Forum » Strojna oprema » Obujanje starejšega računalnika
Obujanje starejšega računalnika
R33D3M33R ::
Rad bi usposobil en starejši računalnik (Celeron 333MHz). Problem je, da se ne zažene. Ko ga vklopim se zaženejo ventilatorji, lučka na monitorju spremeni barvo v zeleno kot bi monitor dobil signal, nato pa se monitor spet ugasne in to je to. Ne zažene se. Niti ne slišim piskov iz zvočnika. Sem že obračal konektor za zvočnik pa ni efekta. V računalnik sem vstavil ISA grafično pa je bila zadeva podobna kot s AGP grafično. Vse komponente so dobro pritrjene. Kaj bi lahko bilo narobe? Je slučajno crknila matična?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
Azrael ::
Matična, RAM, CPU (malo verjetno), narobe priklopljeni IDE kabli, crk disk, zaflashan BIOS, zanič napajalnik...
V bistvu je skoraj vse kar je priklopljeno na matično lahko vzrok problema.
V bistvu je skoraj vse kar je priklopljeno na matično lahko vzrok problema.
Nekoč je bil Slo-tech.
Meizu ::
Ja, meni je šel proc v klinac. R33D3M33R, probej mogoče zamenjat procesor, sposodi si ga od kakšnega prijatla, če ma star komp, al pa dej par € za rabljenga, sej takšni proci stanejo kot kepa sladoleda
Js bi šel vseeno testirat proc, preden tole popolnoma odpišem. Kot drugega krivca pa bi RAM postavu...
Js bi šel vseeno testirat proc, preden tole popolnoma odpišem. Kot drugega krivca pa bi RAM postavu...
steev ::
Če prov proc ni ponavadi 1. krivec. Če kaj ne dela je matična, ram ali napajalec. Proc zelo težko gre.
:|
Aja še nekaj, če je procesor Slot1, ga potegni iz slota in vstavi nazaj (lahko tudi nekajkrat ponoviš vajo), jasno takrat ko je mlinček izklopljen iz elektrike.
@Magarac:
Avtor teme ima procesor temelječ na Covington oz. Mendocino jedru (če je Celeron 333A), ti pa govoriš najbrž o procesorju na Coppermine jedru. To sta dva različna svetova. Coppermine zlahka okrusiš včasih zadostuje že napol zariban ventilator s svojimi vibracijami, saj so brez IHS, enako kot AMD procesorji tega časa.
@Magarac:
Avtor teme ima procesor temelječ na Covington oz. Mendocino jedru (če je Celeron 333A), ti pa govoriš najbrž o procesorju na Coppermine jedru. To sta dva različna svetova. Coppermine zlahka okrusiš včasih zadostuje že napol zariban ventilator s svojimi vibracijami, saj so brez IHS, enako kot AMD procesorji tega časa.
Nekoč je bil Slo-tech.
Meizu ::
Možno, nevem. Ja, moj proc je pa bil Coppermine. Nisem pa vedel tega, kar si povedal.
Edit: Moj sošolc je pa mel ravno tko taisti problem na enem star kompu, še šibkejšem od tega tukaj v tej temi, pa je menjal matično in zdej dela...
Edit: Moj sošolc je pa mel ravno tko taisti problem na enem star kompu, še šibkejšem od tega tukaj v tej temi, pa je menjal matično in zdej dela...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
Procesor je tak, da potrebuje za delovanje posebno razširitveno kartico. Sem ga parkrat iztaknil in spet vtaknil v slot pa ni bilo efekta. IDE kabli ne morejo biti vzrok, ker sem vse odklopil. Tudi ram sem premenjal. Napajalnik tudi ne, ker je brezhibno delal na prejšnjem računalniku. Nasploh je računalnik prej delal, crknjen je bil le napajalnik, zato nimam pojma kaj je zdaj narobe. Najbolj me moti to, da ne piska zvočnik, če bi piskalo bi vsaj vedel kaj je narobe.
Torej k možnim vzrokom lahko šteješ še Slot1/PPGA kartico...
Poskusi kje dobiti ali sposoditi ustrezno matično ploščo ali procesor ali oboje. Če imaš kakšno pot na Bled me kontaktiraj na ZS.
Poskusi kje dobiti ali sposoditi ustrezno matično ploščo ali procesor ali oboje. Če imaš kakšno pot na Bled me kontaktiraj na ZS.
Nekoč je bil Slo-tech.
Hja, hvala za ponudbo, vendar sem žal precej oddaljen od Bleda. Bom povprašal v lokalni trgovini, če majo kako tako ploščo, ki jo nameravajo vreči stran.
TESKAn ::
Če je zvočnik prav priklopljen in ni piskov, potem je najverjetneje šla matična plošča. Mogoče je samo BIOS fuč, mogoče kaj več.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
SodVina ::
Hm, jaz imam tako plato doma (slot1), gor je procesor mislim da p2 300, pa kaka palcka rama tud...pa graficna... Ce ti nuca, (in si kje blizu lj ali dolenjske), jo lahko dobis. Itak mam te navlake doma veliko, pa sem zamudil kosovni odvoz
Imaš ZS.
boskosi ::
probaj z jumperjem Clear CMOS; preveri tudi baterijico; ............ meni se je po resetu CMOS-a spet postavil na noge...............sem pa imel še en drug problem; ker sem jemal MB ven iz ohišja, je očitno odpadla neka izolacija ki je bila med MB in matico ki je pritrjena na ohišje, nanjo pa bi se naj privijačila MB(a ni luknje); seveda je posledično prišlo do kratkega stika.............no ko sem ponovno izoliral neizolirani del je seveda začelo normalno delovat
Sicer sem se že s SodVina zmenil za neke komponente, ampak poskusiti ni greh :). Bom pogledal.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | baterija biosa pri računalnikihOddelek: Pomoč in nasveti | 2307 (1990) | Pyr0Beast |
» | kaj je šlo k vragu - ram ali...?Oddelek: Strojna oprema | 1165 (1044) | Azrael |
» | A sem skuril grafičnoOddelek: Strojna oprema | 1380 (1185) | Azrael |
» | Težave s procesorjem p3 500Oddelek: Strojna oprema | 1267 (966) | Spajky |
» | Računalnik se ne zažene-pomočOddelek: Pomoč in nasveti | 1132 (913) | Spajky |