» »

vprašanje iz obupa

vprašanje iz obupa

gvilic ::

Živjo,
mam en precej nadležen problem, ki me teži že precej časa. Imam osebni računalnik AMD Athlon 64 3000, 512 DDR, GeForce 6600 in matično ploščo Lanparty. No v glavnem, komp mi na vsake toliko časa zmrzne, vendar skoraj vedno ko želim odpreti določeno aplikacijo npr. ko želim čekerat maile ali odpret npr. Explorer. Podobni problemi nastanejo tudi, ko želim ugasniti računalnik, vse se lepo zaključi le da se rač. ne ugasne, temveč frizne. Vse pogosteje ne pridm v OS, ker mi nekje med nalaganjem zabije blue screen. Na servisih (JAE) sem bil že tolikokrat, da resno premišljujem da bi se preselil v Črnuče, da bom imel servis pred bajto. Seveda serviserji niso odkrili nobene napake! zanimivo, ane?
Po svojem skromnem znanju pa domnevam, da napake ne more biti v softwaru, saj sem mnogokrat že butno na novo sistem in je že na začetku zafrkaval. Mislim, da je napaka nekje v strojni opremi, najverjetneje v kakšnem ramu al pa plati. Kaj pa mislite vi? Če maste kakšno dobro rešitev (poleg tega da ga f.... čez okno) vas zelo lepo prosim da mi pomagate!
Hvala še enkrat in LP,
Gašper

Fizikalko ::

Stvar je gotovo v HW, na JAE servisu te IMHO nategujejo ali pa ne testirajo dovolj časa. IMHO je najbrž razlog v plati.

cendof ::

Da ti stvar zmrzuje...najprej probaj, če se ti procesor pregreva. Si morda preizkusil stvar lavfati pri povsem odprti škatli. Morda sedaj odpreš še okno, ker je dovolj mraz. A pri vklopu pa nikoli ne zmrzne. Namreč bili so že primeri, ko je bilo termoprevodne paste med hladilnikom in procesorjem zelo malo. In, ko je stvar hladna je pasta trda in zaradi tega očitno tudi slabše prevaja. Procesor se pa lahko pregreje skoraj v trenutku, če ni odvajanja toplote. Sam tega primera nisi napisal.

RAM se tudi pretestirati. Preglej malce Google.

Morda pa je težava v kakšnem gonilniku. Tudi to lahko povzroči "frizanje", kot ti praviš. A ti je pri inštalaciji zmrznila škatla takoj ali po namestitvi gonilnikov?

bluefish ::

za testiranje RAM-a uporabi memtest, ki je že v BIOS-u matične plošče.

cendof ::

Če je to standardni RAM test (BIOS), potem to ni to. Najti si mora ustrezen memtest, ki traja nekaj ur, da pregleda RAM tako kot je treba. Jaz imam nekej enega, vendar trenutno ne vem njegovega imena. Morda ti ga pošljem, če hočeš. Nisem pa več zihr, a bi stvar na novejših PCih delala. Je že kr nekaj stara.

Mislim, da je ta: http://www.memtest.org/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cendof ()

Fizikalko ::

PRIME95 uporabi.

OZZY ::

problem freezanja je lahko tudi v napajlaniku...
Go with the flow.

delfinus ::

Vse to ker je ze v predlogih tukaj napisano in se malenkost povecaj voltazo CPUju in Ramom, mogoce jih plata malce undervolta.

AngelOfDeath ::

@cendof

DFI Lanpartiji imajo tale test vgrajen kot opcijo v Biosu ne vem pa če vsi lanpartiji :)
edit: Slovnica

joza20 ::

Sposodi si rame in pa drug napajalnik pri kakem kolegu in probaj s tistimi.
Drugače pa spremljaj temperature procesorja in čipseta. Če bo prevelika že veš kaj je razlog.

gvilic ::

Živjo

Najprej se vsem skupaj zahvaljujem za odgovore. No evo sm mal premislu pa morm še neki dodat. Rami so bli baje že testirani, vsaj ta hitr test je bil narjen in ni blo nč pametnega kao. Ravno danes zjutraj spet nisem prišel v sistem, spet so se mi oglašali blue screeni. Pršu sm v safe modu notr, ampak za navadn način ni to nč pomagal. Pol sm pa po nesreči od jeze prtisnu na gumb za dvd, in je model lepo pršu notr - k da bi komp mal preusmeru svoje mišljenje pa svoje akcije, je začel neki mlet in lep normalno pršu notr! Noro, ane??? Naključje? Prej verjamem v kakšno nadnarovno silo. Pa še glede napajalca dvomim, ker sem pred tremi tedni dobil novega- drug model. Čedalje bolj se mi zdi, da je lahk plata*

LP Gašper

AngelOfDeath ::

si ti testiral rame ?
test se požene in pusti čez noč.
edit: Slovnica


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495705 (5166) CyberAD
»

Nova kišta - bsod

Oddelek: Strojna oprema
442617 (1740) Toomy
»

komp se ob obremenitvah (?) samodejno resetira (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
694162 (3393) Pyr0Beast
»

Blue screen...kaj bi lahko bilo narobe? ( servis ni popravil :) )

Oddelek: Pomoč in nasveti
402412 (1956) amigo_no1
»

RAčunalnik se samodejno restarta!

Oddelek: Pomoč in nasveti
251890 (1426) maxsustar

Več podobnih tem