» »

Diska ne zazna več (RAID) ?

Diska ne zazna več (RAID) ?

Cokolesnik ::

V računalniku je vgrajen WD trdi disk in ker plošča podpira le ATA 100, je vgrajena tudi kartica, ki omogoča priklop diska z ATA 133. Tako so uredili pri prodajalcu računalnika, ker je bil disk kupljen 2 leti kasneje kot računalnik in tudi pri namestitvi WinXP se sicer vedno potrebuje gonilnik za disk oz. kartico na disketi.

Uporabil sem program od WD-ja za testiranje diskov (rutinski pregled) in po končanem testiranju (sicer brez napak) sem ponovno zagnal računalnik, nakar osuplo ugotovim, da se sistem ne zaganja več - kot bi fizično izključil disk ali ga recimo formatiral.

Ob zagonu računalnika se sicer vedno (takoj po izpisu opozorila za pritisk na tipko DEL za BIOS) izpiše neko obvestilo v zvezi z RAID in omenjeno kartico - "pritisni F3 za konfiguracijo RAID", a ob pritiskanju na F3 se ne zgodi nič, računalnik kao išče trde diske in po iskanju javi da ne najde diska, nakar sledi poskus zagona OS-ja in kot rečeno, neuspešno.

Nič jasno! :\
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

jest10 ::

Kot prvo so te rahlo nasrali... ATA133 disk se čisto komot priklopi na plato z ATA100 priklopom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jest10 ()

Cokolesnik ::

Aha... No, sicer pa, problem sem rešil tako, da sem računalnik ugasnil fizično, nakar je spet zaznal disk. Bom pa odklopil to kartico, če je brezveze.:)
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

DJ MartiNi ::

WD-ji so tud bli le ATA100. Kar pa pri sami hitrosti v praksi niti ni razlike v primerjavi s kakim drugim diskom z ATA133.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Ryzen 5 5600/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith 3200/R9 270X 2GB
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/Radeon HD3300

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HD in UDMA

Oddelek: Pomoč in nasveti
61156 (1096) StratOS
»

ATA 133 okrogli