» »

[Visual C#]Kako povezati aplikacijo s portom na switch-u?

[Visual C#]Kako povezati aplikacijo s portom na switch-u?

iggy1 ::

Rabil bi povezati aplikacijo s portom na switchu kot vam že naslov pove in potem s temi porti operirati. Trenutno me zanima kako se povezati s portom. Namreč jasno mi je da se s switchom preko IP številke ampak kako pa do porta?

Hvala že v naprej.


Lp,
Igor

Jean-Paul ::

Mislim, da ti niso jasni osnovni pojmi. Ne moreš se povezati s portom, lahko se kvečjemu povežeš s strežnikom, ki čaka na določenem portu. Najprej moraš torej ugotoviti, na katerem portu te strežnik, s katerim želiš komunicirati, čaka. Potem moraš ugotoviti, za kak strežnik gre in po kakšnem protokolu komunicira. Šele nato se lahko začneš pogovarjati z njim. Ni mi pa jasno kakšne porte imaš v mislih, za katere praviš, da bi želel z njimi "operirati".

iggy1 ::

Maš prav res nevem kako gre zato sprašujem. V osnovi rabim aplikacijo ki bi odpirala in zapirala porte ob določenem času. In zdaj sem še čisto na začetku tako da bi te lepo prosil da me usmeriš kje naj začnem in približno kako potek ta komunikacija s strežnikom.


Lp,
Igor

Senitel ::

Ok, ker postaja vedno bolj očitno, da ne veš prav dosti o programiranju, še manj pa o TCP/IP programiranju in mrežnih protokolih...

Switch je načeloma zelo pasivna naprava, iz mrežne kartice tvojega računalnika pride paketek, switch ga prebere ugotovi na katerem svojem portu ima MAC naslov kateremu je paketek namenjen in ga tam izpljune.
Obstajajo t.i. managed switchi, ki omogočajo milijon možnih nastavitev, blokiranje portov, routing, itd. ampak so bistveno dražji od vseh omrežnih napravic, ki jih najdeš doma.
Iz tega sledi, da če nimaš ravno managed switcha potem ne moreš zapirat portov. Če imaš managed switch potem se to običajno dela z SNMP (Simple Network Management Protocol), gledaš google in dokumentacijo switcha.

Kar se tvojega problema, zaradi katerega je bilo treba odpreti že tri teme, tiče:
Obstajajo 3rd party firmware-i za routerje, ki omogočajo marsikatero dodatno funkcionalnost. Recimo DD-WRT med drugim omogoča da prepoveš določenim IP-naslovom, MAC naslovom, IP obsegom dostop do interneta (v bistvu onemogočiš prehod iz LAN dela na WAN del) določene ure dneve v tednu. Še vedno pa ne moreš rečt ta IP ima dostop od 9:30 do 19:45 oni drugi pa od 10:00 do 12:00. Poleg tega Netgear-ovi routerji ne omogočajo 3rd party firmware-ov.

Packet sniffer ti ne bo čisto nič pomagal, ker ga lahko poganjaš samo na računalniku, oziroma v neki obliki na routerjih z Linux/FreeBSD OS oziroma spet 3rd party firmware-i. Poleg tega, če si priklopljen na switch (in switch je vgrajen v routerje) ti packet sniffer ne bo čisto nič posnifal, ker do tvojega računalnika pridejo samo paketki, ki so eksplicitno naslovljeni tebi in pa tisti ki so naslovljeni vsem (broadcast).

Kar rabiš je da pozabiš na un Netgear router in za router uporabiš eno računalo in gor naložiš kakšen ClarkConnect ali pa nabaviš kakšen router na katerega se da spravit DD-WRT ali kaj podobnega. Potem lahko preko Telnet ali SSH na routerju spreminjaš iptables oziroma pravila za firewall kadar ti paše da kdo ne sme več dostopat ali da kdo nov lahko dostopa. Sedaj greš lahko pisat sexy C# aplikacijo, ki se sama poveže na router in spreminja iptables tako kot ti tam označiš, v tem primeru ima to veze s programiranjem.
Lahko pa v programski opremi vprašaš kako se to naredi direktno s ClarkConnect oziroma čim podobnim.

iggy1 ::

Kot prvo bi se ti rad zahvalil ker si si vzel čas in mi ralzožil nekatere stvari.

Kot drugo res ne znam ampak kakor sem zasledil je forum namenjen
"Tako programerski začetniki kot guriji boste tukaj našli dovolj tem za zanimive debate." Tako, mislim da če vprašam da ni nič narobe.

Kot tretje bi rad povedal, da ne gre za navaden switch ampak za NETGEAR FS750TS
http://www.hestia-pro.si/mrezna-oprema/.... V bistvu jih imamo 3 za vsako nadstropje posebej.

Lp,
Igor

Senitel ::

Že, da je tale oddelek namenjen "tako programerskim začetnikom kot gurujem..." samo najprej je treba določit o čem se pravzaprav pogovarjamo. Namreč ali je treba kaj dejansko sprogramirat, ali samo nastavit neko specifično hardwaresko opremo. :)

Glede na to, da imate managed switche, verjetno tudi nimate čisto navadnega home routerja za 80€.

Prvo za kar moraš poskrbet je, da se različne sobe ne vidijo med sabo. To narediš tako, da vse porte, ki grejo v eno sobo in tistega, ki gre na router spraviš v en VLAN. Recimo port 1 (uplink), port 2 (soba 1), port 3 (soba 1) - VLAN0, port 1 (uplink), port 4 (soba 2), port 5 (soba 2) - VLAN1,...

Potem pa lahko na routerju dodajaš in odvzemaš IP-je katerim dovoliš dostop do interneta preko Telnet/SSH (za kar si lahko napišeš aplikacijo) in modificiranja iptables na routerju.

Sam nisem preveč IT-jevca tako da naj me kdo popravi, oziroma pove kakšno boljšo idejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Network switch (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6015218 (13134) Poldi112
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488720 (7019) SeMiNeSanja
»

Premalo portov na routerju :(

Oddelek: Pomoč in nasveti
162560 (1910) Invictus
»

Omrežje - public/private - zaščita

Oddelek: Omrežja in internet
91053 (822) imagodei
»

[C#] je možno?

Oddelek: Programiranje
191425 (1021) Kekec

Več podobnih tem