» »

Performanse strežnika - izboljšave

Performanse strežnika - izboljšave

ta-mau ::

na strežniku teče program za računovodstvo (mssql express, baza velikca ca 3,6GB, reindeksacija baze poteka tedensko, do baze dostopa 5 lokalnih clientov). Na računalniku se trenutno poleg omenjenega trenutno še pregleduje pošta (outlook) in opravlja plačila. pri odpiranju določenih modulov je potrebno čakanje ca. 5-8s .. zanima me ali se to čakanje lahko minimizira, saj se pri ponavljajočih rutinah vnosa podatkov zgubi preveč časa pri čakanju...

Konfiguracija:

cpu: 1,8GHz(core 2 duo E6300)
ram: 4GB (2x PC667 a-data)
disk: 160GB (7200rpm, 13,6ms access time -> hdtach)
os:winxp sp3
prikaz delovanja ob odprtju modula

Odprta vprašanja:

-Ali je smiseln nakup novega serverja? konfiguracija? bodo razlike vidne?
-Bi se morda poznale spremembe s prehodom na windows server, ali winxp64(več naslovljivega prostora)?
-Ali naj mašino ločim kot server le za uporabo računovodskih storitev?
-Zanima me še kakšen vredu tool za monitoring omrežja(varianta ala wireshark)kjer se lahko sortira po več kriterijih. prioriteta mi je da lahko prečekiram za kakimi spyware povezavami (liste podobne ala peerguardian znajo bit ql..)
-Zaščita.. trenutna bitdefender is 09 predvsem zaradi kombinacije firewalla, antivirusa, dobrih izkušenj glede supporta.. predlogi?

Looooooka ::

ram...diske das v raid...kar se mssqla tice naj bi bilo bolje, da so log fajli na svojem disku(men osebno se tega nikol ne da delat...).Kar se tice x64 se pr 4gb rama performanca verjetn ne bi povecala.S prehodom na windows server pa zna bit hitreje...se posebi ce se prek mreze prenasa vecje kolicine podatkov.V windows 2008 je baje razlika ogromna.

Tilen ::

Prvo kot prvo si omisli disk kot se sliši. Glede na to kako velika je baza bi bil en kvaliteten 32 ali 64GB SSD prava bomba proti tej ropotuljici. 1066 Mhz DDR2 tudi ni tako drag da bi se splačalo sobivat s počasnejšimi moduli.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Mr.B ::

Štiri diske v RAID10, če plata podpira. Diski so lahko nekaj po 50€, saj kapacitete ne rabiš.
DRugače pa imaš Perfmonitor, kjer si lahko nastaviš merjenje diska , CPU, mem, pa sporžiš obdelavo...
Problem je tudi, da je če je to msexpres baza, omejitev na 4GB, tako da pazi, kj je dejansko tako veliko v bazi,....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Daedalus ::

Več diskov, dol zmetat vse, kar ne spada tja (pregledovanje mailov na serverju prav kliče po težavah), pa poizklopit vse, kar se ne rabi. Čeprav, glede na konfiguracijo, je konkretn bottleneck disk. Verjetno precej podivja takoj, ko več ko en client zahteva podatke.

Torej:

-Ali naj mašino ločim kot server le za uporabo računovodskih storitev?


Ja.

-Zanima me še kakšen vredu tool za monitoring omrežja(varianta ala wireshark)kjer se lahko sortira po več kriterijih. prioriteta mi je da lahko prečekiram za kakimi spyware povezavami (liste podobne ala peerguardian znajo bit ql..)
-Zaščita.. trenutna bitdefender is 09 predvsem zaradi kombinacije firewalla, antivirusa, dobrih izkušenj glede supporta.. predlogi?


V kolikor bo mašina delovala kot server in se gor ne bo (več) bralo mailov in surfalo po internetu, bo občasen pregled čisto dovolj. Plus običajna "aktivna" zaščita po tvojem okusu. Načeloma je pa hardver (razen diska, se razume) IMO preko glave zadosti za takole bazo. Pa zapomni si - en disk na serverju s produkcijskimi podatki je fail. Tako da, go get a raid.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

Sam sem pred kakim letom šel iz podobnega "serverja" na starejšo a boljšo varianto. (pogodbeno delam še za par firm in v eni smo šli na tako varianto).

Kupil sem za 180 evrov rabljeno HP XW8000 staro profi grafično postajo z dovolj rama (8GB) in dvema xeon procesorjema 3GHz.
Sama grafična postaja ima scsi raid kontroler in nanj sem obesil 2 diska scsi (2x 36Gb) v raid za sistem in dodal sata raid kontroler ter nanj obesil 2x 500gb diska za podatke. Na mašini sta 2 bazi, ena je za podatke in je sedaj velika malo več kot 15gb, druga pa je za skenirane dokumente in je sedaj velika okoli 100gb. Backup se dela vsako noč in se prenese na 2 dodatni mašini, reindeksacija tudi vsako noč.

Vse skupaj me je prišlo okoli 500 evrov za celo mašino (diski, kontrolerji, ram in nakup mašine), ampak se je splačalo.

Res pa je to samo strežnik in se na tej mašini nič ne dela.

SasoS ::

disk, disk je tisto kar te bremza...ostalo bodo bolj malenkostne razlike. RAM sigurno ni tok obremenjen da si se hitrejša frekvenca poznala.

ta-mau ::

@Tilen: za ssd diske mislim da še ni primeren čas za jih poknit na serversko mašino, vsaj tolko kot sem uspel pogledat po forumih.. bom s tako zadevo raje počakal še neki časa da se uveljavijo posodovitve in popravki. na veliko straneh namreč poročajo o občasnem zamrzovanju (težava s kontrolerji). tko da se bom raje odloču za stabilnejšo in standarno pot s scsi, sas ali sata diski..

obstoječo mašino najbrž ne bom nadgrajeval z novim diskovjem saj v kratkem načrtujemo nakup nove workstation mašine. če se bomo odločili za nakup bo treba le še premislit za število diskov.. mislim pa da bo obveljala zamisel Mr.Brda ali mogoče raid5 polje. bo treba še malo razmislit glede na potrebe..razmišljam pa da bi dal notri 4 velociraptorje sam kaj k pridem potem tkoj na 600€ samo z diskovjem.. kako pa je z raid kontrolerji v primerjavi z vgrajenimi različicami? najbrž bi kakšna areca 4x sata z 128mb spomina kar nekaj pripomogla k odzivnosti in povprečnim dostopnim časom? teh 128mb cachea ni veliko samo če primerjaš da je dostopni čas do njih 100x manjši kot dostopni čas do diskov potem bi se že moglo poznat kaj na delovanju..

@nebivedu: zanimiva varjanta.. pa ločevanja sistema od podatkov se mi zdi tudi koristno.. kaj pa misliš če bi naprimer tvoj kontroler in diske dal na novo mašino (ne serversko) a bi se zadevi lahko med sabo primerjali? serverski motherboardi vem da uporabljajo drugačno arhitekturo pomnilnika, majo več slotov, podpirajo vgradnjo več cpujev,itd... ali naj bo to razlog za nakup serverske mašine :)

ta-mau ::

jah pa še to je velika prednost serverskih mašin da so testirane za komponenete ki jih vsebujejo in veš da bo stvar laufala kot se šika..

noraguta ::

tkole na oko bi rekel sw problem. je možno , da na klijente prenaša zadeve katere bi lahko bile v arhivu?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

ta-mau ::

hm...na clientih se izpisuje poročila ter vnaša računovodkse/knjigovodkse podatke. če se pa ne motim je pa res da je v bazi kar nekaj let podatkov ki niso relevantni za tekoče knjiženje (mislim da po zakonodaji se morajo hraniti le za tekoče leto?)
kot so omenili zgoraj se tudi sam strinja da je ozko grlo disk..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ta-mau ()

noraguta ::

IIRC ja tekoče leto , magari še eno leto nazaj , če tisti modul prenaša celo tabelo( or sth like that) zna biti to problem.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Gwanaroth ::

Za začetek najprej odstrani crappy Bitdefender.
Lights often keep secret hypnosis..

ta-mau ::

@noraguta: ja se bom malo pozanimal gor pr ustvarjalcih kaj se da poštimat.. tudi glede vcelikosti baze postaja zaskrbljujoče ker se počasi približuje 4gb..

@gwanaroth: za bitdefender si ne bom upal trdit da je najboljši antivirus, je pa kompromis med vsemi ostali ponudbami kjer maš v paketu vključen tako antivirus, firewall in kot zadnje podporo (vsaj zame dokaj pomemben faktor). Smo že parkrat reševali kak problem in morm reč da so se fantje vedno potrudli rešit težave čeprav včasih sploh niso bile rešljive :) no, ok v naslednji verziji že... kaj bi ti predlagal, in kje vidiš slabe lastnosti bt-ja (razen polno sranja ki ima še zraven)?

SasoS ::

Če kupuješ RAID kontroler, kupi nekaj orenk s cachem in baterijo. Onboard so za mirror vredu, za kaj več pa težko...
NOD32 se je meni zaenkrat še najbolje obnesel, firewall pa jasno zunanja kišta :D

Gwanaroth ::

ta-mau: Bitdefenderja se ognem že na običnih družinskih računalnikih, kaj šele na serverjih, kjer so performansi precej bolj pomembni, količina podatkov pa večja.

Bitdefender je izredno počasen in požrešen pri "instant" zaščiti. Če je baza definicij največja, še ne pomeni, da je antivirus zaradi tega dober/najboljši.
Sploh pa, če imaš že vse v "paketu" - torej antivirus in FW, je dodanega še precej ostalega nepotrebnega sranja.

Poizkusi s Kaspersky ali NOD32. S slednjim ni bilo še nikakršnega problema. Za FW pa ti tudi jaz priporočam zunanjo Linux kišto. Če nisi vešč "ročnega" nastavljanja z iptables, priporočam distribucijo Debian + gShield (iptables skripta za lažje nastavljanje). Ko enkrat nastaviš, deluje kot švicarska ura. Lahko pa poizkusiš tudi kakšne live distribucije ala m0n0wall, clarconnect.. na tone jih je.
Lights often keep secret hypnosis..

ta-mau ::

huh vidim da bo še kr precej dela :)
igral sem se s freebsdjevim ipfw-jem, ampak je ostalo samo na igranju.. najbrž bom mogu ponovno kaj zagrizt in se bolj poglobit..
cliente bom najbrž še naprej pustil na bitdefenderju ker na hitrost delovanja ne vplivajo ne vem kaj..glavni server bo očitno ostal brez (meu bo pač sistemskega), kako starejšo mašino pa bom najbrž opremu z enim izmed unix/linux firewalov.. ni mi pa všeč ker tako pridobim dodaten "point-of-failure". če potem stvar crkne, crkne povezava navzven kar pa ni lih najboljše..

ok če povzamemo:
-1 mašina za podatkovni server
-1 mašina za backup server
-1 mašina za firewall (najbrž kasneje)

V mislih pa sem imel tudi da bi jim enkrat kasneje postavu asterisk centralo.. kam bi ga počli? bi pršla vmes lahko tudi kaka virtualizacija,kje?

SasoS ::

Namesto mašine s firewallom, daj raje kak Buffalo/Linksys poflešan najraje z openwrt. Do 20Mbit bo delalo vse bp...

Mr.B ::

Dej ne bluzite.
Imaš perfmon, free na mašini, meri disk, cpu, ram, mrežo, vzorec vzemi enega na minuto, pa meri tekom dneva. Konec dneva boš imel podatke, ki jih rabiš, potem pa v google vpiši, kdaj se smatra bottleneck, za posamezno zadevo, itd... Drugače pa je pleh vreden en k, tako da dokupiti eno škatlo na kateri bo ostali šrot, itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

ta-mau - te grafične postaje imajo serversko plato in dodan agp pro slot nanjo, tako da se splača to vzet. Imajo pa XW8200 HP-jeve grafične postaje placa in podpore za 16GB rama, XW8000, ki sem jo jaz nabavil pa 12Gb. Cena je pa več kot ugodna za tako mašino.

Mr.B ::

Glej Nov strežnik tipa ML110/ML115 Xeon/AMD Opteron dobiš za manj kot 500€, s tri leta garancije. Dokupiš še 12 GB(HP) spomina to pride cca 400€, pa še dodaten disk za Mirror, ter po potrebi še dva diska za podatke... Ne vem zakaj bi kupovali stare XW8000, samo zaradi SCSI diska.

SAS (SCSI) diski so cca 2x dražji od sata diskov, sp pa vredni denarja saj dosežejo in presežejo 15k diski 300+IOPS-ov...Seveda se splača, saj bo performančno na koncu prišlo enako, kot če bi hotel s SATA diski doseči iste performance.

Predlagam da si omisliš dodatni strežnik, kamor prestaviš bazo, ker je manj dela, kot pa prestavljati mail, ter datotečni in tiskalniški sistem. Backup in licenciranje, če ostaneš na MS-ju, ti pride dražje, kot strežnik.
Če vas je res toliko malo, potem si omisli SMB standard 2008, saj dobiš zraven Exchange, SQL.... za ceno 1000€ s petimi licencami za uporabnike...

Še vedno pa lahko obdržiš stari strežnik..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

krneki0001 ::

Mr.B SAS ni SCSI, pa če si še tok želiš. SAS - Serial Ata Scsi, torej mešanica scsi in sata tehnologije, deloma je pobran razvoj iz scsi in deloma iz SATA, zadeva pa res odlično deluje, ampak cena zaenkrat je še dost visoka. Sicer performance in varnost podatkov pred izgubo naj bi bila prvotnega pomena, ampak pri naših firmah ne. Na žalost!!!

Drugače pa je cena stare grafične postaje s serversko plato, 4gb rama in 2x 147Gb diskoma na raid kontrolerju je okoli 200 evrov, dodaš še 2 diska po 500GB in sata raid kontroler in si na 350 evrih. Če dodaš še 4Gb do 8Gb DDR rama si na 500 ali 600 evrih, to pa je cena nove mašine brez diskov in brez rama.
Za majhno firmo, je 500 evrov že denar, 1000 ali več evrov jim je že zelo težko dati za mašino.

Verjemi, imam izkušnje, ko so do lanskega leta delal v eni izmed firm, ki jih suportiram vso rač. opremo m, na mašinah ala celeron 400MHz, 128Mb rama in 4Gb diskom in običajnem CD-romom , za DVD pa še slišal niso. Server je bil 1GHZ PIII z 36Gb scsi diskom, kjer so bili vsi podatki, brez backupa, ker ga ni bilo kam spravit. Ko je bilo treba it naprej s tehnologijo, so pa hoteli preko mimovrste naročiti najcenejšo mašino za 199 evrov, brez softwera, ki bi bil server.
Na koncu se je na eni mašini usul disk na katerem so imeli za 10 let nazaj vse arhive iz enega programa in po tistem, ko sem komaj dobil vse podatke nazaj, so se končno omehčal in nabavili vse. Kupili so eno staro XW8000 grafično postajo z dodatnimi diski za server in 3 nove dell-ove delovne postaje. Stari 1GHZ server smo pa nadgradili z malo več rama in tremi diski, pa je ostal server za backup. Drugi backup je pa pri meni doma na serverju namenjenem prav za take backupe.
Vse skupaj jih je prišlo manj kot 2000 evrov, pa so že jamral, da lahko zarad tega propadejo in podobno.
Ampak zdej imajo mašine in backupe, tako da ni in ne bo več problemov.

imagodei ::

Glede na to, da z bazo dela samo 5 lokalnih clientov, je največji problem morda v sami bazi oz. v programu? OK, disku bi se verjetno prilegel Cache; svoje da tudi kvalitetno ožičenje in aktivna oprema (switch). Si prepričan, da imaš po mreži dejansko prenos 100 Mbit/sek? Poznam primer iz prve roke, kjer je bila stranka prepričana, da uporablja 100 Mbit switche, izkazalo se je pa, da so imeli ene zanič HUB-e. Dejanski prenos je bil cca 25 Mbit/sek.

Pri petih lokalnih uporabnikih pa IMO zaradi počasnega diska ne bi smelo biti 5-8 sek zakasnitve. Pomoje je bolj fora v tem, da je koda programa neoptimizirana in da se (mogoče brez veze) dogajajo že ob odpiranju modulov zahtevne SQL poizvedbe.
- Hoc est qui sumus -

krneki0001 ::

Pri petih lokalnih uporabnikih pa IMO zaradi počasnega diska ne bi smelo biti 5-8 sek zakasnitve. Pomoje je bolj fora v tem, da je koda programa neoptimizirana in da se (mogoče brez veze) dogajajo že ob odpiranju modulov zahtevne SQL poizvedbe.


To zadnje je največji problem. Da niso optimizirani SQL-i in že takoj ob odprtju programa se štartajo zadeve, ki zelo upočasnijo vse skupaj. Kaj ko bi malo programerje tag programja vprašal po optimizaciji kode in SQL-ov. Sam sem jim parkrat težil in smo se nekaj časa zelo grdo gledali, ampak potem so vseeno naredili to in sedaj zadeva deluje kr dost hitreje.

Mr.B ::

nebivedu, zato ker je tvoje delo 0€, pa greš zaradi užitka to delati:D. No sej če si jim suma sumarum računal 100€, pa kar z veseljem delaj take zadeve, pa se naprej čudi zakaj je tako stanje v razumevanju. Ko pa jim boš na uro računal 50+€,pa jim boš na koncu istavil račun za 1000€, saj si porabil tri dni dela, pa še prodajalca si se šel, itd, pa moralna podpora, reševanje podatkov, postavitev, itd bodo 2x razmislili da bi kupili mašino za 200€...itd...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Nope, jaz jim računam 110 neto evrov po pavšalu na mesec (imam 10 takih firm) in v to je vključeno sodelovanje po telefonu (oni kličejo, če imajo probleme) in 3 ure dela pri njih na mašinah, ter backup vsak petek in prenos backupiranih podatkov na moj server (vse avtomatizirano in se samo naredi), vse ostalo kar je več dela se računa po 35 neto evrov na uro.

Imaš pa prav, delam to iz užitka in mi je v veselje celo po 25ih letih dela z računalniki.

krneki0001 ::

Reševanje podatkov??? Si kdaj razstavil disk in ga spojil z drugo elektroniko in probal vlečt dol podatke z 1 do 2 kilo na sekundo? Sem to že delal in za 3 dni dela računal 1700 evrov. Seveda so bili veseli, ko so bili podatki rešeni in brez problemov so to plačali.

Ni problem reševanje podatkov, če imaš backupe urejene. Delajo se vsak dan, ob petkih pa se prenesejo še do mene na moj server, vse je avtomatizirano (pa ne samo običajen backup, ampak se ob petkih naredi še image kopija vsega). Uglavnem z reševanjem podatkov ni več problemov.

noraguta ::

nebivedu , pomoje je bil mrb. point v tem , da imaš garancijo na strežnik. precej prikladno je , da garantirano dobiš nadomestno komponento in veš kje jo boš dobil ako bo šlo kaj svojo pot.(vsaj moja filozofija je taka).
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

krneki0001 ::

Sej to je meni čisto jasno, da imaš pri novi stvari garancijo. Samo ljudje niso pripravljeni plačevat tok za te zadeve. Ekonomistom se dobesedno zdi to metanje denarja stran - kar je res žalostno, ampak resnično.

Mr.B ::

Originalni rezervni deli za WX8000 so več kot si dal za kišto..
Plata za wx8000 = raje ne razmišljam. PRoc ponavadi ne gre. Napajalnik, hmm, lahko dobiš generičnega, malo pospajkaš ter pocvikaš konektorje.
Diski SCSI, ja probaš dobiti starega.

Ekonomska računica je ta : da zaslužiš, ko prodaš druge kompatibilne komponente. Kalkulacija je ta, da je delovna sila poceni, in en ali dva dneva dela, ali pa priprava papirologije, ki se zgubila, pride poceni, pa se ne splača. Torej če plačuješ nekoga minimalca, potem se ti dejansko ne splača kupovati HW opreme, pa če tudi jo lahko vzameš na lizing, pa gre ta direktno v stroške podjetja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dami ::

Malo offtopic vprasanje. Nebivedu (ali kdo drug če ve :) ), s kerim programom (za windows če se le da) bi se dalo najbolš delat backup 3 win clientov: my documents pa maili (navadn OE) dnevno oz. realtime z možnostjo ohranjanja par starejših verzij dokumentov nazaj (tisti ko so se spremenili), pa tedensko (recimo) še komplet image diska.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

noraguta ::

ntbackup
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

misek ::

ntbackup

Kaj pa bare-metal restore? Pri uporabi ntbackup moraš najprej namestiti osnoven sistem, pol pa restore vsega.

Daedalus ::

Bilokak program, ki je sposoben naresti sliko sistemskega diska/particije. Clonezilla, če mene vprašaš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

Originalni rezervni deli za WX8000 so več kot si dal za kišto..
Plata za wx8000 = raje ne razmišljam. PRoc ponavadi ne gre. Napajalnik, hmm, lahko dobiš generičnega, malo pospajkaš ter pocvikaš konektorje.
Diski SCSI, ja probaš dobiti starega.

Ekonomska računica je ta : da zaslužiš, ko prodaš druge kompatibilne komponente. Kalkulacija je ta, da je delovna sila poceni, in en ali dva dneva dela, ali pa priprava papirologije, ki se zgubila, pride poceni, pa se ne splača. Torej če plačuješ nekoga minimalca, potem se ti dejansko ne splača kupovati HW opreme, pa če tudi jo lahko vzameš na lizing, pa gre ta direktno v stroške podjetja.


Ekonomska računica je taka, da ko kaj crkne, vzameš drugo tako mašino za 200 evrov in dobiš še par dodatnih delov za menjat.

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

GooglePR ::

Vroča tema,
Priporočite
Http://www.webhost4life.org
nikoli ne obžalujejo

S spoštovanjem


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Server v podjetju (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
547714 (5247) Malajlo
»

Server-windows-download

Oddelek: Pomoč in nasveti
281264 (1058) krneki0001
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515692 (12787) ta-mau
»

[GnuPG] Xeon vs Opteron

Oddelek: Strojna oprema
71386 (1207) filip007
»

zmanjkalo resorsov - HP server

Oddelek: Strojna oprema
7952 (742) Phoebus

Več podobnih tem