» »

12v varovalka?

12v varovalka?

daljaz ::

Imam eno vprašanje (oziroma kar dva). Delam preprosto vezje z utripajočimi lučkami (multivibrator) in to vezje bi jaz rad v avto, da bi ga napajal z 12v iz avta. Zanima pa me

1) če rabim dat varovalko (in kakšno) za vsak slučaj, če kej pregori in se akumulator odloči naredit kakšen mali požarček ali kaj podobnega... :D

2)Kakšno svetilnost imajo ''super bright'' led diode... ker se mi niti ne sanja ne. :|

Azrael ::

1 Varovalko določiš glede na porabo. V nadaljevanju je izbira odvisna tudi od načina priklopa; kam in kako boš to utripajočo lučko priklopil (simulator avtoalarma?) Varovalke obstajajo v različnih izvedbah in vse niso primerne za vse.

Povej malo več o celotnem projektu, da ti bomo lahko svetovali najbolj primerno obliko za tvoj primer.

2. Poglej pdf od uporabljene ledike. Razlike so dokaj velike.
Nekoč je bil Slo-tech.

daljaz ::

Na idejo sem prišel, ko sem videl tisto lučko pri avtoalarmu... drugače pa je celotna stvar čisto nepraktična in bo tam samo zaradi lepšega :D (z ogledala bo visela neka krogla, iz katere bodo gledale ledike in utripale... kot disko krogla, samo da ni ogledalc.. 8-) )

ja torej, vezje je nadvse preprosto in je sestavljeno iz dveh zaporedno vezanih astabilnih multivibratorjev, vsak ima po dva seta po 4 led (16 ledik). poraba je 8mA, Vc=12v torej bi mogla bit varovalka ultra mini, če sploh kaj približno takega obstaja.

Sej mene ne skrbi nič drugega kot to, da se mogoče kje naredi kakšen kratek stik in, ker je avtomobilski akumulator precej velika prasi** in da ven veliko toka, povzročil požar ali vsaj kakšen dober meter staljene žice...
(glede vezja pa... bi dal slikco, pa ne znam... kje bi si to lahko prebral oz. a mi nekdo prosim na ZS pove, kako se daje gor slikce??? hvala)

še glede ledic... sej jest če bi jih mel že kupljene bi pogledal v pdf, mene vsaj približna vrednost zanima, ker hočem kupit ene par super svetilnih ledik, pa me prodajalc vedno vpraša kakšno svetilnost, pa mi noče pomagat;( ... izbire je pa ful, to pa vem, ker sem šel gledat na farnell, pa majo tega še pa še!

no, hvala za odgovore... :))

Azrael ::

Imaš to umetnijo namen priklopiti preko vtikača za avtomobilski vžigalnik?

Namreč obstajajo vtikači za to vtičnico, ki imajo prostor za cevno varovalko. V tvojem primeru bi bila varovalka 0.1A 250V več kot zadostna, sicer pa obstajajo tudi šibkejše, so pa mogoče mehansko bolj občutljive in niso najbolj primerne za naše luknjaste ceste.

V primeru okvare bi taka varovalka pregorela, preden bi se dovodne žice sploh utegnile segreti.

Glede slik, da se ne ponavljam glej: Tema 1, Tema 2, jih je pa še več.

Za ledike si na pravi poti, poglej kaj trgovec ponuja (npr v spletni trgovini) in tako izveš oznake. Ko imaš enkrat oznako, samo še poiščeš ustrezen pdf ali Google ali pa z namenskimi iskalniki, za dva zelo dobra, sta linka v Uporabnih povezavah.
Nekoč je bil Slo-tech.

daljaz ::

Hvala za nasvet Azrael :D mogoče prilepim kakšno slikco, ko končam projekt8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelek brez tiskanega vezja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
122202 (1892) bmandl
»

Problem z LM914N

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112004 (1927) Azrael
»

LEDice na 12V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
302154 (1556) Pudding

Več podobnih tem