» »

Kako hladiti vodo?

Kako hladiti vodo?

mico ::

Torej imam vodno hlajenje, vodo pa hladim z hladilnikom od katrce in 12x12 ventom ki obupno boli :) ...ampak temperature vode so okol 32 C pri sobni temperaturi 23 C, kar se mi sploh ne zdi dobro... Laufam AXP 1600 @ 1800+ in to neb smelo tok segrevat vode...torej enkrat je nekdo napisal, da je kupil nek hladilnik za v avto(ce sem prav razumel hladilno skrinjo), ki mu je pri sobni temperaturi 22 C ohladila 5(al 3) l vode na 18 C....zanima me kaj tocno je kupil, kako veliko je to, koliko stane, kako glasno je.....

tec ::

Jest sem enkrat nekje zasledil neko stvar, ki se uporablja v akvarijih za neke sibirske vrste rib. Ta stvar naj bi hladila vodo, do dolocene temperature. Ce ima kdo kaj vec info o tem bi blo fajn :)

krucymucy ::

Pod sobno temperaturo vode ne moreš spravt, razen če jo hladiš na oknu.... če bi se jo dalo... bi fiziki spet meli delo :D

Kolliksen pa maš kej pretok vode... mogoče se ti preveč segreva?

mico ::

ne pretok je ok, pod sobno temp se pa da ohladit z tistim hladilnikom baje....sam to ma peltiere ze vgrajene koker js vem...no se kr cakamo tistega carja ki je o tem govoru :)

subz ::

Pod sobno temp. ne mores ohladit le ce hladis vodo z zrakom k ma tolk kt je temp. sobe. Ce ti hladis vodo z necim drugim k ma nizjo (visjo) od temp. zraka u sobi pol pa je drgac kt temp. u sob.

krucymucy ::

no ste si dopovedal da pod sobno temperaturo ne gre ;((

burekar ::

krucymucy:
Ja pa jo lahko. In to brez peltierjev. Z načinom slapa se da to naredit, voda gre približno 5°C pod okolico. Samo rabiš dosti prostora in pa veliko dela je treba vložit.

Drugače pa predlagam, da si nabaviš nek boljši hladilnik. Jst mam notranji grelec od nekega starega Audija pa zelo v redu hladi in še na videz je dokaj v redu, zanj sem dal pa 2k SIT. Če je pa nuja, pač kupiš 2 in ju vzporedno vežeš da ne pokvariš pretoka. Če ti pa vent preveč tuli, si pa pri Mlacomu kup Zalmana. Če misliš imet pa 2 radiatorja, potem pa ventov sploh ne boš rabu.

Tist kar si pa omenu da je ohladil vodo je bila pa hladilna skrinja za hrano. Stane okoli 10000SIT, samo brezveze jo je met, ker je samo nepotreben porabnik elektrike. Najprej je treba shladit na sobno temperaturo, potem se pa vprašaš če bi šel še naprej. Če ti uspe spravit temperaturo vode na ene 25°C in pa naredit voltage mod, potem bo tvoj athlon jako hiter in tudi hladen.
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: burekar ()

krucymucy ::

burekar: to sem tud vidu že na net-u ... samo on tega verjetno ne bo delal ... pa tud jest ne verjamem glih najbolj v tist, ker mi moja logika ne zna razložit kako naj bi to bilo možno!

subz ::

God dammit!!!
Ce ti hladis u grelcu (hladilnik u nasem primeru) vodo z zrakom iz okolice no way da ohladis pod temperaturo okolice tj. sobna temperatura. Ce pa hladis vodo v hladilniku z zrakom k ma 5°C pol bos vodo ohladil precej blizu te temperature!!
Ce vse skupaj izoliras u eno kanto pod tlakom k je not en utekocinjen plin....pisuka mors bit nespo da mas se zmer ohlajeno hladilno tekocino skoz blok samo na sobno temperaturo.

royt ::

ma sem nekje zasledil neki radiator, ki ti shladi vodo skoraj na 0 stopinj.

lp
royt

glavic ::

kako bi delovalo ce bi vrgel npr. 70W pelt v vodo (tank)...
ena stran bi hladila drugo (zanka)...
ce gledas ti ena stran shladi do 0° al celo cez, drugo stran pa je ze dovolj ce hladis z vodo (pri sobni temp.), tako da bi pomoje hladnejsa stran zmagala in vodo ohladila nekje do 0° ali celo vec...
a je mogoce kdo te probal to al moram bit prvi ??? :D
Musselli bizi

tec ::

royt: kje si to zasledil ?

Glavic: Ne bo slo. Jest sem nekaj takega ze poskusal. Peltier sem namontiral na posodo z vodo, ki je celotna iz bakra. Na drugo stran pa sem namestil bakreni blok, katerega je hladila voda, ki jo je hladil peltier. Sem imel namen malo izboljsat hlajenje, pa ni slo. Dejansko peliter porabi vec energije, da hladi drugo stran in zaradi tega se tudi bolj greje. Meni je vodo segrel v pol ure za 10 stopinj, pa sploh se ni bil procesor zraven.Aja, oba ventilatorja na killerju sta bila na 12V. Sem pa to probaval z 165W peltierjem.

Se link do debate Klik!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tec ()

krucymucy ::

GLavič: za tvojo metodo bi rabu pelta z izkoristkom >1 ... kar pa nekako ne gre ... ker bi se drgač zastonj vozili z avti... iz rezevoarja pa izlivali bencin... :D

glavic ::

ce je peltier na cpu-ju ga hladimo z vodnim blokom, v katerem je voda temp.25°-32°, pa je tempreatura cpu-ja nekje 0° z 80W peltom.
zakaj potem nebi mogel shladit vodo na 0°, potem pa se hladil ta pelt z 0° (loop varijanta). men se nekako to zdi bolj logicno.
pelt bi dobesedno vrgel v tank, pa nebi uporabljal pelt nad 80W.
Musselli bizi

Smorny ::

Obstaja posoda, ki vam bo vodo ohladila pod nivo sobne temperature (če ni pritoka toplejše vode). Glinena posoda, je fino porozna in prepušča vodo, ki na zunanji steni hlapi in tako hladi posodo. Posoda ne sme biti glazirana in je potrebno dotakanje vode, da ribica ne ostane na suhem:D , opala, da pumpa ne ostane na suhem.
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

seawolf ::

Mislis hladilnik od avta? Cene ne vem miri približno 60cmX40cmX10cm odvisno od kakega avta je. Vendar ti priporačam da če ga boš kdaj uporabljal v polnem delovanju da se oddališ najmanj 300m od hiše če ga ne bi hotel šlišati:)

royt ::

tec:

Čudežni radiator, ki shladi vodo skoraj do nič (beri: 0) stopinj celzija.

lp
royt

Opkow ::

Ze dolgo nazaj sem na neki strani zasledil clanek modela, ki je imel kalk z vodnim hlajenjem in 156 W peltom na njem.. Vodo je pa hladil tako, da je cev iz bloka "enostavno" napeljal v klima napravo in na pumpo... Voda je imela 10 stopinj. Cevi iz bloka v klimo je imel toplotno izolirane .. etc...

Ne me sprasevat kje sem to videl, ker je ze dolgo nazaj..

To je ena od moznih variant kako imeti vodo pod sobno temp..

LP, Killer.

Kaboom ::

Nuclear Tower Water Cooling

hlajenje vode pod temperaturo okolice, doseženo samo z vodno pumpo. temperatura vode : 6.4 °C pod okolico.

imam tako zadevo sestavljeno doma, sem mel priključeno na Duron 800, ampak nikoli več kot 15min... nisem še mel prav časa za testiranje, deluje v glavnem...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

TESKAn ::

Če bi dal pelta v vodo, pol bi na eni strani recmo s številkami odvzel 156W toplote, ko bi šla ta skozi pelt bi ji dodal še 156W, kolikor je moč, ki jo pelt porabi za delo, na drugi strani pa bi oddal 312W toplote. Tko bi dejansko grel vodo z 156W grelcem. Edini način, da hladiš vodo z peltom, je ta, da maš še dva vodna bloka - en je na hladni strani, skozen gre voda, ki potuje naprej na procesor. Na vroči strani je pa še en blok, skozi katerega gre voda v radiator. Tak dvokrožni sistem deluje, je bil že narejen in opisan na eni strani - tipo je uporabil 6 peltov za hlajenje vode in dva pelta za hlajenje procesorja. Tako je spravil temperaturo na -40 - -40°C. Zdej stran (žal) ne obstaja več, je pa bil tipo eden prvih, ki je naredil tak sistem...slava mu!
P.S.: ta njegov projekt je mene vzpodbudil, da sem se lotil ekstremnih metod (pelt).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Malecky ::

Mico ti si vrjetno ciljal name:D

Em tole sem mislil:

Skrinja1
skrinja2

Ok to bi blo nekaj, na tem sistemu sem obupal:

1. ni se mi dalo dat 10KSIt za skrinjo ki bi jo potem prevrtal.
2. Fizikalno bi blo malo čudno
3. Not bi moral bit še radiator
4. nenazadnje 40W porabe za nekaj kar de da z 2W

+++ Popolna tišina

Projekt na katerem zj delam, sem skoraj 100% da bo tem vode pod sobno temperaturo.

posoda za vodo

posoda2

Projekt je še v izdelavi sproti bom vse poslikal da bo mogoče članek. To je moja ideja (izdelal ob dveh zjutraj v gostilni na račun:)) )

Niso še vse cevi notr in tudi prilepljene niso.

Delovanje: Cel sistem bo dvignjen od tal za 4cm z Chrom orbi v vogalu, v posodi bo voda, ki bo segala do vrha cevi. Na vrhu radiatorja so izredno tihi ventilatorji ki vlečejo zrak izpod dna posode skozi bakrene cevi in potem še čez radiator v ozračje, medtem voda tudi hlapi iz površine.

Vse skupaj je iz plexija manjkajo še stene in nasploh cela plexi posoda.

Malecky ::

To je moj začasni projekt zj, se pravi dobro vodno. Nasledni projekt bo -40°C (uporabil bom hladilnik od zamrzovalne skrinje napolnil freon ipd. )

projekt freon;)

TESKAn ::

Telebajsek: za hlapenje vode mora bit čim večja površina. če bo samo z površine hlapelo, bo bl švoh...cevi bodo pa tut le na temperaturi sobe.
Freonsko hlajenje je pa že bilo narejeno. Kolikor vem, je o tem tudi članek na ST - ju.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646264 (5001) LordWorm
»

Idej za resitev kondezacije in se vedno imeti pelt ter nizke temperature

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322265 (1892) Tic
»

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252236 (1663) VASkO
»

Temp vode pri vodnem hlajenju?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
201550 (1255) salesky
»

voda na 0 stopin

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
81105 (956) OZZY

Več podobnih tem