» »

server + 3 postaje

server + 3 postaje

Milko ::

Vem, da je bilo ze veliko napisanega o tem kaksne racunalnike kupiti, ampak tokrat gre za malo drugacen namen. Torej, v firmi je potrebno zamenjat racunalnike. Vsi so prizgani 12 ur na dan, zato predvidevam, da AMDji odpadejo, ker se prevec grejejo. Pridejo v postev le Intelovi procesorji. Mrezne, HUB ostanejo. Zanimajo me konkretne konfiguracije, ki bodo dobre za 4 leta. Zdaj laufa mreza na Novellu, server je trenutno 233MHz :D.

Za server razmisljamo o RAID povezavi, ker se podatki nikakor ne smejo izgubit. Diska naj bota do 20GB (je vec kot dovolj) in hitra. Ne mi o SCSI, ker ne rabimo..IDE je dovolj. Server naj bo zmogljiv, kajti vsi ostali stirje racunalniki sproti posiljajo podatke v server. Server gori 24 ur na dan celo leto, zato mora bit dobro hlajen in zanesljiv kar se komponent tice. Denar ni ovira, vendar mi ne zdej predlagat nekih najdrazjih konfiguracij.

Potem je tu 1. delovna postaja, na kateri bodo namesceni WindowsXP, Office in ostala sara...

2. in 3. delovna postaja ne rabita biti tako zmogljiva kot server in 1. postaja, ker na njih ne bo Windowsov (gor bo tekel samo program za delo). Tudi diska tukaj ne rabita biti velika.

Potem pridejo na vrsto 3 monitorji, ki bodo LCD. Rad bi ene ugodne, kvalitetne (15 colske).

Ze naprej se vam zahvaljujem za pomoc, ker sam nisem ravno na tekocem z Intelom in maticnimi ploscami za Pentiume ter RAMi...

Milko ::

A mi res ne zna noben pomagat?

Procesorji naj bi bili P4 (hitrost mi prosim predlagajte), za maticno plosco nimam pojma (more bit hitra, zanesljiva!!!). A pomnilnik je tle RAMBUS?

Cwetto ::

OK, ne bom ti zdej pravil kaj kupi, ker ma kdo drug verjetno veliko boljše nasvete.
Samo nekaj bi pripomnil. Si rekel da se amd-ji preveč grejejo. Mislim da so se bolj greli prejsnji thunderbirdi, medtem ko se xp-ji ne grejejo. Men se segreje XP 1600 s hladilnikom dragon orb 3 na 5000 obratih, pri polni obremenitvi (seti, divx film) na 43 stopinj, ampak to je že res MAXIMALNO, pri tem, da sem ga navil za 50 MHz. Pri normalni obremenitvi dela na 38-39 stopinj, tko da bi mogoče vseeno premislil o amd-ju.

No ja, sam si rekel da denar ni ovira...

Spajky ::

Ce denar ni ovira: Dupla plata /Supermicro?/ s 2x PIII-S Tualatin za server in isti proc za Workstation na Abit ST6R; ostali dve pa masini pa AsusTusl-2C z zadnjim biosom in CellyTualatin
Za server bo treba ECC registred ram brand name in za postaje brand name tudi, vse po moznosti cas2, pa se lahk navijes brez skrbi se kar precej...kar pa se tice P4, se ne grejejo nic manj kot AMD-ji...8-)

Milko ::

Ne, dual plate odpadejo. Procesor bo P4, 512 MB RAMBUS rama, edin za plato se ne vem. Ma kdo kake predloge? A ce ma mamaplata ze RAID gor, to pomeni, da ne rabim nobenga dodatnega RAID kontrolerja?

bastadu ::

Ja če ma plata RAID kontroler že integriran, potem ga pač ne rabiš kupovat posebej... Sicer pa vzami kakšno ABitko (npr. ABIT TH7-II RAID) ali še bolje Supermicro s i850 čipsetom pa bo zadeva sekala... Procesor pa pač vzemi takšnega takta, kot ti denar dopušča...

TESKAn ::

Glede diskov naj bosta(jo) več giga, ker se plača minimalna razlika.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Milko ::

Ok, sam se neki me zanima. Kako je glede gretja procesorjev? Predvsem razlika med P4 in P3? Pa kater hladilnik gor dat. Ne sme bit preglasen, ker je vse to v pisarni, kjer se dela.

borutzi ::

Jest ti predlagam konfiguracijo brez raida, invensticijo naredi raje v kvaliteno backup enoto (cdrw, dat, dlt...pac odvisno od velikosti vaznih podatkov). Če so ti podatki pomembni je to edina sprejemljiva stvar. Kaj ti pomaga raid, ce ti strela, poplava, pozar ali kaj drugega unici racunalnik. Ce imas podatke na nekem mediju in se te po moznosti na drugi lokaciji, so podatki velko bolj varni. Za plato za p4 ti priporocam Intel GB850. Nabavi tudi en kvaliteten UPS. Najboljsi znajo celo ustavljati dolocene procese pred shutdownom (npr. Exchange).

Milko ::

CDRW ze mam. RAID bo sigurno, za server plato sem potem izbral ABIT TH72 RAID (i850), za ostale plate pa MSIjevo, tudi z naborom i850. UPSi so takintak ze za vse masine, zdej sam se hladilnik za procesorje pa LCD monitorji. Hansol je precej ugoden. A je tudi dober?

Jux ::

Težko primerjam hansola z ostalimi LCDji, ker nisem delal z nobenim drugim LCDjem, vendar sem sam z njim zelo zadovoljem. Nima niti enega skurjenega piksa, slika je zelo dobra, auto-set se izvrsi zelo hitro in odstrani snezenje. tako da nimam nobene pripombe cez sam monitor. Na zalost ne vem kako se obnese pri kakšnemu gledanju filmov / igranju igric, ker je ta računalnik od moje matke in gor ni niti enga gejma razen pasijanse. Sam za npr. word in podobno - kardarkoli grem surfat po netu grem raje na ta krš od računalnika kot na mojo kulsko mašino. LCD - ROX!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Milko ::

Ok, LCD je Hansol...kar sem vidu, ma nekje najboljso sliko...

Zdej pa se graficna kartica. Katera je dobra za LCD in poslovno delo. Ne bo nic igric gor pa to, tak da...aja, mora bit WinXP kompatibilna...

ABX ::

Če server bo deloval kot File server (shranjevanje podatkov) potem so pomembne naslednje stvari:

Zanelsjiva plata (Intel chipset) + hardware raid kontroler. Diski naj bodo SCSI ali pa IDE 7.200 RPM. Najmanj 2 diska raje pa 3 za RAID-5 polje. Proc ni pomemben (če so diski SCSI potem pa sploh ne igra vloge). Ogromno rama ter 1 ali več 3Com mrežnih (poceni mrežne obremenjujejo CPU).
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Ales ::

Hm, malo premalo vemo o dejanskih potrebah in o programih, ki bodo na opremi tekli. Je kaka možnost, da bi bil server linux? Na splošno - največ se pridobi, če se odpravi vsa ozka grla in tam vloži dovolj, da lahko ostala oprema deluje z vso zmogljivostjo.

Glede CPU-jev, AMD bi čisto zadoščal za vse potrebe, sploh pa v server jaz ne bi dajal PIV, kvečjemu PIII (ali Athlona). Vsekakor pa je tu najvažnejši RAM, diskovje in kvalitetno hlajenje vseh komponent. Pa prostor brez prahu oz. filtri in kvalitetna 100Mbit mreža.

Kot cenovno in zmogljivostno učinkovite konfiguracije bi jaz predlagal:

server: PIII 1000 ali Athlon, IDE RAID, 2x40 GB 7200 RPM HDD (cenovno in zmogljivostno manj nima smisla), CDRW, 1 GB ECC RAM (po potrebi dodati), kvalitetne mrežne kartice (3Com, Intel)

delovne postaje: Duron 1000, 20 GB 5400 HDD, 256 MB RAM

Seveda je dosti odvisno od dejanskih potreb na posameznih delovnih postajah, ampak konfiguracija bi morala zadoščati za normalno delo... ali bo gor kaj bolj zahtevnega? Morda nekaj boljši pc za XP-je, če jih že hočete met...

Glede opreme za 4 leta - ne vem no, 4 leta je malo veliko, sploh za server. Jaz bi preventivno menjal diske po 2 letih, če ne prej in računal na dodajanje RAMa.

Nasplošno se mi zdi, da je za podjetje bolj učinkovito kupovati opremo, ki je cenovno bolj ugodna in prej menjati, kot pa kupovati najdražje kar se dobi in potem zadnji dve leti trpeti na starih piksnah... Po dveh letih je oprema amortizirana, še vedno pa se jo da prodati za neko normalno ceno.

lp, Aleš

Milko ::

OK, hvala za zadnja dva izcrpna odgovora. Procesor bo definitivno Intel, ker je zanesljivejsi...Ales, omenil si P3. Kaksno plato bi pa dal za P3 procesor? Ce bo P4, bo plata z naborom i850. Server ne bo na Linuxu!

Kaksna je pa razlika med temperaturo P4 in P3, glede na to, da je server skos prizgan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Server ali močnejši PC? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509913 (8672) _Dejan_
»

Performanse strežnika - izboljšave

Oddelek: Strojna oprema
362455 (1486) GooglePR
»

Strežniki

Oddelek: Operacijski sistemi
101644 (1296) urkoland
»

uorng workstation

Oddelek: Kaj kupiti
101370 (1188) kuglvinkl
»

strežnik - kosovnica

Oddelek: Kaj kupiti
111221 (1029) McHusch

Več podobnih tem