Forum » Strojna oprema » UTP kabel, LAN in ADSL problemi
UTP kabel, LAN in ADSL problemi
masterpsi ::
Mam 1 problemček: doma smo se preselili in povlekli UTP kabel pod zidom. Na 1 strani je vtičnica kjer je 100% vse uredu. Na drugi strani pa sem včeraj dajal na kabel RJ45 konektorje in sem 90% da je uredu konektor in stik. Prklopim na 1 strani hub, na drugi PC in PC ugotovi, da sem utaknu kabel noter. Ko se hočem pa prek SiOLa povezat na net (ADSL) pa piše "Connecting threw WAN miniport". To napiše če recimo nimaš kabla v pc vklopljen. Če pa potegnem kabl "po luftu" pa dela.
V drugi sobi lih tko kabel pod zidom IN DELA. No tam kjer ne dela sem pomislil, da je predolg kabel pod zidom, ampak sem probal 30m UTP kabla prklopit na hub "zaporedno" po luftu in je vseeno delalo. Zdej pa vprašanje: A je možno, da PC zazna LAN, pa da ni vseh 8 pinov priklopljenih. Al v čem bi bla fora? Če se 2 PCja vidita v mreži nisem še probal. Žal imam samo hub doma, tko da ne morem niti probat če bi ruter določil IP.
LP
V drugi sobi lih tko kabel pod zidom IN DELA. No tam kjer ne dela sem pomislil, da je predolg kabel pod zidom, ampak sem probal 30m UTP kabla prklopit na hub "zaporedno" po luftu in je vseeno delalo. Zdej pa vprašanje: A je možno, da PC zazna LAN, pa da ni vseh 8 pinov priklopljenih. Al v čem bi bla fora? Če se 2 PCja vidita v mreži nisem še probal. Žal imam samo hub doma, tko da ne morem niti probat če bi ruter določil IP.
LP
Senitel ::
Torej imaš mrežo tako "PC - kabel pod ometom - HUB - modem" ne dela "PC - kabel po zraku - HUB - modem" pa dela?
masterpsi ::
točno tako.
sem probal tudi
"PC - kabel pod ometom - modem" in ni delalo. (brez huba)
"PC - kabel po luftu - modem" pa dela.
Definicija "dela, ne dela" je to da se poveže na internet.
sem probal tudi
"PC - kabel pod ometom - modem" in ni delalo. (brez huba)
"PC - kabel po luftu - modem" pa dela.
Definicija "dela, ne dela" je to da se poveže na internet.
MrStein ::
Skoraj sigurno je kabel narobe vezan.
Potegni okoli en navaden kabel (vtakni ga v tvojo vticnico na zidu) in z kakim ohmmetrom preveri kaj je povezano.
Torej z enega konca/vtikaca (navaden kabel) do drugega konca/vtikaca ("zazidan" kabel).
Ali pa poglej, kak je povezano.
Potegni okoli en navaden kabel (vtakni ga v tvojo vticnico na zidu) in z kakim ohmmetrom preveri kaj je povezano.
Torej z enega konca/vtikaca (navaden kabel) do drugega konca/vtikaca ("zazidan" kabel).
Ali pa poglej, kak je povezano.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
smetko ::
Pri ethernet kablu za hitrosti 10Mbs oziroma 100Mbs sta za povezavo portebni samo dve parici in to 1-2 ter 3-6. parici 4-5 in 7-8 sta neuporabljeni(zato se lahko preko enega kabla povežeta celo dva ethernet priključka) .
Računalnik zazna lan že, če ima pravlino priključeni parici za sprejem.
Pri večjih razdaljah je pomembno, da sta pina 1-2 in 3-6 res pozana v parico.
parica sta tista dva kabla katera sta med sabo prepletena.
pa še stran na to temo, katero sem na hitro najdel.
Računalnik zazna lan že, če ima pravlino priključeni parici za sprejem.
Pri večjih razdaljah je pomembno, da sta pina 1-2 in 3-6 res pozana v parico.
parica sta tista dva kabla katera sta med sabo prepletena.
pa še stran na to temo, katero sem na hitro najdel.
No comment
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Wifi domače omrežjeOddelek: Omrežja in internet | 2883 (1988) | WiFo |
» | IPTV preko koaks kablaOddelek: Omrežja in internet | 2860 (2271) | Infinity |
» | utp?Oddelek: Omrežja in internet | 2037 (1642) | iNN |
» | UTP s samo 2 paricami ??Oddelek: Strojna oprema | 2451 (1959) | Tomay |
» | ADSL- dva kompaOddelek: Pomoč in nasveti | 2577 (2001) | Gandalfar |