Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
bf4ed ::
https://www.reuters.com/world/china/ger...
Oh ne, švabistan ni proti tarifam.
Oh ne, švabistan ni proti tarifam part 2
https://ecfr.eu/article/divided-we-stan...
After initially abstaining in the non-binding poll on 15 July, Germany voted against the tariffs after German chancellor Olaf Scholz used his executive powers to force his coalition partners into voting "no". His move was partly due to aggressive lobbying from German car manufacturers; many of them believe tariffs could lead to Chinese retaliation against German-made car exports to China or even jeopardise German investments on Chinese soil.
Ne glasovat za tarife na Kitajce, ker potlej ne bomo mogli naših predragih avtov prodajati na Kitajskem
Koje tarife?
CARINE !!!
codeMonkey ::
Glede velikosti koles se sicer ne strinjam povsem. Velika kolesa lepše požirajo neravnine, super so, če zapelješ z asfalta, v mestu je treba manj razmišljati o tem, da boš poškodoval platišče... Ampak v tem primeru mi je vseeno. Avto je tak kot je. Običajno ne kupujem avtomobilov za to, da bi jih gledal od zunaj, večino časa preživiš v notranjosti, ki se meni ne zdi slaba.
Tudi BYD mi deluje podobno z manjsimi. Notranjost je pa top. Ce bi imel se WC, bi lahko zivel tam :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
iKst_ ::
Ne vem. Sem upal, da ima kdo izkušnje. V salonu imajo naročenega, sem dogovorjen za ogled, ko dobijo. Dobil sem tudi potrdilo, da je montaža vlečne kljuke mogoča.
mehatronik12 ::
Tudi jaz iščem 7 sitzerja ev al pa phev in je forthing 9 po specifikacijah in ceni res top.
Ampak mi je bil v živo tako grd, da preprosto nemorem dati za ta avto 45k€.
RedDrake ::
KIA EV9 je kar "sharp". Ampak cenovno je potem spet isto kot Xpeng X9.
Treba se bo sprijaznit da je avto za 20k tisto kar je bila včasih dačja za 7990, 30k tisto kar je bila KIA za 11990 50k tisto kar je bil golf za 17990, 90k pa tisto kar je bil dejanski passat za 30k.
Nije žvaka za seljaka fantje.
Treba se bo sprijaznit da je avto za 20k tisto kar je bila včasih dačja za 7990, 30k tisto kar je bila KIA za 11990 50k tisto kar je bil golf za 17990, 90k pa tisto kar je bil dejanski passat za 30k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
mehatronik12 je izjavil:
Tudi jaz iščem 7 sitzerja ev al pa phev in je forthing 9 po specifikacijah in ceni res top.
Si ga vozil mogoče? Ali gledal samo v salonu?
Razen zunanjosti še kakšno mnenje? Meni je načeloma vseeno kako izgleda od zunaj, folk plača 300 jurjev za Bentaygo in pol milijona za Cullinana, pa sta za moje pojme oba neprimerno grša od tega kitajca :)
KIA EV9 je kar "sharp". Ampak cenovno je potem spet isto kot Xpeng X9.
Ko sem jaz pisal da rabis okoki 50k za spodoben avto danes, sem sprozil plaz kritik :) pazi…
mehatronik12 ::
mehatronik12 je izjavil:
Ampak mi je bil v živo tako grd, da preprosto nemorem dati za ta avto 45kEUR.
Si ga vozil mogoče? Ali gledal samo v salonu?
Razen zunanjosti še kakšno mnenje? Meni je načeloma vseeno kako izgleda od zunaj, folk plača 300 jurjev za Bentaygo in pol milijona za Cullinana, pa sta za moje pojme oba neprimerno grša od tega kitajca :)
Nisem ga vozil, pogledal sem ga samo not.
Jaz osebno že dolgo nisem videl gršega avta (pa ogromno potujem) za mene je v tem rangu kot fiat multipla, hyundai matrix, itd...
meni tudi osebno ni ful pomemben videz razen če je res čisto mimo kaj po mojem mnenju ta je.
Medtem ko xpeng x9 , kia EV9, Skoda peaq zgledajo res kul.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mehatronik12 ()
Meni osebno se zdi Xpeng grši, če že moram ocenjevati. V Škodi bi mi pa duša umirala po obrokih ker pač, VAG. Ampak to so čisto subjektivne zadeve. Po drugi strani je Fiat Multipla en mojih najljubših avtomobilov.
Tale kitajc je pa pač avto. Z masko so pretiravali ker so kopirali Lexusa. Ampak od takega avta res ne pričakujem neke lepote. Ko kupujem šajtrgo za zemljo vozit okrog hiše, mi je tudi vseeno kako izgleda :)
Tale kitajc je pa pač avto. Z masko so pretiravali ker so kopirali Lexusa. Ampak od takega avta res ne pričakujem neke lepote. Ko kupujem šajtrgo za zemljo vozit okrog hiše, mi je tudi vseeno kako izgleda :)
Gregor P ::
Meni je tudi bil dizajn nepomemben, dokler nisem videl prvega Priusa 
Vendar pa poleg dizajna dandanes predvsem gledam lestvice zanesljivosti vozil, kateri se več kvari oz. preživi dlje časa na servisih; kar je pri teh novih kitajcih spet težko oceniti, ker še ni neke zgodovine (pri nas; na Kitajskem najbrž je, ker nekatere znamke imajo že kar dolgo zgodovino tam).
Vendar pa poleg dizajna dandanes predvsem gledam lestvice zanesljivosti vozil, kateri se več kvari oz. preživi dlje časa na servisih; kar je pri teh novih kitajcih spet težko oceniti, ker še ni neke zgodovine (pri nas; na Kitajskem najbrž je, ker nekatere znamke imajo že kar dolgo zgodovino tam).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Jaz pa ne gledam veliko teh lestvic zanesljivosti. Razlike med najboljše in najslabše uvrščenimi so ponavadi precej majhne. Pa dokler je garancija, mi je načeloma vseeno. Sicer je malo tečno, če imaš avto dolgo na servisu, ampak ni konec sveta.
DamijanD ::
Že dolgo nismo imeli novice na temo baterij: Ameriška firma je razvila Li M celice, ki zdržijo 9300 ciklov (1C notr/ven) (in test še poteka baje) brez večje degradacije in z večjo gostoto od trenutnih Li Ion celic, in brez redkih materialov:
https://insideevs.com/news/806443/graph...
Je pa res, da je to šele laboratorij...
nejc_nejc ::
Že dolgo nismo imeli novice na temo baterij: Ameriška firma je razvila Li M celice, ki zdržijo 9300 ciklov (1C notr/ven) (in test še poteka baje) brez večje degradacije in z večjo gostoto od trenutnih Li Ion celic, in brez redkih materialov:
ce je lab. je ze blizu
bm1973 ::
Koliko je bilo že teh napovedi revolucionarnih baterij, skoraj tolikokrat je Trump zmagal v Iranu...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
J.McLane ::
ce je lab. je ze blizu
V laboratorijskih pogojih je takih in podobnih celic že na cel kup. Pravi izziv je masovna proizvodnja, mislim da bodo te baterije v začetku najprej namenjne dronom, kjer je masa ključna, ko bo masovna proizvodnja zares stekla pa pridejo na vrsto avti.
ProLogium ima že komesrcialne linije, Amprius že dobavlja baterije za drone, QuantumScape ima pilotno linijo, Solid Power pilotna linija, Kitajci imajo več proizvajalcev semi-solid baterij po podobni recepturi (>360 Wh/kg).
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Če koga slučajno zanima. Včeraj sem govoril s prodajalcem. Tale Forthing V9 trenutno še nima možnosti montaže vlečne kljuke, ampak je zadeva v postopku homologacije. Vgradnja bo možna v roku cca. 2-3 mesecev. Max. lahko vleče 1800kg.
billy ::
Hm, a to pomeni, da kdo bo zdaj kupil ne bo mogel kljuke čez 2-3 meseca, tisti ki pa bo počakal, pa bo lahko? Čeprav se bo šlo za isti avto?
Ne, v vsakem primeru gre za aftermarket vgradnjo, ki je možna tudi kasneje.
Pa kolikor sem razumel prodajalca trenutno tako ali tako nimajo avtomobilov na zalogi. Rok dobave je "par mesecev", odvisno od točne opreme in modela.
Meni se ne mudi, grem pogledat v živo, ko dobijo testnega.
Pa kolikor sem razumel prodajalca trenutno tako ali tako nimajo avtomobilov na zalogi. Rok dobave je "par mesecev", odvisno od točne opreme in modela.
Meni se ne mudi, grem pogledat v živo, ko dobijo testnega.
billy ::
btw, vv, znanec ima tole znamko, sicer ICE/hibrida (ne vem točno), pa pravi da to ni to...pravi da se občuti "kitajska roba", lahko da pač samo predsodek.
Ok, ampak to folk govori za vse znamke :) Od BMWja do Tesle, VWja in vsega vmes.
Je mogoče kaj konkretno povedal kaj ga moti, pa kater model ima? Jaz sem sicer mnenja, da se nekje mora poznati nizka cena. Razumem, da je kitajc mogoče 15-20% cenejši, ker so sponzorirani od CCP in delajo dumping, pa značke ne morejo zaračunati. Ampak pri 40-50% cenejšem avtomobilu se pa že prižge kakšna rdeča luč.
Je mogoče kaj konkretno povedal kaj ga moti, pa kater model ima? Jaz sem sicer mnenja, da se nekje mora poznati nizka cena. Razumem, da je kitajc mogoče 15-20% cenejši, ker so sponzorirani od CCP in delajo dumping, pa značke ne morejo zaračunati. Ampak pri 40-50% cenejšem avtomobilu se pa že prižge kakšna rdeča luč.
odvisno od točne opreme in modela.
Ima ta model sploh kaksno izbiro glede opreme? Mogoce sem prevec povrsno pogledal, ampak s cenika nisem videl nekih paketov: https://forthing.si/wp-content/uploads/...
eriCartman ::
Utk ::
T5 model...pač "poceni" občutek not, lega ni to to...prej je imel audija, mogoče zato :)
Naj si kupi nazaj audija, v čem je problem.
codeMonkey je izjavil:
Ima ta model sploh kaksno izbiro glede opreme? Mogoce sem prevec povrsno pogledal, ampak s cenika nisem videl nekih paketov: https://forthing.si/wp-content/uploads/...
Kaj bi pa še lahk imel?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Utk ::
Če odstranijo vso opremo, ki ni nujna, bi morda prišparali 2 jurja. Ga naj bi potem 5 jurjev ceneje prodajali?
Pri kitajcih mi je všeč da se trudijo naredit čim boljši avto, in čim bolj naloadat za nek denar, ker oprema je poceni.
Nemci ti dajo osnovni model morda še za neko normalno ceno, potem pa "samo še to in to", in nazadnje plačaš veliko, pa še zmeraj nimaš vsega. Če hočeš še malo več, moraš pa itak kupit še malo dražji model. Ki ga moraš spet še malo naložit. Nikoli konca. Dokler ne prideš do najmanj dvakratnika osnovnega modela.
Pri kitajcih mi je všeč da se trudijo naredit čim boljši avto, in čim bolj naloadat za nek denar, ker oprema je poceni.
Nemci ti dajo osnovni model morda še za neko normalno ceno, potem pa "samo še to in to", in nazadnje plačaš veliko, pa še zmeraj nimaš vsega. Če hočeš še malo več, moraš pa itak kupit še malo dražji model. Ki ga moraš spet še malo naložit. Nikoli konca. Dokler ne prideš do najmanj dvakratnika osnovnega modela.
codeMonkey je izjavil:
Mislim, da nekih opcij v smislu opreme niti ni. Imaš pa na izbiro klasičnega hibrida in PHEV, pa barvo lahko izbereš (če se ne motim je tudi notranjost v vsaj 2 barvah). Na podlagi tega potem verjetno lahko dobava traja malo dlje. Mogoče še kakšno malenkost.
J.McLane ::
Sem Gemini vprašal, kaj bi bilo če bi leta 2007 kupil nepremičnino za 150k EUR in ime kredit s takratnimi visokimi obresti 6%. 50k EUR pa bi vrgel v S&P, koliko bi imel danes
Ključne ugotovitve
Finančni učinek vzvoda (Leverage): Kljub razmeroma visoki obrestni meri kredita (6%) in dejstvu, da ste vstopili na trg tik pred finančno krizo leta 2008, se je strategija izkazala za izjemno dobičkonosno.
Nepremičninski trg v Sloveniji: Poleg finančnega presežka iz ETF (140kEUR-180kEUR) se je vrednost nepremičnine v Sloveniji od leta 2007 do danes opazno povečala (v povprečju za več kot 60-80% glede na lokacijo).
Povečana vrednost: Z investiranjem 50.000 EUR v ETF namesto predčasnega poplačila ali nakupa brez kredita bi bili danes v plusu za več kot 150.000 EUR (po odštetju vseh plačanih banki obresti).
Potem se še vprašal za scenarij če bi teh 50k EURdodal za nepremičnino, temu primerno imel manjši kredit in bi vsak mesec razliko DCA-jal v ETF:
Zaključek: Prvi scenarij (večji kredit + enkratna investicija vseh 50.000 EUR na začetku) je bil boljši za približno 34.000 EUR.
Torej ob enih najbolj neugodnih trenutkih, leta 2007, ko so bile nepremičnine drage, krediti dragi in delnice drage se scenarij A še vedno bolj izplača.
Ključne ugotovitve
Finančni učinek vzvoda (Leverage): Kljub razmeroma visoki obrestni meri kredita (6%) in dejstvu, da ste vstopili na trg tik pred finančno krizo leta 2008, se je strategija izkazala za izjemno dobičkonosno.
Nepremičninski trg v Sloveniji: Poleg finančnega presežka iz ETF (140kEUR-180kEUR) se je vrednost nepremičnine v Sloveniji od leta 2007 do danes opazno povečala (v povprečju za več kot 60-80% glede na lokacijo).
Povečana vrednost: Z investiranjem 50.000 EUR v ETF namesto predčasnega poplačila ali nakupa brez kredita bi bili danes v plusu za več kot 150.000 EUR (po odštetju vseh plačanih banki obresti).
Potem se še vprašal za scenarij če bi teh 50k EURdodal za nepremičnino, temu primerno imel manjši kredit in bi vsak mesec razliko DCA-jal v ETF:
Zaključek: Prvi scenarij (večji kredit + enkratna investicija vseh 50.000 EUR na začetku) je bil boljši za približno 34.000 EUR.
Torej ob enih najbolj neugodnih trenutkih, leta 2007, ko so bile nepremičnine drage, krediti dragi in delnice drage se scenarij A še vedno bolj izplača.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
aytim ::
Ok, ampak to folk govori za vse znamke :) Od BMWja do Tesle, VWja in vsega vmes.
Glej moje poste. Nemci ne delajo bistveno dražjih avtov, le dražje jih prodajajo.
Za Kitajca moraš vedeti, da če košta 15 čukov in gre na to še 2 čuka za ladjo, gre na vse skup do 35% tarif gor. Pa si na 23 jurjih. Potem pride še davek in si na 28 jurjih. In tako imaš te poceni kitajčke, ki so nrkako konkurenca idjem in golfom. Gold košta tam 25 čukov, dela se ga za okrog 10 do 15.
Kitajc ima morda fore jurja ali dva za maržo, nemc ima pa 5 do 10.
Bmw je recimo prodajal s 100% maržo en čas.
Pri nas se bmw, ki se je na Kitajskem prodajal za izpod 25 čukov z minimalno maržo, z nekimi ne ravno premium nadgradnjami prodaja za 75k.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aytim ()
To s 100% bi bilo mogoce res, ce bi BMW lahko razvil avtomobil ter kupcu prodal in predal narejen avtomobil brez stroskov. Tako so pa bolj na okoli 10%
Zgodovina sprememb…
Pri nas se bmw, ki se je na Kitajskem prodajal za izpod 25 čukov z minimalno maržo, z nekimi ne ravno premium nadgradnjami prodaja za 75k.
Tole ni ravno res.
Evo, tukaj so cene BMWjev na Kitajskem, po konkretni pocenitvi. Marža je tukaj vprašljiva, mogoče je celo negativna, da BMW ohrani marketshare. Pa cene, kolikor vem, ne vključujejo 10% davka.
https://carnewschina.com/2026/01/03/bmw...
Tudi mesa stvari glede marz. Na eni strani pri Kitajcu steje le proizvodnjo in nek transport cez palec, pri BMW pa preskoci na celotno. Kot da je tam vse ostalo zastonj.
aytim ::
codeMonkey je izjavil:
To s 100% bi bilo mogoce res, ce bi BMW lahko razvil avtomobil ter kupcu prodal in predal narejen avtomobil brez stroskov. Tako so pa bolj na okoli 10%
A zato so na Kitajskem ponudili več kot 50% popust?
Zato ponuja 20 posto popusta na flote?
A zato zaposleni dobijo s 15% popusta?
codeMonkey je izjavil:
Tudi mesa stvari glede marz. Na eni strani pri Kitajcu steje le proizvodnjo in nek transport cez palec, pri BMW pa preskoci na celotno. Kot da je tam vse ostalo zastonj.
Tistega so kar delali na Kitajskem. So ga pri nas ponudili tudi kasneje. Sicer rahlo nadgradnjo, a je pri nas strošek proizvodnje podoben.
https://www.globalchinaev.com/post/bmw-...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aytim ()
Kateri BMWji so na kitajskem 50% cenejši? Daj napiši konkretno.
Kolikor vem, da so modeli, ki jih izdelujejo v EU na Kitajskem dražji, kljub nižjim davkom. Modelov, ki so izdelani za kitajski trg pa pri nas večinoma ne prodajajo, ali pa so konfiguracije precej različne.
Tesla 3 je npr. na Kitajskem cca. 30 jurjev, pri nas 35. Večji del razlike nanesejo davki.
Ta kitajski i3 nima nič skupnega s trenutnim i3 neue klasse.
Kolikor vem, da so modeli, ki jih izdelujejo v EU na Kitajskem dražji, kljub nižjim davkom. Modelov, ki so izdelani za kitajski trg pa pri nas večinoma ne prodajajo, ali pa so konfiguracije precej različne.
Tesla 3 je npr. na Kitajskem cca. 30 jurjev, pri nas 35. Večji del razlike nanesejo davki.
Tistega so kar delali na Kitajskem. So ga pri nas ponudili tudi kasneje. Sicer rahlo nadgradnjo, a je pri nas strošek proizvodnje podoben.
Ta kitajski i3 nima nič skupnega s trenutnim i3 neue klasse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

deepsick ::
Električni avtomobili bodo morda kmalu dobili račun
- Z večanjem deleža električnih avtomobilov države izgubljajo prihodke od trošarin in drugih dajatev na fosilna goriva.
- Nemčija je lani s prometnim davkom na vozila zbrala okoli 9,6 milijarde evrov, električni avtomobili pa so do leta 2035 oproščeni tega davka.
- Ena od možnosti je posebna dajatev na elektriko za polnjenje, pri kateri bi lastniki plačevali glede na porabljene kilovatne ure.
- Drugi model je kilometrina, pri kateri bi višino plačila določalo število prevoženih kilometrov, ne glede na način pogona.
- Nemški predlogi omenjajo približno 5,4 do 6,5 centa na kilometer, kar bi pri 10.000 kilometrih pomenilo do 650 evrov letne dajatve.
- Z večanjem deleža električnih avtomobilov države izgubljajo prihodke od trošarin in drugih dajatev na fosilna goriva.
- Nemčija je lani s prometnim davkom na vozila zbrala okoli 9,6 milijarde evrov, električni avtomobili pa so do leta 2035 oproščeni tega davka.
- Ena od možnosti je posebna dajatev na elektriko za polnjenje, pri kateri bi lastniki plačevali glede na porabljene kilovatne ure.
- Drugi model je kilometrina, pri kateri bi višino plačila določalo število prevoženih kilometrov, ne glede na način pogona.
- Nemški predlogi omenjajo približno 5,4 do 6,5 centa na kilometer, kar bi pri 10.000 kilometrih pomenilo do 650 evrov letne dajatve.
Kako so prisli do te ocene? :) 10000 km je 500 l nafte, ce ti kuri dizel samo 5 l/100 km, in ce bi sel 1 EUR na liter v trosarine, bi dobili 500 eur. Torej zelijo bistveno vec zaracunati elektricarjem. Pri tem je poraba fosilnih goriv mnogo vecja, kot pri EV. Tako na hitro gre torej za veckratnik, ki bi ga zeleli dobiti od voznikov EV. Se motim?
Zgodovina sprememb…
enavlaka ::
Pol cene goriva so prispevki.
10000 km z električarjem je 500€ minusa za državo.
Če imamo 1000 vozil pomeni pol miljona izpada.
10000 km z električarjem je 500€ minusa za državo.
Če imamo 1000 vozil pomeni pol miljona izpada.
Tega, da se predstavlja kot minus, ne moremo predlagateljem dopustiti, da se jemlje za dejstvo. Trosarine so nadomestilo, ne pa prihodek, ki avtomaticno pripada.
Mene ne moti, ce se zaracuna kar je potrebno in posteno. Ampak tisti nemski predlog s hitrim preracunom ni posten, mogoce vsaj za ene 2x (oz. kar 3x-4x), tako na palec. Ce kdo misli, da ni tako, me zanima argument.
Mene ne moti, ce se zaracuna kar je potrebno in posteno. Ampak tisti nemski predlog s hitrim preracunom ni posten, mogoce vsaj za ene 2x (oz. kar 3x-4x), tako na palec. Ce kdo misli, da ni tako, me zanima argument.
Zgodovina sprememb…

deepsick ::
Samo prilepil sem, niti sanja se mi ne, kaj prinaša prihodnost, navsezadnje živimo v EU :D Zanimivo je sicer, da se po eni strani še daje inu pričakuje subvencije za nakup, po drugi pa bi že tolkli po siromakih. Zato pa pritrjujem forumskemu Jerneju, čimbolj uporabljati, dokler še ni, potem pa bomo videli, kaj prinese čas. :D
RedDrake ::
codeMonkey je izjavil:
Kako so prisli do te ocene? :) 10000 km je 500 l nafte, ce ti kuri dizel samo 5 l/100 km, in ce bi sel 1 EUR na liter v trosarine, bi dobili 500 eur. Torej zelijo bistveno vec zaracunati elektricarjem. Pri tem je poraba fosilnih goriv mnogo vecja, kot pri EV. Tako na hitro gre torej za veckratnik, ki bi ga zeleli dobiti od voznikov EV. Se motim?
Želijo dobiti ~enako od EV kot od ICE. O tem smo pisali že leta nazaj, ko se je govorilo kako je EV 7x do 10x cenejši od ICE (pa ni, realno je faktor okoli 3 oziroma 4). Tisti, ki bo polnil doma, se bo še vedno vozil rahlo ceneje, tisti, ki bo filal na 1MW fastchargerjih bo pa pač plačal več. Saj tudi če ICE tankaš na AC plačaš konkretno več.
Državna malha ne bo nikoli manjša, vedno bo kvečjemu večja. To da se EV-je najprej subvencionira, potem pa še mnogo manj pobira od njih pač ni vzdržno čim njihov delež postane ne-zanemarljiv.
Ampak hej, saj so prava stvar, cena res ni bistvena, right?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()