» »

Windows omrežje in deljenje ADSLa

Windows omrežje in deljenje ADSLa

user2693 ::

Pozdravljeni!

No, po dolgem času mislim, da so se cene strojne opreme - routerjev spustile na nivo, ko jih lahko kupi vsak in za to sem se odločil tudi jaz.
Razlog pa je tudi ta podražitev CDja, saj sem do sedaj porabil veliko CDjev, poleg tega pa nimam narejene mreže med računalniki in je zamudno, da prenašam podatke z enega na drugega preko CDjev. No, pa še posodobil bom vse operacijske sisteme, saj sem do danes uporabljal Windowse 98 =)

Skica, omrežja, kakršnega si želim:



No, naj najprej malo razložim, kakšna je sploh struktura omrežja ...
V osnovi gre za dva ločena omrežja (poimenovana sta LAN A - levo in LAN B - desno), ki pa sta med sabo povezana tako, da lahko vsi uporabniki iz LAN B dostopajo do svetovnega spleta, ki je priklopljen na router LAN A. Prav tako mora biti uporabnikom LAN B omogočeno tiskanje na tiskalniku HP, vendar le, če vpišejo pravilno geslo za dostop do tega tiskalnika. Podobno velja tudi za LAN A - njegovi uporabniki lahko tiskajo le, če vpišejo pravilno geslo za tiskalnik HP - izjema je računalnik, na katerega je HP tiskalnik priključen - zelo fino bi bilo, če bi se ta gesla shranjevala na računalniku User 3.
Medtem, ko je tiskalnik Epson na voljo samo uporabnikom LAN B.
Uporabniki si med sabo lahko delijo datoteke, vendar samo v omrežjih v katerih spadajo - npr. uporabnik User 1 iz LAN A ne more dostopati do map v skupni rabi, ki jih ima User 2 v LAN B.
Izjema je le User 1 iz LAN B, ki lahko dostopa do vseh map v skupni rabi (ta računalnik je ubistvu nekakšen Administracijski računalnik).
Zelo fino bi bilo tudi, če bi lahko User 1 iz LAN B videl, kdaj je kakšen računalnik prižgan? Se to da?

Sedaj pa še vprašanja, na katere ne poznam odgovorov:
- kako narediti to omejitev tiskanja?
- kako beležiti vse natisnjene dokumente, število strani, čas tiskanja in uporabnika, ki je zahteval tiskanje? Uporabnika se identificira glede na vpisano geslo.
- kako na routerjih (Asus xxx) narediti log file, v katerem bi se zapisovale vse odprte spletne strani (njihovi naslovi), od kdaj do kdaj je bil posamezni uporabnik na posamezni strani, katere datoteke je prenesel (njihovi naslovi)
- ali imata routerja že privzeto odprte porte za eMule in podobne zadeve?
- imajo lahko vsi računalniki nameščene eMule in podobne zadeve, ter le te delujejo istočasno?
- želel bi, da imajo vsi računalniki statične IP naslove, kajti sedaj, ko imam mrežo narejeno samo med dvema računalnikoma imata vedno, ko ju zaženem različne IP naslove, kar povzroča nepravilnosti pri delovanju programske opreme. Kako bi to naredil?
- statični ali dinamični IP naslov za ADSL? Katerega priporočate?
- kako na računalniku z Windows XP Professional v LAN A - User 2 - omejiti nameščanje programov, shranjevati vsa vpisana gesla v IE?
- Zanima me, kako dati DVD pekač v skupno rabo (ima ga računalnik User 3), rad pa bi, da do njega lahko dostopata User 1 in User 2 iz LAN A?

Vzdrževanje:
Ker se čez celo leto na računalnikih nabere veliko "šare" sem dosedaj vsako leto - imeli smo Windowse 98 - na novo nalagal sistem.
Sedaj pa kot vidite s skice bomo prestopili na Windowse XP in me zanimajo nekatere zadeve:
- kako je s popravki - SP - za Windowse po ponovni namestitvi? Lahko prenesem samo zadnje popravke, ali moram prenesti vse popravke, ki so bili izdani do sedaj?
- Kakšne izkušnje imate s programom NOD 32, ki bi ga namestil na vsak računalnik kot antivirusni program?
- Kaj pa AdAWARE in SpyBOT - prav tako za zaščito?
- Ko bi tole omrežje postavil bom verjetno naredil slike diska in jih zapekel na CD, da bom naslednjič, namesto ponovnega nalaganja ... samo namestil sliko. Sedaj me pa zanima, ali je treba, potem ko sliko znova prenesem na disk ponovno aktivirati Windowse? In kdaj moram Windowse deaktivirati?

Vesel bi bil tudi vseh ostalih nasvetov, ki mi lahko kakorkoli pomagajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povezava kabelskega modema/routerja s TP-Linkovim routerjem

Oddelek: Omrežja in internet
132269 (1952) andi5
»

Reševanje povezave s tiskalnikom Vista - XP

Oddelek: Strojna oprema
132049 (1929) nejcek74
»

? printanje in wireless povezava

Oddelek: Omrežja in internet
263262 (2887) Mati
»

bandwidth controll

Oddelek: Omrežja in internet
91501 (1266) urarrr
»

Print server na Coyote LInux in varnost

Oddelek: Omrežja in internet
61096 (1066) Azrael

Več podobnih tem