» »

Nova plata in proc

Nova plata in proc

beni ::

Trenutna plata Asrock P4V88, P4 3.0 ram mi žreta živce s hrupom hlajenja in ogrevanjem prostora (pri delu je proc redno preko 50 st.C), in gresta k mulcu za igre ( morda tudi v prodajo - koliko sta sploh vredna ? )

S čim naj ju menjam?

Kaj bi trenutno bilo smotrno kupiti ?

Do sedaj sem imel P4V88, P4 3.0, 2GB ram, Radeon 9250, IDE diski in mi je bil sistem popolnoma zadovoljiv. Delam z Office, ACad, SketchUp, Corel, in nekaj malega amaterske obdelave videa. Rad bi drug proc in plato (če je treba tudi ram), samo da bo tišje. Ker mi bo vent živce spil. Firma ni bistvena, cena pogojno ( primerna zahtevnosti uporabe) pogoj so le najmanj enake zmogljivosti. Lahko tudi rabljeno.

LP Beni
Pojma nimam ...

Pyr0Beast ::

Kot prva (in najcenejša) opcija bi bilo znižanje voltaže-napetosti na procesorju. Če imaš kolikor tolikor termoreguliran ventilator se bo to kmalu opazilo, če ne, lahko še vedno uporabiš SpeedFan in prilagodiš vrtljaje ventilatorjev, ki pa se mi zdi, da se ne tej plati dajo spreminjati.
S zmanjšanjem napetosti zmanjšaš tudi gretje in posledično podaljšaš življensko dobo nekaterih komponent.

Druga možnost bi bila (če se prva ne da izpeljati) nabava kakšnega tišjega hladilnika za CPU in boljšega napajalnika (v kolikor nimaš že zdaj enega). Za nekje 150€ bi dobil že kar kvalitetno robo, pri čemer za tak denar bolj težko dobiš kaj uporabnega če bi kupoval rabljeno robo. Posveti pozornost namestitvi hladilnika na CPU, kjer boš vrjetno moral uporabiti kar precej sile, da boš odlimal privzetega od procesorja, pa tudi rami znajo včasih nagajati pri namestitvi, ker onemogočajo ustrezno pritrditev.
Najbrž ni treba posebej omenjati, da se take stvari počne pri ugasnjenem kompu in ustrezni zaščiti pred statično elektriko.

Tretja in najbrž najdražja možnost bi bila nakup novega računalnika, kar pa se najbrž nebi veliko poznalo, saj bi moral spet porabiti dodaten za isti učinek kot v drugi možnosti, poleg tega ti ne uide nova namestitev sistema.

Če imaš pasivno 9250 grafe niti nebi rabil menjati, v kolikor pa se želiš izogniti še temu hrupu pa bi bila najbližja grafa s podobnimi preformansami kakšna pasivna 7300Gt . .. če jo dobiš za isto vodilo, kot je zdajšnje (AGP predpostavljam?). No, tudi tukaj se bi dalo malce improvizirati s hlajenjem, saj se ta grafa skoraj nič ne greje.

Računalnik si pred kratkim očistil ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

beni ::

Plata in proc se menjata, ostalo (razen rama, če ni nujno), pa ne - to je odločeno.

Zanima me le, kaj je trenurno smotrno nabaviti, da bi lahko zadevo uporabljal v tišji obliki.

Kompleta ne mislim kupiti - torej katera plata in proc (in če bo nujno še ram).

LP Beni
Pojma nimam ...

dzinks63 ::

:)) Plata in proc ne delata hrupa. Za tiho delovanje rabiš :
Ohišje z velikim ventilatojem in malo obrati
napajalnik tihi npr : be quiet! Straight Power BQT E5-500W
Hladilnik za procesor brez ventilatorja npr : Thermaltake Sonic Tower
Grafično brez ventilatorja ,pasivno hlajena

minimus ::

Lej ce hoces zamenjat plato pa procesor bos moral zamenjat se rame kajti danasnje plate uporabljajo DDR2 rame plus tega bos moral zamenjat se graficno zato ker je ta ki jo imas ti na AGP vodilu danasnje graficne pa uporabljajo PCI expres vodilo.

Buggy ::

minimus: to ni cisto res. Vzames 4CoreDual-VSTA plosco in enega E4300, ki je hladen in mocan, pa lahko vseeno uporabis tako DDR1 kakor tudi AGP kartico.
Najlepse pri vsem pa je, da lahko kasneje zamenjas oboje za novejse komponente saj podpira poleg tega se DDR2 in PCI-e 4x, poleg tega pa ne zapravis celega premozenja za upgrade - skupaj manj kot 200€.
Ce pa rabis se vecjo moc pa se da e4300 in e4400 procesorja na tej plosci tudi cisto spodobno naviti (max 290 FSB kar je skoraj 50% pohitritev )

beni ::

Ne vem, kaj storiti. Imam veliko serversko ohišje in spredaj vpih na fi 80mm, zadaj izpih na 120mm, zgoraj cca fi 50 samo filter in zadeva se še vedno greje. Brez teh dveh ventov pa sploh. In zelo je glasno. Ko izključim comp nastane raj.
Kaj bi pridobil s tvojim predlogom ?

LP BEni
Pojma nimam ...

bluefish ::

če glavni hrup povzročajo ventilatorji ohišja, potem jih zamenjaj za tišje oz. kupi regulator vrtljajev.

beni ::

No takšen odgovor je bil pričakovan.
Najprej bom poskusil kar mi je predlagal blueFish, če ne bo boljše pa nova plata in proc, nekje do 200€, kot je predlagano.

Hvala

LP Beni
Pojma nimam ...

Buggy ::

Seveda bos hrup zmanjsal ze samo z zmanjsanjem obratov na ventilatorjih (regulator), vendar ce se ti bo zaradi tega procesor pregreval potem nisi naredil nic pa soba se ti tudi se vedno isto greje.
Ker sprasujes o plosci in procesorju mislim, da ti glavni hrup zna povzrocati ventilator na procesorju, saj ce je stock zna biti ze "razjahan" pa se ce se ne motim so to 70mm venti, ki se vrtijo blizu 4000 obratov kar je zelo hrupno
Da se resis hrupa in vrocine, poleg tega pa se malo posodobis sistem vzames zgornjo predlagano kombinacijo, ki jo lahko nadgradis se s kaksnim pasivnim hladilnikom za procesor, ki bi cisto spodobno opravil delo v kot pravis velikem in solidno prevetrenim ohisjem. Na koncu pa te bo zacek motiti spin diskov, vsaj pri meni je bilo tako :D

Pyr0Beast ::

@Buggy
A tako?
Kolikor vem, mene pri protrovem kompu moti edinole brenčanje CRT-monitorja, ki je še najbolj slišno (pa še to je zelo potiho)
Sam trenutno eksperimentiram s pasivnim hlajenjem AXp-ja in CF kartico kot diskom. Je zelo zanimivo da tudi na X2 hitrost bootanja windowsov ni popolnoma nič odvisna od frekvence procesorja. Pri 800MHz dela enako kot pri 2GHz, 340M velika inštalacija winsev na cf kartici pa tudi dobesedno leti (0 swapa)

Kot sem že rekel bi bila najcenejša možnost nižanja voltaže. Preformanse ostanejo enake, stane te pa mogoče edinole reset biosa (cmosa).
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje LGA755 Core 2 Duo - kateri hladilnik kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
579737 (7872) Jst
»

popolnoma tih racunalnik

Oddelek: Strojna oprema
201646 (1370) TheBlueOne
»

Tih racunalnik do 1000 Eurov

Oddelek: Kaj kupiti
221977 (1538) Čmrlj
»

Sestava HTPC

Oddelek: Kaj kupiti
91891 (1546) billy
»

Tiho in hladno

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272430 (1336) drr

Več podobnih tem