Forum » Loža » Kontaktne leče
Kontaktne leče

RejZoR ::
Jezst tud jemljem pri njih, ker so eni redkih, ki tržijo Biofinity leče, ki jih imam daleč najraje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

amacar ::
Jaz sem si te nagledal, za par mesečnih leč stane 6€ +2€ poštnine ( http://www.ebay.de/itm/SONDERANGEBOT-Ba... )

svetec ::
Zdravo,
Sem nov uporabnik kontaktnih leč in me zanima katere mesečne leče mi priporočate na dosedanje izkušnje in pa katero tekočino naj uporabljam, ali so vse enake oziroma po čem se razlikujejo?
lp,a
Sem nov uporabnik kontaktnih leč in me zanima katere mesečne leče mi priporočate na dosedanje izkušnje in pa katero tekočino naj uporabljam, ali so vse enake oziroma po čem se razlikujejo?
lp,a

m4rek99 ::
Živjo,
tudi sam bi vprašal za nasvet. Leče uporabljam že dobro leto in do sedaj sem nosil samo Biofinity in z njimi nisem imel nobenih nevšečnosti.
Me pa zanimajo Purevision 2 HD in Air Optix Aqua.
A ima kdo izkušnje z naštetimi lečami, da bi vedel malo primerjat.
hvala in lep pozdrav
tudi sam bi vprašal za nasvet. Leče uporabljam že dobro leto in do sedaj sem nosil samo Biofinity in z njimi nisem imel nobenih nevšečnosti.
Me pa zanimajo Purevision 2 HD in Air Optix Aqua.
A ima kdo izkušnje z naštetimi lečami, da bi vedel malo primerjat.
hvala in lep pozdrav
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m4rek99 ()

Najbolje da jih sprobaš. Sicer si na začetku narediš neki stroškov ampak si lahko najdeš odlične leče. Vsaj sam sem jih na tak način.
Btw, če koga zanima, ker bom spet neki eksperimentiral s tekočinami, prodajam:
2x 300ml Alcon PureMoist za 25 EUR (zapečatena plastenki + 2x posodici za leče)
Če se bo kdo zanimal me lahko kontaktirate na ZS al pa na rejzor@gmail.com
Btw, če koga zanima, ker bom spet neki eksperimentiral s tekočinami, prodajam:
2x 300ml Alcon PureMoist za 25 EUR (zapečatena plastenki + 2x posodici za leče)
Če se bo kdo zanimal me lahko kontaktirate na ZS al pa na rejzor@gmail.com

gansta ::
Uporablja kdo produkte od Ciba Vision: Air optix Astigmatizem-Toric+ Solo Care Aqua ? Ker je vse skupaj kar drago v primerjavi z ostalimi iščem kako alternativo tekočini (Solo Care Aqua ) ima pa poleg neko posebno antibakterijsko posodico ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gansta ()

Solo Care Aqua je peroksidno sredstvo, zato ima tako čudno posodico z nekim koleščkom. Načeloma ga lahko nadomestiš s katerimkoli drugim sredstvom za čiščenje leč (ala BioTrue, PureMoist, RepleniSH itd). Slabost je, da se načeloma porabi več sredstva kot pri navadnih tekočinah.

Hmm, zakaj ga porabiš več-> kot sem slišal je med najbolj kvalitetnimi sredstvi za čiščenje ?

Uuuu sam maš "faki**n" prav na to nisem nikoli pomislil :( pa še kako res je.....
Torej lahko zamenjam za katerokoli drugo sredstvo za čiščenje mehkih leč-> Kaj pa priporočaš, zanima me da je zadeva cenejša in primerljive kakovosti.
Torej lahko zamenjam za katerokoli drugo sredstvo za čiščenje mehkih leč-> Kaj pa priporočaš, zanima me da je zadeva cenejša in primerljive kakovosti.

Alcon PureMoist in Alcon RepleniSH povzročata najmanj staininga, ampak sta rahlo šibkejša na določenih področjih razkuževanja.
B+L BioTrue ima sicer zelo dobro stopnjo razkuževanja in zelo dolgotrajno udobje (najdaljše vbistvu z 20 urami delovanja) ampak povzroča več staininga.
Našel pa sem še dokumentacijo RevitaLens OcuTru (oz pri nas RevitaLens Complete), ki pa nekako združuje vse kvalitete zgornjih in razkuževanje na nivoju peroksidnih sredstev. Osebno ga še nisem sprobal, imam pa v planu po tem kar sem sedaj prebral iz testov in dokumentacije.
Sem pa zdele kar precej časa uporabljal Alcon PureMoist in se je obnesla odlično. Dobra cena in dobro udobje, problemov z očmi pa tud nisem imel v smislu kakšnih infekcij al pa kaj podobnega. Tud tle je precej uporabnikov, ki prisegajo na PureMoist.
B+L BioTrue ima sicer zelo dobro stopnjo razkuževanja in zelo dolgotrajno udobje (najdaljše vbistvu z 20 urami delovanja) ampak povzroča več staininga.
Našel pa sem še dokumentacijo RevitaLens OcuTru (oz pri nas RevitaLens Complete), ki pa nekako združuje vse kvalitete zgornjih in razkuževanje na nivoju peroksidnih sredstev. Osebno ga še nisem sprobal, imam pa v planu po tem kar sem sedaj prebral iz testov in dokumentacije.
Sem pa zdele kar precej časa uporabljal Alcon PureMoist in se je obnesla odlično. Dobra cena in dobro udobje, problemov z očmi pa tud nisem imel v smislu kakšnih infekcij al pa kaj podobnega. Tud tle je precej uporabnikov, ki prisegajo na PureMoist.

Evo naredil TEST, ker je bilo prej omenjeno da od Solo care Aqua (Ciba vision) in njena posodica porabi zelo veliko tekočino.
Za test sem vzel njihovo original posodico (@RejZoR kakšen kolešček si imel v misli, če je pač enak pokrovček ki se ga zavrti kot pri vseh ostalih posodicah) ter original posodico od Alcon-a.
Najprej sem natočil tekočino do normalne meje v Alcon posodico ter nato vsebino prelil v posodico od Ciba Vision. Rezultate preverite sami ;) -> v končni fazi se porabi enako ;)
Za kakšno najcenejšo ceno ste nabavili OPTI-FREE RepleniSH ali Alcon PureMoist da lahko primerjam z mojo. Je pa potrebno upoštevati, da imajo te tekočine samo 300 mL in ne 360 mL.
PS: A ve kdo zakaj so TORIČNE leče pri nas skoraj 2x dražje od navadnih, v tujini pa tudi za 30% cenejše od navadnih :/
Za test sem vzel njihovo original posodico (@RejZoR kakšen kolešček si imel v misli, če je pač enak pokrovček ki se ga zavrti kot pri vseh ostalih posodicah) ter original posodico od Alcon-a.
Najprej sem natočil tekočino do normalne meje v Alcon posodico ter nato vsebino prelil v posodico od Ciba Vision. Rezultate preverite sami ;) -> v končni fazi se porabi enako ;)
Za kakšno najcenejšo ceno ste nabavili OPTI-FREE RepleniSH ali Alcon PureMoist da lahko primerjam z mojo. Je pa potrebno upoštevati, da imajo te tekočine samo 300 mL in ne 360 mL.
PS: A ve kdo zakaj so TORIČNE leče pri nas skoraj 2x dražje od navadnih, v tujini pa tudi za 30% cenejše od navadnih :/
Zgodovina sprememb…

Napiši "peroxide lens case" v Google pa boš videl kaj sem mislil. Običajno imajo peroxidna sredstva take posodice.

Hmm misliš sam pokrovček kateri zapira tekočino ali na posodicah? ker posodico sem ti slikal zgoraj ko sem delal primerjavo in se čisto normalno zavrti...
??
??
??
??
Zgodovina sprememb…

Ironside ::
Živjo, jaz sem gledal da bi kupu leče na ebay, ker so očitno veliko ceneje. Našel sem tele: http://www.ebay.de/itm/Kontaktlinsen-1x...
Zanima me če kdo ve kolikšna je dejanska dodatna cena za dostavo? Piše 2,99€, sam men se zdi to kar mal neverjteno.
Zanima me če kdo ve kolikšna je dejanska dodatna cena za dostavo? Piše 2,99€, sam men se zdi to kar mal neverjteno.

Sej piše, lokacija izdelka: Poljska, dostava: celi svet. Torej, ker je v evropi ni nobenih drugih prikritih stroškov. Plačaš 2,99 EUR in to je to. Prodajalec ima dober rating, tko da skor nima bit kej.

Tody ::
Emm vrjetno je bila napaka.. meni se zdaj izpiše cena 25,79 tako... So pa drugače super leče jih imam jaz. 2,99 stane pošiljanje.

Čigava firma pa je to ? Acuvue-Oasys wtf ? :)
Johnson & Johnson, največji proizvajalec leč na svetu...

zuz3k ::
kolk manj dioptrije imate na lečkah u primerjavi z očali?
ponavadi je blo 0,25 manj?
ponavadi je blo 0,25 manj?
Life is a psychological game.

echo ::
Sem mislil, da je to možno samo v tistih prospektih in navodilih - pretrgala se mi je leča.
Nov par, nosil sem jih petkrat, skozi me je leva vsake toliko zmotila, šestič pa ni več šlo. Takoj jo vzamem iz očesa in vidim razpoko.
Nerodna zadeva, ker je bil še svež par, tako da mi sedaj ena leča viška hodi.
@georgi - če se prav spomnim, je na lečah ponavadi za četrt večja dioptrija. Je pa to precej odvisno od očesa.
Nov par, nosil sem jih petkrat, skozi me je leva vsake toliko zmotila, šestič pa ni več šlo. Takoj jo vzamem iz očesa in vidim razpoko.
Nerodna zadeva, ker je bil še svež par, tako da mi sedaj ena leča viška hodi.
@georgi - če se prav spomnim, je na lečah ponavadi za četrt večja dioptrija. Je pa to precej odvisno od očesa.

Men ni uspelo pretrgat še nobene (ClearAllDay, PureVision 2 in Biofinity). Vsak tip sem nosil najmanj pol leta. Sem pa slišal za Acuvue, da se jim to rado dogaja, ko gre rok nošenja proti koncu (2 tedna).

PrimozR ::
Jah v vsaki trgovini, kjer prodajajo Johnsonse? Jaz do sedaj še nisem prišel do takšne trgovine, je pa res, da sem stestiral samo 2.

Anyone ??testne da bi potestiral ali mi ustrezajo ?
Kakor vem pri nas ne moreš kar tko dobit testne ampak samo pri optiku. Sam lahko kupiš samo kompletne.

Jah, fak ne; To je tko kot da bi moral kupiti avtomobil da bi videl ali mi ustreza ali ne, sploh pa so leče veliko bolj komplicirana zadeva kot karkoli drugega, če ti telo "ne sprejme" nimaš kaj početi z njimi...

Jah, tko pač je. Jezst sem pri optiku dobil ene, pol pa sem na lastno pest kupil druge in jih sprobal. Ene so mi odgovarjale (PureVision 2, Biofinity), druge mi niso (AirOptix). Zdej se držim Biofinity, ker so ugodne, imajo najvišjo prepustnost kisika in vsaj men zelo udobne.

Wega ::
Pozdravljeni!
Samo preverjam, če razumem vse skupaj prav. Do predkratkim namreč nisem nosil niti očal, kaj šele leč. Ker so mi počasi postale roke prekratke, v službi pa je nošnja bralnih očal izredno moteča (neprestano gor pa dol pa gor pa dol) bi preizkusil progresivne leče (bifocal oziroma multifcal). Na zadnjem okulističnem pregledu (nekaj mesecev nazaj) so mi namerili +2,00, dioptrije pa nimam. Posebej pregleda za leče sicer nisem delal, pred tem bi rad preizkusil, kako jih prenašam, če sploh.
Kar me še posebej zanima, je to: ali je potemtakem prav da ob naročilu izberem dioptrijo 0,00 in adicijo +2,00?
Pa še, če je za prvi preizkus kakšna znamka boljša ali slabša?
Pa za konec, ali je sploh dopustno, da najprej preizkušam in bom šel k optiku šele kasneje?
Samo preverjam, če razumem vse skupaj prav. Do predkratkim namreč nisem nosil niti očal, kaj šele leč. Ker so mi počasi postale roke prekratke, v službi pa je nošnja bralnih očal izredno moteča (neprestano gor pa dol pa gor pa dol) bi preizkusil progresivne leče (bifocal oziroma multifcal). Na zadnjem okulističnem pregledu (nekaj mesecev nazaj) so mi namerili +2,00, dioptrije pa nimam. Posebej pregleda za leče sicer nisem delal, pred tem bi rad preizkusil, kako jih prenašam, če sploh.
Kar me še posebej zanima, je to: ali je potemtakem prav da ob naročilu izberem dioptrijo 0,00 in adicijo +2,00?
Pa še, če je za prvi preizkus kakšna znamka boljša ali slabša?
Pa za konec, ali je sploh dopustno, da najprej preizkušam in bom šel k optiku šele kasneje?
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.
lep, postaven, pameten
in skromen.

Preveč boš plačal :) Zakaj take leče? Te leče so namenjene ljudem, ki imajo prekratko in predolgo dioptrijo. Pojdi na pregled, daj 50 eur pa dobiš še najboljše leče za tebe zastojn.

Ne vem, jezst ne vidim dobro na daleč, pa imam iste leče tud za na blizu. Pa oboje vidim potem odlično. Pomoje za na blizu velja enako. Bifocal so za tiste, ki slabo vidijo pri obeh razdaljah. Pač boš dobil leče s korekcijo za +2.0 in to je to.
Drugače pa vprašaj pri optikih. Men so pregled naredili zastonj, zastonj sem dobil testne leče s predpogojem, da potem nekaj časa pri njih kupujem leče (če bi mi odgovarjale). Ker so mi, sem jih pol kupoval pri njih.
Drugače pa vprašaj pri optikih. Men so pregled naredili zastonj, zastonj sem dobil testne leče s predpogojem, da potem nekaj časa pri njih kupujem leče (če bi mi odgovarjale). Ker so mi, sem jih pol kupoval pri njih.

Pozor sedajle, , tako vse skupaj jaz zastopim, ni pa nujno da je res, zato pa tu spašujem. Tako da tole kar piše spodaj so moja ugibanja, ne trditve.
Tody, bio - oziroma multifokalne so res za daljno in kratkovidne, torej s dioptrijo "+" ali "-" vendar ne za korekcijo dioptrije pač pa ob pojavu starostne slabovidnosti, to je tisto, ko roke postajajo prekratke. Kot jaz razumem je daljnovidnost (torej + dioptrija) in starovidnost ločen problem in zgodi se, da morajo potem imeti nekateri poleg normalnih očal (ali pa leč!) še bralna očala. In za njih je potem ta multofokalna leča - torej dioptrija kot taka, + adicija. Poptemtakem bi bile te leče pri meni najbrž v redu, pač dioptrija 0,00 in 2,00 adicije, to je bralnega dodatka.
ReJzor, saj, seveda imaš ene leče za vse razdalje. Ampak ko boš šel čez 40 se zna pojaviti starostna slabovidnost in takrat ti ne bo šla dioptrija iz recimo -5,00 na +3,00 ampak boš potreboval očala s +5 in +3 stekelci, ena za normalno življenje in eno za branje. Ali še boljša primerjava: marsikateri starejši človek očala, ki jih sicer potrebuje med branjem sname. Predvidevam da ima reciomo -2,00 dioptrijo in + 2,00 adicijo.
Tody, bio - oziroma multifokalne so res za daljno in kratkovidne, torej s dioptrijo "+" ali "-" vendar ne za korekcijo dioptrije pač pa ob pojavu starostne slabovidnosti, to je tisto, ko roke postajajo prekratke. Kot jaz razumem je daljnovidnost (torej + dioptrija) in starovidnost ločen problem in zgodi se, da morajo potem imeti nekateri poleg normalnih očal (ali pa leč!) še bralna očala. In za njih je potem ta multofokalna leča - torej dioptrija kot taka, + adicija. Poptemtakem bi bile te leče pri meni najbrž v redu, pač dioptrija 0,00 in 2,00 adicije, to je bralnega dodatka.
ReJzor, saj, seveda imaš ene leče za vse razdalje. Ampak ko boš šel čez 40 se zna pojaviti starostna slabovidnost in takrat ti ne bo šla dioptrija iz recimo -5,00 na +3,00 ampak boš potreboval očala s +5 in +3 stekelci, ena za normalno življenje in eno za branje. Ali še boljša primerjava: marsikateri starejši človek očala, ki jih sicer potrebuje med branjem sname. Predvidevam da ima reciomo -2,00 dioptrijo in + 2,00 adicijo.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.
lep, postaven, pameten
in skromen.

Addicija ki jo ti omenjša ne obstaja, vsaj jaz za njo nisem še slišal. Pojav starostne dioptrije se pojavi zaradi razpadanja uča, tko kot razpada celo telo med starostjo. Tako da se slabijo mišice in uč se deformira. Tako lahko pridobiš kak cilinder (ukrivljenost leč) in je zate slika motna, ko daš predmet stran od tebe oči lahko izostrijo sliko in zato imaš prekratke roke :)
Ker smo nekateri bili tukaj že pametni in smo zmetali 100 ali več eur za leče, ki nam niso bile ustrezne, ti svetujemo da stopiš do kakega okolista in povprašaš po pregledu, nekateri to ponujajo zastojn nekateri za plačilo...
Lahko si pa omisliš kaj takega http://www.morelaokulisti.si/odprava-di...
aja očitno res multifokalne leče to zdravijo :) No vseeno pojdi k okolistu da izbereta najboljše za tvoje zdravje :) Ne prenašamo vsi vse leče najbolje...
Ker smo nekateri bili tukaj že pametni in smo zmetali 100 ali več eur za leče, ki nam niso bile ustrezne, ti svetujemo da stopiš do kakega okolista in povprašaš po pregledu, nekateri to ponujajo zastojn nekateri za plačilo...
Lahko si pa omisliš kaj takega http://www.morelaokulisti.si/odprava-di...
aja očitno res multifokalne leče to zdravijo :) No vseeno pojdi k okolistu da izbereta najboljše za tvoje zdravje :) Ne prenašamo vsi vse leče najbolje...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()

Tody, vsi trije pravite enako, torej ste me prepričali. Saj veš kakšni smo deci, nikakor ne it dohtarju, če se le da.
Da ne bo treba sem menil zato ker ravno pri multifokalnih lečah ni bilo na prvi pogled videti nobene druge izbire kot dioptrija in adicija in to je to. BC in premer sta bila očitno za vse enaka. ko pa sem sedaj pogledal malo podrobneje vidim, da se BC od proizvajalca do proizvajalca razlikuje (8,50 - 8,70), SofLens Multi-Focal pa ima celo izbiro med 8,50 in 8,80. Prav tako se razlikuje premer - od 14,0 pa do 14,50.
Skratka - bo očitno res treba k okulistu.
hvala vsem!
(edit: zatipk)
Da ne bo treba sem menil zato ker ravno pri multifokalnih lečah ni bilo na prvi pogled videti nobene druge izbire kot dioptrija in adicija in to je to. BC in premer sta bila očitno za vse enaka. ko pa sem sedaj pogledal malo podrobneje vidim, da se BC od proizvajalca do proizvajalca razlikuje (8,50 - 8,70), SofLens Multi-Focal pa ima celo izbiro med 8,50 in 8,80. Prav tako se razlikuje premer - od 14,0 pa do 14,50.
Skratka - bo očitno res treba k okulistu.
hvala vsem!
(edit: zatipk)
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.
lep, postaven, pameten
in skromen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Wega ()

Multifocal pomeni samo, da ima leča več različnih con in združuje + in - dioptrijo v eni leči. Ker dveh različnih pač ne moreš nosit skupaj istočasno razen v fizični enojni leči. In pomoje delujejo za kratkovidnost enako kot za daljnovidnost. Tud kakor sem razumel se nekaterim če imajo sedaj - dioptrijo, se jim na starost lahko celo popravi, ker gre v drugo skrajnost (+). Ni pa to pravilo in lahko pokasiraš oboje, potem moraš pa imet multifocal (oz bifocal) leče.

Sem se zakopal v zadevo in sem že skoraj tak strokovnjak, kot tista mamica zadnjič na valu 202, ki zavrača obvezno cepljenje otrok in pravi, da sicer ni zdravnica ampak je o tem veliko prebrala na internetu... ;)
Torej multifocal leče imajo več dioptrij v prvi vrsti ravno za tiste, ki imajo sicer dioptrijo pa kar naenkrat potrebujejo še bralna očala. Kot si rekel - nekaterim se celo popravi ampak ne vedno ravno "na nulo" in takrat poleg leč potrebujejo še očala (ali pa če nimaš leč dvoja očala ali bi/multifocalna očala). Delujejo tako, da je na od robov proti sredini dioptrija za daljavo, na sredini pa za na bližino.
Našel sem celo razlago za take kot sem jaz: res ni problem niti samo popravek starostne slabovidnosti (pri čemer je adicija enaka + dioptriji). Seveda pa je še vedno potreben poseben pregled pri okulistu, pri pregledu za bralna očala mi niso pregledali raznih baznih krivin, določali premera in tako naprej.
Torej multifocal leče imajo več dioptrij v prvi vrsti ravno za tiste, ki imajo sicer dioptrijo pa kar naenkrat potrebujejo še bralna očala. Kot si rekel - nekaterim se celo popravi ampak ne vedno ravno "na nulo" in takrat poleg leč potrebujejo še očala (ali pa če nimaš leč dvoja očala ali bi/multifocalna očala). Delujejo tako, da je na od robov proti sredini dioptrija za daljavo, na sredini pa za na bližino.
Našel sem celo razlago za take kot sem jaz: res ni problem niti samo popravek starostne slabovidnosti (pri čemer je adicija enaka + dioptriji). Seveda pa je še vedno potreben poseben pregled pri okulistu, pri pregledu za bralna očala mi niso pregledali raznih baznih krivin, določali premera in tako naprej.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.
lep, postaven, pameten
in skromen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Wega ()

Mogoče še nasvet, če bo okulist izjavil da to pa ni mogoče ali kaj podobnega se splača vprašat za drugo mnjenje, ker men je par okolistov trdil da take leče pač ne obstajajo potem sem pa našel nekoga, ki pa je vedel da take leče obstajajo :) Vsi okoluisti niso zastopniki za vse znamke, zato če njihov proizvajalec ne dela teh leč bodo preprosto rekl da ne obstajajo :)

H okulistu moraš it tako ali tako, da ti izmeri dioptrijo z mašino in nakoncu še fino preverjanje z buljenjem črk in primerjavo prejšnje in naslednje, če se ostrina izboljša. Nekaj na slepo kar sam kupovat leče je isto kot če greš na pošto kupit ona očala. največja neumnost kar lahko narediš za svoje oči.
Ko enkrat imaš leče in vidiš da ti odgovarjajo, takrat pa lahko začneš na lastno pest iskat alternative če hočeš. Ker potem imaš vse dimenzije leč, ki jih rabiš vedit. Dioptrijo, premer in bazno krivino. Če imajo leče večje odstopanje od teh, ki ti odgovarjajo, ti najverjetneje ne bojo kul. Ni sicer nujno ampak najverjetneje.
Tko sem pol na lastno pest prešel iz hydrogelnih na silikon hydrogelne. Pač leče nosim po cele dneve, včasih me tud zmanjka z njimi in sem na podlagi naučenega raje šel na silikon hydrogel, ki očesu prepušča več kisika. Bolje na ziher kot pa razkirat neovaskularizacijo. Razlika v ceni pa je praktično neobstoječa. Okoli 30 EUR za paket 6 mesečnih leč za eno ali drugo, s tem da imajo Biofinity Dk/t 160 (kar je primerno za spanje z lečami), hidrogelne pa so imele Dk/t okoli 30, ki pa se močno odsvetuje za kakršnokoli spanje (Dk/t je prepustnost kisika skozi lečo, več je bolje). In če prepuščajo več kisika tud ko imaš oči odprte nikakor ne more škodit. Pa še noro udobne so tud če delam z računalnikom, kar me je pri hydrogelnih ves čas motilo, pomoje so imele velik modulus in me je to nerviralo ko so se izsušile.
Skratka najprej pojdi h okulistu, da ti premeri, pol pa lahko na lastno pest probaš drug tip če hočeš (in na lastne stroške).
Ko enkrat imaš leče in vidiš da ti odgovarjajo, takrat pa lahko začneš na lastno pest iskat alternative če hočeš. Ker potem imaš vse dimenzije leč, ki jih rabiš vedit. Dioptrijo, premer in bazno krivino. Če imajo leče večje odstopanje od teh, ki ti odgovarjajo, ti najverjetneje ne bojo kul. Ni sicer nujno ampak najverjetneje.
Tko sem pol na lastno pest prešel iz hydrogelnih na silikon hydrogelne. Pač leče nosim po cele dneve, včasih me tud zmanjka z njimi in sem na podlagi naučenega raje šel na silikon hydrogel, ki očesu prepušča več kisika. Bolje na ziher kot pa razkirat neovaskularizacijo. Razlika v ceni pa je praktično neobstoječa. Okoli 30 EUR za paket 6 mesečnih leč za eno ali drugo, s tem da imajo Biofinity Dk/t 160 (kar je primerno za spanje z lečami), hidrogelne pa so imele Dk/t okoli 30, ki pa se močno odsvetuje za kakršnokoli spanje (Dk/t je prepustnost kisika skozi lečo, več je bolje). In če prepuščajo več kisika tud ko imaš oči odprte nikakor ne more škodit. Pa še noro udobne so tud če delam z računalnikom, kar me je pri hydrogelnih ves čas motilo, pomoje so imele velik modulus in me je to nerviralo ko so se izsušile.
Skratka najprej pojdi h okulistu, da ti premeri, pol pa lahko na lastno pest probaš drug tip če hočeš (in na lastne stroške).

RejZoR, pri okulistu sem seveda že bil, samo ne za kontaktne leče. Prvič so me celo prepričali da sem pri optiku "na drugi strani hodnika in s 20% popusta" celo prepričali v izdelavo čisto pravih očal za branje - mi je pa čez nekaj dni v trenutku vzelo sapo, ko sem izvedel za ceno. S temi stvarmi nisem imel prav nobenih izkušenj in nekako megleno se mi je dozdevalo, da so sončna očala znanih znamk astronomskih cen, ampak par zvitih žičk, dva tečaja in opora za nos, pa je cena višja kot za res dober telefon - mi pa ni šlo v račun. Brez leč. Pri tem naj poudarim, da je kar se tiče leč znesek za moje pojme sicer še vedno pretiran, je pa res, da je kvaliteta čisto nekaj drugega kot bralna očala "iz trafike". To je bilo konec leta 2010 in takrat so mi namerili +1,00 in do danes, ko se mi je slabovidnost (presbiopija) dvignila na +2,00 tista očala še vedno mirno lahko uporabljam za recimo računalnik, branje pri dobri svetlobi in podobno. Pa še ena razlika je: tudi če jih pozabim na nosu lahko hodim okoli s precej jasno sliko (boh ne daj pa po stopnicah, je nevarno ;)) med tem ko se s plastik fantastik ne da.
Še anekdota z drugega pregleda pred nekaj meseci: v bistvu sploh nisem šel zaradi dioptrije ampak me blazno živcira siv "flek" ki vsake toliko priplava prav v fokus in moram potem trzati z očmi, da to zoprno smetko spravim stran. Menda je to sicer normalna stvar ampak saj veste - nikoli ne veš. Okulistki ni bilo prav jasno kaj pravzaprav iščem tam, niti razložiti ji nisem utegnil kaj v resnici namen mojega pregleda (malo sem jo pa kar pustil, ker me je zanimalo koliko je napredovala ta moja +1,00.) bila je prav en tak zmedeni genialček, kar nekaj se je pogovarjala sama s sabo in sploh je bila hecna. Ko sem ji končno uspel razložiti za kaj sem v resnici tam, in me je potolažila da je vse v redu, je bila že čisto v tem, da mi mora napisati en recept za očala na daljavo (ker sicer za bralnega ne dobiš recepta) in na koncu sem dobil izvid +0,50 dioptrije za daljavo in +2,00 za bližino zravn pa vseskozi mrmrala sebi v brado in meni v svarilo, da očal za daljavo pa res ne potrebujem (še vedno pa je bila ambulanta del optika in hja, biznis je biznis, pa še bon za 10% popust sem dobil ;)).
V resnici v tisti +,50 resnično dvomim, oziroma mislim da imam v resnici +2,50 preisbiopie. Ampak to ni več toliko važno.
V bistvu me je bilo najbolj strah, da si bo optik, ko bom šel na pregled za kontaktne leče, začel meti roke in mi meril in kompliciral, še posebej ker se mi je na prvi pogled zdelo da bazna krivina in premer sploh nimata nekega hudega pomena (če pa pri nakupu sploh ni treba izbirati vrednosti). Šele kasneje sem opazil, da so vrednosti različne, celo na različnih straneh za isto znamko prodajajo različne vrednosti (recimo tole in tole).
V bistvu bi rad, da bi zmerijo bc in premer, pregledajo, če so oči dovolj zdrave, da nosim leče ostalo bom pa že sam. Saj menda čutim kaj mi ustreza in kaj ne?
Še anekdota z drugega pregleda pred nekaj meseci: v bistvu sploh nisem šel zaradi dioptrije ampak me blazno živcira siv "flek" ki vsake toliko priplava prav v fokus in moram potem trzati z očmi, da to zoprno smetko spravim stran. Menda je to sicer normalna stvar ampak saj veste - nikoli ne veš. Okulistki ni bilo prav jasno kaj pravzaprav iščem tam, niti razložiti ji nisem utegnil kaj v resnici namen mojega pregleda (malo sem jo pa kar pustil, ker me je zanimalo koliko je napredovala ta moja +1,00.) bila je prav en tak zmedeni genialček, kar nekaj se je pogovarjala sama s sabo in sploh je bila hecna. Ko sem ji končno uspel razložiti za kaj sem v resnici tam, in me je potolažila da je vse v redu, je bila že čisto v tem, da mi mora napisati en recept za očala na daljavo (ker sicer za bralnega ne dobiš recepta) in na koncu sem dobil izvid +0,50 dioptrije za daljavo in +2,00 za bližino zravn pa vseskozi mrmrala sebi v brado in meni v svarilo, da očal za daljavo pa res ne potrebujem (še vedno pa je bila ambulanta del optika in hja, biznis je biznis, pa še bon za 10% popust sem dobil ;)).
V resnici v tisti +,50 resnično dvomim, oziroma mislim da imam v resnici +2,50 preisbiopie. Ampak to ni več toliko važno.
V bistvu me je bilo najbolj strah, da si bo optik, ko bom šel na pregled za kontaktne leče, začel meti roke in mi meril in kompliciral, še posebej ker se mi je na prvi pogled zdelo da bazna krivina in premer sploh nimata nekega hudega pomena (če pa pri nakupu sploh ni treba izbirati vrednosti). Šele kasneje sem opazil, da so vrednosti različne, celo na različnih straneh za isto znamko prodajajo različne vrednosti (recimo tole in tole).
V bistvu bi rad, da bi zmerijo bc in premer, pregledajo, če so oči dovolj zdrave, da nosim leče ostalo bom pa že sam. Saj menda čutim kaj mi ustreza in kaj ne?
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.
lep, postaven, pameten
in skromen.

Ma nima te bit kaj strah, on ti da itak testne leče in potem jih nosiš en dan ali 14 dni odvisno kake ti da in potem vidiš ali so ti cool ali ne. Karkoli ti predpiše imaš še vedno internet :) Vprašaj pa še za dodatno zdravstveno zavarovanje, kjer ti zavarovalnica krije del stroškov s temi zadevami.

rajko_car ::
5 let sem nosil 14-dnevne leče Johnson Advance ali pa Oasys, nikoli nobenih niti najmanjših težav, brez njih enostavno nisem mogel, že zaradi športa... Potem pa sem zasledil akcijo pri podjetju/optiki Clarus zelo ugodne leče njihove znamke in kmalu so se mi začele pojavljati težave- krvavordeče desno oko, nič boleče, nič pekoče, levo oko skoraj nič. Ko jih nisem uporabljal je blo use ok, ob uporabi, po petih urah pa sem bil kot drakula... Šel sem na pregled, dobil kapljice, ker naj bi šlo za vnetje obeh očes... Po 14 dneh sem zopet začel z uporabo leč, ponovno so se pojavile težave, zopet pregledi, 2 meseca pavze in kapljice... Zamenjal leče zopet na johnson... Evotigana, spet vnetje, tudi s starimi preverjenimi lečami, in ob popolnoma pozdravljenih očeh! Nato sem dobil navodila da vsaj pol leta ne smem uporabljati leč oz da jih očitno moje oči sploh več ne prenesejo, spraševal sem zakaj je do tega prišlo, kaj je krivo, pa dohtarca ni ravno zgovorna in mi ni znala povedat... Je možno, da so za to krive clarusove poceni leče? Čisto sem obupan in res želim leče nazaj ker očal enostavno ne prenesem in se zaradi njih skrivam doma.

Drži se preverjenih znamk in ne šparaj za tiste par evrov, ker ni vredno. Oasys so ene boljših leč sploh in če so ti odgovarjale se jih drži. Med boljšimi so še AirOptix, PureVision 2 in Biofinity. Vsaj od teh bolj poznanih znamk.

Rajko car, jah z okužbo so ratale bolj občutljive oči in boš moral iti skozi postopek odkrivanja novih leč, zdaj je tehnologija že malce napredovala vzami si tiste, ki imajo največjo propustnost kisika in zadnjo generacijo gela. Pomoje boš tako najlažje prišel skozi (vrjetno pa ne najceneje). Jaz dam 70 eur za 6x 14 dnevne leče.
aja, mogoče preveri še tekočino, da nima amonijaka al kaj so včasih dajal notri..
aja, mogoče preveri še tekočino, da nima amonijaka al kaj so včasih dajal notri..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tody ()

Amoniaka sigurno ne dajejo not. Sem pa nedolgo nazaj odkril eno tekočino od Abbott, imenovan Complete, ki uporablja Alexidine in Poliquaternium in naj bi bila po testih najbližje učinkovitosti peroksida (torej zelo visoka). Ker ne uporablja PHMB, pa ima nižji staining od večine drugih sredstev. Alconov PureMoist se sicer pri udobju obnese super ampak dezinfekcija pa ni ravno med najmočnejšimi, kar sem izvedel nedolgo nazaj. BioTrue je tud fajn, moti me edino PHMB, drugače pa je po dizinfekciji skoraj primerljiv s peroksidom (tko kot Complete).
Btw, tiste leče, ki jih Clarus ponuja pod svojim imenom so verjtno kakšne cenejše hidrogelne, ki jih tvoje oči očitno ne prenašajo najbolje.
Btw, tiste leče, ki jih Clarus ponuja pod svojim imenom so verjtno kakšne cenejše hidrogelne, ki jih tvoje oči očitno ne prenašajo najbolje.

Najlepša hvala za odgovore, bo treba res it v dražjo in kvalitetnejšo varjanto, brezveze tvegat s poceni zadevami, novih oči se ne da kupiti!

Aja še nekaj... Poleg leč Clarus sem uporabljal tudi njihovo tekočino, tako da tudi to verjetno ni bilo najboljše. Pred tem sem uporabljal AO Sept Plus, dobra izbira?

AO Sept Plus je peroksidna rešitev, sicer ima omejitve ampak ena izmed najboljših opcij.

http://www.moje-lece.si/tekocina-gelone... ...a je yo larifari al je dejansko dobra izbira?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Leče preko interneta - kje kupujete?Oddelek: Loža | 3013 (2653) | Kleemen |
» | Kontaktne lečeOddelek: Loža | 2156 (1641) | buttcrack |
» | Kontaktne leče pozno v noč!Oddelek: Loža | 1626 (1372) | chort |
» | Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19109 (16265) | BigWhale |
» | Kontaktne lečeOddelek: Loža | 5311 (4579) | JanK |