» »

Miška - spreminjanje dpi - v čem je finta?

Miška - spreminjanje dpi - v čem je finta?

Poldy ::

V Big Bangu sem videl računalniško miško, pri kateri lahko spreminjaš DPI. Le zakaj bi to počel?
Sam si predstavljam, kot da bi na 1GB ram modulu imel gumbek, s katerim bi lahko kapaciteto zmanjšal na 512MB...?

cnZz ::

to moznost majo ponavad miske ki imajo 2000 DPI to je kar velik ce to hoces met veliko občutljivost (sensitivity) pa velika sens pa 2000 DPI je to kr hitra miska.... in eni hocejo obcutljivost bolj kot pa natancnost:D
AMD X2 64 5000+@2800 | ASUS M2N-SLI Deluxe |
OCZ XTC Cooler 2gb DDR2 800mhz | ASUS EAX1950Pro 256mb |

shadow7 ::

Lastnost, za katero sem tudi jaz najprej mislil, da je brez veze, nato pa sem ugotovil, da je super. Preprosto s pritiskom na miši v trenutku spremeniš ali hočeš zelo hitro, precizno ali kaj vmes.

Jst ::

> eni hocejo obcutljivost bolj kot pa natancnost

Večja občutljivost = večja natančnost. Razen, če imajo te besede kakšen nov pomen...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mjakop ::

shadow7: Se strinjam. Meni na moji Logitech G5 prav odgovarja to preklapljanje...sploh ko delam v kakšnem grafičnem programu.

Matek ::

Errr, tudi meni ta zadeva ni bila nikoli najbolj jasna. DPI je lastnost senzorja, ki zajema slike nase podloge za misko in potem analizira premike, torej gre za enake DPI, kot jih poznamo iz sveta tiskalnikov in skenerjev. Senzor, ki prepozna dvakrat vec tock na enaki povrsini, lahko potem bolj natancno doloca premike.

Primer: Imamo senzor, ki ima 10 DPI, torej je slika enega kvadratnega palca velika 10x10 tock. To pomeni, da lahko pri premiku po enem palcu podlage senzor zazna 10 razlicnih pozicij, ce misko premaknemo za manj kot 0,1 palca, ta premik ne bo zaznan.

Obcutljivost pa je nekaj cisto drugega - obcutljivost je podatek, ki potem pove racunalniku, za koliko naj premakne kazalec, ko bo miska zaznala premik za toliko in toliko tock. Ce imamo nastavljeno fiksno obcutljivost, je sicer res, da se miska ob vecjem DPI premika hitreje (ce je v driverju podatek, da naj premik za eno tocko na ekranu premakne kazalec za toliko in toliko, bo pri enakem premiku z vec DPI miska zaznala premik za vec tock, posledica je jasna), kljub vsemu pa to ne pomeni, da DPI=sensitivity.

Tudi ce se vam ne da brati tehnicne razlage zgoraj, lahko pogledate na zadevo iz cisto preprostega vidika. Zakaj se proizvajalci misk ze nekaj casa hvalijo z vedno vecjim DPIjem (recimo zadnje serije, logitech G5 in razer copperhead, imajo kar 2000 DPI), po drugi strani pa ga z gonilniki zmanjsujejo?

Ce bi bila DPI in obcutljivost dva enaka pojma, bi recimo priklopili na racunalnik eno staro, 400DPI misko in eno novo, 2000 DPI misko, pa bi se nova premikala 5x hitreje.

OPOMBA: V postu govorim o obcutljivosti, ki jo poznamo iz iger in nastavitev operacijskega sistema, torej Mouse Sensitivity. Kolicina, ki jo merimo v DPI je prav tako obcutljivost opticnega senzorja, ampak tu ne govorimo o isti stvari. Sensitivity smo lahko nastavljali ze na kroglicnih miskah.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

Poldy ::

Potem je fotografija narejena z mobilnim telefonom še najbolj ostra, s profesionalnim fotoaparatom pa najhitrejša. :D

Tisti ki imate to funkcijo - ko prestaviš na manj DPI, postane miška počasnejša?

Cveto ::

Da, pri manj DPI je počasnejša.

Pri 400 DPI je malo počasnejša kot običajne miške (recimo Logitech optical), pri 800 DPI je približno enako hitra, pri 1200 in 1600 je zame ravno prav hitra, pri 2000 DPI mi je pa že skoraj prehitra. Lahko pa hitrost še vedno nastavlja tako kot pri navadnih miškah (in so potem pač vse stopnje malo hitrejše ali počasnejše, kakor pač nastaviš)

Poldy ::

Seveda, pri veliki natančnosti - takrat ko se pomikaš iz piksla na piksel, je 2000DPI popolnoma odveč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem gaming tipkovnico in gaming miško!

Oddelek: Kaj kupiti
3112813 (12050) Beta2
»

Gaming miška za male pare (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5116624 (14860) jstsemcar
»

miška- g9 ali mx

Oddelek: Kaj kupiti
211407 (1161) tilinho20

Miška logitech g5

Oddelek: Strojna oprema
161373 (1168) igor0203
»

Katero miško naj kupim? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
534964 (4061) Dr_M

Več podobnih tem