Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
iKst_ ::
"V Sloveniji v letu 2026 ne obstajajo nobene subvencije za nakup novih ali rabljenih vozil z motorjem na notranje zgorevanje (bencin, dizel)."
Kaj, ko bi prebral kar je BigWhale napisal ali pa vsaj pravilno vprašal AI in uporabil svoje možgane pri procesiranju odgovorov, ne samo slepo copy/pastal?
Kmeti nimajo subvencij na gorivo ampak manjše trošarine!!!
Manjša trošarina = subencija.
Subvencija @ Wikipedia
Subvencija ali državna spodbuda je oblika finančne pomoči ali podpore, ponujena gospodarski panogi (podjetju ali posamezniku) z namenom spodbujanja gospodarske in socialne politike.[1] Čeprav se navadno nanaša na državno pomoč, lahko subvencijo dajo tudi nevladne organizacije, ali pa gre za implicitne subvencije. Subvencijo so lahko neposredne (gotovinske subvencije, brezobrestna posojila) ali posredne (davčne olajšave, zavarovanja, posojila z nizkimi obrestmi, pospešena depreciacija).
še bolj pommebno je, trošarine na polnjenje ŠE ne obstajajo.
90. člen Zakona o trošarinah pravi, da se motiš.
(razen, če se igramo semantične igre. V tem primeru tudi trošarine na točenje goriva ne obstajajo :))
Pa že sedaj plačaš za 50DC+ polnjenje 0,66€ na kw/h.
Kakor kje. Nekateri plačujejo po 20 centov.
fikus_ ::
Glavni problem je, da se v temo EV vs ICE mešajo subvencije za nafto, ki z ICE avtomobili nimajo popolnoma nič. Subvencijo za EV dobi kupec avtomobila direktno v žep, subvencije nafte pa se porazdelijo na celotno populacijo. Tako stara mama lahko v štacuni kupuje zelenjavo ceneje in kupec kupi svoj EV ceneje, ker kmetje in prevozniki plačujejo nižje trošarine.
Drzave financirajo fosilna goriva na veliko razlicnih nacinov. Od subvencij podjetjem za vrtanje in pridobivanje, do trosarin za kmete. Subvencije se dajejo zato, ker imamo na koncu vsi nekaj od tega.
S subvencijami za EVje je pa podobno, padejo v isti kos kot ostale subvencije za obnovljive vire energije. Na koncu imamo vsi nekaj od tega, biti manj odvisen od nafte je bolje za celotno druzbo in skupnost.
Omenjaš trošarine za kmete, tega ni več kot je bilo, sedaj lahko tankamo kurilno olje. In del teh "ne trošarin" občutiš tudi ti pri ceni hrane in vsi ostali, ki kupujejo hrano, tako to ni najboljša primerjava s subvencioniranjem EV, kjer jo dobijo samo tisti, ki kupijo EV.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
tako to ni najboljša primerjava s subvencioniranjem EV, kjer jo dobijo samo tisti, ki kupijo EV.
A si namenoma ignoriral zadnji stavek, ki ga je napisal?
--> "Na koncu imamo vsi nekaj od tega, biti manj odvisen od nafte je bolje za celotno druzbo in skupnost."
tako to ni najboljša primerjava s subvencioniranjem EV, kjer jo dobijo samo tisti, ki kupijo EV.
A si namenoma ignoriral zadnji stavek, ki ga je napisal?
--> "Na koncu imamo vsi nekaj od tega, biti manj odvisen od nafte je bolje za celotno druzbo in skupnost."
Bralno razumevanje te daje, ne slediš kontekstu, si samo pobral ven vrstico, ki te moti! Poglej komu sem odgovarjal!
BigWhale ::
Omenjaš trošarine za kmete, tega ni več kot je bilo, sedaj lahko tankamo kurilno olje. In del teh "ne trošarin" občutiš tudi ti pri ceni hrane in vsi ostali, ki kupujejo hrano, tako to ni najboljša primerjava s subvencioniranjem EV, kjer jo dobijo samo tisti, ki kupijo EV.
Ker je sosed kupil EV, ti ne rabis vohat njegovega dizla vsako zimsko jutro, ko ga ogreva pod tvojim oknom. Tako imata posredno oba nekaj od tega.
Posledice vdihovanja izpusnih plinov so jasno znane in zakaj ne bi hotel, da je tega manj?
To s trosarinami je primerljivo s subvencijami za polnilno infrastrukturo. Ker je podjetje X postavilo mrezo polnilnic, bo lahko lokalni avtoprevoznik, ki vozi hrano od kmeta do trgovine, menjal svojega dizla za EV vozilo, vecino casa bo polnil v sluzbi, vcasih pa na tisti novi polnilnici, posledicno bo porabil par tisoc EUR manj na leto za gorivo in hrana bo cenejsa, a ne? A ne??
Ker, ce ne bo, potem tudi trosarine nimajo tega efekta, ki ga opisujes.
Gregor P ::
Sam jih razumem, da oni to bolj nagovarjajo kot kritiko, da gre pri subvencioniranju EV bolj za podporo dragim avtomobilom za premožnejše in manj kot usmerjen ukrep za pospešitev prehoda, predvsem pri cenovno dostopnih vozilih, službenih flotah, taksijih, dostavi, javnem prometu in polnilni infrastrukturi.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
kow ::
Sem ti ze dal link, pa ga zgleda nisi prebral. Evropska agencija za okolje je lepo definirala kaj so subvencije in koliko se v EU subvencionirajo fosilna goriva.
Trosarine za fosilna v slo prinesejo cirka milijardo evrov letno. Na tvojih linkih dobesedno pise, da je subvencij manj (pa sploh ne rabim raziskovati kako neumna je metodologija).
Priznaj, da pises bedarije in ne bodi govno od cloveka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Trosarine za fosilna v slo prinesejo cirka milijarde evrov letno.
To je približno toliko kot znaša škoda, ki jo povzročajo ICE avtomobili v obliki povečanih stroškov za zdravstvo, škodo na objektih itd.
Torej, ni ravno nekega neto izplena.
Zdaj relativiziras oz. spreminjas argument. Ti mi samo povej, iz katerih postavk letnega proracuna gre za milijardo v subvencije fosilnim gorivom. Hvala!
BigWhale tega gotovo ne more. Itak, pa njega ne jemljem resno. Ze v drugih temah se je pokazalo, da nikoli ne spremeni svoje izjave, ker nikoli ni odrasel. Ego je na nivoju najstnika.
BigWhale tega gotovo ne more. Itak, pa njega ne jemljem resno. Ze v drugih temah se je pokazalo, da nikoli ne spremeni svoje izjave, ker nikoli ni odrasel. Ego je na nivoju najstnika.
Zgodovina sprememb…
Ker je sosed kupil EV, ti ne rabis vohat njegovega dizla vsako zimsko jutro, ko ga ogreva pod tvojim oknom. Tako imata posredno oba nekaj od tega.
Posledice vdihovanja izpusnih plinov so jasno znane in zakaj ne bi hotel, da je tega manj?
To s trosarinami je primerljivo s subvencijami za polnilno infrastrukturo. Ker je podjetje X postavilo mrezo polnilnic, bo lahko lokalni avtoprevoznik, ki vozi hrano od kmeta do trgovine, menjal svojega dizla za EV vozilo, vecino casa bo polnil v sluzbi, vcasih pa na tisti novi polnilnici, posledicno bo porabil par tisoc EUR manj na leto za gorivo in hrana bo cenejsa, a ne? A ne??
Ker, ce ne bo, potem tudi trosarine nimajo tega efekta, ki ga opisujes.
Sorry, spet nekaj predvidevaš, pa ni res, začel si tipično EV fanovsko, naprej pa nisem bral....

Grimnir3 ::
Sem ti ze dal link, pa ga zgleda nisi prebral. Evropska agencija za okolje je lepo definirala kaj so subvencije in koliko se v EU subvencionirajo fosilna goriva.
Trosarine za fosilna v slo prinesejo cirka milijardo evrov letno. Na tvojih linkih dobesedno pise, da je subvencij manj (pa sploh ne rabim raziskovati kako neumna je metodologija).
Priznaj, da pises bedarije in ne bodi govno od cloveka.
Prinesejo kam?
Trošarine niso BDP, so samo davek in zanimivo kako rabidni desničarji sedaj zagovarjate davke
P.S. Ta davk na fosilna goriva ne pokrije vse okoljske in zdravstvene škode.
Zdaj relativiziras oz. spreminjas argument. Ti mi samo povej, iz katerih postavk letnega proracuna gre za milijardo v subvencije fosilnim gorivom. Hvala!
Tole si sicer par let stari podatki, ampak lahko iz njih potegneš zaključke. https://kazalci.arso.gov.si/index.php/e...
Drugače pa mešaš stvari. Nihče ni omenjal milijarde subvencij. Trditev je bila, da so subvencije za EVje nižje od subvencij za fosilna goriva.
Iz zgornjega grafa lahko potegneš, da znašajo subvencije za nafto cca. 80M na leto (čez palec, odvisno od leta). Med tem ima Borzen cca. 15 milijonov budgeta za subvencije za EVje (za privat kupce in firme), če se ne motim?
BmoQuh ::
Ravno včeraj nekaj govorili o teslinem FSD... Tesla pričakuje domino efekt po EU - v kakšnem času po vsej, kakšno leto, dve?
Bo kar fina razlika v transportu, ali?
Druge EU države (nacionalni napredek), več držav izkorišča nizozemsko odobritev za hitrejše postopke: Belgija: Testiranje se začenja takoj (le ~5.000 km dodatnih testov) - hitra odobritev možna kmalu. Švedska: Javno testiranje že odobreno v mestih in na avtocestah; širša uvedba možna poleti/jeseni 2026. Irska: Aktivni pogovori z oblastmi za odobritev. Španija, Italija, Nemčija itd.: Potekajo testi; odobritve pričakovane konec pomladi/poletju 2026. Tesla pričakuje domino efekt po EU.
Tole si sicer par let stari podatki, ampak lahko iz njih potegneš zaključke. https://kazalci.arso.gov.si/index.php/e...
Drugače pa mešaš stvari. Nihče ni omenjal milijarde subvencij. Trditev je bila, da so subvencije za EVje nižje od subvencij za fosilna goriva.
Iz zgornjega grafa lahko potegneš, da znašajo subvencije za nafto cca. 80M na leto (čez palec, odvisno od leta). Med tem ima Borzen cca. 15 milijonov budgeta za subvencije za EVje (za privat kupce in firme), če se ne motim?
Dobro ves o cem se pogovarjamo. Subvencije kmetom za dizel so v resnici le targetirano zmanjsanje ogromnih trosarin na fosilna goriva. Seveda to propagandisti prodajajo kot "subvencioniranje fosilnih goriv". Lepo te prosim.
Zato se enkrat. Lahko skupaj poracunamo. Iz katerih postavk odhodkov v drzavnem proracunu, bomo sesteli za milijardo evrov subvencij letno? Hvala!
Zgodovina sprememb…
Subvencije kmetom za dizel so v resnici le targetirano zmanjsanje ogromnih trosarin na fosilna goriva.
Ja, subvencije za EVje so pa samo targetirano zmanjšanje ogromnih cen avtomobilov.
V čem točno vidiš razliko? Vsaka subvencija je izdatek za državo in vsaka subvencija naj bi v teoriji imela pozitivne vplive na družbo.
Zato se enkrat. Lahko skupaj poracunamo. Iz katerih postavk odhodkov v drzavnem proracunu, bomo sesteli za milijardo evrov subvencij letno? Hvala!
Še enkrat. Od kje si dobil znesek (milijardo EUR)? Subvencije za EVje se merijo v cca. 10M EUR na leto +-. Ti govoriš o 100x višjem znesku.
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
7042 Trošarine (akcize) 1.559.074.807
Imas se trosarine na alko, cigarete.. Za gorivo sem zaokrozil na milijardo. Tudi, ce se subvencionira fosilna goriva, niti priblizno to ne dosega zneskov trosarin.
Kdorkoli pise o ogromnih subvencijah fosilnim gorivom in zamolci trosarine, namenoma zavaja.
Imas se trosarine na alko, cigarete.. Za gorivo sem zaokrozil na milijardo. Tudi, ce se subvencionira fosilna goriva, niti priblizno to ne dosega zneskov trosarin.
Kdorkoli pise o ogromnih subvencijah fosilnim gorivom in zamolci trosarine, namenoma zavaja.
Zgodovina sprememb…
RedDrake ::
Ravno včeraj nekaj govorili o teslinem FSD... Tesla pričakuje domino efekt po EU - v kakšnem času po vsej, kakšno leto, dve?
Seveda bo fina razlika.
Mrtvo pijan se boš v nedeljo ob 3h zjutraj zvalil v svojo Teslo FSD v Vinici in se ob 6h zbudil doma v Radovljici.
Al' neki tac'ga.
Kar se pa subvencij tiče. Vprašanje za BW:
Če instantno naredimo prehod (v teoriji) stran od fosilnih goriv povsod kjer so v rabi (gretje, elektrika, pogon, ...) na alternativne vire, bo imela država več v budgetu ali manj (s tem da se začetni nakupni/investicijski stroški zanemarijo - ker so jasno gigantski)?
Ker to je tisto kar je indikator kam gre več subvencije. Jaz trdim da bo imela _KREPKO_ manj, ti trdiš da bo isto. Strinjava se ne, dokazati je pa (oboje) težko. In še enkrat - tistih 7k EUR subvencije za nakup je p...in dim proti temu, koliko manj se nato "pobere" kasneje - tekom življenske dobe vozila, grelne naprave, ipd ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
Subvencije kmetom za dizel so v resnici le targetirano zmanjsanje ogromnih trosarin na fosilna goriva.
Ja, subvencije za EVje so pa samo targetirano zmanjšanje ogromnih cen avtomobilov.
Davki na avtomobile niso ogromni. Placas DDV (kar itak za vsako blago) in potem se nekaj malega ekstra. Pri fosilnih gorivih je povsem drugace. Trosarine so velik delez cene.
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...
Ja? In kaj imajo trošarine s subvencijami.
Dajmo še enkrat. 2 trditvi sta bili:
Trditev 1:
Subvencije so za EVje, za ICE pa ne. - Ugotovili smo, da samo iz naslova znižanih trošarih letno država nameni cca. 80M subvencij direktno za nakup nafte in bencina, kar je cca. 5x do 10x več kot je subvencij za EVje.
Trditev 2:
Dajatve, ki jih država pobere iz naslova prodaja nafte in bencina komaj pokrije škodo, ki jo neposredno povzroča kurjenje te nafte in bencina. - Točne številke je težko najti, ker je zadeva kompleksna, ampak različni izračuni so prišli do zaključka, da kurjenje fosilnih goriv v prometu evropske države stane nekje od 300 - 500 milijonov letno na 1 milijon prebivalcev.
Računica je preprosta dragi XT. 2 hipotetična scenarija:
- Na cesti je 100% ICE vozil
- Na cesti je 100% EV vozil
Kdaj ima država več v budgetu konec leta, in koliko?
Jaz trdim da je kakšno miljardo razlike, tudi če nakupne subvencije sploh ne upoštevaš.
Jaz trdim da je kakšno miljardo razlike, tudi če nakupne subvencije sploh ne upoštevaš.
Zaceli smo s tem:
"A bomo spet debatirali o debilizmu, da zmanjšana trošarina za določene (kmeti, prevozniki) = subvencija na nafto? "
Nafta ni subvencionirana, ampak mocno obdavcena.
"A bomo spet debatirali o debilizmu, da zmanjšana trošarina za določene (kmeti, prevozniki) = subvencija na nafto? "
Zgodovina sprememb…
Računica je preprosta dragi XT. 2 hipotetična scenarija:
Konec 1. leta verjetno manj. Po 10 letih pa bistveno več.
Potem so pa tukaj še prednosti, ki jih težko ovrednotiš z denarjem. Energetska neodvisnost, dolgoročni vplivi na okolje itd.
To dvoje se ne izključuje. Dobrina je lahko obdavčena in subvencionirana hkrati.
Znižanje davka za določeno skupino ljudi ali način uporabe je po definiciji subvencija. Vračilo oz. zmanjšanje trošarine za "kmetijski" dizel je subvencija.
Tudi pri avtomobilih je tako. Na EV še vedno plačaš DDV (kot fizična oseba), pa vseeno prejmeš subvencijo. Če bi se država odločila znižati DDV za EVje, bi bila to še vedno subvencija.
DDV nima nobene veze z avtomobilom, ampak je splosen davek. Nehaj se delati neumnega. Saj ti je RedDrake lepo napisal visje o 2 scenarijih.
Zgodovina sprememb…
Huh? Ne razumem kaj sploh želiš povedati. Kaj ima veze to, da je DDV splošen davek.
Trdiš, da znižanje davka za določeno skupino ljudi ali določen način uporabe dobrine ni subvencija? Prav razumem, da se ne strinjaš z osnovno definicijo izraza "subvencija"?
Ja, jaz sem mu pa lepo odgovoril. Se strinjamo, da bo po 10 letih bilanca pozitivna za državo?
Trdiš, da znižanje davka za določeno skupino ljudi ali določen način uporabe dobrine ni subvencija? Prav razumem, da se ne strinjaš z osnovno definicijo izraza "subvencija"?
Saj ti je RedDrake lepo napisal visje o 2 scenarijih.
Ja, jaz sem mu pa lepo odgovoril. Se strinjamo, da bo po 10 letih bilanca pozitivna za državo?

Musashi ::
Huh? Ne razumem kaj sploh želiš povedati. Kaj ima veze to, da je DDV splošen davek.
Saj ti je RedDrake lepo napisal visje o 2 scenarijih.
ne, po kakšni logiki pa bi bila? Samo v primeru da bodo pač enornmo povišali trošarine na elektriko.
Ne strinjam se. Bilo bi pozitivno, da bo cistejsi zrak itd. Ampak zadolzenost drzave bi se mocno povecala. V praksi bi seveda nasli nove obdavcitve.
Prav razumem, da se ne strinjaš z osnovno definicijo izraza "subvencija"?
Narobe razumes. Ti bom dal primer: podarim ti 100e, nato ti (brez tvoje privolitve) takoj vzamem 10e. Tehnicno sem te okradel. V praksi si pa ti dobil 90e, in se ne bos pritozeval. Se strinjas?
Poanta je, da so vsi ti EU reporti o fosilnih subvencijah ekvivalent novinarskega porocanja o tem kako sem te okradel za 10e, ne da bi omenili podarjenih 100e.
Zgodovina sprememb…
ne, po kakšni logiki pa bi bila? Samo v primeru da bodo pač enornmo povišali trošarine na elektriko.
Trenutni neto izkupiček od trošarin na fosilna goriva je okrog ničle. Ker vse pobrane trošarine pač niso "profit". Zgoraj sem omenil samo en del stroškov, ki jih povzročajo fosilna goriva.
Če pobereš 1 milijardo na enem koncu in moraš zaradi tega plačati 1 milijardo nekje drugje, je izkupiček 0, a ne?
Narobe razumes. Ti bom dal primer: podarim ti 100e, nato ti (brez tvoje privolitve) takoj vzamem 10e. Tehnicno sem te okradel. V praksi si pa ti dobil 90e, in se ne bos pritozeval. Se strinjas?
Ne razumem. Kdo komu kaj podarja? Nafto je treba na pumpi plačati, pa še "10€" ti vzamejo (trošarina).
IMHO tole nima veze s subvencijami. Bom še enkrat prilepil definicijo iz wikipedije:
Subvencija ali državna spodbuda je oblika finančne pomoči ali podpore, ponujena gospodarski panogi (podjetju ali posamezniku) z namenom spodbujanja gospodarske in socialne politike.[1] Čeprav se navadno nanaša na državno pomoč, lahko subvencijo dajo tudi nevladne organizacije, ali pa gre za implicitne subvencije. Subvencijo so lahko neposredne (gotovinske subvencije, brezobrestna posojila) ali posredne (davčne olajšave, zavarovanja, posojila z nizkimi obrestmi, pospešena depreciacija).
BmoQuh ::
Seveda bo fina razlika.
Mrtvo pijan se boš v nedeljo ob 3h zjutraj zvalil v svojo Teslo FSD v Vinici in se ob 6h zbudil doma v Radovljici.
Al' neki tac'ga.
Mislil sem bolj dolgočasno na gospodarski efekt, kamioniste, avtobusarje, taksiste, osebni prevoz...
Vsekakor res posrečena primerjava z družabno pijanostjo na mrtvo - če bo res tako učinkovito, bo ekstra fino.
Tudi raztovor (ne samo pijancev) bodo rešili - mogoče kar s strani samega prejemnika.
Mogoče bodo kar samovozni paketniki!?
Ampak zadolzenost drzave bi se mocno povecala.
Jaz pravim, da bi se lahko zadolženost dolgoročno znižala, ker bi imel prehod neto pozitiven vpliv (če bi vse drugo ostalo enako).
Na to temo obstaja kar nekaj študij, ki se s to trditvijo strinjajo. Je pa res, da je lahko prehod dražji na kratek rok.
Povsem enako kot pri večini investicij. Če vržeš 100 jurjev v stroj, ki ti dvigne produktivnost ali zniža stroške poslovanja, boš po enem letu še vedno skoraj 100 jurjev na slabšem. Po koncu amortizacijske dobe pa imaš načeloma od takšne investicije nek donos.
Konec 1. leta verjetno manj. Po 10 letih pa bistveno več.
Potem so pa tukaj še prednosti, ki jih težko ovrednotiš z denarjem. Energetska neodvisnost, dolgoročni vplivi na okolje itd.
Ti torej trdiš, da vozila na fosilna goriva naredijo za več kot 1 miljardo stroška nekje v državni blagajni?
Kje? Zdravstvo? Budget za zdravstvo je ranga 6 miljard. Torej fosilci naredijo za več kot 1/6 stroška zdravstva v Sloveniji? Bold claims ...

Musashi ::
Trenutni neto izkupiček od trošarin na fosilna goriva je okrog ničle. Ker vse pobrane trošarine pač niso "profit". Zgoraj sem omenil samo en del stroškov, ki jih povzročajo fosilna goriva.
Če pobereš 1 milijardo na enem koncu in moraš zaradi tega plačati 1 milijardo nekje drugje, je izkupiček 0, a ne?
Fantazijske cifre da uporaba nafte toliko stane državo potegnjene iz riti Alpe Adria Green in podobnih...Se sprenevedate do konca. Je vsaka debata z zelenimi fanatiki res povsem brezvezna.
Kje? Zdravstvo? Budget za zdravstvo je ranga 6 miljard. Torej fosilci naredijo za več kot 1/6 stroška zdravstva v Sloveniji? Bold claims ...
Tole je en od virov. Lahko pogledaš in poveš kje se motijo, če se ti številke ne zdijo verjetne.
https://cedelft.eu/wp-content/uploads/s...
Drugače pa stroški niso samo v zdravstvu. Je še precej drugih vplivov.
jernejl ::
Subvencije EV: prejmejo kupci električnih avtomobilov direktno v žep
Subvencije fosilnih goriv: kupci ICE avtomobilov direktno ne dobijo ničesar, dobijo pa prevozniki in kmetje
Če kdo pod nos lastnikom ICE avtomobilov meče subvencije na fosilna goriva, je to totalno mimo. Te subvencije omogočajo nižje cene kmetijskih proizvodov in ostalih izdelkov v trgovinah, tudi električnih avtov. Glede na to, da so pri nas najbolje prodajani električni avti s kitajske, je pravzaprav zelo verjetno, da subvencije fosilnih goriv posredno bolj znižujejo cene teh avtomobilov in jih delajo bolj dostopne, kot bi bili sicer, kot pa v primeru ICE avtomobilov, ki se večinoma proizvajajo bližje.
Tako da lahko sklenemo, da so subvencije EV direktne subvencije kupcem EV, subvencije fosilnih goriv pa posredne subvencije kupcem EV, v manjši meri pa tudi kupcem ICE avtomobilov.
Subvencije fosilnih goriv: kupci ICE avtomobilov direktno ne dobijo ničesar, dobijo pa prevozniki in kmetje
Če kdo pod nos lastnikom ICE avtomobilov meče subvencije na fosilna goriva, je to totalno mimo. Te subvencije omogočajo nižje cene kmetijskih proizvodov in ostalih izdelkov v trgovinah, tudi električnih avtov. Glede na to, da so pri nas najbolje prodajani električni avti s kitajske, je pravzaprav zelo verjetno, da subvencije fosilnih goriv posredno bolj znižujejo cene teh avtomobilov in jih delajo bolj dostopne, kot bi bili sicer, kot pa v primeru ICE avtomobilov, ki se večinoma proizvajajo bližje.
Tako da lahko sklenemo, da so subvencije EV direktne subvencije kupcem EV, subvencije fosilnih goriv pa posredne subvencije kupcem EV, v manjši meri pa tudi kupcem ICE avtomobilov.
Magic1 ::
Država lahko tudi naredi podobno na vodo. Nabije gor trošarine, z namenom da se zmanjša poraba. Seveda bodo določene gospodarske/kmetijske panoge zaškripale in bo na izbiro, da se da "subvencijo" (kar je v bistvu zgolj zmanjšana trošarina), ali preprosto zapre. Verjetno so ljudje v javnih službah za zaprtje, samo na koncu od kje se dobi denar za njih? Ali ima kurilno olje tudi "trošarine"? To je v bistvu dizel s nižjo ceno. Še vedno država dobi 50% od vsakega prodanega litra...
Magic
codeMonkey ::
Kaj na novo odkrivate druzbene sisteme? EV ne dela toliko skode, prehod je dober za vse. V imenu mnogih iz te teme - ni za kaj!
Magic1 ::
Sej se ne oporeka o smotrnosti. Problem je zgolj to, da nimamo elektrike za vse te nove zadeve. Lahko zdaj cela Eu laufa na elektriko, samo cena le te bo šla v nebo. Nafto načeloma ni problem pripeljat, elektriko dobit sredi zime pa je hudič.
Magic
@XT:
To so neki pavšalni izračuni, ki upoštevajo celotne izgube "družbe", ne samo javno finančno blagajno.
Ker če človek rikne pri 75-ih, ker živi v visoko onesnaženem okolju, namesto pri 80-ih, če živi v EV fairy landu, potem se meni zdi, da je to plus v javnofinančni blagajni, ker se izplača 5 let penzije manj. Ampak hej, kdo res šteje, cena človeškega življenja je neskončna (oziroma definirana na ~70k EUR na leto v tistem linkanem dokumentu).
Tako dobiš ta tvoj "cost". Dejanski vpliv na javnofinančne blagajne je _MNOGO_ nižji.
Sploh ker se trošarine na goriva tam leta '50 niso začele zaradi kobajagi skrbi za zdravje, ampak za financiranje totalno razsute infrastrukture po celotni Evropi, nadaljevale pa ker se davki 99,99% ne nižajo in se denar vedno "da porabiti".
Tako da ja, EV-ji so _IZJEMNO_ subvencionarni, dokler ni trošarina na pogonsko gorivo ukinjena in uvedeno digitalno cestninjenje. Potem te subvencije ne bo več. Se strinjava?
Ker realno gledano, gorivo brez trošarine bi stalo ranga 50-60% dejanske končne cene. Še vedno bi bil EV cenejši (sploh če si dodatno subvencioniran še s strani revežev, ker imaš koabajagi samozadostno elektrarno na 1 a.u. oddaljen jedrski pogon) in "boljši", bi pa ta razlika bila mogoče faktor 2 in ne 4-5 kot sedaj.
To so neki pavšalni izračuni, ki upoštevajo celotne izgube "družbe", ne samo javno finančno blagajno.
Ker če človek rikne pri 75-ih, ker živi v visoko onesnaženem okolju, namesto pri 80-ih, če živi v EV fairy landu, potem se meni zdi, da je to plus v javnofinančni blagajni, ker se izplača 5 let penzije manj. Ampak hej, kdo res šteje, cena človeškega življenja je neskončna (oziroma definirana na ~70k EUR na leto v tistem linkanem dokumentu).
Tako dobiš ta tvoj "cost". Dejanski vpliv na javnofinančne blagajne je _MNOGO_ nižji.
Sploh ker se trošarine na goriva tam leta '50 niso začele zaradi kobajagi skrbi za zdravje, ampak za financiranje totalno razsute infrastrukture po celotni Evropi, nadaljevale pa ker se davki 99,99% ne nižajo in se denar vedno "da porabiti".
Tako da ja, EV-ji so _IZJEMNO_ subvencionarni, dokler ni trošarina na pogonsko gorivo ukinjena in uvedeno digitalno cestninjenje. Potem te subvencije ne bo več. Se strinjava?
Ker realno gledano, gorivo brez trošarine bi stalo ranga 50-60% dejanske končne cene. Še vedno bi bil EV cenejši (sploh če si dodatno subvencioniran še s strani revežev, ker imaš koabajagi samozadostno elektrarno na 1 a.u. oddaljen jedrski pogon) in "boljši", bi pa ta razlika bila mogoče faktor 2 in ne 4-5 kot sedaj.
Sej se ne oporeka o smotrnosti. Problem je zgolj to, da nimamo elektrike za vse te nove zadeve. Lahko zdaj cela Eu laufa na elektriko, samo cena le te bo šla v nebo. Nafto načeloma ni problem pripeljat, elektriko dobit sredi zime pa je hudič.
Jaz sem ze dolgo nazaj obupal nad idejo, da smo kot druzba sposobni pametno planirati. Je prevec interesov. Tudi splosno menenje je trenutno tako, da so tako zastavljeni sistemi napacni, nekje celo nevarni, in da je kljucna zadeva potreba, potem pa se zadeva ze odvije kot mora. Subvencije za prehod na elektriko, SE, ipd., so zastavljene ravno zato, da se ta prehod zgodi, ker najceneje ni vedno (dolgorocno, ali pa v celoti) najbolje. Clovek bi si mislil da ne zaupate trgu :D
Tudi ce obrnes, pa najprej financiras proizvodnjo, bo spet za mnoge narobe, ker v tem primeru pa bi financirali nekaj cesar (trenutno) sploh ne rabimo. In ce bi dimenzionirali bodoce potrebe, bi tolkli izgube. Pa bi spet dobili eno tako super politicno temo za pred kamere in sanke v gostilnah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Čestitam, ravnokar si v enem zapisu potrdil da:
a) komunizem funkcionira samo na papirju,
b) čez veliki filter nikoli ne bomo prišli.
J.McLane ::
Saj si pred 40 leti tudi niso predstavljali, da bomo imeli toliko nafte, da bomo gnali vse te naše igračke po celem svetu.
Nove zadeve prihajajo počasi in tudi proizvodnja elektrike se veča počasi, ampak leta hitro minejo in ta počasi, se zgodi vseeno kar dokaj hitro.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Gregor P ::
Druge EU države (nacionalni napredek), več držav izkorišča nizozemsko odobritev za hitrejše postopke: Belgija: Testiranje se začenja takoj (le ~5.000 km dodatnih testov) - hitra odobritev možna kmalu. Švedska: Javno testiranje že odobreno v mestih in na avtocestah; širša uvedba možna poleti/jeseni 2026. Irska: Aktivni pogovori z oblastmi za odobritev. Španija, Italija, Nemčija itd.: Potekajo testi; odobritve pričakovane konec pomladi/poletju 2026. Tesla pričakuje domino efekt po EU.
Kot jaz to razumem je to (še vedno) "evropsko omejen" FSD (torej skladen z evropsko regulacijo) in ne "ameriški beta" FSD; vsaj ko sem nazadnje gledal. Ne vem zdaj, če se je vmes kaj spremenilo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Čestitam, ravnokar si v enem zapisu potrdil da:
Meni se zdijo ravno zato subvencije ustrezen ukrep. Ze to, da govorimo o zaostajanju omrezja, je dober znak. Stvari se premikajo. Bi se o tem pogovarjali brez subvencij, ali bi se vedno debatirali ali se sploh splaca kaj graditi?
Zgodovina sprememb…
Če dovolj cherrypickaš lahko verjetno prideš tudi do zaključka, da je kurjenje nafte v resnici manj škodljivo kot vožnja na elektriko.
Pod črto so pa zaključki IMHO kar realni. Elektrika je na dolgi rok cenejša kot kurjenje nafte in nabijanje davkov za pokurjeno nafto. Na katerem kontu točno se to pozna niti nima veze.
Nafto načeloma ni problem pripeljat, elektriko dobit sredi zime pa je hudič.
Resno? :)
bm1973 ::
Jap, glede na to, da gremo v obnovljive viru, namesto v JE, zna biti zima kar kritična...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Če dovolj cherrypickaš lahko verjetno prideš tudi do zaključka, da je kurjenje nafte v resnici manj škodljivo kot vožnja na elektriko.
Pod črto so pa zaključki IMHO kar realni. Elektrika je na dolgi rok cenejša kot kurjenje nafte in nabijanje davkov za pokurjeno nafto. Na katerem kontu točno se to pozna niti nima veze.
Resno?
Tam je bil izračun da se v SLO za celotno družbo uporaba fosilnih goriv pozna kot strošek ranga 500 mil. To vključuje vse živo, od izgubljene produktivnosti zaradi astme, do potencialno izgubljene produktivnosti 78 letnika, ki rikne leto prezgodaj, stroškov zdravljenja, klimatskih vplivov, ipd ...
Samo država pa pobere 1 miljardo (2x več). Kje je še potencialno izgubljen čas, če bi recimo kmetje morali polniti traktorje, ne da imajo lahko praktično celodnevne duty cikle, ipd ... To sploh ni vračunano kot offset tega "prihranka".
Za družbe je bolj "učinkovito" fosilno gorivo. Mogoče za dolgoročno stabilnost iz vidika sprememb podnebja ni najboljše, ampak v teoriji se tolče tako velike dobičke, da bi se to lahko kompenziralo. Samo kot ponavadi, se kapital ne porablja zato. Trošarine pa udarijo po žepih ljudi in ne koncentracije kapitala. Ista pašta kot bo z datacentri, AI, ipd ...
Socializiranje izgub in privatiziranje dobičkov. Najboljše obeh svetov (komunizma in kapitalizma) za bogate, in hkrat najslabše obeh svetov za revne. Brave new world, ni kaj.
Zgodovina sprememb…
deco16 ::
Fak ej kmetje pa ne morjo polnit traktorjev ponoči al kaj. Ker večina resnih ma samo 1 traktor in to je to. Traktorjev v sloveniji je več kot riti katere operirajo z njimi.
Razen kakšno res zahtevno delo recimo oranje je praktično brez problema pokrit. Tko kot tisti 2x na leto na počitnice in zato je premal dosega ....
Razen kakšno res zahtevno delo recimo oranje je praktično brez problema pokrit. Tko kot tisti 2x na leto na počitnice in zato je premal dosega ....
Taprav kmet bo postavil hitro polnilnico in jo ponudil drugim, ko je sam ne rabi. S pomocjo EU sredstev. :D
Vmes pa se kaksen sir proda.
Vmes pa se kaksen sir proda.
Zgodovina sprememb…
Sure, edini "realni" podatek o električnih traktorjih je od enega, ki ima samo ravnico in prikolico, ki je "battery bank" in hkrati hitri DC polnilnik. Glede na to da ima traktor 100kWh baterijo in drži nekje 3-4 ure, tipo pa trdi da lahko dela 16 ur na dan, kako velik je battery bank? TO je edini način da doseže enak uptime kot dizel. In koliko časa bo takšna traktor baterija zdržala? 4-5 ciklov dnevno je malce drugače kot polnjenje EV-ja enkrat tedensko. In to se sliši res super, še par ton baterij kupiš, traktor ki je na nivoju 50 let starega štore-ta kar se tiče zmogljivosti in stane trojno, pa si zmagal. Saj če EU to financira še gre. Samo od kje neki pridejo ta sredstva? Da ne mogoče iz trošarin na fosilce?
Zgodovina sprememb…