bili
- iztaknil baterijo od matične, zunaj je bila nekaj dni, preizkusil zagon z in brez baterije pa ni bilo sprememb
- menjal disk z drugim
- odklopil floppy in cd pogon
Vse neuspešno, pravzaprav stvar je pri vseh ukrepih ostala ista, torej memory test se je ustavil pri prej omenjeni številki (vedno natančno na isti).
Kakšen problem imam, morda sem ubil matično? Komp sem hotel zrihtati za očeta, bi mu popolnoma zadostoval saj ga potrebuje samo za pisanje dokumentov in pregled e-pošte
Imam en čuden problem. Od ene firme sem dobil komp, pentium 2 400 mhz proc, 10 giga disk, 128 rama, matična je asus P2B, skratka precej stara zadeva. Gor so bili naloženi XP ki pa so bili pod geslom ki ga nisem vedel, pa niti oni ker že precej časa komp ni bil v uporabi. Tudi v Biosu če sem nastavitve spremenil da bi se mi bootal iz CD-ja ter nastavil jumperje na disku v slave položaj nisem mogel inštalirati na novo winsov, ker nisem vedel kaj bi, sem naredil veliko bedarijo- disk sem priklopil na svoj komp in ga formatiral.
Ko sem ga hotel priklopiti spet na staro kišto se je stvar ustavila takoj na začetku že na memory testu (nekje na št. 196800 približno), ne morem dostopit v Bios, skratka nič, tipkovnica izgleda mrtva saj ni prižganih nobenih lučk. Bom naštel stvari ki sem jih potem naredil:
- odklopil disk
- odklopil rame, enega po enega, ko sem imel vse zunaj sem enega po enega dodajal, menjaval položaje v katerih so bili
- iztaknil baterijo od matične, zunaj je bila nekaj dni, preizkusil zagon z in brez baterije pa ni bilo sprememb
- menjal disk z drugim
- odklopil floppy in cd pogon
Vse neuspešno, pravzaprav stvar je pri vseh ukrepih ostala ista, torej memory test se je ustavil pri prej omenjeni številki (vedno natančno na isti).
Kakšen problem imam, morda sem ubil matično? Komp sem hotel zrihtati za očeta, bi mu popolnoma zadostoval saj ga potrebuje samo za pisanje dokumentov in pregled e-pošte
Azrael ::
Takole, Google pravi, da imaš Slot1 matično. Za začetek (pri računalniku izklopljenem iz elektrike!) potegni ven procesor in ga vstavi nazaj v slot in to 2x ponovi.
Precej verjetno bo potem delalo.
Če ne pomaga, pomeri napetost baterije, če je pod 2.5V menjanj.
Disk si priklopil prav? Kabel je pogosto možno priklopiti na 2 načina.
Čemu disk na slave? Disk naj bo vedno master, CD ROM pa slave, če je na istem IDE kanalu oz. po domače rečeno kablu. Če sta obe napravi vsaka na svojem kablu, morata biti obe nastavljeni master (če je na kablu samo ena naprava).
V BIOSu samo nastaviš vrstni red naprav na katerih naj računalnik ob zagonu išče sistemske datoteke. Pri tem razna spreminjanja priklopov niso potrebna.
Precej verjetno bo potem delalo.
Če ne pomaga, pomeri napetost baterije, če je pod 2.5V menjanj.
Disk si priklopil prav? Kabel je pogosto možno priklopiti na 2 načina.
Tudi v Biosu če sem nastavitve spremenil da bi se mi bootal iz CD-ja ter nastavil jumperje na disku v slave položaj nisem mogel inštalirati na novo winsov,
Čemu disk na slave? Disk naj bo vedno master, CD ROM pa slave, če je na istem IDE kanalu oz. po domače rečeno kablu. Če sta obe napravi vsaka na svojem kablu, morata biti obe nastavljeni master (če je na kablu samo ena naprava).
V BIOSu samo nastaviš vrstni red naprav na katerih naj računalnik ob zagonu išče sistemske datoteke. Pri tem razna spreminjanja priklopov niso potrebna.
Nekoč je bil Slo-tech.
kixs ::
Cudna so to pota hekerjev
Cist mi ni nic jasno zakaj si sel sarit po mashini, da bi Winse instaliral!??
Najenostavnejse analiziras napako, da gres korak po koraku od zadaj naprej
Iz masine vse vrzes ven razen CPU, VGA in 1 ploscico rama. Vse ostalo je izklopljeno (floppy, hdd, cdrom, itd.) Napajanje seveda mora bit.
Ce ne dela, potem zamenjas rame s kaksnim drugim.
Baterije ne ven dajat, za to imas na plati jumper, ki ti resetira bios. Vse to pise v navodilih.
Preverti tudi, da si pravilno prikljucil tipkovnico - spodnji PS2 prikljucek.
LP
Cist mi ni nic jasno zakaj si sel sarit po mashini, da bi Winse instaliral!??
Najenostavnejse analiziras napako, da gres korak po koraku od zadaj naprej
Iz masine vse vrzes ven razen CPU, VGA in 1 ploscico rama. Vse ostalo je izklopljeno (floppy, hdd, cdrom, itd.) Napajanje seveda mora bit.
Ce ne dela, potem zamenjas rame s kaksnim drugim.
Baterije ne ven dajat, za to imas na plati jumper, ki ti resetira bios. Vse to pise v navodilih.
Preverti tudi, da si pravilno prikljucil tipkovnico - spodnji PS2 prikljucek.
LP
Vrstni red naprav sem nastavil pa vseeno ni hotel zaganjati cdja, zato sem poskusil tudi z nastavljanjem jumperjev. Sicer sploh ne bi šaril po mašini.
Hvala za nasvete, bom preizkusil in potem poročal.
Hvala za nasvete, bom preizkusil in potem poročal.
Torej, procesor sem dal ven in not pa ni pomagalo, disk je pravilno priklopljen. Ker ne morem izmeriti koliko je baterija še dobra sem dal kr iz svojega kompa noter pa je še naprej isto. Zdaj mi preostane samo da razen grafe, procesorja in ploščice rama vržem vse ven in probam ugotoviti če je zanič mogoče disk, cd pogon, floppy itd.
Še kaka ideja, če morda tudi tu ne najdem "krivca" ?
Še kaka ideja, če morda tudi tu ne najdem "krivca" ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj je narobe z diskom?Oddelek: Strojna oprema | 3489 (2767) | Mesar |
» | Trdi diskOddelek: Pomoč in nasveti | 3521 (2748) | Voluharr |
» | CMOS Checksum BadOddelek: Pomoč in nasveti | 1158 (986) | roni125 |
» | Ulra66 Bios is not installed - kaj naj naredim?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1801 (1466) | amigo_no1 |
» | secondary ide channel no 80 conductor installOddelek: Pomoč in nasveti | 1599 (1407) | Lizard |