» »

kateri 24" monitor kupiti

kateri 24" monitor kupiti

Temo vidijo: vsi
««
2 / 117
»»

Fizikalko ::

WTF? Doma imam S-IPS, v službi MVA in TN. Tako da razlike čutim in vidim vsak dan in so izjemno velike. Skozi moje roke je šlo že precej monitorjev in lahko rečem, da so velike razlike tudi znotraj istega tipa matrike. Predvsem pri TNjih. Ampak tudi najboljši TNji IMHO (imho, razumeš?) niso niti približno na nivoju najslabših PVA, kaj šele S-IPS matrik.

Zdaj, če imaš ti pač drugačno mnenje, si IMHO pač manj občutljiv na to. Zato se še ni treba penit.

Fizikalko ::

>>V veliki primerov neopazna, če nimaš poleg sebe referenčnih primerkov.

No, na tole neumnost ti bo najbrž še kdo drug odgovoril.

Keyser Soze ::

Bi dvomil, da si karkoli občutil glede na to kako poudarjaš to razliko. Sploh, ker omenjaš totalne bučke o "izjemno veliki razliki med sliko v sredini in ob robovih". Še enkrat poglej ko boš doma. OK?

Sicer pa, poglejte sami, pa boste videli. Vem pa, da se bo še pri marsikomu pojavil boleč ego, ker bo treba priznat, da slika le ni tako drastično drugačna, čeprav ostali "supermani" še kako močno vidijo to razliko. Ampak ne se pustit prepričat v te "placebo" efekte.

P.S.: Razumem, da v iyHo. Ane.:)

P.S.: Je pa res, da imam konkretne izkušnje le z monitorji Della, HPja in Samsunga.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Naceloma se strinjam s Sozejem...

Razlika med TN, MVA, IPS, S-IPS... JE. Vendar je vse odvisno od nasih potreb in cenovnih zmogljivosti. In seveda nase obcutljivosti na dolocene slabe strani.

Doma imam 21" CRT Sony 500E in 19" LCD Samsung 940BF (TN), v sluzbi pa 20" LCD HP 2065 (S-IPS).

Vedno sem bil proti TN matrikam, dokler si ga nisem sam kupil. Kot sekundarni monitor. Primarni je zaenkrat se vedno 21" CRT. Predvsem zato, ker uporavljam razlicne locljivosti.

Zelim samo poudarit, da je TN matrika cisto dovolj dobra za svoj denar. Pac sprijaznis se z dejstvom, da so koti vidljivosti manjsi - predvsem vertikala in morda barve niso cisto ciste. Se pa da TN cisto lepo uporabljat.

Sej pravim, vse za svoj denar.

Fizikalko ::

Frudi (in ostali s tem Dell monitorjem) - a si lahko tole pogledaš:

Video Dell 2407 ghosting...

A si ti tudi kaj tako drastičnega opazil? Morda je tip le take settinge naštimal, da je duh tako opazen.

EvilDare ::

Jaz imam prejšno verzijo 2407WFP 03 in takega ghostinga ni nikjer.

Calligula ::

Koncno spet nekaj racionalnih userjev.
Naj si gre pac vsak pogledat monitor, ki ga zanima v kako trgovino in sam presodi, ce je dovolj dober.

Po mojem mnenju so TN matrike povsem spodobne.
Sploh pa za normalne uporabnike, ki se ne ukvarjajo poklicno z grafiko ali fotografijo.

frudi ::

Fizikalko... pri mojem (A04 revizija prejšnje ne-HC verzije) je bil pri tovarniških nastavitvah res izrazit ghosting pri določenih barvnih kombinacijah. Malo googlanja je pojasnilo, da gre za znan bug, za katerega so krive tovarniške nastavitve - konkretno nasičenost barv, ki je privzeto navita na max. Rešitev je preprosta - znižaš nasičenost barv iz privzetih 100 na recimo 98 in problem povsem izgine.
Ne upam pa na pamet trdit, da gre pri HC za enak problem.

Soze... ljudje smo različni, tako fiziološko kot psihološko. Povsem normalno je, da pomankljivosti TN panelov nekaterih uporabnikov ne motijo. Poleg tega pa je čisto možno tudi, da nekateri dejansko ne opazijo razlik v barvnih odtenkih. Enako kot nekateri ne vidijo razlike med 30 in 60 fps, drugi pa ne slišijo razlike med 128 in 320 kbps MP3ji...
Sam pa med tem, ko tole pišem, več kot očitno opazim, da na temle 19" TN oranžna barva slo-techa (ja, oranžni stil uporabljam :) po vertikali prehaja od svetlo oranžne na dnu do bistveno temnejše rdečo-oranžne na vrhu; svetlo rumeno ozadje strani je pravtako opazno temnejše na zgornjem delu ekrana kot na sredini.
In podobno razliko med barvami na zgornjem in spodnjem delu panela sem sedaj opazil na čisto vseh TN monitorjih, za katerimi sem sedel.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Fizikalko ::

Frudi, še enkrat hvala. Sem se odločil za LG L245WP, ker mi bodo pred nakupom tudi mrtve pixle preverili. po testih naj bi imel pa boljšo sliko kot Dell. Zgleda pa slabše (design), a me to ne briga.

Glede matrik - najbolj me je podražilo to, da naj bi ne opazil razlike, če nimam referenčnega primerka zraven. Bull, totalen. Poleg barv, ki jih je omenil frudi, so še bolj očitni vidni kot, sploh pri večjih ekranih. in to ZELO očitni. Koliko pa to koga moti, je pa drugo vprašanje, o tem sploh nisem govoril.

frudi ::

Sej tale vertikalna sprememba barv na TN-jih je ravno posledica slabega vertikalnega vidnega kota. Po vertikali TN-ji namreč ne izgubljajo le kontrasta, temveč tudi dobesedno spremenijo barve. In to je očitno že pri teh par ° razlike med sredino in zgornjim/spodnjim robom monitorja. So pa horizontalni vidni kot res precej popravili v zadnjih letih in so boljši TN-ji v njem že primerljivi s PVA/MVA.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

bluefish ::

Ko sem jaz kupoval 17" LCD sem se že skoraj odločil za enega izmed Sonyjev (TN), predvsem na račun takratnega pomanjkljivega poznavanja te "tehnologije". Čisto za finto pa sem si hkrati ogledoval še Samsunga (173P, PVA), ki je bil za okoli 60% dražji. Lahko povem, da je bila razlika ob podrobnem preizkusu očitna. Barve so bile čisto nekaj drugega, vidni kot odličen,... Nazadnje sem se seveda odločil za Samsunga, ki mi še sedaj odlično služi. Bi mi pa po toliko letih prav prišel večji zaslon in bom čez kakšnega pol leta verjetno kupoval 20" oz. 22" monitor. Večji pa se mi zdijo že preglomazni za mojo mizo in tudi oddaljenost od njega.
Seveda so se TN zasloni močno popravili in ji ne pestijo več slabi vidni koti, izpranost,...

Skratka, če kupuješ monitor za obdobje nekaj let, je dobro predhodno opraviti primerjavo in se odločiti za tistega, ki ponuja kar se da veliko za svoj denar oz. je všeč uporabnikovim očem (tukaj mislim na sliko in ne na izgled). Je pa dobor imeti v mislih tudi denarno stanje :)) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Maximus ::

Odločam se za nakup 24" monitor. Penezov za S-IPS matriko nimam. Nekako razmišljam da bi si kupil Dell 2407HC ali pa HP 2465.

Monitor se bo uporabljal pretežno za surfanje, modeliranje, nekaj malega barvne reprodukcije in občasno kakega igranja.

Prosim vas za mnenja in nisem mahnjen na znamko, tako da lahko predlagate tudi druge modele.

LP!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Maximus ()

XS!D3 ::

Mam Samsung 245b in sm zadovolen, za ta dnar se mi zdi supr monitor, mogoče res barve niso čist realne za kšne pro zadeve, kar pa ni opazno za navadnga userja pri surfanju po netu, office worku, igranju igrc in gledanju filmov (vsaj zame). Tud vidni koti niso nevem kok dobri, vendar je največji problem edin od uspodi, kar pa ubistvu sploh ni nevem kok kritično, ker si monitor nastavš po višini in še kot tko da kle ni problema. Men je supr zadeva, za teh 508€ kokr sm dau zanga in gor večinoma surfam po netu, špilam igrce, kej za šolo delam, pa vsake tok časa kšn film pogledam (HD/DVD/DivX).

TribesMan ::

Po mojem mnenju so TN matrike povsem spodobne.


Po tvojem mnenju je tud LC power super napajalnik. Pač nekateri raje dajo 20% več za spodobno robo, kot da bi špilali gorenjca za vsak drek.

In ja Dell 24" je super ekran.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Jux ::

TN vs. SIPS.
IMO je nakup monitorja stvar, ki jo opravljaš zgolj na cca. 3-6 let in neumno je uiber varčevat pri zaslonu. Osebno sem mnenja da tudi za domačo uporabo zaslon z nizko kotno vidljivostjo ni primeren, pa ne toliko zaradi barv (za word in gejme ne rabiš neki ekstra), kot zaradi ergonomije sedenja za zaslonom. Če so TN matrike ustrezale pri majhnih dimenzijah je pri velikih dimenzijah problem vertikalnega vidnega kota zelo poudarjen. Opazoval sem TN zaslone, ki pri pravilno nastavljeni višini zaslona spremenijo barve glede na to a gledaš v spodnji/zgornji rob ali sredino zaslona. Na to se sicer lahko navadiš, ampak meni gre na živce da že recimo monocolour desktop slika ne zgleda mono.
Nadaljna težava el-cheapo TN matrik je ponavadi slab backlightning - lightbleed na spodnjem zgornjem robu in svetle/temne liste za zaslonom (to je recimo ful izraženo pri 225BW).
Zadnji problem je pa prav nekonsistentnost kakovosti matrik - 226BW je pokazal, da proizvajalci ne igrajo fer in v 226BW si lahko našel tri razližne tipe matrik (da niti ne govorimo o variaciji znotraj enega tipa) katerih kakovost je močno različna. Testerji so ponavadi dobili najbolj kvalitetno matriko, ki jo ostale po kotni vidljivosti in predvsem colour gamutu niso dosegale.

Pa še to. S-IPS matrike so relativno redke, mislim da vsi trije našteti zasloni (iz začetka teme) itak ne koristijo SIPS. Sam sem zaradi zahtev po čimboljši matriki do sedaj kupoval phillipsovo 20" brilliance serijo (ista matrika kot v 20" cinema display in 20" dellu) in le-ta se je izkazal za odličen monitor z malo visoko ceno. Med 24" še nimam svojega prvaka, tako da sem vesel vsakekga nasveta. Če pa kdo kupuje malo dražji zaslon - 1400€ je 26" Nec, AS-IPS+LED backlight, odlične barve, odlična kotna vidljivost, odlična izdelava, prav žal mi je bilo ko sem ga vračal s testa.

PS: Ful bi bilo fino da se ne prepucava v tej temi o el-cheapo TNjih in SIPS. Meni osebno skrajno paše da je tema v kateri je govora o bolj pro zaslonih (naj se magar preimenuje) - za tiste, ki vam pa TNji ustrezajo, pa si zaradi njih množičnosti odprite svojo temo. TNji (na žalost, tudi jst bi mel 24" za 250€) nikoli ne bodo dosegli kakovosti S-IPS (zaradi tehnološki ovir).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Fizikalko ::

V petek dobim LG L245WP, pa poročam...

XS!D3 ::

Jst sm sam povedu svoje izkušne, ker vem da dost folka sprašuje o teh monitrojih. Tud jst bi mel raj kšno bolšo matriko, sam ker tuki ni šlo za razliko v ceni 20% ampak 100%(napram Dellu) in ker enostavno tok dnarja nisem meu/nism biu prpravlen dt, je pač treba uzet kompromis in odloču sm se za večji monitor 24" s TN matriko, namest kšnga bolšga 20", seveda sm zadevo prej sporbu in se prepriču če je toto kar rabm in če bi se še enkrat odločou bi isto izbrou za ta dnar. In vem da je matrika slabša, sam se ne sekeram, barve so zame čist ql zaenkrat, backlight blanding pr men ni vidn, za tiste k pa več rabte in ste prpravleni dt več dnarja za LCD pa itak da kšne uzemte bol pro monitorje.

Pujcek ::

najbl se mi smeje k berem komentarje v stilu "dej mau vec dnarja (hitr se nabere par sto eurov pri vecjem monitorju) pa mas matriko kot se spodobi. zakaj ze? a zato da bojo ikonce na desktopu pravih barv? a zato da bo ozadje v wordu enakomerne bele barve al zato da bo v spilu crna res crna... ne ga srat, tn matrika je vec kot spodobna za normalno delo in ne ljudi strasit da je jajc.... sploh ker je polovica lcd-jev kar sem jih videl pri uporabnikih za moje pojme cist narobe nastavljenih...
:)

LjubimPeezde ::

niso niti približno na nivoju najslabših PVA, kaj šele S-IPS matrik.

Če pa ti ugotoviš razliko med PVA in S-IPS matriko za nekje isti denar se ti pa klanjam!!!!!!

Daliborg ::

@Fizikalko

glede na tisti video ki si ga pripopal bi samo pripomnil. Je mozno da je bil ghost tako opazen ker je imel AGP graficno kartico? Ker ko sem se jaz odloceval za monitor je bil 3006WFP (30") Dell zame omejitev ker nisem imel 2 dvi izhoda. Hocem reci da sem tudi sam opazil razliko med DVI in AGP izhodam sele pri tem monitorju ko ga imam sedaj 2407WFP ker sem se takrat odlocil ko sem imel se 6800GT kateri ima samo 1 dvi izhod in ce sem gnal monitor na agp mi pac dolocenih resolucij ni dobro podpiral ( imel je ghosting in se slika se je pri robovih malce tresla).

Ne me razocarat da je slap monitor ;( ...drugace sem pa popolnoma zadovoljen s tem ekranom, ampak kot ze povedano ce bi za taisti denar dobil CRT 24" ga takoj zamenjam>:D

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

[MYTiX] ::

Sicer malo off: za 30" rabiš dual link DVI in ne 2x DVI.

Razlika med VGA in DVI je pa vidna že na 17" z 1280*1024. Pri večjih resolucija pa postaja ta razlika že kritična.
podpis

Daliborg ::

no ja, po domac recen meni na 6800GT z enim DVI izhodam ne bi delal 30".

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Fizikalko ::

>>Če pa ti ugotoviš razliko med PVA in S-IPS matriko za nekje isti denar se ti pa klanjam!!!!!!

Wanna bet? Za gajbo?

Zheegec ::

Daliborg, seveda bi ti, ker ima grafična DVI dual-link. Dva DVI ti čisto nič ne pomagata.

razliko med *VA in IPS je res težko opaziti po samih barvah (čeprav bi tudi jaz znal razločiti med njima samo po preizkušanju), razlika med TN je pa takoj opazna.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Calligula ::

Tribesman, glede na tvoje konstantno priporocanje manj racionalnih nakupov z namenom zmanjsevanja neke osebne negotovosti zaradi nekih kvazi, potencialnih in bog se ve kaksnih strahov bi bila zate najbolj racionalna nalozba, da nekaj tega denarja namenis za par dobrih pogovorov z kaksnim psihologom (psihiater verjetno ni potreben), da odpravi dejanske vzroke-tvojo splosno negotovost in bo ceneje in bolj koristno.

Problemov se ne resuje preko blazenja simptomov. Pogumno it nad vir pa bo.

Fizikalko ::

>>glede na tisti video ki si ga pripopal bi samo pripomnil. Je mozno da je bil ghost tako opazen ker je imel AGP graficno kartico?

IMHO to nima veze. Prej gre za neko tumpasto kombinacijo kontrasta, saturacije in svetilnosti.

Jux ::

najbl se mi smeje k berem komentarje v stilu "dej mau vec dnarja (hitr se nabere par sto eurov pri vecjem monitorju) pa mas matriko kot se spodobi. zakaj ze? a zato da bojo ikonce na desktopu pravih barv? a zato da bo ozadje v wordu enakomerne bele barve al zato da bo v spilu crna res crna... ne ga srat, tn matrika je vec kot spodobna za normalno delo in ne ljudi strasit da je jajc.... sploh ker je polovica lcd-jev kar sem jih videl pri uporabnikih za moje pojme cist narobe nastavljenih...


Resno, a bi nehal smetit po tej temi? Naredi si temo TN vs. S-IPS in govori kako hudi so TN zasloni. Odgovoren sem bil za nakup kar nekaj lcdjev in sem za razliko od tebe naredil resno raziskavo kaj se da dobit in kaj ne. Verjamem da so eni zadovoljni z TN matrikami, ampak ponavadi taisti tudi padejo na "2 ms osveževanje, 1:4000 kontrast,..." To da so barve bolj pravilne pri SIPS matrikah, je še najmanj pomembno (ker itak večina folka nima doma kalibratorjev da bi monitor pravilno nastavili). Kotna vidljivost, ergonomija dela, konsistentnost slike (sem že imel priložnost videt tud samsungove superduper TN matrike, pri katerih v wordu vidiš fleke),...

Folk pride v Leclerja, pogleda na polico, vidi samsunga za bakšiš in si reče, evo sej to je to, to je super monitor, pa še poceni je. Stvar priklopi in uživa. Tko kot je en folk užival na 17" bulastih zaslonih, medtem ko smo nekateri dal 30% več pa dobil trinitronca (ki nam še vedno služi). Jst tega ne morem, ker sem tega samsunga verjetno že imel možnost sprobat in vem kako se obnese.

Ignorance is bliss al kako že pravijo?

PS: Nobeden ne govori da so TN zasloni zanič, je pa razlika v ceni za moje pojme vredna nadgradnje na boljšo matriko. Now let us be.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Keyser Soze ::

Jaz iskreno upam, da vsi vi vozite najmanj "fully customized" A8L W12.

Ker če ga nimate, najmanj tega modela namreč, špilate gorenjce za en običn drek, ste ignoranti, šparate kjer ni treba, imate doma jajca oz. slabe avtomobile, ipd. Skratka niste normalni. Vam pa prepuščam detalje.:)
OM, F, G!

Fizikalko ::

Mislim, a si lahko bolj patetičen? za mašino sem do 16 ur na dan, včasih še več. V avtu povprečno do pol ure. In zdaj naj za avto dam 100000 EUR, če sem za monitor 24" z dobro matriko pripravljen dat 700 EUR?

Resno - nehajte smetit z nebulozami in odprite magari temo: "Zakaj je TN matrika najbolj racionalen nakup za VSAKOGAR, ne glede na to, koliko ja za mašino in kaj dela". Magari to. Samo ne kozlajte več po temi, ki služi povsem drugačnim namenom. Tu apeliram tudi na moderatorje, naj temo uredijo in preprečijo nadaljne izpade v povsem zgrešeno smer.

Keyser Soze ::

Čaki, čaki, čaki. Uporabnik, ki občasno posurfa po internetu, kaj napiše v wordu, odigra kakšno igro ali pogleda kakšen film naj pa da par 100€ več, pa si kupi Della namesto Samsunga?

Malo glej cenovne razrede. Ane. In če je v zgornjemu primeru tako, da se PAČ PREPROSTO DODA pa kupi boljši LCD za te potrebe, zakaj potem ne dati 80 tisoč ali več € za malo boljši avto? Kje je potem ovira? Čeprav ga rabiš samo pol ure na dan.

P.S.: In kaj ima tule 16 ur (!!!) sedenja za mašino na dan veze? Sploh glede vrste matrike? Te od slabših vidnih kotov bolijo oči? Ti upade storilnost, ker je v tvojem favorite brkljalniku barvni spekter popolnoma zjahan?
OM, F, G!

bond007 ::

Sem imel priložnost delati na s-ips par dni in res vidni koti so super - sploh proti mojem 17" prepotopnem lcdju. Ampak pričakoval sem še malce več. Sploh pri barvah in tudi kontrastu - zame bi bio idealen monitor z zelo lepimi barvami, velikim kontrastom, magari bi bil glossy ekran - samo, da se pretirano ne bi bleščal. No je pa res da boljšega lcdja od tistega della s-ips še nisem videl.

Ampak recimo doma imamo en 32" philips tv (ok res je tv, pa še katodn - 3 leta nazaj je stal 200 prešernov - znižan iz 500 - mahagonij les,pixl plus,...) ampak barve in kontrast na tem tvju :O 8-O . Tu še vidim dosti rezerve pri lcdjih.

TribesMan ::

Čaki, čaki, čaki. Uporabnik, ki občasno posurfa po internetu, kaj napiše v wordu, odigra kakšno igro ali pogleda kakšen film naj pa da par 100€ več, pa si kupi Della namesto Samsunga?


Tak uporabnik ne bo šel nikoli kupovat 24" ekrana...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

MEDENA ::

Calligula ::

Tribesman motis se. Moj naslednji monitor bo 24**. Sem se odlocil, da bom 22 preskocil in si na zacetku prihodnjega leta kupil 24 incev. Glede matrike se bom odlocil ob ogledu primerljivih. Dnevno mi TN povsem zadostuje pa ceprav urejam tudi HD video.

Razlike v vidnih kotih in nekaj malenkosti v barvah sem videl ampak mi ne odtehta razlike v ceni in, ce ne razmisljam o tem zavestno tega sploh ne opazim.

In ugani kaj, ogromno folku napajalec LC, ki ga se danes ne more preboleti, poganja sistem enako ali bolje kot malo morje precenjenih napajalcev za katere si folku prisegal, da so edino na kar naj bi si sploh upali pomisliti.

OldSkul ::

Fizikalko, dej prosim povej potem, kakšen je tale LG, ker ga kmalu tud jst si zrihtam.

Keyser Soze ::

Ja ne, sploh ne bo kupoval 24" ekrana. Zakaj le.... Če kdaj pa kdaj pogledaš kakšen film, ali pa surfaš po internetu in pišeš gor kakšne raziskovalne naloge, ipd. ter imaš pri tem odprtih več oken. A, a... Tu velikost nima pravega pomena. Koti in pa barve. To je to.:\
OM, F, G!

TribesMan ::

Tribesman motis se. Moj naslednji monitor bo 24**. Sem se odlocil, da bom 22 preskocil in si na zacetku prihodnjega leta kupil 24 incev. Glede matrike se bom odlocil ob ogledu primerljivih.


Torej Calligula ti si uporabnik ki sem pa tja malo posurfa in sem pa tja pogleda kak film? Jest mam pa občutek da cele dneve visiš za compom glede na število objav ;)

Drgač pa jest mam 24" Della že skor 2 leti... zanj sem dal 800€. Verjetno najboljša naložba odkar kupujem računalnike.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Calligula ::

Nekaj mi pravi, da bi bila boljsa nalozba 10 Eurov za pleksi steklo za prozorno stranico in bi raje gledal tisti napajalec, ki si ga tako drago placal in bi ob tem verjetno se veliko bolj uzival kot ob pogledu na monitor :D

TribesMan ::

Zakaj bi investiral v pleksi stranico ko pa imam doma dva komplet ohišja iz pleksija?

BTW... a si ti iz gorenjske, al maš sam tko za en kurc službo?
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Calligula ::

Se pravi ti svoje neracionalne nakupe in nasvete za neracionalne nakupe opravicujes s tem, da pac lahko svoj denar trosis kakor hoces in sam izberes manj racionalne moznosti? In da kdor ima rad bolj racionalne izibire je gorenjc ali ima beden job?

Zanimivo. Daj si to v podpis, da bo vsakic vsak vedel kako gledat na tvoje nasvete.

TribesMan ::

Kdo pa pravi da so bli moji nakupi neracionalni? A si slučajno postal ustanova za presojo racionalnosti nakupov? Zadnji čas da se zaposliš v slovenski vojski, ker oni majo s tem precej problemov in bodo zelo koristno porabili ta tvoj talent.
Za moje pojme so moji nakupi popolnoma racionalni.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Ziga Dolhar ::

TribesMan: tolaži se s tem, da smo bli kar štirje iracionalneži, ki smo skup kupil tele monitorje.

Vzročno in hkrati posledično mamo mogoče - tudi zarad kvalitetnejše opreme - mal višje urne postavke.

(Pa zanimivo, da smo trije od nas tud prej imel identične iiyame ...)
https://dolhar.si/

Keyser Soze ::

In kako je urna postavka pogojena z tipom panela? Fantje, zdaj pa že pošteno bluzite. In verjetno res najbolje, da se tema zaključi.

P.S.: A posledično dejstvu, da imaš v računalniku najnovejši grafični, je tudi maksimalna delovna uspešnost?:\
OM, F, G!

krho ::

Hehe jaz sem tudi šel iz Iiyame :) na Dell 2407HC.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Fizikalko ::

>>Fantje, zdaj pa že pošteno bluzite. In verjetno res najbolje, da se tema zaključi.

Ne, tema je namenjena 24" monitorjem, ne pa napihovanju plačnih mišic. Zato nehajte smetit in naj teče pogovor naprej o 24" ekranih.

Jaz danes menda dobim svojega LG-ja. Bomo videli.

Calligula ::

Dolhar, iz tega kar si napisal-tudi tega, da ste ze prej meli iste monitorje, lahko sklepas, da ste v skupinici, ko od buljenja v monitor zivi.
Zivi od razlicic v barvnem odtenku ocitno. Kar pomeni, da mate za moje pojme lame ass job, ker sam lahko in si to lahko privoscim, lahko realne odtenke in barve vidim zunaj skoraj v poljubnem casu medtem, ko vi opravljate tlako za monitorji za prezivetje in si tolazbo ustvarjate s tem, da placate nekaj ekstra za k.. monitor. V bistvu ste vi v sluzbi monitorjev in ne obratno.

Monitorji izbirajo vas in ne obratno :D

Verjetno ste pocasi tudi ze vsi cedalje bolj podobni prebivalcem South parka iz epizode World of warcraft :D

In ja, tema je o 24** monitorjih na forumu kjer vecina uporabnikov le ni graficnih dizajnerjev, fotografov.
Lahko o tem naredite anketo. In namesto, da bluzite kako je drazji monitor nuja raje predlagajte ljudem, da naj si razlike sami ogledajo
v zivo, da ne bi slucajno cesa zamudili.

Pa probajte si najt sluzbe kjer si sami razporejate cas in vas edini stik z naravnimi barvami ne bo preko monitorja. Si lahko to privoscite?
Ali cele dneve gnijete v pisarnah samo zato, da lahko kupite drazji monitor in skozi njega buljite v naravo in simulacije le te?

Zheegec ::

Nekateri očitno le ne poznate dovolj razlik v matrikah, da bi lahko vedeli, zakaj se nekateri odločamo za boljše matrike, kljub temu, da ne rabimo super barvnega gamuta za delo s fotografijami/filmom/dizajnom.

ena od stvari je vidni kot - pri TN je vidni kot slab, kar te večino časa sili, da imaš glavo v nekem točno določenem položaju, če jo premikaš se kontrast zelo poslabša in dosti težje bereš (pač črne črke na sivi podlagi recimo), torej napenjaš oči, kar se pri uporabi več ur na dan zelo pozna.

Druga stvar je, da TN veliko barv simulira, kar pomeni, da kljub drugačni tehnologiji kot CRT slika pri določeni barvi utripa - kar seveda je moteče za oči, pri monitorjih z našponanim overdrive (pri 226bw sem že to opazil) se to dogaja tako pri črni, kot pri marsikateri drugi barvi. To seveda je slabo za oči.

tretje je pa seveda kvaliteta barv/slike. Rad igram igre in gledam filme, pri tem mi je pomembna kvaliteta slike in zato imam monitor z boljšo matriko.

to vse so razlogi ZA nakup boljše matrike, če si pa za ekranom zelo malo in nisi zahteven (čeprav ne vem kako lahko to rečemo za povprečnega uporabnika na S-S, ki ima doma graffično najnovejše generacije), je pa TN matrika čisto OK.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Calligula ::

Povprecen obiskovalec SSja doma nima najnovejse graficne. Anketo se da naredit.

In sploh ne rpavim, da je boljsa matrika zlo. Samo pravim, da ni nujno vsem vredna dodatnega denarja.

Sam sploh ne trpim zaradi slabih vidnih kotov na svoji TN matriki pa si lahko ziher, da gledam z vseh moznih pozicij in glave nimam skos v enakem polozaju.

Fizikalko ::

Pravkar sem dobil LG-ja. Prvi vtisi so fenomenalni, zdaj najprej čakam, da se prvo navdušenje pomiri, potem napišem kaj več.

gre pa res očitno za S-IPS matriko, saj je vleče v temi črno orenk na vijolično.

Fizikalko ::

Tisti, ki imate wide monitorje, 2 (najbrž butasti) vprašanji:

- A se da v Mozilli naštimat sredinsko poravnavo oz. da bi imel pri straneh, ki so npr. narejene za 800x600 sliko na sredini in ne levo?

- problem mam s tunerjem (Pinnacle). Ko dam na full screen, mi raztegne sliko, jaz pa bi rad, da jo izreže ali pa vsaj, da da pri strani črne trakove
(tako vsaj ostane slika 4:3 in so face brez popačenj). A se da oziroma obstaja kakšen program ali nastavitev grafične za to?

Tnx.
««
2 / 117
»»