» »

248-dimension maths puzzle solved

248-dimension maths puzzle solved

sidd ::

Torej, zgleda da jim je uspelo rešit zadevico. Kaj je lepo piše v povezavi, se mi trenutno ne da prevajat pa prepisovat zadeve.

povezava

Nekaj sem že bral o tej zadevi, pa nisem našel podobne teme tule na s-t (ali pa je iskalnik resnično 100 let pred leseno žlico. Če se az motim, brišite tole....), pa me zanima če ve kdo kaj več o tem, da mi ne preostane samo branje po internetu ter googlanje.

lp
no idea for signature
signed
I

Thomas ::

Kolikor sem razumel, so izračunali eno matriko 1/2 * 1/2 milijona, z enimi določenimi lastnostmi - Liejeve grupe. 60 Giga je tiste matrike.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

nicnevem ::

Pred časom sem v eni bukvi naletel na omembo simetrij, na katerih počiva Standarni model fizike delcev. Tako kot je kocka videti enako iz šestih različnih smeri in kot so smeri v prostoru med seboj na nek način ekvivalentne, tako obstajajo tudi določene simetrije med osnovnimi delci. Če naprimer zamenjamo naboj neki družini teh delcev, fizikalni zakoni, ki veljajo zanje, ohranijo svojo podobo.

Te simetrije je mogoče opisati z uporabo (teorije) grup, t.j. množice nekih matematičnih objektov in operacij, ki so defirane na teh objektih, ki pa so lahko marsikaj... tudi matrike.

Kakšen je torej pomen zg. omenjenega dosežka?

Z uporabo simetrij se poenostavijo enačbe s katerimi opisujemo naravo, poleg tega je v preteklosti odkritje ene izmed simetrij, ki velja med delci, vodilo k iskanju nove vrste delcev, na katero je na nek način "namigovala" ta simetrija, ki pa so jih kasneje tudi našli. Morda bo opis strukture te Liejeve grupe koristen na podoben način...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

sidd ::

Res je da so zapisali 453,060 x 453,060 matriko, vendar je v vsakem polju zgleda kar kompleksna zadeva. Tako ima matrika 205,263,363,600 polj, v katerih je zgleda kar pester izbor zadev, tudi kompleksnih enačb. Porabili pa so kar 4 leta za tole stvar.

@nicnevem: hvala za tole, zdaj vem kje malo dalje brskat za zadevo ;) .

@ Thomas: 60 giga je matrike al vsega skupaj?
no idea for signature
signed
I

SavoKovac ::

IMO je najsmotrneje večino časa posvetiti razvijanju splošnega (najsplošnejšega) postopka in nato dokazati, da deluje pravilno.
Vse ostalo je sekundarnega pomena. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj pa, če so nevtrini vendarle hitrejši od svetlobe?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
109487 (8036) one too many
»

Odkrili magnetni 'monopol'

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2010137 (7842) Yggdrasil
»

problem Permutacijske grupe

Oddelek: Šola
81148 (830) RO87
»

Next Einstein?

Oddelek: Znanost in tehnologija
222003 (1998) gani-med
»

Teorija informacije - vesolje je program (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
739288 (6210) Saladin

Več podobnih tem