» »

osvetljevanje TIV

osvetljevanje TIV

pato90 ::

mene zanima če bi bilo vredu če bi TIV osvetljevou z dvema neonkama

Brane2 ::

Če sta to UV neonki, potem ja,m drugače najbrž ne.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mikron ::

Poznamo več spektrov UV svetlobe. Če imaš takšni neonki kot so tiste v diskotekah potem to ne bo vredu. UV svetloba neonk iz diskotek je očem (recimo) neškodljiva, medtem, ko je UV svetloba namenjena osvetljevanju TIV-ov očem nevarna. Svetloba za osvetljevanje TIV-ov je podobna svetlobi, ki nastane pri varjenju kovin.

Brane2 ::

Eh, tiste "UV" neonke iz diskotek so crap.

Rabiš prave UV neonke, kot so denimo v bolnišnicah za razkuževanje sob itd.

Še boljše so živosrebrne lampe za ulične svetilke, katerim razbiješ zunanji beli ovoj.

Živosrebrne lampe imajo spekter ki bolj ustreza fotolaku, UV lampe so pa boljše za brisanje EPROMov in podobnih stvari.
On the journey of life, I chose the psycho path.

gumby ::

kaj pa kaksna metalhalogen zarnica?
my brain hurts

Brane2 ::

Ne. Vse, kar ne seva s plinom je bolj revno.

Kovine ti nikoli ne boš segrel toliko, da bo fino sevala v UV področju, ki ga rabiš.

Da se nekaj cmarit, samo jaz ne bi. Daj tistega jurja za Hg lampo, poči nanjo ustrezno dušilko in to je to.

Če se ti ne zdi dajat denar za dušilko zanjo, lahko povežeš namesto nje v paralelo par dušilk za neonke.

Je resda hack, ampak dela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jackal ::

Še boljše so živosrebrne lampe za ulične svetilke, katerim razbiješ zunanji beli ovoj.


Te žarnice imajo oznako VTF in jo tudi sam uporabljam (Lak P501, VTF žarnica 250W, osvetljevanje ca. 5 minut). Tudi vezic širine 6 milsov (mils = tisočinka inče -> 6 mils = 0,15mm) ni problem naredit.

Še bolje pa z diamantnim brusom naredit v zunanji plašč luknjico, vanjo vsut nekaj peska in vode in vse skupaj premešat, da se odstrani bela plast na zunanjem balonu. Potem žarnico samo odznotraj opereš in posušiš. Prednost je, da ima žarnica še vedno zaščitni balon. Tako ni nevarnosti da bi slučajno kdaj prijel tisti notranji del žarnice, ko je pod napetostjo.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

StricGeZza ::

ej kako vežeš dušilko na žarnico

TESKAn ::

Meni se za osvetljevanje dobro obnese konradova žarnica za osvetljevanje. Stane nekaj čez 6€, ima standarden navoj, osvetljujem pa dvostransko ploščico po tri minute vsako stran. IMO se splača kupit, je še najmanj problemov z priklopom in tako ali tako je to enkraten strošek.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ql000 ::

IMHO so najboljš UV ledice. Se ne grejejo, ne rabijo nič drugega kot predupor, nobene dodatne elektronike, pa še sevajo z idealno valovno dolžino svetlobe cca. 400nm (mislim, da se pri nas dobijo ledice, ki sevajo okrog 405nm). Druga dobra varijanta so pa hladno katodne (zdej ne vem, če sem se ravno prav izrazil) UV lamp. V Conradu so stale (jaz sem se za te zadeve zanimal v Grosupljem) cca. 3k SIT, skupaj z vso elektroniko, sam priklopiš na 12V in zadeva dela. Jaz sem tudi en cajt uporabljal Philips-ovo žarnico iz Conrada, samo se hudič preveč greje. Poleg tega pa si moraš komoro narest za tako žarnico, drugače boš k Debevc v NMK>:D , ko so jagenjčka zrihtal!

StricGeZza ::

jst sm kupu VTF(250W) žarnico in 400W dušilko zdej pa nevem kako zvezat

Jackal ::

Zaporedno (serijsko) k žarnici.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

gumby ::

ne delat tega... 400W dusilka je za 400W zarnico, ne za 250W (a se ti to ne zdi logicno?)
preveri tudi, ce imas pravi tip dusilke - VTF je zivosrebrna zarnica, torej dusilka za metalhalogeno ali natrijevo zarnico ne bo v redu.
za VTF bos rabil tako, ko pise gor "mercury vapor" ali samo "mercury"
my brain hurts

StricGeZza ::

v elektroshopu je prodajalec reku da je 400W vredu

gumby ::

saj svetilo bo, celo bolj kot z 250w dusilko. bo pa zarnico dosti prej pobralo...

na besede trgovcev se pa ne bi prevec zanasal, saj je redkokateri iz elektro stroke in vecinoma nimajo pojma. znajo pa prodajat, to pa ja:D
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

BluPhenix ::

ql000 res je diode so fanj zadeva .. samo kaj ko so tako drage.

Glede hladnih katod sem tudi jaz že razmišljal, ampak nisem dobil nikjer podatka, kakšna je valovna dolžina UV svetlobe, ki jo oddajajo. So pa cenejša alternativa diodam.

Sam bom (ko bom našel UV diode po normalni ceni) naredil osvetljevalnik, ki je bil opisan v eni izmed št. elektorja, odlična zadeva, pa še hitro se naredi dvostransko varjanto.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Brane2 ::

Ne vem, zakaj toliko komplicirate, ko pa imate stestirano dobro rešitev: Hg sijalka.

Je poceni, preizkušena skozi dolga leta in daje zelo dobre rezultate.

Kaj še rabite ? Zakaj hudiča komplicirati z UV diodami ?

Ajde, razumel bi, da je nekdo naredil posebno optiko in sedaj z UV LEDico osvetljuje stvar piko za piko in tako ne rabi filmov.
Pa tudi to bi bilo trapasto. predolgo bi trajajalo in taka optika vsekakor ne bi bila poceni.

Ravno tako ne razumem folka, ki izmišlja 7000-ti način, kako prenesti film na plato.

Kaj manjka dobri stari foliji in fotopostopku ? Zakaj se zaj* z likalniki in prenosom črnila s papirja ?

Whatever.

Če rabiš dobro osvetlitev, ki ne bo ozko grlo v tvojem postopku, vzemi Hg lampo, jo daj pred soliden reflektor in osvetli platico s slidne razdalje (recimo vsaj pol metra).

Rezultat bo noro dober, potrebna osvetlitev pa mogoče par minut. Za manj kritične zadeve lahko daš lampo mogoče 10 cm od platice in jo osvetliš že kar v pardeset sekundah- čeprav ne vidim, za kaj bi to rabil v normalbih pogojih, saj ne delaš serijske proizvodnje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Ker bi pač hoteli probati s kakšno novo medoto, oz na drugačen način. Lampe imajo to slabo lastnost, da ponavadi svetijo krožno, če je velika ploščica je zato marsikje slabo osvetljena. Če narediš z led diodami, se da doseči enakomerno osvetlitev povsod. Plus se ne toliko grejejo in lahko narediš zaprto škatlico v kateri vse skupaj delaš, dimenzij 15x15x15, ali pač za kolikor velike ploščice potrebuješ. Ni ti treba sprazniti pol mize, da lahko osvetljuješ. Jaz recimo doma nimam namizne svetilke, tako da niti nimam kam vtakniti lampe. Z diodami lahko narediš malo večjo škatlico , diode postaviš z obeh strani in imaš precej hitro osvetljevanje z obeh strani, spet v popolnoma zaprti škatlici.

Pač nekateri radi sprobamo kaj novega, če drugi tega ne morete razumeti se ni treba zgražati nad nami. Ste pač dinozavri :P
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

UV lampa požre recimo 250W in da od sebe ene 60W UV svetlobe. UV LEDica požre recimo 100mW in da od sebe mogoče ajde recimo 5% tega, torej 5mW.

Koliko LEDic rabiš za pametno osvetlitev in koliko misliš za to plačat ?

Sam sem problem velikosti rešil tako, da imam sijalko pritrjeno pred kosom ukrivljenega alu pleha, ki mi služi kot reflektor.

Ko jo rabim, jo potegnem iz shrambe, obesim/pritrdim na primerno višino nad mizo in prižgem.

vse skupaj me "stane" mogoče 2 minuti in vedno porabim več časa za iskanje banjic in stekla, ki naj bi ga pritisnil na tiskanino.

Mislim fajn je, da človek išče vedno nove prijeme, vendar bi IMHO moral imeti pred očmi korist, ki jo pričakuje.

Da vložiš full enga dnarja v UV LEDice, ki imajo BTW v primerjavi s Hg lampo totalka patetično izhodno moč je imho tudi mimo.

Drugo je, če bi recimo hotel narediti osvetljevalko na LEDico, za katero ne bi rabil filma- pa še to je _very_ debatable.

No, vsakomur svoje. Imejte veselje. Samo pravim, da mogoče osnovni izvedbi pravzaprav nič ne manjka... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jackal ::

Pa je dejansko kdo sploh probal že delat z UV LED? Za moje pojme je to praktično totalno neuporabno. Sem enkrat malo eksperimentiral, ko sem imel preveč časa. 20 UV LED z 50mcd (405nm) razporejenih v dve vrsti (toliko da je bila ploščica velikosti 40x80mm pokrita). Ploščica je bila na razdlji 10cm od diod in sem testiral različne čase osvetljevanja. Uporabljen foto lak je bil P501 (cinkarna).
Rezultati so bili nikakvi. Za kolikor toliko dobro razvijanje laka bi moral ploščico osvetljevati 25-30 minut, pa še takrat razvita poščica nima tako ostrih robov kot z VTF lampo (Hg, 250W).
Sicer je pri VTF lampi res, da rabi na začetku nekaj časa, da zasveti na polno in da rabiš posebno škatlo, da ne seva UV svetlobe naokrog. Ampak rezultati so veliko veliko boljši in cel postopek hitrejši. Z VTFko osvetljujem max. 4 minute z razdalje 50cm.

Pa dokler nisem sprobal te dinozavrske tehnike sploh nisem vedel kako dobre rezultate ima. Tako da probaj različne tehnike, predenj se spraviš šimfat tehniko, ki jo uporabljamo drugi.

Pa tudi bi se dalo predebatirat o osvetljevanju s točkastim izvorom ali pa s površinskim osvetljevanjemn (aka LED ali neonke). Zaenkrat točkasti izvor daje še vedno ostrejše linije kot površinsko osvetljevanje. Pri slednjem imaš nameč tudi nevarnost, da ti linije ob straneh preveč podosvetli in na koncu ti lahko linija čisto izgine.
Walking the way is something completely different than imagining the way.

StricGeZza ::

a je tako prav zvezano

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Jackal ::

Da
Walking the way is something completely different than imagining the way.

kiFni ::

Lahko osvetliš tudi na soncu, samo nevem kok časa. cca 10min?

Brane2 ::

Zdaj je sonce precej kilavo. A če se projekta lotiš ob pravem času, bi verjetno šlo veliko bolje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kekz ::

Koliko časa osvetljuješ, je predvsem odvisno od kvalitete filma.
Meni so jih delali v Gorenjskem tisku in je bila črna tako močno črna, da se skozi niti sonca ni videlo. Osvetljeval sem lahko tudi 1 uro na poletnem soncu ali na 250 Hg žarnico, pa je bil rezultat super.

Brane2 ::

Da se narediti zelo kontrasten film tudi na inkjet tiskalniku, samo moraš najti ustrezno folijo in jo po tisku segreti toliko, da se črnilo zapeče vanjo, recimo tja na 80 ˚C ali kaj takega.

Fizične tolerance niso niti približno primerljive tistim z osvetljevalke, kontrast je pa lahko zelo dober in "črna res črna"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Pa z LEDicami bi bil res najbrž malo križ.
Nazadnje sem delal vezje 60x20cm :D

kiFni ::

Pojdi v kašno tiskarno, pa naj ti osvetlijo na osvetljevalki. Saj te ne bo nič koštal. Ko bo kopiral offset ploščo bo dal zraven še tvoje vezje.

BluPhenix ::

Oh brez skrbi, sem sprobal "dinozavrsko" tehniko, še boljše, to počnem vsaj 2x na 14 dni. Zato pa iščem kakšne druge metode, ki bi bile bolj učinkovite in bi bilo manj "dela" z njimi. Ne sklepat prehitro.

Ko dobim ledice po normalni ceni, bom sprobal, pa spisal eno poročilo, velja?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Brane2 ::

In kaj je tako zamudnega in slabega v dinozavrski tehniki ?

Lampa stane ene tolk ko sendvič. Dušilka ravno tako. En kos pleha malo zviješ na roko in imaš reflektor.

Kaj še rabiš in kaj ti dela take probleme ?

Saj pravim, če bi lahko delal s kako 5W UV LED in če bi z njo lahko risal po platici skozi različne aperture, potem bi to bilo malo bližje smiselni izplačljivosti.

Zažgal bi urico na risanje ampak prišparal bi film. Prilično glup prihranek al ajde.

Koneckoncev tudi ledice so točkasti izvor in se problema neenakomerne osvetlitve ne rešiš.

Ja, lahko jih daš več na kup, ampak to lahko storiš tudi z recimo UV neonkami.

Ne pravim "NIKAR". Počni kar hočeš zaradi mene. Le ne vidim logike.

In kar se dinozavrov tiče- ravno teden ali dva nazaj sem na AMDjevem "kao support" forumu samo vprašal ali bi se dalo narediti adapter za "Socket F" CPUje, da bi pasali na socket 940, pa me je folk hotu ruknit dol s foruma. Tolk enih samooklicanih "strokovnjakov" še nisem vidu u življenju.

In to takih, ki so si zadali za življenjski cilj, da mi preprečijo _SPLOH_POMISLIT_ na to in to brez pametnih argumentov.

Full enga folka mi je razlagalo zakaj sem krelac, čeprav niso Datasheeta videli nikoli v življenju, kaj šele da bi mi lahko kaj povedali o bistvenih razlikah med DDR in DDR-II

Brez skrbi, nismo še za v kanto, čeprav se mogoče ne palimo na UV ledice preveč.

Le ne vidimo koristi. Ti je padlo mogoče na pamet, da današnje UV neonke zlahka pridejo pod recimo 300 nm, medtem ko UV LED komajda zaide tja do 400nm in so komajda UV? To veš, da fotolak zahteva osvetlitev z neko valovno dolžino, ki je krajša od 400nm ?

Pa recimo da ti rata. Kaj si pridobnil s tem ? Bo tvoja lampa zasedla res tako bistveno manj placa ?

Jaz bi se na tvojem mestu mogoče raje vprašal, kaj bi se dalo zoptimizirati pri obstoječi UV lampi, če ti je res tako nerodna in velika...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Saj pravim, če bi lahko delal s kako 5W UV LED in če bi z njo lahko risal po platici skozi različne aperture, potem bi to bilo malo bližje smiselni izplačljivosti.

Zažgal bi urico na risanje ampak prišparal bi film. Prilično glup prihranek al ajde.

Hm, tole morda le ni tako slaba ideja.
V prejšnji firmi smo imeli foto ploter. Uporabljali so ga sicer za izdelavo filmov.
Morda bi pa šlo s čim takim direktno po plošči z UV "kracat".

Še boljše bi bilo pa s kakšnim "svinčnikom", ki bi kar direktno baker odpihnil s plošče. S tem, da to ne bi bil mehanski rezkar. Kakšna ideja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

kekz ::

Sicer se mi zdi, da gre razvoj obratno pot. Mogoče bomo nekoč v ploter vstavili kos plastike, pa nam bo ploter z bakreno barvo nakracal vezje. :D

BluPhenix ::

Ah no..

Ja razlika v velikosti je ogromna. Osvetljevanje z lampo mi v službi pobere celo mizo za cca 10 min na ploščico. Z led se da zlahka narediti manjšo škatlico, ki je popolnoma zaprta in zasede 1/8 mize.

Ja led je točkasti izvor, ampak se da s pametno porazporeditvijo doseči praktično homogeno osvetlitev.

Kolikor je meni znano je večina UV lahkov prilagojenih na valovno dolžino okoli 400nm. Seveda je možno da ni tako. Sem pogledal za positiv 20 recimo, njegov obseg je 340 to 420 nm.

Tolk enih samooklicanih "strokovnjakov" še nisem vidu u življenju.
In to takih, ki so si zadali za življenjski cilj, da mi preprečijo _SPLOH_POMISLIT_ na to in to brez pametnih argumentov.


Hehe, kako je svet majhen ... no tisto samooklicanih strokovnjakov vseeno ni toliko na mestu tule. Pač pusti ljudi da povejo svoje mnenje in da kaj poizkusijo, ni treba demolirati s temi "ne vidim koristi".
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

ql000 ::

To varijanto z UV LED-icami so naredil v Elektor-ju. Jaz osebno bi bil tudi zaiteresiran za plotanje oz. tiskanje filma direkt na plato. To bi bilo legenda. Pri nas v Laboratoriju na faxu smo neki pacal z LPKF-ovim laserjem (Nd:YAG) za izdelavo TIV-ov, samo nobenmu se ni dal parametrov iskat. Če bi me nekdo v rit sunu, bi se mogoče tega lotil.

Brane2 ::

Hehe, kako je svet majhen ... no tisto samooklicanih strokovnjakov vseeno ni toliko na mestu tule. Pač pusti ljudi da povejo svoje mnenje in da kaj poizkusijo, ni treba demolirati s temi "ne vidim koristi".


Saj nisem nobenga "demoliral". Hoteli ste mnenja in jaz sem pdal svoje. Mi je čisto vseeno, če ti sedej v tem trenutku naročaš pol kile UV ledic.

Jasna stvar je, da lahko sami naredite, kar vam paše.


EDIT: Pa še nekaj. Zdi se mi,d a ta tvoja paralela ni na mestu. Odkar sem tu moderator, se ne spomnim,d a bi kdaj zganjal 1/10 toliko hrupa ob kateremkoli postu, kot so ga uni ob mojem. Že to,d a sem kak post pobrisal, je AFAIK velika redkost, da sem koga javno poimenoval kretena, se ne spomnim, tudi tega ne, da bi kdaj pozval upravitelje k splošnemu bananju uporabnika.

Zanimivo je, da so mi na forums.amd.com tipi razlagali, kako da kretenska je ta ideja, ko ga pa vprašam "pa dobro, a ti sploh poznaš razliko v signalih med DDR in DDR-II" pa tip samo utihne in ga ni več. No, potem po nekaj straneh debate so prišli na "no ja, najbrž se da, ampak se ne splača"... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Hm, tole morda le ni tako slaba ideja.
V prejšnji firmi smo imeli foto ploter. Uporabljali so ga sicer za izdelavo filmov.
Morda bi pa šlo s čim takim direktno po plošči z UV "kracat".


Ja. Je samo en problem. Gre za "dinozavrsko" tehniko. Tega pa vi tu ne uporabljate po defaultu. >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

Brane2, umiri konje. Nekateri so to poskusili in to z prepričljivim uspehom. Več o tem tukaj.

Je pa še druga alternativa. Tiskanje na TIV s pomočjo termičnega premosa tonerja. Oglejte si še na to temo nekaj postov.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Brane2 ::

Ja, res je. Noro.

Tudi jaz sem zjedkal tiskanino v kisli vodi (brez H202), pa se ne hvalim s tem.

Termalni prenos je pa sploh zakon. Sem kupu peglezen za naslednji izlet v Elgoline. Bom tipom pokazal, kako se da platice delat brez posebnih filmov... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

Nisem dojel kaj si htel povedat, niti ne vem s čim si k temi doprinesel.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Brane2 ::

K tehnologiji Elgolinea. Pa k zdravi pameti.

Kaj bi se zaj. s filmi in laki, če lahko ponucajo kar laserje, mogoče pa tudi dokupijo za pest drobiža še kak plastifikator. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

TESKAn ::

Brane2, nekaj je serijska proizvodnja 1000 kosov, povsem drugo pa hobi izdelava parih tiskanin.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kekz ::

1000 kosov jaz ne bi nikoli delal na foto.
Že za 100 kosov sem dal raje narediti vezja profijem.

16F84 ::

Naj še sam dodam svoje mnenje. (celo življenje 15-20 let - kako dolgo je že sploh dobavljiv fotolak pri nas?)sem delal tiskana vezja po foto postopku. Razna "peglajzl" tehnika me enostavno ni zanimala, kajti iz tistega kar sem prebral sem sklepal, da so rezultati bolj tako tako.
Večjo pozornost tej tehniki sem posvetil, ko je na zgoraj omenjenem linku (Volk) predstavil to tehniko s55m (Adi) in je o tem napisal še zelo vzpodbudno mnenje Darko (Volk) Seveda sem šel po svojo "breskvico" ter stvar poskusil. Nad rezultati sem bil presenečen. Kvaliteta vezja je čito primerljiva izdelavi vezja po foto postopku. Je pa bistveno hitrejša ter tudi cenejša. Prilagam link do fotografij tiskanine, katero sem ravno naredil. (Za "kosmate" ogle vezi ni kriv toner, ampak neznana težava pri izpisu - tak je namreč tudi izpis) Okvir je narisan s črto 0.1mm in je pri jedkanju ostal skoraj cel. (to priča o tem kako močno je obstojen toner)Za lažejo primerjavo sem na vezje dal dva SMD elementa velikosti 0805.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

TESKAn ::

Ja, za taka majhna vezja je likalnik super - preskočiš osvetljevanje in razvijanje. Ko pa imaš malo več povezav, širokih 10 milsov in 10 milsov narazen, je pa ta tehnika zamudnejša - če nisi previden, se ti toner hitro preveč stali in razleze, tako da imaš potem eno samo široko povezavo:). Ko pa imaš kaj majhnega z ne preveč majhnimi povezavami, je pa toner + likalnik idealno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Brane2 ::

Ravno to sem hotel reči. To malo vezje ti zwrapam ročno na odlo,ljenem kosu testplate v ne veliko daljšem času kot ga ti rabiš, da segreješ likalnik in vse pripraviš.

Za zahtevnejša vezja so pa enačbe drugačne. Kako hudiča zadržiš raztezanje in lezenje v vse smeri pod kontrolo ?

Kot jaz vidim stvari, tu dvostransko vezje verjetno že samo zaradi tega odpade.

Potem je tu še malenkost okrog konsistentnosti izpisa. Ne printajo vsi laserji idealno črno v realnem življenju in veliko je odvisno tudi od količine tonerja.

Ne rečem, da stvar v nobenem primeru ni uporabna. Ne vidim jo pa kot neko težko revolucijo, saj je navsezadnje znana že kar nekaj let...
On the journey of life, I chose the psycho path.

miko 55 ::

S folijo in likalnikom nisem meu nobenih problemov. Sm pa vedno na folijo tiskanino prenesel s fotokopircem. Če pa je problem glede izpisa(tanke povezave) se pa samo poveča dpi.
Jst sm zelo zadovoljen s to tehniko. Tako sem naredil obojestransko vezje za TDA8924.
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

BluPhenix ::

Kot jaz vidim stvari, tu dvostransko vezje verjetno že samo zaradi tega odpade.

Kolikor sem jaz bral je VolkD naredil po tem postopku tudi dvostransko vezje.

Potem je tu še malenkost okrog konsistentnosti izpisa. Ne printajo vsi laserji idealno črno v realnem življenju in veliko je odvisno tudi od količine tonerja.

Ja, to je tudi res in ne boš verjel, to se zelo pozna tudi pri fotopostopku. Pri domačih laserski printerjih so velike površine sila boge in tudi marsikatere povezave so take. Kar lepo pride na dan pri fotopostopku. Seveda je drugače, če imaš narejen prav film, kjer je črna črna, ampak tako doma, sta si postopka precej enakovredna.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Brane2 ::

Si boš prišel ogledat film, spljuvan na elcheap folijo za pljuvače, pa bova kaj rekla o tem.

Stane me pa IIRC en A4 list mogoče 100 SIT, torej recimo za tako platico ajde 20 SIT...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava naprave za osvetljevanje TIV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
161365 (993) madog
»

ulična žarnica za osvetljevanje vezij (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
524937 (4421) korenje_ver2
»

UV žarnica ali UV led

Oddelek: Kaj kupiti
53622 (481) Brane2
»

Ali obstaja UV LED dioda??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
333277 (2732) Brane2
»

UV lučka

Oddelek: Strojna oprema
244184 (3880) burekar

Več podobnih tem