» »

GSM/VoIP vmesnik

GSM/VoIP vmesnik

CoCkTAil ::

Pozdravljeni.

Klici iz ene države v drugo so precej dragi in ker so ti vsakomesečni stroški precej visoki sem razmišljal kako bi jih lahko znižal...

Prosil bi za mnenja, popravke, če je to sploh možno narediti:

Torej potrebujem vmesnik, ki zna sprejeti telefonski klic in poslati zvok preko interneta na drugi vmesnik.

Priključim prvi vmesnik v Avstriji direktno v internetno omrežje (v router), drugega v internetno omrežje (prav tako v router) v Sloveniji (SiOL). V avstrijskem vmesnik vstavim avstrijsko gsm kartico, v slovenskega slovensko.
Ko sem v Sloveniji, pokličem slovensko SIM kartico – po vpostavljeni povezavi nekako izberem številko kamor želim poklicati – zvok se prenese preko interneta v vmesnik v avstriji – ta pa pokliče prej izbrano številko.

Enako v obratni smeri.

Mi lahko kdo svetuje, kakšno opremo potrebujem, na kaj moram paziti... Uporabil bi rad najpreprostejšo in najcenejšo opremo, ker bom to uporabljal sam. Zato je tudi dovolj, da ima vmesnik podporo za samo eno sim kartico. Stvar bi rad rešil brez računalnika - razen če je oprema za računalnik bistveno cenejša.

Najlepša hvala

blue ::

2x gsm to voip gateway http://www.voip-info.org/wiki/view/VOIP...
in 2x linux kišto z asterisk serverjem ..
Potem pa pač moraš naštimat praviln dial plan...

2 linux kišti bi bilo sigurno možno zamenjati z kakim voip gatewayom recimo nekaj iz Linksys Sipura serije.

CoCkTAil ::

Torej, če te prav razumem:

potrebujem 2x http://www.voipsupply.com/product_info.php?products_id=1278&searchid=162124
Ta zadeva zna iz GSM omrežja prevezat klic v VoIP omrežje. Ampak kaj pa je sploh VoIP omrežje? Ne razumem kaj je mišljeno s tem. Omrežje česa?
Če ne želim imeti linuxa z asterisk strežnikom (nevem točno kaj to je) potem zadošča verjetno tale zadevca: http://www.voipsupply.com/product_info.php?products_id=1646

Ni mi jasno kako/kje nastavim potem kam preveže klic iz gsm-a. Verjetno je treba nastavit IP in port obeh gateway-ev? Verjetno je v igri tudi kakšen security. Vse kar imam je internet...

Nekaj predznanja kako omrežja delujejo imam, ampak s tem problemom se srečam prvič...

//linki

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jvolk ()

blue ::

Ne vem, če bi bil tale GSM modul vredu, ker zgleda da lahko z tem modulom samo kličeš vn na voIP... Nič ne omenja, da lahko greš z voipa nazaj na gsm...

Najlažje je da imaš 2 GSM to voip gatewaya (seveda mora delati v obe smeri) in en računalnik z asteriskom ( ne vem zakaj sem prej napisal 2 računalnika ).

Na tist PC sta potem preko interneta povezana oba GSM modula..
In potem lahko narediš kar hočeš (klici v vse smeri, na vse možne načine)

XS!D3 ::

Kaj pa kšn VoIP ponudnik k ma ugodne klice na GSM cifre, pa naložiš keš gor pa kličš prek tistga, edin problem je k hočš klicat prek GSM-ja.

CoCkTAil ::

VoIP ponudniki imajo vsi precej drage - skoraj nič cenejše klice na GSM omrežja. V Avstriji pa imam sklenjeno naročniško razmerje pri operaterju ONE. Naročnina je 19,90 € pa lahko kličem v štiri omrežja zastonj (fiksno omrežje, ONE, Yesss!, pa eno omrežje ki sem si ga lahko zbral - A1). V Sloveniji imam sklenjeno naročniško razmerje pri Mobitelu, če kupim še eno sim kartico brez naročnine, pa jo vključim v slovensko navezo, kličem na to številko za nekaj tolarjev na minuto.

Se pravi da bi lahko opravil za recimo 50 € na mesec okrog 25 ur pogovorov. Zdaj to stane (Mobitel v gsm omrežje v Avstriji) 25 ur * 60 min * 60 tolarjev/minuto = približno 380 €.

Sej bom sigurno našel rešitev kok za ne preveč denarja skoraj zastonj klicat v tujino. Zelo me mika ta GSM gateway. Blue pravi, da ni siguren, če se da s tem iz voip omrežja klicati nazaj na gsm. Jaz še vedno upam da se. Ker je na internetu zelo malo opisov, se zna zgodit, da bom pač reskiral in kupil ta gsm gateway, se naučil delat z Asteriskom, pa stestiral vse. Sej če to ni to, se ga da še vedno naprej prodat nekomu, ki mu bo prav prišel.

CoCkTAil ::

Končno sem našel uradno stran o FX 300 GSM Call director-ju. Na tej strani piše, da ima Transist IN in Transist OUT funkcijo. Prva je namenjena povezavam v VoIP omrežje druga pa iz VOip omrežja.

Piše še, da je:
FX300 GSM Call Director is not a gateway or analog terminal adaptor. It is an accessory device that connects to a VOIP gateway or analog terminal adaptor such as the Cisco ATA for purposes of enhancing your VOIP service. It allows you to access your VOIP service from outside your home or office.

Torej potrebujem VOIP gateway ali analog terminal adaptor... ta mora imeti fxo port na katerega priključim FX 300 GSM Call Director...če sem prav razumel
Kako potem povežem vse te stvari v celoto? Mi lahko kdo namigne v katero smer moram raziskovati...

Je to naloga Asterisk serverja? Kaj naredi Asterisk z VOIP gatewayi... Kako ve kam mora prevezati klic. Verjetno ni na Asterisk serverju nastavljeno, da mora prevezati potem iz gateway-a preko FX 300 na gsm omrežje, ampak mora to imeti shranjen sam VOIP gateway....

blue ::

Poglej si tole : http://www.voipsolutions.be/portech/pbx/gsm-gateway/mv-370-voip-gsm-gateway.html .
Nekje sem prebral, da se tele zadeve da dobiti na ebayu za okoli $150..

Na hitro (application 3) zgleda, da se niti ne boš rabil ukvarjati z asteriskom.


Ker tist fx300 pretvori v analogen signal in potem v voip in ne vem še kaj.. Sigurno se pozna na kvaliteti...

//link

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jvolk ()

CoCkTAil ::

blue najlepša ti hvala. Točno to je to! Tole mi je zelo všeč.
Preko ebay-a se da kupit za 170€ - ampak to je še vedno sprejemljiva cena. Link na Ebay

Brez računalnika - dvakrat MV 370, pa je zadeva rešena. Vse se da preko interneta nastavit - špica.

Če vas zanima, vam lahko potem, ko bom stestiral, pošljem rezultate testiranja.

Hvala še enkrat za pomoč


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako najceneje poklicati slovenca v tujini?

Oddelek: Loža
214172 (1974) Gama
»

SIP trunk

Oddelek: Omrežja in internet
336392 (4949) #000000
»

Ali je možen sistem klicanja v gsm preko wifi na pda-jih?

Oddelek: Mobilne tehnologije
53201 (2993) Ursus
»

VoIP gateway

Oddelek: Omrežja in internet
122203 (1873) iNN
»

Koliko bi bili pripravljeni plačat za softwaresko centralo, ki zna ...

Oddelek: Omrežja in internet
421686 (1073) Gandalfar

Več podobnih tem