» »

kateri 24" monitor kupiti

kateri 24" monitor kupiti

Temo vidijo: vsi
««
3 / 117
»»

LjubimPeezde ::

Sam sploh ne trpim zaradi slabih vidnih kotov na svoji TN matriki pa si lahko ziher, da gledam z vseh moznih pozicij in glave nimam skos v enakem polozaju.

To pa kar težko verjamem. Maš kakšne specifične probleme z vidom? Morda kakšno barvno slepoto?:) Ker razlika je precej opazna. še tako dober TN je precej kilav s povprečnim ali slabšim PVA,S-IPS modelom


Fizikalko: malo pokomentiraj zadevo ko preizkusiš. Tudi sam nameravam kupiti enega 245 palčnika!

Calligula ::

Glede na to da imam rezhiben vid-beri nad povprecjem, ki z leti zacuda se nic ne pesa, se sprasujem, ce morda ostali trpite za tem in rabite zaradi tega posebne zaslone?

Tako kot dolocen folk sploh ne cuti okusa hrane preden si je ne zasujejo z pol tone soli, tabasca ipd..

frudi ::

Fizikalko...
Poravnava web strani je stvar same strani, ne pa browserja. Eventualna rešitev bi bil kak extension... GreasMonkey s kako custom skripto za vsako problematično stran mi pade na pamet, ampak to je pretirano komplicirana rešitev (sploh ker bi si verjetno moral sam pisati skripte). Sicer se boš pa hitro navadil, da se na 24" browserja ne uporablja v fullscreen :).

Glede tunerja je pa odvisno od softwara, ki ga uporabljaš. Sam uporabljam Pinnacle tuner in DScaler, kjer se da nastavljat aspect ratio. Nisem pa še sprobal, kako se obnese v fullscreen na 1920x1200 resoluciji, ker ga imam nastavljenega na sekundarnem monitorju klasičnih dimenzij (19" 1280x1024).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Fizikalko ::

Frudi, poglej ZS...

Ali kdo ve, kateri software bi bilo pamteno uporabit za kalibracijo barv moje nove pridobitve?

Fizikalko ::

Naj poročam, torej.

Razložil sem že komedijo, ki sem jo doživel pri Funtechu (pa tudi Enaa glede preverjanja mrtvih pixlov (nanje je še posenej pri tem modelu opozoril tonex, hvala ti za to). No, nazadnje so mi najnižjo ceno izmed 10 trgovin, kjer sem barantal, dali pri MixiTV-ju. No, skoraj najnižjo, ampak sem vsekakor vzel pri njih, saj so bili uzjemno prijazni, uslužni in hitri. Pregled pixlov ni bil problem, cena več kot ugodna (692 EUR!), dostava brezplačna in dobil sem ga v dveh dneh. Izjemno lepo, bom še kupoval pri njih, vsekakor sem bil zelo pozitivno presenečen.

Zdaj pa o ekranu. Že kar takoj ena overall ocena: fenomenalno. Vsaj zaenkrat.

Model: LG L245WP

KVALITETA SLIKE:
Naravnost odlična, pa sem imel prej Neca (S-IPS). prepričan sem bil, da ima ta LG MVA matriko, a očitno obstajata 2 verziji, saj gre pri mojem več kot očitno za S-IPS. Vidni koti so izjemni, celo boljši, kot pri mojem dosedanjem Nec-u 1970NX. Barve prav tako, čeprav nisem nek hud ekspert za pravilnost barv, bolj mi gre za enakomernost le-teh. Osvetlitev je skorajda popolna (to je bil edini orenk minus pri nec-u 1970NX) - enakomerna in močna (brightness sem seveda takoj zmanjšal na 65, kontrast na 70). z barvno kalibracijo se poigram ob priliki. Edini minus je zaenkrat eno čudno obnašanje - nisem ga še popolnom raziskal, ampak vsake toliko (morda ima kaj veze s tem, da sem takrat ravno na VGA vhodu imel priklopljen še en računalnik) se je začelo pojavljati "lomljenje" slike po sredinski horizontani črti ob horizontalnem premiku (lomljenje navpičnih črt, kot da bi bil ekran sestavljen iz dveh in eden zaostaja). No, stvar je izginila, ko sem potegnil kabel HDMI (DVI vhoda ni, pač pa dobiš zraven kabel iz DVI v HDMI) ven in ga še enkrat potisnil noter. Do sedaj sem to moral narediti dvakrat, a sem se obakrat zezal s še eno mašino na VGA vhodu. Odkar se ne več, do sedaj še ni bilo tega pojava. Čudno, vsekakor.

Ghosting? Vsekakor, a ne pretirano moteč. Colin McRae se igra bp, 3d streljanke tudi, če nisi ravno profesionalec. ker so pri meni igre v drugem planu 8ali pa tretjem), mi dol visi. Ni pa ultra super hiter panel, to je res. Pri filmih praktično neopazno (a tudi filmov ne mislim gledat na njem, za to imam projektor ;) ).V normalni rabi duhca ni opaziti (še zdaleč ni tako očiten kot pri kakšnih starih MVA matrikah ala Samsung 192T).


ERGONOMIJA, DESIGN:
Za delo je neverjetno udoben, vsak, ki že ima 24", se bo najbrž strinjal, da se splača vložit v tako velikost, če imaš veliko hkratnih opravil (idealno za programerje, res). Stojalo je izjemno močno in se kar prilepi na mizo, ekran je narejen zelo kompaktno in tudi vzvodi so odlični (za dvig in obračanje). odlično, nimam pripomb. le stojalo samo bi lahko bilo motno črne barve, ne pa lakirno svetleče. Sam ekran je, na srečo, matast.

Malce sem se bal, ko sem (ko sem ga prvič videl) opazil, da ima rahel premaz čez ekran. zaradi bleščanja oz. odbijanja svetlobe, seveda. No, na srečo je bila bojazen odveč - svetloba se sicer malenkost bolj odbiija kot pri ekranu brez premaza, a se to opazi le pri ugasnjenem monitorju oziroma pri poponoma črnem ekranu, pa še to res minimalno. Je popolnoma nemoteče. Na srečo.

Tipke na monitorju (za nastavljanje) in menuji pa so druga pesem. Kaj tako zarukanega pa še ne. Za vsako malenkost rabiš pritisnit vsaj zaporedje petih gumbov. Pri nec-u si, denimo, za spremembo INPUT-a kliknim na tiko za input in jo pritiskal toliko časa, da si v meniju prišel do želenega vhoda. največ trije pritiski na isti gumb in to je to. No, ule potrebuješ TRI različne gumbe, skupšaj je pritiskov vsaj 5. Nimam besed - obupno nepraktično.

PORABA ENERGIJE:
Doma ima merilec porabe, o katerem je že tekla beseda v eni drugi temi... Prejšnji NEC je kuril zavidljivo majhnih 25 W (v povprečju). No, LG kuri seveda dosti več (logično, pixlov je za milijon več) - povprečno okrog 75 W. Malo, če mene vprašate, glede na delovno površino.

Tko. Če bi rad kdo še kak info, naj se kar oglasi. Pofotkam tudi lahko kaj, če kdo želi. Mnenja dobrodošla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Karaya 52 ::

Fizikalko dober opis. Glede tega premaza... tudi mene ti premazi zelo motijo, napisal si da je opazno pri črnem ekranu. Na žalost je v Autocadu večina površine črne, misliš da bi bilo to moteče? Cena na njihovi strani je 780€, se pravi da si jo zbil na slabih 700€?

Imam še eno vprašanje ki je najbrž bedasto. Kako je z resolucijo, sam bi priklopil tak monitor na laptop z grafično 7600go. Ali je resolucija na grafičnih navzgor omejena (desktop)?

edit: praviš da je MVA patrika, na njihovi strani piše TFT. Je to napaka ali sem narobe razumel?

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

"TFT" rajtam nima veze s PVA, S-IPS ipd... ampak ti pove le, da zaslon NI "DSTN". (TFT so osvetljeni, DSTN so bli včasih na neosvetljenih prenosnikih.)
https://dolhar.si/

Fizikalko ::

Master: ne bo motilo (premaz). Matrika (vsaj moja) je IMHO S-IPS.

just_a_cook ::

Evo. Danes imam doma Samsunga 245B. Ker sem lastnik tudi enega 204b, 107P in še enih par, sem lahko primerjal:

1. Definitivno "size matters"! Razlika pri delu je ogromna ;)
2. 245B ima zelo dobro in enakomerno sliko. Skoraj enako dobro kot 107p (ki ima 1500 kontrasta).
3. 204 B je med vsemi najmanj kakovosten.

Skratka Samsung je dober nakup. Glede na ceno pa zelo dober nakup.
==================
Just a cook

Calligula ::

Jaz sem celo ziher, da so nove TN matrice prakticno identicne SIPSu. Fizikalko dejansko verejtno nima SIPS matrike ampak kaj nazivbo slabsega ampak pac z izboljsanimi lastnostmi. Navzesezadnje z novimi generacijami je nek napredek. Ampak TN verjetno tudi pri 24 incih nima ghostinga.

Fizikalko ::

>>Jaz sem celo ziher, da so nove TN matrice prakticno identicne SIPSu.

Spet en zelo argumentiran komentar, ne? V resnici najbrž sploh ne veš, kaj TN ali S-IPS (tehnološko) pomeni.

LjubimPeezde ::

Jaz sem celo ziher, da so nove TN matrice prakticno identicne SIPSu.

Pa dej no mir Caligula. Dej ne tko zagovarjat TN matrike če jo poseduješ. Kupi še tako dobro TN in bo slabša od NAJSLABŠEGA sips ali pva modela...
Ker dam na kakovost žal niti pomislim ne da bi kupil TN. Je razlika precej precej očitna.

Zgodovina sprememb…

Calligula ::

Govorim predvsem glede na teste novih monitorjev z to matriko, ki vsi hvalijo dobre barve, crnino, vidni koti se popravljajo..

bluefish ::

potem bi bilo dobro, da si vzporedno s temi testi pogledaš še test *VA, S-IPS matrik.

IgorM ::

Ne morem se odločit med LG L245WP in pa HP 2465, na žalost jih ne morem videti skupaj oz. hp-ja nevem kje bi lahko videl, LG pa imajo v velikem poku, cena je zelo podobna, tako da prosim za izkušnje uporabnikov, če mi lahko pomagate pri odločitvi.

Fizikalko:
katero verzijo monitorja imaš naj bi bili na koncu SF in pa BN?

Hvala že v naprej.
Igor

Keyser Soze ::

HP 2465

Malo bolj detajlen review HPja.
OM, F, G!

OldSkul ::

Koliko je cena LGja v BigBangu, 700€??

Fizikalko ::

Igor, imam verzijo BN.Tudi sam sem bil v dilemi, vzel sem LG-ja in sem res zadovoljen. Slike HP-ja nisem videl, dvomim pa, da je boljša. Najbrž je podobna.

Vsekakor ti LG-ja priporočam iz prve roke. Pa sem zelo presran glede ekranov in bi zihr spljuval sliko, če ne bi bila ok.

OldSkul ::

No jst bom menjal iz Samsunga 913N, verjetno bo ogromna razlika, glede na to, da je bil 913N prvi širše dostopen 19"TN zaslon

IgorM ::

Cena lg-ja v velim poku je 899€ 8-O ampak ne srečo lahko dobim boljšo ceno.

Fizikalko:
sem šel pogledal lg-ja samo žal nisem ugotovil katera verzija je ali sf ali bn, mi je pa delovala matrika zelo podobno kot na samsungu 193p+. Zanima pa me koliko je max višina od mize pa do roba monitorja?
Po moje ni neke velike razlike med hp in lg, edino mogoče nastavitve na hp-ju.

Mogoče kak lastnik hp-ja pa da je videl lg-ja???

Fizikalko ::

Max višina je 18 cm (približno). Stojalo samo je izvrstno. Verzija piše na hrbtni strani.

Fizikalko ::

Le plošča od stojala (podstavek je na žalost lakiran...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

Fizikalko ::

Še en popravek - pri dolgotrajnem testiranju sem spremenil mnenje: IMHo gre za VA matriko, najbrž za Samsungovo. Pod ekstremnimi koti je namreč kontrast slabši kot pri Nec-u. Barve pa so presenetljivo IMHO celo boljše. Pa še ghosting je bolj tipično VA-jevski (precej razlike med WtB in GtG).

Fizikalko ::

Aja, input lag-a praktično ni.

biokill ::

tudi jaz bom zdaj kupil nov računalnik, in s tem tudi 24" ekran....zdaj pa me zanima kakšna je sploh razlika med

DELL LCD MONITOR 24" 2407FPW in DELL LCD MONITOR 24" 2407WFP ......zanima me če ima dell kakšne slabosti, ker bi ekran rabil, za grafično oblikovanje, gledanje filmov v full HD, ter igranje najnovejših iger....to temo sem na kratko predelal, pa sem zvedel da nej bi mel neke probleme z ghostingom,ali to drži???....ali ima lepo sliko, barve, ostrino...????

L.P.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: biokill ()

MEDENA ::

fizikalko: dej prnes LCD k men v trgovino, da ga vidim pa da se ga poslika >:D

čudno, da se vedno več slovencev ukvarja s grafičnim oblikovanjem >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Fizikalko ::

Ti, težka bo - mam Ahilovo tetico pretrgano. Sem za lep cajt na hladnem.

Fizikalko ::

Poslikam ga lahko pa jaz... ;)

MEDENA ::

ok dej, pa HQ :)

[MYTiX] ::

čudno, da se vedno več slovencev ukvarja s grafičnim oblikovanjem


Saj ti monitorji niso namenjeni temu. So samo boljši od navadnih, poceni LCDjev.
Poglej si EIZO ali dražje NECe, če hočeš natančne barve.
podpis

Fizikalko ::

Moj stari Nec 1970NX in novi LG, skupaj prvič in zadnjič...

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Mater, preveč je šuma na fotkah, bom probal s flešom, pa od strani, da se bo bolje videla kotna vidljivost...

Sam mal...

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Od spodaj... Tisti, ki imate TN matriko, boste os spodaj najhitreje videli obupno kotno vidljivost prav pri črnem slogu na SloTechu....

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

A bo dost?

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Sem se ša malo potrudil za boljše fotografije... Centralna bo pač imela odsev fleša, ni druge...

Fizikalko ::

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Grdo (lakirano), a zelo stabilno stojalo:

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

naredi še sliko od zadaj in sliko priključkov, potem pa bo verjetno dovolj slik :D .

Fizikalko ::

OK, a naredim še kratek video ghostinga?

Fizikalko ::

Zadaj:

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

Priključki:

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

> Moj stari Nec 1970NX in novi LG, skupaj prvič in zadnjič...

Zakaj pa ne uporabljaš obeh hkrati? :)
https://dolhar.si/

Fizikalko ::

Še video ghostinga (na Googlu so orenk zmanjšal kvaliteto, a bistvo se vidi - glej zamikanje robov in slike videa):

https://www.google.com/video/upload/Sta...
««
3 / 117
»»