» »

PC v domeno

PC v domeno

clip ::

V podjetju imamo 10 pc in dva strežnika.Sedeaj je sodelavcu potrebno na novo namestiti win xp .Zanima me na kaj moram biti pozoren pri namestitvi win v tem primeru ,ko bo pc v domeni. Katere podatke potrebujem. Je vseeno kako poimenujem pc ??
Za vse odgovore bom hvaležen.
Pozdrav od Clipa

ToniT ::

Kako poimenuješ PC je vseeno, samo da je ime enolično v tisti domeni. Upam pa, da imate nek sistem poimenovanja PC-jev. Potrebuješ pa še pravico dodajanja računalnikov v domeno (običajno administratorske pravice).

Cveto ::

PC lahko imenuješ kakor hočeš, ker se v domeno itak prijavi uporabniško ime in ne ime računlanika.

V omrežju imate verjetno že postavljen strežnik(domain server)? Ponavadi gre za Windows server 2003 ali katero strežniško verzijo Wiindows 2000. Vsakega uporabnika ki bi se rad prijavil v domeno moraš najprej kreirati v serverju (active directory/users) in mu nastaviti pravice. Nato na uporabnikovem računalniku normalno instaliraš Windowse, s tem da pri nastavitvah mreže izbereš prijavo v domeno, ter vpišeš ime domene ter uporabniško ime uporabnika. Računalnik te nato še vpraša za uporabniško ime in geslo administratorja domene (domain admin), da te lahko spusti noter in to je vse. Če med instalacijo windowsi še ne naložijo gonilnikokv za mrežno kartico (kar je kar pogosto), pri instalaciji pač izbereš običajen mrežne nastavitve (brez prijave v domeno), ko so windosi naloženi instaliraš driverje na mrežno in nato v control panel/system/computer name izbereš "change" in izbereš prijavo v domeno, vpišeš uporabniško ime in ime domene, med prijavo pa še administratorsko ime in geslo.

Sistem je nato potrebno restartati, ob nasledni prijavi izbrati v prijavnem okencu prijavo na domeno (in ne več na "this computer") in vpisati takšno uporabniško ime in geslo kot sta kreirana v active directoryu.

Morda zgleda zapleteno, pa ni! Itak pa verjetno nekdo skrbi za vaš strežnik in ta bo pomoje prej sam prišel prijavit računlik kot da bi ti dal doain admin geslo :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cveto ()

clip ::

Hvala za odgovore.Točno to me je zanimalo.Admin geslo pa imam tako da bom lahko kar sam naredil. Hvala še enkrat.
Pozdrav od Clipa

Microsoft ::

PC lahko imenuješ kakor hočeš, ...

Si preprican v tole? Jst bi prvo prebral KB909264.:\

Poleg tega ne vem, kako bi v istem OUju lahko imel dva Computer objekta z istim imenom... Ce poznas kak hack?

Tako da izbira imena pomeni, da pogledas, katera imena so ze zasedena, ter da je izbrano taksno ime, ki ustreza onemu KBju. Vsaj to.

...se v domeno itak prijavi uporabniško ime in ne ime računlanika.

To NE drzi. Za branje, recimo tole. Ze prvi stavek je kar kul. Tretji stavek pa sploh:
To be fully authenticated by Active Directory, a user must not only have a valid user account, but he or she must also log on to the domain from a computer that has a valid computer account.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

clip ::

da je izbrano taksno ime, ki ustreza onemu KBju???

Kaj si mislil s tem ??
Pozdrav od Clipa

McMallar ::

Saj lepo piše. Je nekaj zahtev, katere moraš izpolniti. Načeloma res lahko izbereš kakršno koli ime hočeš, le da:
- omejitev z dolžino imena (min, max)
- posebni znaki (*,/.@....)

tega ne sme biti. Če daš svojemu računalniku ime Comp123 bo šel v domeno brez problema.

Cveto ::

Vse kar je napisal ms seveda drži.. Jest pa tud nisem tak profi, da bi se spuščal v take podrobnosti. Hotel sem samo povedati, da ni potrebno, da daš računalniku tako ime kot imaš imenovan svoj user account na serverju. Itak je pa tako, da če izbere tako ime računalnika ki že obstaja domeni, te računlanik pri restartu ne bo spustil noter.

Glede avtentikacije računalnika ja pa pomoje tako: ravno takrat ko ti prvič prijaviš svoj user account z nekega računalnika in te sprejme v domeno, se avtenticira tudi raču računalnik s katerga se prijaviš. Sej drugače se ti ne bi bilo treba potrjevati še z domain admin passwordom in bi se samo pri logonu prijavil v domeno. Vem sicer da obstaja tudi computer user account v active directoryu, vendar meni ni bilo treba nikoli prijavljat še posebej računalnikov.

Microsoft ::

Itak je pa tako, da če izbere tako ime računalnika ki že obstaja domeni, te računlanik pri restartu ne bo spustil noter.

Ze pri sameme dodajanju te bo opozoril, da v domeni ze obstaja objekt z istim imenom. Recimo, poizkusi v isti domeni dodati uporabnisko ime z taksnim logon imenom, ki ze obstaja.

Glede drugega odstavka pa me je strah, da se hudo motis. Najrepj, ves ta proces, ki se dela v System protperties, ko dodajas racunalnik v domeno, v resnici keriras nov Computer account objekt v ADju. Da to lahko naredis, rabis pravice, ki jih pac izkazes z uporabniskim imenom in geslom, ki ima previce za to. Po defaultu bi to lahko bil uporabnik, ki je v grupi Domain Admin.
User accounta ti nikoli ne "prijavljas" v domeno. Prijavljas Computer account, s cimer dodas nov objekt v AD. User acount pa dodas na serverju v AD, potem se pa lahko ta uporabnik prijavi na katero koli delovno postajo, ki je v tej domeni (sicer se tudi to da spremeniti). In avtentikacija Computer accounta se zgodi vsaj ob vsakem zagonu.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Cveto ::

Aha, sej mije zdelo da je tako nekako...

Jest se morda nisem dobro izrazil. Sem pač bolj samouk in so mi določene zadeve tuje...

Avtentikacija computer accounta se torej izvaja ob vsakem zagonu compa? In z prvo prijavo userja v AD (iz svojega rač) se ustvari tudi copmuter account.

Hvala za pojasnilo, ta razmerja mi niso bila nikoli čisto jasna :D

Microsoft ::

In z prvo prijavo userja v AD (iz svojega rač) se ustvari tudi copmuter account.

Neeee.:P

Res. Computer Account se naredi ze takrat, ko si se v workgoup in pred restartom. Saj ves, ko ti rece "Welcome to new domain bla.com". Takrat pojdi na server gledat v Computers OU, pa bos videl, da je ze tam.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Cveto ::

Saj se razumeva, samo malo nerodno sem se izrazil.

Computer account v AD se generira takrat ko ko v control panelu prijavljaš računalnik v domeno in ko zahteva od tebe domain admin geslo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

workgroup -> domena

Oddelek: Omrežja in internet
374356 (3174) bastadu
»

C# in AD

Oddelek: Programiranje
8690 (523) detroit
»

Windows domena prek routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
201767 (1450) BlueRunner
»

Windows 2000 server--->Win XP prijava v domeno

Oddelek: Operacijski sistemi
201754 (1546) demokedes
»

Win2kAdvSer; kako postavit novo domeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614798 (4026) Microsoft

Več podobnih tem