» »

Kontaktne leče

Kontaktne leče

««
12 / 28
»»

optometrist ::

Evo kot sem obljubil. Z dovoljenjem prilagam sliki neovaskularizacije ki je (v tem primeru) posledica nošenja hydrogelnih leč
http://shrani.si/?2h/sw/AzS7xH2/img0066...
http://shrani.si/?15/yw/G7dRA5J/img0065...

seveda ta stopnja še ni tako škodljiva, vendar pa se stanje lahko kar hitro poslabša do te mere ko že precej spremeni strukturo roženice. Z nošenjem SH leč pričakujem da se bo stanje normaliziralo po približno 3-4 tednih.


Tako je pri večini ljudi ki še nosijo hydrogelne leče... čeprav na prvi pogled tudi tukaj ni videti večjih posebnosti (10x povečava)

http://shrani.si/?3i/5e/f3YG5eN/img0060...
www.oke.si

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

To verjetno omenjaš neovaskularizacijo roženice? Sam sem hydrogelne nosil recimo 2 leti, samo čez dan in med vikendi jih običajno nisem nosil. Verjetno me ni treba skrbet, da bi se mi v tolk kratkem času razvilo kaj takega?
Oz ko omenjaš, da naj bi se normaliziralo, a to pomeni, da se zadeva z nošenjem high Dk leč oz očal to stanje izboljša in se preraščanje roženice samo odpravi (tud v primeru če je stanje že precej daleč?)?

Zdej nosim PureVision 2 z okoli 130 Dk/t tko da imam sedaj sicer eno skrb manj ampak me vseeno zanima.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Tako je gre za neovaskularizacijo roženice. Kako intenzivna je je odvisno od individualne potrebe kisika roženice ter časom nošenja. Tako da je težko reči ali se je v tvojem primeru pojavila ali ne. Po moje vseeno ne rabiš skrbeti.

V podobnih primerih kot je na sliki se žilice "pomaknejo" nazaj, vendar pa prazne cevi še vedno ostanejo. Tako da se zadeva lahko zelo hitro ponovi ob povovni menjavi leč ali slabi higijeni.


Bolj itenzivna neovaskularizacija se pojavi če se H leče nosijo dalj časa (veliko ur na dan, več let) zraven pa je prisotna še slaba higijena oz. podaljševanje roka uporabe. Takrat pa ni dovolj samo ne nositi leče oz. menjava ampak je potrebno zdravljenje.
www.oke.si

RejZoR ::

Kako pa se neovaskularizacija odraža za osebo, ki ima to stanje? Zamegljen vid na mestih preraščanja ali kaj drugega?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Ravno to je največji problem ker se to ne odraža z ničemer. Simptomov ni, ne boli, ne peče... NIČ.
V primeru da bi žilice prerasle že čez del roženice kjer je zenica, pa bi to tudi opazil pri gledanju. Takrat so pa lahko že zelo hude težave.
www.oke.si

RejZoR ::

Hm, zakaj konkretno pa je pol to slabo če se ne odraža ne z bolečino in ne z vidom (če nimamo v mislih stanja, ko ti začne preraščati zenico). Sklepam, da tako stanje potegne kaj drugega za sabo in je zato slabo in ne toliko zaradi samega preraščanja kot takega.

Btw, glede zgornjih slik, lahko malo bolj obrazložiš in mogoče še označiš kaj konkretno naj gledamo?
Da si bom bolje predstavljal za kaj točno se gre.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Slabo je ker je na teh mestih spremenjena struktura roženice. Posledično je roženica lahko manj transparentna in če se to razširi lahko pride v skrajnem primeru pride tudi do izgube vida.



Na tej sliki sem označil libmus (rob roženice) ter mesto do katerega so žilice prerasle. To stanje seveda še ni alarmantno vendar pa če se da pomagati zakaj ne. Pri nadaljnem dolgotrajnem nošenju hydrogelnih leč se pa lahko še precej poslabša.
www.oke.si

RejZoR ::

Aha, pol sem gledal tapravo stvar. Sklepam, da je ta oseba nosila hydrogelne leče ali je bil razlog v čem drugem? Obstaja kakšna očesna bolezen, kjer se tako preraščanje zgodi brez nošenja kakršnihkoli leč?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR ::

Še eno vprašanje imam, spet povezano s stainingom...

Zdele sem mal gledal sestavine BioTrue, ki ga skor povsod kritizirajo da povzroča visok staining. Tud na StainingGrid ima dost slabe rezultate s PureVision2 lečami.

Kakor sem bral naj bi bil razlog za staining PHMB. Je pa tle nekaj zanimivega. Sort of. Pred EverMoist, RepleniSH in BioTrue sem uporabljal BioSoak, ki je vseboval 0,0025mg/ml PHMB-ja. BioTrue vsebuje samo 0,00013mg/ml PHMB, kar je ogromno manj (me pa zanima koliko PHMB vsebuje ReNu, sam nisem uspel nikjer najti). Ampak z nobeno tekočino pa nisem imel problemov glede neudobja al pa karkoli (no, edino z BioSoak, ker so se pogosto formiral beli kristalčki na robu škatlice leč kar mi je šlo mal na živce).

Mi pa je vbistvu BioTrue poleg EverMoist ena boljših tekočin kar se tiče udobja, plus všeč mi je, da je v bistri plastenki, tko da skoz točno veš koliko tekočine še imaš (sicer jo je treba zaradi tega hranit na temnem ampak vseeno).

Najbolj tavam v temu kar se tiče staininga, povezave slednjega s PHMB in dejansko škodljivostjo staininga samega.
Mislim, povsod vsi "pametujejo" o tem, ampak ko pa hočeš poiskat dejansko kakšne raziskave in teste pa tega enostavno ne najdeš. Ok, staining grid ima samo prikaz količine staininga, ne pa tud informacij o tem kaj dejansko ga povzroča (ali je res PHMB ter če je količina slednjega povezana s količino staininga). In kako staining vpliva na zdravje oči skozi čas. Mislim, če je PHMB razlog, potem sem z BioSoak imel še višji staining, ker vsebuje precej več PHMB-ja. Ampak nisem imel nobenih posebnih težav razen omenjenih belih kristalčkov (verjetno večja koncentracija sodium borate). Mislim, če je staining tolk težavna stvar, zakaj se o tem premalo govori in zakaj oftalmologi posvečajo tolk mal pozornosti na to? Pač ti dajo ene leče in tekočino in če ni težav pri nošenju leč je stvar zaključena pa tud če ima na StainingGrid enormni staining. V čem je fora?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Neovaskularizacija se pojavi tudi pri številnih očesnih obelenjih in ni nujno povezana z kontaktnimi lečami.

Kolikor je meni znano
Biotrue vsebuje kombinacijo PHMB in PQ-1 (podobno kot Polyquad)
Alconove tekočine pa Polyquad in Aldox

Torej Alconove tekočine ne vsebujejo PHMB.


Glede staininga samega je pa težko reči. Nekateri strokovnjaki trdijo da je to čista neumnost in da ni škodljiv medtem ko drugi trdijo da škoduje.
Ta raziskava je bila najprej neodvisna sedaj pa mislim da jo sponzorira ravno Alcon tako da je vprašljivo če so podatki popolnoma točni.

Tudi če so podatki pretirani pa vseeno mislim da če leča na roženico izloči določene kemikalije od tekočine to najbrž ni dobro. Pomaga sigurno ne.
www.oke.si

RejZoR ::

Vbistvu naj ne bi šlo za izločanje snovi ampak za "luščenje" sloja celic zaradi PHMB-ja. Ampak vse to je bolj kot ne na nivoju debate v bifeju, nisem pa uspel najti znanstvenih raziskav na to temo.

Ampak kakorkoli že, udobje je res zelo dobro, leče se zelo dobro očistijo z minimalnim drgnenjem, všeč mi je prozorna plastenka kjer vsaj vidiš koliko še imaš in doziranje mi je všeč ker gre po kapljicah in ne v obliki curka kot pri Alconovih tekočinah. Lažje doziranje pa včasih jih uporabim direktno v oči (sicer B+L to kao odsvetuje ampak če ne škodijo leče prepojene s to snovjo, zakaj bi potem direktni kontakt v oči). Itaq to ne delam vsak dan ampak včasih pa pride prav. Poleg tega se BioTrue da kupit pri nas, EverMoist pa moram naročat iz anglije... dejansko je ta staining edino kar mi še nekako povzroča neke dvome. Ker vse ostalo mi res je super.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Lily80 ::

Živjo!

Tudi jaz bi prosila za nasvet izkušene uporabnike kontaktnih leč in poznavalce (optometrist, hehe, tu ciljam nate;)).

Že par let uporabljam mesečne Zeissove lečke Contact, od kar so prišle na tržišče, nosim Contact Day 30 air spheric. Se pa zadnje obdobje soočam s težavami, saj me lečke po nekajurnem nošenju začnejo "motiti", me "špikajo" in dajejo občutek nelagodja. Sem kratkovidna, z nizko dioptrijo, izmerjena bazna krivina je 8.8 in premer 14.20. Želela bi preizkusiti leče katerega drugega proizvajalca, a me optik prepričuje, da so za dane karakteristike omenjene Zeissove leče najboljša izbira.

Nelagodje pri nošenju je zelo moteče in ker si življenja brez lečk zaradi aktivnega stila življenja ne znam predstavljati, vas prosim za nasvete, kaj mi je storiti. Na higieno skrbno pazim, uporabljam Alconovo tekočino Replenish, za pred komp nosim očala, leče nosim cca 8 do 9 ur dnevno. Naj še dodam, da zadnje čase opažam, da sem zelo občutljiva na svetlobo oz. bleščanje, pri čemer si pomagam z uporabo sončnih očal.

Prosim za nasvete in želim lep začetek tedna,

Lily

RejZoR ::

Osebno bi za začetek samo zamenjal tekočino. Iz Amazona si naroči Alcon EverMoist (oz PureMoist, ista zadeva), ker se je pri nas žal še ne dobi, ker je tolk nova. Sestavine so zelo podobne kot v RepleniSH razen v enem dodatku, ki skrbi, da so leče dalj časa navlažene in udobne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Lily80 ::

RejZoR,

tnx za namig, sploh ne bi pomislila, da lahko tekočina tako pomembno vpliva.

Bom pogledala v lekarni v AUT, če jo imajo, saj prek neta nisem vešča nakupovanja.

Lp

Tody ::

Ne rabiš zdravnikovega dovoljenja da zamenjaš leče. Tko da lahko greš po naših štacunah s 3 podatki in kupiš leče in v 3 mesecih lahko sprobaš vse 3 proizvajalce leč. Pa boš vidla kako in kaj.

T0RN4D0 ::

Sam uporabljam acuvue oasys, vendar razmišljam da bi poskusil še kakšne druge leče. Sicer jih kar dobro prenašam, vendar včasih niso najbolj udobne in imam občutek, da bi se našle tudi kakšne bolj prilegajoče mojim očesom. Kakšen predlog v tem cenovnem rangu? Nakup preko ebaya.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tody ::

T0RN4D0 zdaj si vprašal isto kot če bi rekel, mam računalnik vendar se mi zdi da bi lahko imel boljšega. Kak predlog?

RejZoR ::

AirOptix Aqua oz PureVision 2 imo. Obe so ene najbolj zrak prepustne leče, oboje imajo posebej oblikovan rob, da čim manj drgne ob oko in boje so asferične (celo AirOptix za katere sem mislil da so sferične), ki v nekaterih primerih pomagajo izboljšat ostrino.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Lily80 ::

Je bistvenega pomena, da bazna krivina leče popolnoma ustreza izmerjeni BC na očesu??
Ker zdaj gledam tele dvoje lečke, ki jih je RejZoR predlagal, pa ugotavljam, da so oboje le v eni BC (8.6), ki pa ne ustreza moji:(, s tem, da premer pa odgovarja.

Morda veste, kje ni problem dobiti testnega para leč?

PS: Mi je je prej kapnilo na pamet, da morda pa oftalmologi in distributerji lečk tako dobro sodelujejo;), da potem prvi forsirajo določene proizvajalce...

RejZoR ::

Če je drugačna ni nič narobe. Pač vzameš tisto, ki je najbližja. Pač probaš pa vidiš če ti je udobno. Kako se prilega očesu pa ti bo pogledal samo oftalmolog preko aparata, kjer vidi prileganje in gibanje leče.

Drugače pa kar se forsiranja tiče, ko mal bolj zagrizeš v izbiro vidiš, da sploh ni neki široka izbira. Imaš par svetovnih proizvajalcev, drug del je manj znanih, tretji pa imajo samo hidrogelne leče. Nakoncu ti ostanejo praktično samo najbolj razširjene znamke in to je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Tody ::

Pri clarusu so mel neki časa zastojn pregled + leče. Nevem pa če majo še zmeri.

optometrist ::

@RejZoR
Staining je definitivno je izločanje kemikalij iz leče na oko. Odtod tudi tako ime. Ob barvanju roženice z fluorescentom se obarvajo mesta kjer je do tega prišlo. Je pa res pa da to poškoduje epitel roženice. Sam sicer še nisem zasledil da bi zaradi staininga imel kdo težave vendar pa obstajajo določene razskave ki nakazujejo prav na to. Verjamem da bomo v prihodnosti še kaj več o tej temi.
http://www.staininggrid.com/docs/ARVO20...

@Lily80
Težave ki jih opazuješ so najbrž povezane z suhim očesom. Parametri sami, kot je naprimer krivina roženice niso povsem merodajni tako da ni nujno da moraš nositi leče z bazno krivino 8,8 oz. da bi z drugačno krivino imela težave. Treba je preizkusiti, vendar je še vedno potrebna kontrola strokovnjaka ki oceni fitanje tako da ti preizkušanje "doma" ne priporočam. Bleščanje oz. občutljivost na svetlobo je verjetno eden izmed znakov suhega očesa. Mislim da menjava tekočine v tem primeru nebi bila tako efektivna kot menjava leč. Če že, bi predlagal tekočino s peroksidom. Kar se pa leč tiče je pa tako.... Glede začetnega udobja je ...Oasys=>Air Optix >Night&Day vendar pa je udobje zaradi izšušenja leče hitro in je konec dneva lahko ravno obratno.

Treba je ugotoviti za kako suho oko imaš. Če je problem manjši potem lahko probaš Air optix ali Oasys drugače pa takoj Night&Day.
Mogoče najbolje če najprej probaš Air optix. Če so ti udobne čez cel dan potem je problem rešen. Če so takoj po fitanju udobne čez se pa poslabša potem bo rešitev Night&Day. Če pa je udobje slabo od začetka in je enako čez cel dan pa lahko probaš Oasys vendar velike razlike najbrž ne bo. Še najboljše pa bo če poiščeš strokovnjaka ki bo pregledal tvoj solzni film in takoj ocenil katere leče so primerne oz. bo potrebno manj testiranja leč.

To da določeni strokovnjaki "dobro" sodelujejo z dobavitelji je najbrž res vendar pa to še ne pomeni nič slabega če je leča sama kvalitetna. Če pa gledajo bolj na marže kot na kvaliteto potem je pa že druga zgodba...

@T0RN4D0
Odvisno od tega kakšne težave imaš. Bi potreboval več podatkov za nasvet.
www.oke.si

RejZoR ::

Mene bi glede staininga na daljši rok najbolj zanimalo kako škodljivo je to za oči (podobno kot so "kasneje" ugotovili, da manjko kisika ni fajn pri hidrogelnih). Ker kljub astronomskem stainingu combota PureVision2 + BioTrue mi je ta kombinacija neverjetno udobna. Tolk, da sem povsem pozabil, da sploh nosim leče. Sicer je že nekaj časa odkar sem nosil PV2 z EverMoist ampak nikoli ne pomnim, da bi kdaj zares povsem pozabil na leče. Z BioTrue drži brez težav 18 ur nošenja (od 6:00 do 0:00). Celo igre niso noben problem, lahko igram daljši čas pa sploh ne vem, da nosim leče, ker me nič ne ovirajo. Kakor sem bral naokoli je precej folka spljuvalo BioTrue češ da je B+L neki nahitro spacal in pod drugi imenom poslal na trg (namesto ReNu) ampak mi je dejansko zelo dobra tekočina. Vsaj kar se tiče udobja. Kaj pa je s stainingom pa bom pač moral še mal počakat, da se zadevo bolj razišče.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

T0RN4D0 ::

RejZoR je izjavil:

AirOptix Aqua oz PureVision 2 imo. Obe so ene najbolj zrak prepustne leče, oboje imajo posebej oblikovan rob, da čim manj drgne ob oko in boje so asferične (celo AirOptix za katere sem mislil da so sferične), ki v nekaterih primerih pomagajo izboljšat ostrino.


Hvala, sem naročil oboje, da vidimo. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

optometrist ::

RejZoR je izjavil:

Mene bi glede staininga na daljši rok najbolj zanimalo kako škodljivo je to za oči (podobno kot so "kasneje" ugotovili, da manjko kisika ni fajn pri hidrogelnih). Ker kljub astronomskem stainingu combota PureVision2 + BioTrue mi je ta kombinacija neverjetno udobna. Tolk, da sem povsem pozabil, da sploh nosim leče. Sicer je že nekaj časa odkar sem nosil PV2 z EverMoist ampak nikoli ne pomnim, da bi kdaj zares povsem pozabil na leče. Z BioTrue drži brez težav 18 ur nošenja (od 6:00 do 0:00). Celo igre niso noben problem, lahko igram daljši čas pa sploh ne vem, da nosim leče, ker me nič ne ovirajo. Kakor sem bral naokoli je precej folka spljuvalo BioTrue češ da je B+L neki nahitro spacal in pod drugi imenom poslal na trg (namesto ReNu) ampak mi je dejansko zelo dobra tekočina. Vsaj kar se tiče udobja. Kaj pa je s stainingom pa bom pač moral še mal počakat, da se zadevo bolj razišče.


Če te skrbi glede staininga probaj Aosept. Res da moraš imeti leče v tekočini najmanj 6 ur ampak kar se pa tiče staininga in dezinfekcije je pa ta (in ostale z peroksidom) najboljša.
www.oke.si

KoMar- ::

Rabil bi nasvet: Nekaj let sem nosil mesečne Air Optix brez problema, kako leto nazaj pa me je začelo v očeh "rezati" in občasno so se pojavile rdeče cone v beločnici. Zdaj sem dal skozi eno rundo Restasis-a in 6 mesecev ne smem nosit leč, to je do septembra. Potem naj bi pa poizkusil s kakšno drugo firmo in tipom mesečnih leč, imate kakšno priporočilo zame? Hvala!

KoMar- ::

Pripis: Uradna diagnoza je bila Gigantski papilarni konjunktivitis.

RejZoR ::

Čudno, al je bil določen batch leč defekten al pa si kaj pokasiral v oko pa si potem krivil leče. Mislim, glede na to da si jih ves čas nosil pa so ti bile ok.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

KoMar- ::

Ne, sem v tem cajtu zamenjal kar dosti škatlic, pa tudi pregled ni pokazal nobene okužbe, samo razdraženo oko. Verjetno bi moral zdej kupit leče na neki drugi osnovi kot Air Optix...

RejZoR ::

Sej v tvojem primeru ne gre za infekcijo ampak bolj za alergijsko reakcijo. Od boljših imaš na voljo še PureVision 2 in ACUVUE Oasys. Mogoče probaj s katerimi od teh. Čeprav bi se resno pogovoril z oftalmologom al pa optometristom kaj bi lahko povzročilo tako reakcijo pri lečah, ki si jih brez težav že dalj časa nosil.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

KoMar- je izjavil:

Rabil bi nasvet: Nekaj let sem nosil mesečne Air Optix brez problema, kako leto nazaj pa me je začelo v očeh "rezati" in občasno so se pojavile rdeče cone v beločnici. Zdaj sem dal skozi eno rundo Restasis-a in 6 mesecev ne smem nosit leč, to je do septembra. Potem naj bi pa poizkusil s kakšno drugo firmo in tipom mesečnih leč, imate kakšno priporočilo zame? Hvala!


Če si nekaj let brez težav nosil to znamko leč potem po vsej verjetnosti ni vzrok za GPC niso leče oz. alergijska reakcija nanje.

Vzrok za GPC je lahko:
slaba higijena (nisi mehansko čistil leč vsak dan ter redno menjaval tekočine)
prekomerno nošenje in/ali nošenje leč po poteku roka uporabe
slab učinek tekočine ki ni dovolj učinkovito odstranila depozitov
reakcija na kemikalije v tekočini

Jaz bi menjal trenutno tekožino z tekočino ki vsebuje peroksid. Aosept je fajn....
Če pa je problem v lečah (kar je manj verjetno) bi priporočil Oasys zaradi nižjega modulusa saj bi tako leče manj dražile papile
www.oke.si

mikko ::

Tudi jaz kar naenkrat dobil čisto rdeče oči. Imam airoptix astigmatism, tekočino replenish. Danes naročil oasys astigmatism, čeprav mi kakšne 2 leti nazaj niso najbolj odgovarjale, morda bo sedaj kaj drugače...

RejZoR ::

Argh. Po dokaj dolgem času nošenja leč z BioTrue sem bil prisiljen it nazaj na Alcon EverMoist.
Na začetku je bila zadeva neverjetno udobna, celo bolj kot EverMoist, leč dobesedno nisem čutil. Zdej pa se je že 3 dni dogajal, da mi je stvar postala totalno neudobna, ko sem leče vstavil sem skoz čutil občutek toplote v očeh (ne pekoče ampak samo kot bi nekaj grelo). Leče in posodico sem temeljito spral z EverMoist in pustil oči pol dneva brez leč, da so se očistila BioTrue-a (drugače se leče zameglijo). In zdej je spet kot bi imel čist nove leče. Oh well, B+L, maybe next time.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

KoMar- ::

optometrist: Hvala za nasvete. Sem zelo pazljiv, kar se tiče higiene, prav tako sem leče redno mesečno menjaval. Tekočino sem imel nazadnje OptiFree Replenish, prej pa OptiFree Express. Bom septembra probal Oasys in Aosept.

lucif3rka ::

Iščem pa ne najdem - kdo ve, kakšna je razlika v sestavinah Opti-Free RePlenish vs. Express?
Leče imam Oasys, in če jih dam v oko direkt iz blisterja, me zelo žge - nujno jih moram prej sprati s tekočino za leče. Odkar ni več za dobiti Express, sem pač kupila RePlenish, ampak imam sedaj enake probleme - ko dam lečo v oko me žge in peče, kakšno uro, potem ko pa se tekočina očitno "spere", je pa vse v redu.. Sem zamenjala flaško z novo in je enako, tako da ni problem v "pokvarjeni" tekočini.. Predvidevam torej, da je v novi tekočini kakšna posebna sestavina, ki mi ne odgovarja, nikjer pa ne najdem sestavin obeh za primerjavo..

optometrist ::

Tekočini sta zelo podobni. Razlika le v tem da ime Replenish še dodaten vlažilec.
Če imaš težave z občutljivostjo na tekočine potem ne moreš faliti z tekočino ki vsebuje peroksid (Aosept). Pazi le da so v škatljici najmanj 6 ur.
www.oke.si

clix ::

Kakšne imate pa kaj izkušnje z Carl Zeiss All in one Advance tekočino? Po možnosti v kombinaciji z Oasys hydraclear plus? To je kombinacija, ki jo uporabljam že odkar imam leče(cca. 3 leta) in sicer nimam nobenih problemov. Kolikor pa berem tukaj, te tekočine nihče ne uporablja. Kakšen poseben razlog?

overlord_tm ::

clix je izjavil:

Kakšne imate pa kaj izkušnje z Carl Zeiss All in one Advance tekočino? Po možnosti v kombinaciji z Oasys hydraclear plus? To je kombinacija, ki jo uporabljam že odkar imam leče(cca. 3 leta) in sicer nimam nobenih problemov. Kolikor pa berem tukaj, te tekočine nihče ne uporablja. Kakšen poseben razlog?


Jaz jo obcasno z carl zeiss lecami, ampak moram recti da je opti free boljsa. Ceprov to zeissovo kdaj dobis v kakih akcijah, tako da je poceni :)

PacificBlue ::

Jaz nosim Ciba Visions leče in uporabljam Aosept Plus raztopino že okoli 15 let. In res ja, vsaj 6 ur moras pustiti leče, da dezinfekcija poteče..drugače lahko čistiš leče tudi z fiziološko raztopino ali jo uporabiš namesto raztopine, če ti jo zmanjka.

RejZoR ::

Sam ne vem kolk je fiziološka konkretno učinkovita. Škodit sigurno ne more, ampak koliko pa dejansko koristi je pa vprašanje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CleanPower ::

Od kar nosim leče samo 8ur na dan, se mi je izboljšal vid na desnem očesu, ker prej sem videl slabo, klub pravi dioptriji. moje oči se boljše počutjo, čeprov to ni to, kar je blo pred uporabo kontaktnih leč. free eye ftw.
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815

RejZoR ::

Katere leče pa si uporabljal?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CleanPower ::

polno različnih. leče so leče, v vsakem primeru maš neko plastiko čez uč.
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815

RejZoR ::

To ni čist res. Sploh pa ni plastika ampak hydrogel oz pri novejših pa silicone hydrogel. Sprašujem specifično katere si uporabljal ker je precej razlike v prepustnosti leč.



Primerjava prepustnosti kisika med znamkami oz med hydrogel in silicone hydrogel... pomanjkanje slednjega je največkrat razlog za pekoče in rdeče oči, meglen pogled itd. Sam sem ene 2 leti uporabljal hydrogelne leče in se kar pozna razlika. Nič več neudobja ob špilanju na računalniku, nakoncu dneva oči niso praktično nič rdeče in ni ti treba skrbet glede preraščanja roženice.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CleanPower ::

če sem kdaj zaspal z njimi se je leča dobesedno nalimala na roženico in ko sem jo dal dol sem imel tak občutek ko da mi je še pol roženice zraven pobralo. peklo me je še cca 10min.
uporabljal sem leče: najprej oasys, potem air optix aqua, in do sedaj pure vision 2
bom sprobal tele air optix night&day-a mogoče kdo ve kje se da testni par dobit zastonj?
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815

RejZoR ::

Pri oftalmologu i guess. So pa pregrešno drage ampak verjetno vredne denarja. Enkrat jih bom ziher probal.
Imam pa zdej zalogo PureVision2 in AirOptix Aqua za naslednjih 8 mescev :D

Je pa to limanje na oko pogost pojav tud s sleep certified lečami, čeprav kar ti razlagaš je res ekstremen primer. Ko sem jezst zaspal z lečami in jih šel dajat ven sredi noči, ko sem se zbudil je sicer bilo prilepljeno na oko ampak nikakor ne tolk pekoče in to celih 10 minut.

Katero tekočino pa si uporabljal? Ker sam sem opazil, da Alcon EverMoist (sedaj Puremoist) drži daleč najdlje in najlepše vlaži oko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

CleanPower ::

ja najbrž se da tut v kakšni spletni trgovini ali pa optiki dobiti brezplačen testni par teh leč. samo nevem kje.
Celsius - če hodlaš $400 za 30dni, dobiš 50$ nagrade
https://celsiusnetwork.app.link/1453486815

RejZoR ::

Tud sam sem mislil, pa so barabe. Na spletnih straneh proizvajalcev dobiš samo certifikat s katerim pri oftalmologu dobiš brezplačen testni par. Ampak me prav zanyima če ti certifikati kaj veljajo pri nas.

Osebno bi šel na tvojem mestu vprašat svojega oftalmologa, če bi ti lahko zrihtal testne. Večina novim uporabnikom zrihta brezplačni prvi par in glede na to da so Night & Day ene dražjih je verjetno v njihovem interesu, da ti jih probajo čim večkrat prodat, ko enkrat vidiš, če so kul.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Probne leče so brezplačne povsod ampak se dobijo (večinoma) samo pri pregledu. Po pregledu pa ni problem probati 2,3 ali 4 pare leč če je to smiselno.
www.oke.si

RejZoR ::

Mi znaš nekaj razložit...

B+L PureVision 2 HD in CibaVision AirOptix Night&Day Aqua, oboje ista dioptrija, oboje ista bazna krivina edino premer je mal drugačen, oboje asferične pa sem imel z AirOptix vid bistveno slabši. Sploh oddaljene stvari so bile kar mal meglene in napisi, ki sem jih v daljavi s PureVision 2 HD videl zelo ostre z AirOptix sploh ne. Taki detajli kot so text so mal zamegljeni in tud feeling v očeh je bil tak kot da neki ne štima. Sicer se je izjemno visoka prepustnost kisika res poznala, ker zvečer oči nisem imel niti malo rdeče nikjer po belem delu očesa ampak vid je bil slabši in tud pri uporabi računalnika so me začele precej motit, ker sem jih enostavno čutil v očesu.

Razen če mi plasma treated površina enostavno ne odgovarja, ker edino to in pa premer je dejansko različen.
Al je možno, da je sama optika leče lahko tako odločilna? Mislim, bi človek pričakoval, da bojo pri tako podobnih karakteristikah leč vid praktično enak, pa kot vidim ni. Zdej sem se vrnil na PureVision 2 in bom sedaj ostal na tem, leče pa pač prodal po nižji ceni kolikor mi je ostalo originalno zaprtih.
Itaq sem firbec po naravi in rad eksperimentiram, ampak to me je pa res presenetilo. Upam, da bojo PureVision 3 ko enkrat pridejo kar se kvalitete vida ostale iste ampak da bojo še izboljšal preputsnost kisika. To bi bilo zelo fajn.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
««
12 / 28
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leče preko interneta - kje kupujete?

Oddelek: Loža
122243 (1883) Kleemen
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
161658 (1143) buttcrack
»

Kontaktne leče pozno v noč!

Oddelek: Loža
61415 (1161) chort
»

Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717252 (14408) BigWhale
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
205028 (4296) JanK

Več podobnih tem