» »

raid - nastavitev na matični

raid - nastavitev na matični

slovencl ::

Imam tole matično, s katero bi rad naredil raid (hardverski). Šel sem v bios, in v konfiguracijah za south bridge pri "serial ATA IDE controller" nastavil na RAID (pred tem je bila izbrana opcija SATA). Drugih opcij povezanih z RAID-om nisem našel.
Zakaj tukaj ni možnosti, da izberem RAID0 oz. RAID1? Kje pa to izberem?

Zdej ko zaženem kišto, mi napiše "No raid", spodaj pa izpiše oba diska. Pod tem pa z rumeno piše "If you want to install Linux Default partition RAID driver, please do not use OPROM creation operation!"
Kaj je to? Kam naj inštaliram RAID driver - na matično? Kako? Jaz imam FreeBSD, ne Linux?

A res noben ne ve nič o tem?

dejansan ::

uporabi knjižico, ki si jo dobil zraven

če je nimaš jo dobiš tukaj

če imaš v biosu vse vklopljeno na začetku pritsni TAB in, če je vse tako kot je treba boš imel možnost skonfigurirati raid 0,1
dejansan

Aha, sem našel :D Ne vem kako da nisem že prej :\
Hvala!

Zdej sem nastavil raid na RAID1, in inštaliral gor freebsd. Potem pa hotel zadevo sprobat, in sem najprej pustil priključen samo "source" disk, in se je bsd normalno zagnal, ko pa sem pustil priključen samo "morror" disk, pa se mi zbootal, hotel je, da naj mu povem od kod naj boota. Zakaj to? A ne bi moral zbootat v obeh primerih?

Potem sem pa priključil nazaj oba diska, mi pa v bsd-ju napiše, da ne more "to mount root", in da naj ročno vnesem "root file system specifications". :\

To potem sploh ne deluje kot bi moralo. Jaz imam oba diska skonfigurirana kot master - je to ok?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slovencl ()

Klenobo ::

Eden mora biti slave.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)

Sem gledal na disk, kje piše, kako moram prestavit jumper, da bo slave, pa nisem našel nič. Potem sem pa na netu našel tole: "Unlike Parallel ATA, there is no master-slave relationship between drives that use a Serial ATA interface."

Torej to ni problem. A je prav, da pričakujem, da bo zadeva še vedno delovala, če izključim enega od diskov?

Zgodovina sprememb…

Zdej sem spremenil še nastavitev "Select Boot Array. Do sedaj sem imel nastavljeno, da je en disk "source", drugi pa "mirror", zdej sem pa dal opcijo, da sta oba "Boot". Zadevo sem šeenkrat inštaliral, in spet poskusil izključit posamezen disk, in se je spet pobral samo z enim diskom, z drugim pa ne. 8-O

A bom mogu res softverski raid uporabit al kva... :\

kockish ::

Ne obremenjuj se prevec, "hardverski" RAID kontrolerji na maticnih so bolj ali manj zanic. Kupi si konkreten kontroler oz. uporabi softverski raid.

Zakaj zanič...a je raid res taka znanost :\

Zdej mislim da sem ugotovil, v čem je težava. Freebsd mi zazna trdi disk samo na enem sata vodilu. Če prestavim disk na drugo vodilo, ga pa ne zazna (čeprav ga bios najde). :\

Mogoče kdo ve, kaj lahko naredim?

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
749396 (5877) levaky
»

raid 0 setup

Oddelek: Strojna oprema
362128 (1591) GrimReaper
»

je raid prenosljiv?

Oddelek: Strojna oprema
221971 (1573) All
»

matična plošča z raid