» »

Pametni Boot Loader

Pametni Boot Loader

05jos ::

Zdravo! Zanima me ali obstaja kak boot loader, ki preveri temperaturo procesorja in če je le ta manjša (ali višja) od neke vrednosti požene windowse. Ali pa da preveri, kdaj je bil računalnik nazadnje vklopljen in če je bilo to pred več kot npr. 3 urami restarta računalnik? Dobro bi bilo tudi, da bi vmes lahko še obremenil procesor na full za kake 20 sec.

Verjetno se sliši zelo čudno in vam ni jasno zakaj bi to rabil. Če koga vseeno zanima, naj si prebere prvi post. Hvala! :D


---> Prosim če premaknete temo pod programska oprema. My bad. :)

05jos ::

Torej še opis problema za radovedne:
Tastari računalnik se je po menjevi napajalnika začel obnašati čudno. (stari napajalnik se je pokvaril) In sicer je problem v tem, da se po daljšem mirovanju vedno enkrat restarta. Ponavadi takrat, ko zalaufam xvid (ali katerikoli drug video). Po reštartu pa deluje popolnoma v redu in lahko delaš kar češ. V preksi to zgleda takole.

Zjutraj vklopim računalo. Vse se zloada, poženem video, gledam 5min, pojavi se moder ekran IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, resitiram, potem vse deluje OK. Vem, da niso krivi Windowsi (sem formatiral) in da ni kriva grafična (sem melnjal). Verjetno je kriv procesor ali matična. Ne vem. Me ne zanima,... ker po restartu itak vse deluje super.

Zato sem razmišljal, da bi mogoče boot loader, ki bi obremenil procesor za 20 sec in potem sam reštartal računalnik ubistvu opravil tisti prvi restart avtomatsko in bi vse delovalo ok že od začetka.

bluefish ::

ne boš našel takega boot loaderja. Bi se sicer dalo sprogramirati, vendar pa škoda časa, ker je stvar zelo specifična in jo potrebuje le peščica.
Sicer pa se raje loti reševanja problema, ki se je pojavil, kot pa da iščeš rešitev za njegovo prikritev.
Fino bi bilo, da slikaš tisti BSOD, saj se lahko iz njega prebere marsikaj.
Sicer pa lahko poženeš memtest, da preveriš RAM. Če je prisotno pregrevanje, očisti hladilnik oz. vanj usmeri dodaten ventilator. Lahko pa je kriv tudi nov napajalnik, če so se težave začele pojavljati po njegovi menjavi.

05jos ::

Pozabil sem omenit -> tudi RAM je ok. Sem pognal MEMtest. Brez napak. In še ena nezanemarljiva podobnost. Po tem ko sem menjal napajalnik, sem moral menjati tudi RAM, saj je stari pokvaril skupaj z napajalnikom(?) (errorji v Memtestu).

Aja, pa ne vem zakaj bi blo problem pregrevanje procesorja? Ni logično. Kajti če bi bil to problem, bi se računalnik restartal več kot samo enkrat. Pa še nekaj -> če ne gledam videa, je lahko računalnik tudi ob prvem zagonu vkljopljen tudi do več ur pa ponvadai ne zašteka.

bluefish ::

kako pa je bilo po čisto sveži namestitvi OS (pred instalacijo driverjev in ostale navlake)?
Prilimaj še sliko BSOD.

05jos ::

Kaj BSOD se slučajno kam shrani? Imam nekaj stvari kar je napisalo enkrat zadnič, ko se je restartal, vendar nimam vsega.

Vem da je pisalo:
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Pol nekaj pač, da se more restart zato in zato in pol:
STOP: 0x0000000A (teh štirih številk pa nimam)

Če se informacije ne napišejo nikamor drugam, bo potrebno počakta kaki 2 urci, da se vse ohladi, in da pol na novo zaženem.

Kako je bilo pa pred inštalacijo driverjev pa pravzaprav ne vem. Ker pač takoj inštaliram grafično. Ampak mislim, da je že po čisto čisto sveži inštalaciji enkrat zaštekalo. Pa tudi zdaj nimam ne vem kaj posneto na računalniku, saj ga uporabljam samo za gledanje filmov email in internet. Torej je so posneti driverji za grafično (geForce4), zvočno (RC'97), Firefox in GOM player. In računalnik vedno veselo zaštekne, ko ga prižgem na hladno. Potem pa seveda deluje ok.

05jos ::

Ok. Zdaj sem tolko ohladil vse skupaj, da se je po vklopu pojavil BSOD. Sicer nekoliko atipični. (ponavadi drugače piše) Kakorkoli upam, da kaj pomaga.

Aja bsod najdete na

bluefish ::

očitno nisi edini s tem problemom. Tukaj imaš podobno stvar in nekaj rešitev.

darkolord ::

Mimogrede, to bi lahko preveril tudi v win, če praviš, da dobiš BSOD po par minutah


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Racunalnik se neprestano zaganja na novo in javlja BSODje

Oddelek: Pomoč in nasveti
5776 (697) fosil
»

BSOD ob zagonu

Oddelek: Pomoč in nasveti
111991 (1781) SLO_Matej
»

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL napaka

Oddelek: Pomoč in nasveti
212635 (2298) 1309976
»

Blescreen (sumim network driverje..) (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
594833 (4168) BB4l
»

Računalnik crknu po testiranju s Primo 95 NUJNA POMOČ

Oddelek: Pomoč in nasveti
171492 (1196) Bager167

Več podobnih tem