» »

"noise" - šum v jpeg (jpg) datotekah

"noise" - šum v jpeg (jpg) datotekah

Avby ::

Šele danes sem se prvič zavzel da ja "šum" pri pretvorbi iz BMP formata v JPG tako močno prisoten.

Sedaj za izmejvao fotografij mi to ne predstavlja težav ampak pojavila se je težava, kjer moram vstaviti v PDF dokument eno shemo in PDF dokument uporablja zgleda le JPG slikovni format (vsaj ta program, katerega sam uporabljam) in avtomatsko pretvori vse kaj je slikovnega v svoj format ki je najvrjetneje JPG. Morda je to tudi standard za PDF dokumente.

Skrtaka kje je težava. V slikarju če napišem črnt tekst na belo podlago bo pri shranjevanju v BMP format to takšno tudi ostalo. Enako je če shranim v 16 barvno sliko ali pa v monocrom - črno belo sliko. Slika teksta in podlage je ostra in jasno razvidna.

Ampak pri pretvorbi v JPG format iz katerega koli formata omenjenega zgoraj, se pojavi okrog teksta "šum". Se pravi črke se zameglijo in pojavi se nek filter okrog njih, ki ni bele barve in naredi majhne črke praktično nečitljive.

Enako kot v slikarju se mi zgodi pri shranjevanju v programu za PDF če vstavim, kar v tisti dokument sliko z BMP končnico.

Torej a obstaja kak program s katerim bi pretvoril sliko iz BMP v JPG brez šuma kaj se tiče texta. In pa da bi potem bilo to kompatibilno z PDF dokumentom?
  • spremenil: Avby ()

kulSMS ::

Skoraj vsak grafični program ti bo to naredil bolje kot slikar. Sam uporabljam Paint shop pro.

AndrejS ::

Kompresija JPG je kompresija z izgubo - to je tvoj šum. Pri JPG formatu lahko tudi nastavljaš stopnjo kompresije. Posnami prvo sliko v BMP, potem pa je recimo z IrfanView pretvori v JPG - quality nastavi na 100. In bo šum minimalen - neopazen

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj se mi popači jpg slika??

Oddelek: Zvok in slika
91659 (1506) CaqKa
»

Kakovostne slike

Oddelek: Programska oprema
132021 (1751) Matev
»