» »

Prepoved tehnologije na prehodu za pešce

1 2
3
»

Poldi112 ::

Če pešca povoziš na prehodu si kriv ne glede na vse. A je tako, pravniki?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pyr0Beast ::

Na sodišču res. V real-life, hmm. Če ti skoč na cesto ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pyr0Beast ::

Par-nepar sistem vožnje, ki ga mi že dobro poznamo iz 80 let, ravno sedaj intenzivno začenjajo uvajati v kar nekaj mestih po svetu. En dan se lahko vozijo samo tisti, ki imajo neparno številko na koncu tablice, drugi dan pa ostali. V italiji so to uvedli ravno v teh dveh. Seveda gre za omejevanje, ampak brez tega omejevanja se bomo drugače vsi zadušili.
Jaaa. IN zaradi tega je šel folk kupovati -dodatne- avte.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

hamax ::

govorim cist na pamet:
cez cesto gre v pol leta miljardo ljudi. od tega jih 100 miljonov poslusa mp3.
avtomobili zbijejo 30 ljudi od tega so trije poslusali mp3.
a so res tisti z mp3-jem v vecji nevarnosti?

kar sem hotel povedati je to, da so trije veliko premalo, da bi lahko naredili vzorec.

edge540 ::

Ko sem prebral novico mi je prvo padlo na pamet:

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.

Albert Einstein

JurijTurnsek ::

hamax: to je popolnoma res... verjetno pa je v ozadju še tisoče primerov lažjih in težjih poškodb, da o situacijah, ko je voznik v nevarnosti od zadaj zaradi nenadnega zaviranja... zagotovo se vsak tak sporen primer ne konča s smrtjo...
http://www.slatnaskejta.com

Wrop ::

HA HA!!!
Tipo ima iPod. Glasnost na 100 decibelov. Gre po pločniku, boli ga ku**c za vse, zraven si še poje besedilo, zraven še razmišlja "Ah treba bo nove komade dat gor, kr sm jih dans že 2x slišu", gleda v tla. Gre čez prehod za pešče, ne bev ne mev stop na cesto in čez sekundo ga razmaže 100m po cest naprej! zarad česa?? ja verjetno da je ipod kriv ja! tist k ga nosi sabo in posluša musko, da še sam sebe ne sliši pa ni čisto nič kriv... Kriva je tehnologija... ne ne... kriv je tist ki ga je izdelal.. ne ne... krivi so starši... al pa šola... al pa država... ne! Samo tisti, ki posluša musko pa ni nič kriv!

Zakaj za zlomka vsi prevračajo krivdo na druge? Mislim da vsak pameten! oz normaln človek ne bo poslušu glasbe medtem oz. vsaj ne na maksimumu, medtem ko gre v šolo, službo, itd... kr če ti poslušaš glasbo, telefoniraš in podobno, medtem ko prečkaš cesto, si v avtu... se ne moreš 100% skoncetrirat na eno stvar. Saj veste, da človeški možgani ne delujejo "večnitno".

Glede zakona pa: mislim da ni potreben... vsaj v Sloveniji ne! V Ameriki je pa zmerom nekdo drug kriv, sam tist ki je pravi krivec ni nič kriv. Tako da se ne (bom) čudim če ga bodo sprejel!

Pa še to: več ko je zakonov, večja je možnost je da kakega prekršiš. Dam roko v led če kdo od vas ni še nobenga. Vsak naj odgovarja sam za svoja dejanja, ne pa prevračat krivdo na druzga!

Matevžk ::

S temle zadnjim si IMO malo zgrešil.

S tem zakonom se bo ravno krivda iz voznika prenesla na tistega retardiranca, ki je šel nepremišljen čez cesto.

Da to ti (in v bistvu tudi jaz) simbolno vidiš kot 'prenos krivde na mp3 player' pa niti ni tako čudno; ker VEŠ, da je še mnogo drugih (bolj pogostih) situacij, ko je človek nepremišljen in gre čez cesto. In če že hočejo v primeru nepozornosti na cesto spraviti krivdo na pešca, potem bi bilo treba zakon kako drugače spisati ...

V teoriji je ta zakon traparija (saj so nas konec koncev v avtošoli učili, da moraš mimo prehodov skrajno previdno, kar ima vsak kar pravico skočiti na cesto in si ti kriv, če ga povoziš), v praksi pa bi kaj takega v Ameriki prav prišlo ... seveda res ne v taki obliki; mp3 playerji so pač čisto preveč redek vzrok tovrstnih nesreč ...
lp, Matevžk

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Matevžk ::

Kot da včasih z navadnim radijem se pa to ni dogajalo :)).
lp, Matevžk

driver_x ::

christooss: to je pa že zadosten razlog za popolno prepoved mp3 predvajalnikov!

Wrop ::

Vem da v avtošoli učijo da moraš previdno vozit čez prehod. Ampak zamisli si situacijo:
Voziš 50km/h naravnost po cesti... po desni strani ceste, na levi so še trije pasovi+nasprotna stran, vsi drvijo po predpisih. Si zbran in ne pričakuješ kake posebne nevarnosti. 30m pred tabo je semafor, gori zelena, pred prehodom je nekaj ljudi, ki čakajo na zeleno luč...
ko si ene 15 metrov pred semaforjem, ti en pač en model stopi na cesto in te niti ne vidi da se mu hitro približuješ. Sedaj je pa odvisno od voznika: pri idealnem-->če je 100% zbran in tega ni pričakoval ali predvideval: potrobiš(in če ne sliši, moli da pride Superman) in skor zlomiš predal za zavoro. gume zacvilijo in ti v notranjost avta skozi sprednjo steklo pogleda njegova glava. pri 50km/h+hitri refleksi(0.5s) ostane samo še 8m da se ustavi avto...Mogoče celo preživi. Za ostale primere si lahko predstavljate sami.
In nevem zakaj bi potem bil voznik kriv, če je pa naredil vse ali skoraj vse da bi preprečil nesrečo.
Samo en ameriški primer (kot v filmih): Model stopi na cesto. Avtobus samo potrobi-ne zavira in ga že cestarji nakladajo z lopato v krsto, ker ni noben tolk neumen da bi skoču za njim in ga rešil zaneslive smrti...
Če bi naredili zakon da moraš iti v križišče 20km/h potem se zamaši celo mesto in kam bi potem prišli... in vsi ki ste tolk pametni pa dajte kako idejo! Mogoče na vsako križišče podhode, potem bi prišparali nekaj ljudi. Ampak zamislite si ceno!!! Pa naj govorijo vsi da je človeško življenje neprecenljivo. Meni je žal ta tiste ljudi, ampak druge šanse pač niso dobili in sami so krivi.

Pyr0Beast ::

Jst mam zato skor na vsakem križišču nogo pripravljeno na bremzanje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

__luka__ ::

no dej ne fantaziri Warp, od 300+ slovencev ki umrejo na slovenskih cestah jih kolk umre na prehodu za pešce, ko so spregledal rdečo luč? mogoče eden? mogoče eden na dve leti? in zato bi ti kr en zakon daju ven, ker nekdo pač ni zmožen okol sebe pogledat? pa dej se mal zresen no! :\ že to da dajejo tolk kamer pa radarjev na avtocesto je preveč glde na to da se cca1% smrti zgodi na avtocestah. poglej, človeške neumnosti/nepozornosti/mogoče-celo-nesposobnosti se ne bo dalo preprečit, vedno se bo našel nekdu ki bo stopu pred avto, takemu noben zakon ne pomaga. če pa želimo zavarovat voznika, potem pa rabimo zakon, da voznik, v primeru da je storil vse v njegovi moči in ni preprečil smrti tistega ki je nepričakovano (nepozorno) stopil na cesto, ne odgovarja za smrt pešca.
glede mp3 playerjev - če jih prepovemo, moramo prepovedat še lepe punce ob cesti (in na panojih), kajenje v avtu, lep razgled na morje in še mnogo drugih stvari, ki lahko motijo voznika. a bi vi to radi dosegli? ker v končni fazi postanejo nekateri vozniki nezanesljivi tudi ko se pogovarjajo s sovoznikom!
res nevem zakaj iščete neke izgovore drugje kot v samih ljudeh, če je človek nesposoben delat več stvari na enkrat, pol mu pač ni pomoči - kot je že nekdo omenil, pač dobimo neke vrste naravno selekcijo.
LP
the truth is out there

Wrop ::

Dumbo991, sej ne mislim na Slovenijo. No sedaj je bila ena smrtna žrtev... Če si dobro prebral kako sem pisal, bi videl da je bilo vse skupaj cinično.
Da se razjasnim: jaz nisem za prepoved ipodov, mp3 in nevem še česa. Če so nekateri ljudje tolk nesposobni oz neprevidni so si sami krivi, ne pa voznik avtomobila. Ne zagovarjam pa, da vozniki povozijo vsakega, ki bo stopil čez cesto pri rdeči. Če lohk preprečiš nesrečo, zakaj ne.

__luka__ ::

ok, ciničnost sm spregledu in za to se opravičujem. slovenijo sm pa nevdel ker vsaj pribljižno poznam podatke, kar za ameriko oz. new york nebi mogel trditi.
the truth is out there

driver_x ::

Ta pravi razlog prepovedi verjetno niso smrtne žrtve (v Ameriki še toliko bolj!), ampak kar sami mp3 predvajalniki. Po moje bi jih razna združenja najraje prepovedala na pločnikih (iz že znanih razlogov), v avtomobilih (takisto iz varnostnih razlogov), v letalih (verjetno bodo ugotovili, da motijo elektroniko), na javnih mestih (verjetno glasno nabijanje glasbe iz slušalk zelo moti vse ostale) in podobno. Saj so v preteklosti že kazali težnje po prepovedi mp3 predvajalnikov, kar pa jim jasno ni uspelo, saj je zahteva absurdna. Zato se bodo sedaj poslužili drugih sredstev in mp3 predvajalnike prikazali kot potencialno nevarne zadeve. Očitno je to še kar dobra taktika, saj bodo imeli (glede na odziv in odobravanje nekaterih na prav tem forumu) zadosti podpore javnosti.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepoved tehnologije na prehodu za pešce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
1169490 (6699) driver_x
»

Apple iPhone in zavzetje Hollywooda?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
214251 (3277) Stepni Volk
»

Boginja zmage se je odločila za jabolko

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
123935 (3253) klemen22
»

Glasbeni založniki kršijo pravice potrošnikov?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
134207 (3214) matjash

Več podobnih tem