Forum » Elektrotehnika in elektronika » Triak (pulzno širinska modulacija)
Triak (pulzno širinska modulacija)
![](https://static.slo-tech.com/stili/avatar_gray.gif)
pr2501 ::
Preko optokoplerja želim krmiliti triak.
Osnovna naloga vezja je da iz mikrokontrolerja prožim triak, ki je v tem primeru stikalo, ki
uklaplja porabnike na omrežni napetosti.
Dobil se shemo in si izdelal vezje. (Žal pa ne vem kako pripeti sliko na slo-tech).
Le da mi to vezje deluje, če žarnico odvijem in privijem, oz. če prekinjam tokokrog.
Takrat mi zasveti žarnica in se v trenutku ugasne.
Pravzaprav, kako se naredi naloga iz drugega stavka mojega posta ?
Osnovna naloga vezja je da iz mikrokontrolerja prožim triak, ki je v tem primeru stikalo, ki
uklaplja porabnike na omrežni napetosti.
Dobil se shemo in si izdelal vezje. (Žal pa ne vem kako pripeti sliko na slo-tech).
Le da mi to vezje deluje, če žarnico odvijem in privijem, oz. če prekinjam tokokrog.
Takrat mi zasveti žarnica in se v trenutku ugasne.
Pravzaprav, kako se naredi naloga iz drugega stavka mojega posta ?
konec
MadMax ::
Kar se slik tiče, naloži na kak free server tipa shrani.si ali podobno, pa tu pripni link. Direkt slike na s-t ne moreš uploadat.
Kar pa se proženja triaka tiče, upam da ti je poznana njegova značilnost, da ni uporaben pri enosmerni napetosti, saj ko ga sprožiš, ne popusti dokler napetost na njem ne pade na 0.
Ni pa to nobena ovira, če ga imaš vezanega direkt na omrežje, brez usmernika.
Ko pripneš sliko, pa gremo naprej.
Kar pa se proženja triaka tiče, upam da ti je poznana njegova značilnost, da ni uporaben pri enosmerni napetosti, saj ko ga sprožiš, ne popusti dokler napetost na njem ne pade na 0.
Ni pa to nobena ovira, če ga imaš vezanega direkt na omrežje, brez usmernika.
Ko pripneš sliko, pa gremo naprej.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
radiator ::
Triak ne izhlopi dokler tok skozi njega ne pade pod držalni tok.
Za proženje Triak-a pa uporabi kak optotriak ala MOC3060 ali kaj podobnega odvisno kaj hočeš naredit in če hočeš zero cross detector ali ne.
Glede na tvoj naslov v katerem si napisal PWM. To pa u triakom neboš dosegel. Kvečjemu fazni ga lahko krmiliš da se izklopi pa moraš počakat. Za GTO Triak-e pa še nisem slišal ;)
Za proženje Triak-a pa uporabi kak optotriak ala MOC3060 ali kaj podobnega odvisno kaj hočeš naredit in če hočeš zero cross detector ali ne.
Glede na tvoj naslov v katerem si napisal PWM. To pa u triakom neboš dosegel. Kvečjemu fazni ga lahko krmiliš da se izklopi pa moraš počakat. Za GTO Triak-e pa še nisem slišal ;)
Kaj je jutri že bilo?
pr2501 ::
Se opravičujem ker se toliko časa nisem oglasil.
V mojem primeru ni problem, ker nočem da triak popusti apak obratno :
Želim, da mi ne popusti, oz.da mi drži porabnik na omrežni napetosti stalno delujoč.
Vezje je tako enostavno, da si nebom sedaj ponovno na ta računalnik inštaliral skenerja in se učil trikov okoli slike: ampak ga lahko razložim:
Na optokopletrju so na en izhodni kontakt priključena krmilna vrata triaka(BTA06) z drugim pa se priključujem na A2 pol preko zaporedno vezanaih dveh uporov: prvi 330 ohm in drugi 470 ohm. Med tema dvema uporoma imam priključen en pol kondenzatorja(47nF/150V); njegov drugi pol pa se priključil na A1 pol triaka. Omrežno nap. pripeljem na žarnico in iz nje grem naprej na A2 . A1 pa je priključen na drugi pol omrežne napetosti.
To je to.
Hvala.
V mojem primeru ni problem, ker nočem da triak popusti apak obratno :
Želim, da mi ne popusti, oz.da mi drži porabnik na omrežni napetosti stalno delujoč.
Vezje je tako enostavno, da si nebom sedaj ponovno na ta računalnik inštaliral skenerja in se učil trikov okoli slike: ampak ga lahko razložim:
Na optokopletrju so na en izhodni kontakt priključena krmilna vrata triaka(BTA06) z drugim pa se priključujem na A2 pol preko zaporedno vezanaih dveh uporov: prvi 330 ohm in drugi 470 ohm. Med tema dvema uporoma imam priključen en pol kondenzatorja(47nF/150V); njegov drugi pol pa se priključil na A1 pol triaka. Omrežno nap. pripeljem na žarnico in iz nje grem naprej na A2 . A1 pa je priključen na drugi pol omrežne napetosti.
To je to.
Hvala.
konec
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Manjkajoča elementa elektronika. Katera sta?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4510 (3534) | aco111 |
» | Dimanje LED lučk - problemiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3252 (2954) | Pyr0Beast |
» | TriacOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2459 (2129) | Azrael |
» | dimer- moči 3kWOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2900 (2745) | gumby |
» | Stoječa svetilka brniOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3266 (3161) | OnTheMic |