» »

Kontaktne leče

Kontaktne leče

««
9 / 28
»»

PrimozR ::

Potem pa vprašaj koliko je to, ne pa da rečeš 'na mojih nič ne piše, razen točnega podatka'... :P

RejZoR ::

Iz tega so narejene moje leče, piše, da ima izjemno zadrževanje vode, nikjer pa ni omenjena prepustnost kisika. Oz piše tole, ampak nimam pojma kaj pomeni :D


Pod marketinškim talkom piše kako dobro zadržujejo vodo, kisik pa sploh ni omenjen. Tud napisal sem, da piše tista karakteristika ampak nimam pojma kaj sploh pomeni. Kaj ti tle ni jasno?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PrimozR ::

RejZoR je izjavil:

Iz tega so narejene moje leče, piše, da ima izjemno zadrževanje vode, nikjer pa ni omenjena prepustnost kisika. Oz piše tole, ampak nimam pojma kaj pomeni :D


Pod marketinškim talkom piše kako dobro zadržujejo vodo, kisik pa sploh ni omenjen. Tud napisal sem, da piše tista karakteristika ampak nimam pojma kaj sploh pomeni. Kaj ti tle ni jasno?

Men je vse jasno :P

RejZoR ::

Ne, ni ti. Za vodo pravijo da jo zadrži zelo veliko in da jo je konec dneva še vedno 99% od začetne (57%). Torej zelo veliko. Kisik pa ni omenjen. Tista formula mi en drek pomaga, nisem ne kemik in ne fizik. Če pa bi napisali da ima ne vem, 80% prepustnost kisika glede na oko brez leče pa bi vsak laik zastopil pri čem si. Zato sprašujem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Saj Dk je tudi prepustnost kisika le da je Dk/t še bolj natančno ker upošteva še debelino materiala.
Hja ponavadi proizvajalci hydrogelnih leč ne oglašujejo ravno prepustnosti kisika :D
Za celodnevno nošenje in podaljšano nošenje menim da je potrebna prepustnost kisika dk/t vsaj 80

Kolikor sem na hitro prebal to temo sem opazil da si leče nosil tudi po več dni. Hidrogelne leče je potrebno odstaraniti vsak večer. OBVEZNO! Verjamem da so te leče ki jih nosiš zelo udobne vendar pa bi bilo pametno vsake toliko časa obiskati strokovnjaka da oko pogleda pod biomikroskopom kjer se lahko vidijo že najmanjše spremembe, ki jih s prostim očesom ne opazimo.
Na tvojem mestu bi za celodnevno nošenje vseeno poizkusil katere izmed novejših leč. Če imaš probleme z suhim očesom in si preizkusil že malo morje leč (Oasys, Air Optix, Purevision) potem preizkusi še Acuvue Advance ali pa Zeiss contact day 30 AIR. Če pa ti nobene ne odgovarjajo pa vsaj redno na pregled in v kolikor se stanje poslabša manj nositi leče ter več očala.


Aja pa še prej si omenil da če drži da bi leče dveh proizvajalcev iste krivine in premera ustrezale enako. Odgovor je NE. Ker so razlike tudi v dizajnu leč pa tudi v sistemu stabilizacije, če gre za torične leče. Tudi bazne krivine danes nimajo enakega pomena kot včasih. Včasih nekomu ne ustrezajo leče krivine 8,6 ( so prestrme - leča se premalo premika) medtem ko so leče krivine 8,4 popolnoma primerne čeprav na prvi pogled to ni logično. Včasih je veljalo pravilo za določanje krivine krivina roženice+1,00 oz 1,2 danes pa je merodajna le ocena premikanja leče na biomikroskopu.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Joj ej, spet isto trobiš. Prepustnost kisika JE omenjena, samo pomaga ti ne kaj prida tista številka. Torej ne govori da ni omenjeno, če več kot očitno je, govori, da ti ta cifra ne pomaga.

Sicer pa Googlanje pomaga: http://medical-dictionary.thefreedictio...

RejZoR ::

Ne ne, jezst dajem leče ven vsak večer. Me je preveč strah kakšne zahrbtne infekcije očesa. Pa tud bolj udobne so če jih razkužiš in očistiš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

boremeister ::

@optometrist

Kakšne so pa kaj prednosti enodnevnih leč napram 14-dnevnim ali mesečnim. Sam sem dolgo nosil mesečne, zdaj nosim najpogosteje kar očala, razmišljam pa da bi zamenjal leče in sicer za 14-dnevne ali pa morda celo dnevne - odkar leč ne nosim tako pogosto bi mi paket dnevnih predvidoma zadostoval za dalj časa, tako da cenovno ne bi bil prevelik zalogaj.

RejZoR ::

Prednost enodnevnih je, da ne rabiš posodice ter tekočine za hranjenje in razkuževanje leč in da je možnost infekcije daleč najmanjša, ker jih zavržeš nakoncu vsakega dne. So pa dražja opcija...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Tako kot je napisal RejZoR pri dnevnih lečah tekočina ni potrebna, pa tudi riziko infekcije je manjši. Je pa pri večini dnevnih (ne vseh) problem v prepustnosti kisika ker so le redke dnevne leče narejene iz silikon hidrogela, vendar pa če bi jih nosil le nekajkrat na teden to nebi smelo biti problem. Cenovno se pa splača bolj kot 14-dnevne ali mesečne če leče nosiš 2-3x na teden.

Prednosti 14 dnevnih leč napram mesečnim pa je da imajo vlažilec (Če govoromo o Oasys) vgrajen v sam material leče in da niso površinsko obdelane, kar pri uporabi pravilne tekočine omogoča zelo udobno nošenje čez cel dan. Seveda vsake leče niso za vsakogar zato je pa pred menjavo potreben pregled. Prednost je tudi da se leče pogosteje menjavajo in tako je riziko infekcije manjši.

RejZoR ::

Še vedno nisem uspel dobit nobenega konkretnega odgovora glede prepustnosti zraka pri mojih lečah.
Material je nek GMA-HEMA (Hioxifilicon A), za katerega niti ne vem ali je hydrogel ali silicon ali silicon hydrogel oz kaj tretjega. Dk pa je po specifikacijah 25.29 X 10^-11 (cm2/s)(mlO2/ml.mm Hg). Je to malo/povprečno/veliko glede na druge leče? Ker o tem GMA-HEMA aka Hioxifilicon A hibridnem materialu je zelo malo napisanega, povsod so samo razlage za vse drugo, za to pa nisem našel praktično nič.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Te leče so hydrogelne. Prepustnost kisika (25) je v primerjavi z silikon-hydrogelnimi lečami (cca 130) nizka. Za hydrogel pa je to povprečna vrednost. Je pa res da so vsa testiranja opravljena na leči dioptrije -3,00 torej je pri višjih dioptrijah leča še manj prepustna zaradi debeline. Zanimovo je da večji kot je % vode v lečah manjša je prepustnost kisika čeprav bi človek pomislil da je ravno obratno.

V glavnem so vse hydrogelne leče narejene iz osnovnega materijala HEMA (hydroxyethyl methacrylate) z različnimi izpeljankami. Torej če pogooglaš za material "HEMA" boš verjetno našel kar te zanima.

RejZoR ::

Pa je to kaj škodljivo za oči na daljši rok? Leče nosim načeloma po 12-16 ur, med vikendi imam doma običajno samo očala, leče dajem vsak večer ven. Bi bilo pametno vprašat svojega optika če bi bile kakšne z večjo prepustnostjo bolj primerne ali mi pri moji uporabi ni potrebno skrbet? Cena leč niti ne igra neke vloge, ker oči imaš samo ene in tle nima smisla varčevat. Imam pa rad udobje leč nad očali, tko da leče definitivno imam namen redno uporabljat še naprej.
Edino kar je, da so te hydrogelne verjetno bolj udobne če veliko delaš z računalniki in v prostorih kjer je zrak precej suh. Silikonske z malo vode bi verjetno bile problem pri suhem očesu ali si samo narobe razlagam opise (silikonske naj bi imele boljšo prepustnost zraka ampak so mal problematične pri ti dry eye, hydrogelne pa imajo slabšo prepustnost ampak so boljše za dry eye).
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Edena glavnih nevarnosti pri nošenju hydrogelnih leč je neovaskularizacija roženice, ko žilice iz veznice začnejo rasti čez roženico in tako spremenijo njeno strukturo. Druga komplikacija je pa edem roženice, ko zaradi pomanjkanja kisika v stromi in endotelu pride do sprememb metabolizma roženice in otekanja strome. Sploh neovaskularizacija je pri nosilcih hydrogelnih leč zelo pogosta.

Seveda pa to še ne pomeni da se pojavi pri vsakomur. Potreba kisika je od od osebe do osebe različna, kot je različna dolžina nošenja in delovni prostor. Vsekakor pa vedno raje svetujem silikon hidrogelne leče, ki se potem še vedno lahko zamenjajo za hydrogelne če nekaj ne štima.

Mislim da ti v tvojem primeru optik kaj dosti pomagati ne more. Potreben je pregled pri optometristu (da naredim še malo reklame za teh 5-6 kolikor nas je) ali pri oftalmologu. Če kakšnih posledic ni lahko te leče uporabljaš še naprej. Če so znaki pomankanja kisika pa lahko ali zamenjaš leče, jih nosiš manj ali pa nosiš očala.

Načeloma je leča z večjim % vode bolj udobna ampak manj prepušča kisik. Vendar pa silikon hydrogelne leče precej napredujejo na področju udobja. Hydrogelnih leč ne razvija več praktično nihče. Res je tudi da pri hydrogelnih lečah nivo vode bolj niha kot pri silikon-hydrogelni ki je čez dan bolj stabilna. Če imaš težave z suhim očesom bi ti priporočil vmesno varjanto. Nekaj med hydrogelom in silikon-hydrogelom. Torej Zeiss Contact day 30 AIR ali Acuvue Advance.

RejZoR ::

Ok, torej je prepustnost kisika daleč najbolj pomembna stvar. Vsebnost vode je zgolj za udobje in nič drugega. Ti je kaj znano katere leče prepuščajo največ kisika? Da vprašam svojega optika če jih ima in če bi lahko dobil trialke za sprobat. Pri AirOptix samo piše, da prepuščajo 5x več kisika, nikjer pa nič ne piše koliko je to dejansko kot je pri npr Clear-all-day lečah, ki sem jih omenjal zgoraj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR ::

Matr je težko najti neko jebeno tabelco, da sploh vidiš kolikšen Dk razpon sploh je pri lečah.

http://www.idealo.co.uk/filter/5472/con...

Sicer ne vem kolk je to natančna tabela ampak sedaj vidim, da gre razpon od 0 do ~145 Dk. Torej moje s 25 Dk spadajo nekam v dno. AirOptix in PureVision 2 HD imajo preko 130 Dk kar je ogromna razlika.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PrimozR ::

Mater je težko prebrat link, ki ti ga nekdo drug nalepi par dni prej, kajne?

RejZoR ::

Matr smo cranky... še vedno pa ne omenja koliko imajo katere leče prepustnost, sploh ker eni proizvajalci sploh ne navajajo tega podatka... tko da tud ne vem od kje je Idealo dobil podatke ampak ok.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Morientes ::

Jaz mam nekaj leč viška, če koga zanima.

Acuvue Oasys with hydraclear plus (senofilcon A)
14 dnevne

D -3.5 3kom
D -4.0 3kom

09/2015

Acuvue Oasys MOIST (etafilcon A)
1-dnevne

D -3.0 30kom (škatlica za 30kom)

06/2014

Acuvue Oasys for ASTIGMATISM with hydraclear plus (senofilcon A)
14-dnevne

D -1.75
CYL -2.25
2kom
10/2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Morientes ()

RejZoR ::

Sem se odločil, da pač raskiram nekaj evrov in pač probam. Začel bom s PureVision 2 HD in če mi ne bojo odgovarjale pa bom probal še AirOptix in če še vedno ne bo bom šel na leče od Carl Zeiss, ki jih je omenil optometrist zgoraj. Če zmečem evre za vse mogoče neumnosti bom pa pač še za to. Itaq vedno rad experimentiram...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mikko ::

RejZoR je izjavil:

Sem se odločil, da pač raskiram nekaj evrov in pač probam. Začel bom s PureVision 2 HD in če mi ne bojo odgovarjale pa bom probal še AirOptix in če še vedno ne bo bom šel na leče od Carl Zeiss, ki jih je omenil optometrist zgoraj. Če zmečem evre za vse mogoče neumnosti bom pa pač še za to. Itaq vedno rad experimentiram...


Jaz sem tud že marsikaj probal. Konec tega tedna dobim airoptix, sicer so mi bile pa Soflens najboljše do sedaj.

IceBoX ::

Jaz sem imel PureVision 2 HD, ampak so se mi zdele pretrde (mesečne). Zdaj sem si naročil AirOptix Aqua, bomo videli :D.
Huh...

optometrist ::

RejZoR je izjavil:

Ok, torej je prepustnost kisika daleč najbolj pomembna stvar. Vsebnost vode je zgolj za udobje in nič drugega. Ti je kaj znano katere leče prepuščajo največ kisika? Da vprašam svojega optika če jih ima in če bi lahko dobil trialke za sprobat. Pri AirOptix samo piše, da prepuščajo 5x več kisika, nikjer pa nič ne piše koliko je to dejansko kot je pri npr Clear-all-day lečah, ki sem jih omenjal zgoraj...


Najpomembnejše je da z nošenjem leč ne vplivamo na metabolizem roženice in roženico na splošno. Torej na kratko, pomembno je da je leče prepuščajo dovolj kisika in da niso pretesne, če so rahlo ohlapne je vredu dokler ne moti vida.

Prepustnost kisika je zelo pomembna vendar pa ne pomeni da so leče z najvišjo prepustnostjo kisika najboljše. Recimo tiste leče ki imajo Dk/t okrog 80 so vse odlične. Pri teh se problemi pojavijo res redko. Če je dk/t 100+ pa ni da ni.

Jaz bi ti sicer predlagal nekoliko drugačno zaporedje... Ni dovolj da leče samo "probaš". Res da je najbolj pomembno tvoje počutje z lečami vendar pa je zelo pomembna ocena fitanja na biomikroskopu če je določena leča sploh primerna zate, šele potem jo lahko sprobavaš. Tako delam jaz in menim da je tako edino pravilno. Kdor ti leče da v škatljici češ "nesi domov pa probaj" je po mojem šalabajzer. Torej najprej pregled.
Kot prvo izbiro pa vseeno nebi priporočil Purevision2 HD. Sploh če si sedaj navajen na hydrogelne leče. Dvomim da bi ti ustrezale. Če še nebi nikoli nosil leč potem morda tako pa ti jih ne priporočam.
Jaz bi od oka predlagal da sprobaš Oasys (res top leča ni da ni) -> Air Optix Aqua -> Zeiss Contact day 30 AIR. (govorim na pamet saj ne vem kakšen je tvoj solzni film in količina solz.....)

Glede podatkov je pa tako. Vsak proizvajalec objavi bolj ali manj podakov o njihovih lečah. Vendar pa se ponavadi s temi podatki ne hvalijo tako kot pri silikon hydrogelnih lečah. Torej tam kjer ne piše prepustnost kisika je ponavadi bolj slaba :D Res je da je pri nas bolj malo gradiva dostopnega vendar pa delam na tem... Pa verjetno še kdo... Ravno nekaj dni nazaj sem se odločil da naredim primerjavo med posameznimi lastnostmi kontaktnih leč in jih zberem na enem mestu ter dodam še podroben opis za vsako lečo. Verjetno bo vsaj kakšen teden še trajalo ampak enkrat bo sigurno...
Drugače sem pa dosti na temo kontaktnih leč že napisal na moji spletni strani www.oke.si

RejZoR ::

Ko sem prvič delal pregled za leče mi je najprej izmerila dioptrijo, pritisk in neko obliko očesa, pol sem dal not leče in pol sem še enkrat gledal v neko mašino in je rekla, da leča lepo stoji na očesu in da se pravilno premika ko pomežiknem. Verjetno je to to kar ti omenjaš. Bom vpršal, ko bom šel po PV 2 HD leče, če mi lahko z njimi še enkrat preveri kako stojijo na očesu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR ::

Je kaj znanega če sredstva za čiščenje in hranjenje leč tud kaj vplivajo na prepustnost zraka? Sploh me zanima ker ima kar precej tekočin not posebne formule, ki "podmažejo" leče za boljšo udobnost na daljši rok.
Npr EverMoist tekočino, ki jo uporabljam naj bi čez lečo naredila nek poseben tanek sloj, ki omogoča boljše zadrževanje vlage in lepše drsenje leče po očesu, ampak me zanima če te zadeve istočasno tud poslabšajo prehod kisika skozi lečo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Tekočina sama ne vpliva na prepustnost kisika, edino na udobje.
Nekatere tekočine res imajo vlažilec ki se prime na lečo vendar pa to deluje le na lečah ki niso površinsko obdelane (surface treatment) tako da leče z raznimi plazma coatingi odpadejo saj se molekule vlažilca zaradi gladkosti površine ne morejo prijeti na lečo.

RejZoR ::

Zanimivo. Zdele že 2 dni nosim PureVision 2 leče in imam rahlo mešane občutke, predvsem zaradi ene specifične stvari, ki jo bom opisal malo kasneje...

PREDNOSTI:
- nimajo modrega tinta po robu, tko da se sploh ne vidi, da nosim leče, tud če pogledaš čist od blizu v ogledalu (sicer se mal slabše vidijo v posodici ampak nima veze)
- pri visenju pred računalnikom mi niso ratale niti za kanček neudobne (prejšnje so ratale rahlo moteče če nisem dost mežikal)
- če oko obrnem v katerokoli skrajnost ne čutim ničesar (pri prejšnji je bilo čutit kot da se je leča nekam zataknila in sem jo čutil)
- vid v slabi svetlobi je nekje enak kot pri prejšnjih, koneckoncev sta oba tipa leč asferična s korekcijo optike za take primere

SLABOST:
- stanejo 10 EUR več kot prejšnje (40 EUR namesto 30 EUR)

Največja kako naj se izrazim, moteča stvar je da imam skoz feeling kot da bi mi nekaj grelo oko (predstavljaj si občuek, ko ti spomladansko sonce sveti v obraz). Sploh ni zelo moteč občutek ampak samo enostavno čutim. Ne vem če je to "burning sensation" kot eni opisujejo na netu, ker to si predstavljam kot nekaj izredno motečega in pekočega za oko. Pri meni tega ni. Samo skoz je prisoten ta feeling, ki ga pri prejšnjih ni bilo nikoli sploh. Zdej pa ne vem al ne prenašam najbolje materiala teh leč al pa se material leč ne šteka najbolje s tekočino EverMoist. Neka fora mora bit.
Al pa je enostavno zato ker se zdele tolk ubadam z lečami in posvečam tolk pozornosti, da to opazim. Ker ko sem špilal eno igro na PC-ju pa sem povsem pozabil, da sploh imam leče in ta občutek "gretja".
Se ti kaj sanja kaj bi lahko bilo oz če si slučajno že kdaj imel tak primer?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Ta občutek topline je najbrž povezan z novim materialom saj ta vsebuje manj vode in lečo bolj čutiš. Kar se tiče kombinacije z tekočino mislim da problemov nebi smelo biti vsaj glede biokompatibilnosti (glej http://www.staininggrid.com/). Res pa je da pa idealna kombinacija pa ni. Prejšne leče mislim da niso bile površinsko obdelane tako da se je vlažilec leče lahko prijel na površino leče medtem ko ima purevision plazma coating in zato to ni mogoče. Narobe ni nič če bo pa preveč moteče boš kmalu ugotovil v naslednjih dneh...
www.oke.si

RejZoR ::

Čeprav gor je samo za PureVision, jezst pa uporabljam PureVision 2. Zdej ne vem kakšne so razlike v materialu in coatingu ampak sklepam, da ni čist ista zadeva. Mi pa je čudno, da se Alcon-ove rešitve obnesejo super čez celotni range leč medtem ko pa npr BioTrue, ki je prav od B&L dobi dost slabe rezultate pri PureVision. Edino Acuvue imajo zelo nizek nivo staininga z BioTrue sredstvom. Kar je po eni strani hecno ker so konkurenčne leče...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Saj material je isti pri obeh. Prav tako je površinska obdelava pri obeh "Performa surface treatment".

Alconove tekočine naj bi bile boljše ker naj bi bila POLYQUAD / ALDOX boljša oz bolj kompatibilna kombinacija za leče kot PHMB.
Koliko je resnice na tem je pa vprašanje glede to da se tukaj stroka deli na dva dela. Eni pravijo da ta staining sploh ni škodljiv eni pa da je.

Jaz pravim da pomaga sigurno ne :D

Je pa res da podatki morda niso čisto točni saj je v raziskavo vključeno le malo število ljudi...
www.oke.si

RejZoR ::

Obstajajo kakšni mehanski čistilniki leč kjer ni treba leč vstavljat v posebno košarico ampak bi uporabil obstoječo posodico za leče, ki bi jo vpel v to napravo? Našel sem neke ultrasonične zadeve, kjer pa se mi zdi daleč največja slabost preveč sestavnih delov, ki so lahko potencialni problem zadrževanja umazanije in bakterij. Nikoli pa nisem bil nek pristaš drgnjenja leč s prsti, umivanje rok in sredstva za leče gor ali dol z rokami prijemamo vse mogoče umazane stvari kar ne more bit dobro. Ali bi svetoval kakšno vmesno metodo?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Mislim da bi bilo najboljše da uporabljaš tekočino s peroksidom. Tako ti ni treba čistiti leč pa še najbolj naravna metoda je. Je pa res da morajo biti leče obvezno 6 ur v posodici, kar pa tudi ni problem če jih daš zvečer not in zjutraj ven.
http://www.oke.si/lece/vrste-tekocin-za...
www.oke.si

mihecpegec ::

Na kakšen način sploh čistiti leče?

RejZoR ::

Jezst hidrogelnih nisem nič drgnil. Samo striktno vsak večer v tekočino in zjutraj ven. Po 2 letih uporabe nisem imel nikol problemov z lečami ali očmi (v smislu infekcije, zamegljenega vida, neudobja ali kaj podobnega). Pa striktno sem se držal mesečnega cikla menjav leč.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Najlažje bo če si pogledaš video
www.oke.si

ivanuscha ::

Kaj zdej so že leče v HD? Kakšna pa je resolucija? :)) Ali ni nekam nizka vsebnost vode v teh Purevision 2? 36% se mi zdi precej malo. Sem mislil, da je trend v povečevanju deleža vode...in kolikor jaz vem, je bolje če ima leča čim večji procent vode?

Jaz osebno uporabljam Carl Zeiss leče, BC imam 8.9. Sprobal sem tudi BC 8.8, pa ni bilo težav. Vprašanje pa če bi lahko nosil leče z 8.6? Kot vidim je največ izbire z BC 8.6, kar me zelo omejuje pri nakupu in testiranju različnih modelov. :8)

RejZoR ::

Če bi bral zgoraj bi videl, da je ravno obratno. Je pa tko da nas je večina zmotno mislila da večja vsebnost vode pomeni da je leča dejansko boljša. Iz stališča udobnosti sigurno. Ampak take leče prepuščajo manj kisika, kar je načeloma slabše. Večina Silicone hydrogel leč ima okoli 35% vode, ostalo je kisikoprepustni silikon.
Zdej če leče nosiš zelo malo je verjetno skor bolje vzet hydrogelne, ker so sigurno bolj udobne. Če pa jih nosiš po cele dni pa je pametno razmislit o silikon hydrogelnih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Točno tako.

Glede bazne krivine je pa tako da ni (več) tako pomembna http://www.oke.si/lece/bazna-krivina-pr...
Če nimaš težav z določenimi lečami bazne krivine 8,9 še ne pomeni da bi z lečami krivine 8,4 imel težave. Oz če ti ne odgovarja krivina 8,4 še ne pomeni da 8,9 bo pa v redu. Pomemben je premer leče in pa dizajn ter seveda ocena na biomikroskopu.
www.oke.si

ivanuscha ::

Nazadnje sem kupil leče Wöhlk Contact Life:

http://www.woehlk.com/cms/front_content...

Napram Zeiss contact day 30, so mi veliko boljše. Z njimi vidim bolje in so tudi bolj udobne. Še vedno pa me tudi te nekako motijo, komaj čakam da jih dam ven! Dostikrat se mi poslabša tudi ostrina, oziroma se mi "slika zmaže". Sicer leče nosim bolj redko, rabim jih ponavadi v službi, pa še to po ca. 4 ure na dan.

Zanima me kakšna je razlika glede na te:

http://www.woehlk.com/cms/front_content...

Bom pa mogoče sprobal res tudi Oasys, glede na to da so tako hvaljene. Aja pa še to - sta Zeiss in Wöhlk nekakšni hčerinski firmi??

optometrist ::

Wöhlk že dolgo dela leče za Zeiss sedaj pa so se odločili delati še svoje leče. Mislim da kakšne prevelike razlike ni če sploh.

Leče na prvem linku niso primerljive z Zeiss contact day 30 ampak z Contact day 30 Compatic. Slika se ponavadi "zamegli" zaradi suhosti očesa, ker solzni film tudi malo vpliva na refrakcijo ali pa zaradi premika leče.

Razlika med prvimi in drugimi lečami je predvsem v prepustnosti kisika. Prve imajo dk/t 22 medtem ko druge 76. Druge imajo tudi nekoliko večji % vode tako da so verjetno tudi bolj udobne.

Lahko probaš tudi Oasys. Seveda ta leča pride še bolj do izraza z uporabo pravilne tekočine (Opti free)
www.oke.si

ivanuscha ::

Optometrist hvala za izčrpne odgovore, fino vedit da je en tak strokovnjak na tem forumu!

overlord_tm ::

A med razlicnimi opti-free tekocinami je razlika? Ker vcasih sem kupoval eno No Rub ki mi je bila zelo vredu, sedaj jo pa ze nekaj casa nisem dobil, imajo pa nek replenish in express pomoje. Ampak opazam da so lece na koncu meseca v slabsem stanju kot so bile vcasih ko sem imel se no rub tekocino. Je mozno da je vzrok v tekocini, ali sem samo spremenil stil nosenja (tezko recem) in jih zato bolj umazem?

RejZoR ::

Opti-Free RepleniSH ima No Rub funkcijo. EverMoist/PureMoist pa tega naj ne bi imeli.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

RejZoR ::

@Optometrist
Mogoče veš kakšen design leče uporabljajo navadne AirOptix Aqua? So sferične ali asferične?

Zanima me ker bom očitno moral menjat. Sicer sem se navadil na drugačen občutek v očesu in so precej udobne, ampak s PureVision 2 ostrina napisov v daljavi ni tako ostra (vidim jih ampak niso čist povsem jasni) kot je bila z identično dioptrijo ClearLab-ovih leč in to me kar precej moti, sploh ker imam nakoncu dneva nekak feeling kot bi se preveč naprezal z očmi.

Vezano na zgornje vprašanje, ClearLab-ove so asferične in super popravijo blažji astigmatizem, PureVision 2 naj bi bile tud asferične ampak očitno rezultat ni tko kvaliteten kot ga oglašujejo (ali pa je kakšna fora, da na mojih v vogalčku ni bilo napisa HD in to pomeni, da sploh niso asferične). Oz enostavno ne odgovarja mojim očem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

Air Optix so sferične.

Predvidevam da je tvoj vid ob koncu dneva bolj meglen (morda se rahlo izboljša če parkrat mežikneš oziroma malo pomencaš z očmi). V tem primeru se pri uporabi teh leč tvoje oko malo bolj izsuši (sozlni film lahko zelo vplivan a refrakcijo). Morda probaj en dan nositi očala pa šele zvečer probaj leče in bodi pozoren ali je čuden občutek takoj ali šele po določenem času.

Možnosti za tvoje težave je več:
- sušenje očesa (najbolj verjetno)
- leča ni pravilno pozicionirana na očesu oz. se premika preveč (če se te gledali z biomikroskopom po 20 min nošenja potem to najbrž odpade)

Lahko je tudi problem v kombinaciji tekočine in leče. Kot sem že napisal te leče in tekočina niso idealna kombinacija, ker se vlažilec iz tekočine ne more prijeti na lečo ker je površinsko obdelana. Dvomim tudi da bi z menjanjem tekočine kaj dosegel. Edina varianta je da ob težavah uporabiš umetne solze.

Kot sem že prej napisal mislim da Purevision 2 niso najboljša kombinacija za prehod iz hydrogelnih na silikon hidrogelne leče.
www.oke.si

RejZoR ::

So sploh še kakšne druge asferične leče poleg hydrogelnih ClearAll-day, ki sem jih imel prej in teh PureVision?
Ker drugače so bile Clearlab ClearAll-day z EverMoist izjemno udobne (biokompatibilne+EverMoist res dela čudeže), moti me samo prepustnost kisika, ki je dost slaba.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mihecpegec ::

optometrist je izjavil:

Najlažje bo če si pogledaš video
Woooo, najlepša hvala optometrist! Najbolj žalostno pri vsem tem se mi zdi, da mi niso kaj takšnega nikoli omenili pri optiku ...

RejZoR ::

Optometrist, kaj veš v čem je fora, da je kar nekaj ljudi poročalo o (pre)občutljivosti oči na svetlobo pri uporabi visokoprepustnih leč (ala AirOptix in PureVision)? Kar na ene parih straneh sem opazil, da je vbistvu kar precej folka potarnalo nad to zadevo. In tud sam sem pri PureVision opazil to. Se peljem iz šihta z avtom, nobenega posebnega sonca, pa sem skoz imel občutek, kot da si bom moral kmalu dat gor sončna očala. Al je to samo "stranski učinek" pri nekdanjih uporabnikih hydrogelnih, kjer je oko zaradi pomanjkanja kisika bilo manj občutljivo, zdej pa dobi tolk več kisika, da imaš občutek, da je svetloba bolj intenzivna čeprav pravzaprav ni? Sklepam glede na to, da so silikon hydrogelne načeloma bolj neudobne tud zaradi tega ker je oko zaradi več kisika normalno občutljivo in ne "zaspano" kot pri hydrogelnih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

optometrist ::

@mihecpegec sedaj pa le čim bolj upoštevaj navodila saj tako pomagaš sebi in seveda nam olajšaš delo saj je nepotrebih komplikacij bistveno manj.

@RejZoR Preberi si članek o asferičnih lečah http://www.clspectrum.com/articleviewer...
In summary, we found no evidence that aspheric lenses optically correct astigmatism. Furthermore, most aspheric lenses don't seem to optically correct for the spherical aberration of the lenses or of the eye.


Problem v udobju in vidljivosti ni povezan z kisikom. Če roženica prejme manj ni nič manj občutljiva, raje še bolj.
Hydrogel je slabo prepusten za kisik ampak močno hidrofilen in se zato odlično ujema z vodo oz. solznim filmom
SIlikon odlično prepušča kisik vendar je možno hidrofoben kar pomeni da nikakor ne gre skupaj z vodo.

Kot že ime samo pove so silikon hidrogelne leče kombinacija obojega. Nekaterim proizvajalcem bolj uspeva ukomponirati dobre lastnosti obojih leč, drugim manj.
Sigurno je razlika v vidlivosti med lečami in očali, dvomim pa da bi bila kakšna bistvena razlika zaradi samega materiala leče.

Mislim da je to bleščanje in neprijeten občutek povezan z sušenjem očesa. Posledica suhega očesa pa je tudi občutljivost na svetlobo.
www.oke.si

RejZoR ::

Je sploh že kdo probal naredit 100% silikonske leče? Sem bral neke dokumente, ki naj bi bili iz 1980 leta, kjer so testni osebki nosili 100% silikonske leče tudi do 120 dni nepretrgoma.

Oz če ne gremo v tak ekstrem, npr leče z razmerjem 90% silikon/10% hydrogel. Al je bila udobnost enostavno prevelik problem pri taki kombinaciji materiala?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
««
9 / 28
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leče preko interneta - kje kupujete?

Oddelek: Loža
122214 (1854) Kleemen
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
161643 (1128) buttcrack
»

Kontaktne leče pozno v noč!

Oddelek: Loža
61405 (1151) chort
»

Prilagoditev na kontaktne leče? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6717158 (14314) BigWhale
»

Kontaktne leče

Oddelek: Loža
205015 (4283) JanK

Več podobnih tem