» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1356 / 1358
»»

Gambino ::

Tesla je izboljšala kakovost po 2020-2021, novejši modeli so boljši, ampak še vedno zaostajajo za Toyoto, VW, BMW pri izdelavi. Ima več napak, kot jih imajo klasični proizvajalci!

damirj79 ::

Musashi je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Zakaj je odklepanja avta s telefonom kakorkoli boljše kot z namenskim ključem?

Mogoče zato ker: 1) ključa sploh ne rabiš 2) telefona sploh ne rabiš iz žepa potegnit (imaš nastavitev da ali se ti avtomatsko odklene/zaklene ko se približaš/oddaljiš avtu ali pa da se samo dotakneš kljuke za zaklenit/odklenit). Pa sedež, volan, ogledala, vozni program se nastavi po lastniku ključa. Meni je definitivno dosti bolje.

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

Si sedel v njem ali zopet samo nekaj v prazno nabijaš. Ne poznam nobenega, ki je sedel v njem, ki bi rekel da ima slabo notranjost. Vključno z vsemi youtuberji. Pa ga sam nimam, da ne bo pomote. Kot sem že veckrat povedal sem imel t3, zdaj pa volva. Sem pa sedel v njemu in je res na nivoju. Ni ne nakrancljal, in ni nič "kitajski".

Verjetno smo ljudje različni in o okusih se ne razglablja, pa vseeno. Oblikovanje kitajskih avtomobilov je res mimosun, tam nekje v rangu Fiat Multiple smo. Noter pa tudi ne vem v čem je ta manija s PVCusnejm po sedežih tako dobra, naj dajo blago, alkantaro karkoli, sam ne to PVC usnje. In prosim ne nek bedast 15" ekran ki je za vožnjo ponoči moteč.

Vsedi se v Zeekr 7x ;) Ni ne PVC usnja, oblikovanje pa je švedsko... Zdej ko folk misli da so vsi kitajci enaki. Zakaj ne misliš da je tudi Dacia enako BMW?

Tudi tam, kjer je samo ključ in ima odklep na bližino, se odklene. Nisem pristaš da se odklene avo, ko grem s telefonom samo mimo avta in dejansko nočem, da bi se odklenil. Zakaj je to dobro, da se odklene vsakič, ko grem s telefonom mimo avta? Tudi razlaga glede osebnih nastavitev voznika ne drži vode, to imajo tudi drugi, brez telefona, na ključu.

Zeekr 7x zunaj pogojno OK, pe vedno pa ni nek presežek oblikovanja, noter je pa katastrofa kar se tiče oblikovanja, ne govorim o materialih. Milorečeno je grdo. Dobro da nima PVC usnja, ker to bi bil res pogreb. Vseeno bi raje videl alkataro ali kak drugi neusnje material.

Musashi ::

Ti znaš brati? preberi še enkrat kaj sem ti napisal glede digitalnega ključa. Pa mi je prav smešno ko pametujete glede oblikovanja kaj je grdo in kaj ne. Lepota je v očeh opazovalca. Debatiramo o materialih in izdelavi.

Musashi je izjavil:

Ti znaš brati? preberi še enkrat kaj sem ti napisal glede digitalnega ključa. Pa mi je prav smešno ko pametujete glede oblikovanja kaj je grdo in kaj ne. Lepota je v očeh opazovalca. Debatiramo o materialih in izdelavi.

Pa ti znaš brati?

Vse to zna tudi navaden ključ, brez telefona. Ti nimaš otrok ne?

Tudi jaz sem napisal o materialih. Dodatno sicer tudi o izgledu.

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

Pa ti znaš brati?

A si ti poseben primer? Preberi počasi in še enkrat. Bluziš da nočeš da se ti odklepa. Ne rabi se ti odklepat takoj, lahko se odklepa ob dotiku, lahko pa sploh ne in moraš pritisniti na vidget na telefonu. Ampak ja, res je bolje imeti manj izbire pa bolje je še ključ nositi s sabo. Pa ja tudi pri volvu lahko še vedno nosiš ključ (oziroma kartico ali fob, ključa nima več) če hočeš še eno stvar nositi in po možnosti kam založiti. Pa noben te ne sili imeti usnja, pa imej alcantaro ali pa blago, če si že iz Dacie tako navajen.

Relanium ::

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

Pa ti znaš brati?

Vse to zna tudi navaden ključ, brez telefona.

Vse to sem js mel na F21, letnik 2013.
Delovalo odlično, odklenlo samo ko si pošlatal kljuko, nastavitve in memory glede na ključ s katerim si vstopil (brez da se zaletiš v sedež), alcantara je bla še ekstra fetiš...
Govorim o faking letu 2013 in najmanjšem modelu!!
Sicer vam nemci omenjene featurje uspešno skrivajo za doplačilnimi paketi... (ker hej, drugač ne morš Zemotu prodajat golfa za 50k!!),
kar jih zdaj tepe ker kitajci to ponujajo že v osnovah - čeprav včasih bolj neumno narjeno - ampak lepo zgleda na papirju.

Skratka,
vse to in še več, bi spodoben avto za 20k moral imet!
Le pri enih je cena dupla/trojna (za brezveze), pri drugih pa bolj "češka" izvedba (ker se še niso učili iz prakse)...

J.McLane ::

Meni se tudi bolj dopade sistem kot ga ima Toyota že 15+ let, ko daš roko med kljuko se avtomatsko odklene in samo potegneš ročko, za zaklenit pa podrgneš kljuko. To da se avto sam od sebe odklepa in zaklepa glede na oddaljenost ključa/telefona od avta je meni anoying. Imaš nekoga v avtu in samo skočiš po nekaj kar si pozabil v hišo, se avto zakelen, greš peš mimo parkiranega avta se spet odklepa in zaklepa...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Relanium ::

Sej pravim.... tavlki to že dolg znajo, kitajci se učijo

J.McLane je izjavil:

Meni se tudi bolj dopade sistem kot ga ima Toyota že 15+ let, ko daš roko med kljuko se avtomatsko odklene in samo potegneš ročko, za zaklenit pa podrgneš kljuko. To da se avto sam od sebe odklepa in zaklepa glede na oddaljenost ključa/telefona od avta je meni anoying. Imaš nekoga v avtu in samo skočiš po nekaj kar si pozabil v hišo, se avto zakelen, greš peš mimo parkiranega avta se spet odklepa in zaklepa...

Zdaj pa res ne vem ali sem tako dvoumno napisal ali ne znate brati. Popolnoma enako kot tvoja Toyota lahko nastaviš digitalni ključ ali fob (Toyota digitalnega ključa verjetno ni imela vsaj z UWB sigurno ne). Lahko pa drugače.

Musashi je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Musashi je izjavil:

Pa ti znaš brati?

A si ti poseben primer? Preberi počasi in še enkrat. Bluziš da nočeš da se ti odklepa. Ne rabi se ti odklepat takoj, lahko se odklepa ob dotiku, lahko pa sploh ne in moraš pritisniti na vidget na telefonu. Ampak ja, res je bolje imeti manj izbire pa bolje je še ključ nositi s sabo. Pa ja tudi pri volvu lahko še vedno nosiš ključ (oziroma kartico ali fob, ključa nima več) če hočeš še eno stvar nositi in po možnosti kam založiti. Pa noben te ne sili imeti usnja, pa imej alcantaro ali pa blago, če si že iz Dacie tako navajen.

Zašel si v pot brez smisla.

BigWhale ::

Gregor P je izjavil:

To so ti domišljaš oz. živiš v neki iluziji, ki si si jo sam ustvaril; praktično vsak, ki ima zdaj parkirano klasiko doma ima za toliko goriva v tanku kot ga imaš ti po celonočnem polnjenju (torej če ne polniš nimaš; toliko o “vedno”).

In enkrat na teden ali na dva tedna pa se na poti ustavi na črpalki. Zdaj, ti uživaš v tem, ker ga vsak dan priklapljaš in odklapljaš (najbrž si to mislil z “vedno”), eni pa pač ne, kakor tudi ni nobene uživancije v 5-minutnem tankanju na črpalki.

Jasno, jasno. Vsi vemo, da je 70 EUR manj na racunu in 1x na teden na črpalki bolj udobno kot tistih nekaj sekund, ki se jih porabi za vklop avtomobila. Zjutraj se pa lepo odpeljes v ogretem ali pa ohlajenem avtomobilu.

Gregor P je izjavil:

Karkoli trenutni EV-ji so eno veliko razočaranje. Ampak super pa da se tehnologija razvija naprej. Nekega dne bodo morda boljši :-)

To je tvoje neargumentirano in predvsem subjektivno mnenje. Ureduje stari.

Gregor P ::

Poglej, nekdo vam mora na vsake toliko naliti čistega vina, ko vaše ventiliranje nad EV-ji začne presegati vse meje dobrega okusa. Tudi zato, da ostali uporabniki, ki to morda berejo, dobijo malo bolj realno sliko o današnjem stanju EV na trgu.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

iKst_ ::

zeekr ima digital key na telefonu, ravno tako volvo in si lepo nastaviš za vsakega uporabnika... Standard pri Tesli mogoče ;)

Ne, Tesla ima že od začetka enako. Ključ na telefonu, pa še preden vstopiš imaš vse nastavljeno na svoj profil. Sedeže, volan, glasbo, način vožnje, trdoto volana...

Pravim pa, da je to dokaj redko pri avtomibilih nasplošno, sploh pri takih v razredu do 40-45 jurjev.

Jaz nikjer nisem trdil, da je absolutno boljše, ampak zame osebno je velika prednost. Telefon imam pač vedno v žepu, ključe od avta pa ne. Prav tako lahko s telefonom odklene avto še kdo drug poleg mene.

Ampak ne glede na to, ko govoriš o stroških, upoštevaj tudi ROI in ta je v prid ICE ker nabavne cene EVjev pač nekako niso tako ugodne. Tu in tam kaka izjema, večinoma pa ne. In bi pričakoval ravno obratno, da bo na trgu EV avto cenejši (že brez subvencij) saj to menda trdite, da je enosavnejši in cenejši za proizvodnjo.

Imaš kak konkreten model v mislih? Pri novih avtomobilih skoraj ni primera, da bi bil ICE cenejši.

Zgoraj sem ti dal primer Passata in ID7. Passat je par 100€ cenejši od ID7, pa ima manj opreme in slabše zmogljivosti. Seveda pred subvencijo. S subvencijo je razlika ogromna.

Tesla Y je boljše sestavljen? Nekaj km sem pa vseeno se prevozil s tem in trdim, da je ni boljše sestavljen, čri čri polno. Ali pa si ti imel neko zjahano BMW X3 :)

Lej, video notranjosti nove BMW X3. Poglej si plastiko na vratih, golo plastiko v predalih na vratih, materjale na armaturki, plastiko na sedežih, obdelavo v prtljažniku, golo plastiko v predalih na sredinski konzoli...

Potem pa primerjaj z Model Y

Nisem pristaš da se odklene avo, ko grem s telefonom samo mimo avta in dejansko nočem, da bi se odklenil.

Saj se ne odklene.

Po eni strani pišeš, da si prevozil že nekaj kilometrov s temi avtomobili, ampak pišeš pa tako, kot, da še nisi videl avtomobila od blizu. Tesla se ne odklene, ko greš mimo avtomobila, ampak, ko primeš za kljuko in želiš odpreti vrata.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

BigWhale ::

Relanium je izjavil:

Delovalo odlično, odklenlo samo ko si pošlatal kljuko, nastavitve in memory glede na ključ s katerim si vstopil (brez da se zaletiš v sedež), alcantara je bla še ekstra fetiš...
Govorim o faking letu 2013 in najmanjšem modelu!!
Sicer vam nemci omenjene featurje uspešno skrivajo za doplačilnimi paketi... (ker hej, drugač ne morš Zemotu prodajat golfa za 50k!!),
kar jih zdaj tepe ker kitajci to ponujajo že v osnovah - čeprav včasih bolj neumno narjeno - ampak lepo zgleda na papirju.

Jaz bom sicer prvi, ki bo kritiziral UI/UX in ne pravim brez veze, da so vsi avtomobili sranje. Tud jaz sem imel 'easy access' na Renaultu iz leta 2009. Ampak, ta stvar ni primerljiva z easy accessom, ki ga dobis v Tesli kot standardno opremo. Tesla ima velik UX failov in stvari, ki so narjene salabajzersko, samo access do avtomobila je narejen tako kot treba. Pred voznjo prides do avtomobila in sedes vanj, po koncani voznji, vstanes in odides. To je vse kar moras narest.

Relanium je izjavil:

Skratka, vse to in še več, bi spodoben avto za 20k moral imet!
Le pri enih je cena dupla/trojna (za brezveze), pri drugih pa bolj "češka" izvedba (ker se še niso učili iz prakse)...

Avto za 20k je danes ze kar utopija. Se pa strinjam, da je prodaja te dodatne opreme kr nateg ampak ta nateg se dogaja ze desetletja, da ne recem stoletja.

iKst_ ::

Gregor P je izjavil:

Poglej, nekdo vam mora na vsake toliko naliti čistega vina, ko vaše ventiliranje nad EV-ji začne presegati vse meje dobrega okusa. Tudi zato, da ostali uporabniki, ki to morda berejo, dobijo malo bolj realno sliko o današnjem stanju EV na trgu.

Ti nisi relevanten v tej temi. Dokler razlagaš, da je najemanje avtomobilov po potrebi manjši kompromis kot 5 sekund, ki jih porabiš za priklop kabla, te noben ne bo jemal resno.

endelin ::

Fiat panda ev je res hud avto za pogledat.

jernejl ::

iKst_ je izjavil:

1. Katera Tesla za 30 jurjev ima električne sedeže?
Vsaka.

2. Imamo kakšne dejanske podatke, ki kažejo, da se električni sedeži bolj pogosto kvarijo kot ročni?
Zagotovo precej več, kot imamo podatkov, da se Zeekrjeva avtomatska vrata bolj kvarijo kot Teslina.

Morda pa ti ne razumeš, kaj je design. Teslino glavno vodilo je, naj se špara kjerkoli je mogoče, in to prodajajo kot minimalizem. Šparanje ni enako minimalizmu.
Pogledaš notranjost primerljivega nemškega avtomobila in vidiš, da to niti približno ni res.
Pa še kako je res. Sem nedavno sedel v Teslah, ki ju imajo razstavljena na Leskoškovi. Standardni Y in 3. Notranjost in zunanjost je taka, da človeka prime sr*t. Pokrovi platišč so res vrhunec minimalističnega dizajna, vsaj za dvakratni reddot award. Materiali na vratih, armaturi katastrofa, pri Y pol sredinske konzole manjka. Določenim to lahko prodajo kot dodano vrednost - minimalističen dizajn. Važno je, da sta na koncu zadovoljna tako prodajalec kot kupec. Prodajalec, ker je prodal manj avta in kupec, ki je dobil manj.
Da ti svetloba nabija v glavo, ker niso želeli dodati roloja ali stekla, ki se lahko elektronsko zatemni, je pa vrhunec minimalizma (sploh ko potem ljudje montirajo aliexpress senčnike), enako kot je bil vrhunec minimalizma to, da so stran pobrali ročko za smerokaze, ali pa to, da je izza volana nič, namesto da bi se tam prikazovalo kaj koristnega.

BigWhale je izjavil:

Tesla ima velik UX failov in stvari, ki so narjene salabajzersko, samo access do avtomobila je narejen tako kot treba. Pred voznjo prides do avtomobila in sedes vanj, po koncani voznji, vstanes in odides. To je vse kar moras narest.
Kako pa v praksi deluje to s telefonom, če v avto sedeta npr. partnerja, ki imata oba nastavljen profil, vsak na svojem telefonu? Avto zazna, kdo je na vozniškem sedežu in kdo je sopotnik?

iKst_ je izjavil:

zeekr ima digital key na telefonu, ravno tako volvo in si lepo nastaviš za vsakega uporabnika... Standard pri Tesli mogoče ;)

Ne, Tesla ima že od začetka enako. Ključ na telefonu, pa še preden vstopiš imaš vse nastavljeno na svoj profil. Sedeže, volan, glasbo, način vožnje, trdoto volana...

Pravim pa, da je to dokaj redko pri avtomibilih nasplošno, sploh pri takih v razredu do 40-45 jurjev.

Jaz nikjer nisem trdil, da je absolutno boljše, ampak zame osebno je velika prednost. Telefon imam pač vedno v žepu, ključe od avta pa ne. Prav tako lahko s telefonom odklene avto še kdo drug poleg mene.

Ampak ne glede na to, ko govoriš o stroških, upoštevaj tudi ROI in ta je v prid ICE ker nabavne cene EVjev pač nekako niso tako ugodne. Tu in tam kaka izjema, večinoma pa ne. In bi pričakoval ravno obratno, da bo na trgu EV avto cenejši (že brez subvencij) saj to menda trdite, da je enosavnejši in cenejši za proizvodnjo.

Imaš kak konkreten model v mislih? Pri novih avtomobilih skoraj ni primera, da bi bil ICE cenejši.

Zgoraj sem ti dal primer Passata in ID7. Passat je par 100€ cenejši od ID7, pa ima manj opreme in slabše zmogljivosti. Seveda pred subvencijo. S subvencijo je razlika ogromna.

Tesla Y je boljše sestavljen? Nekaj km sem pa vseeno se prevozil s tem in trdim, da je ni boljše sestavljen, čri čri polno. Ali pa si ti imel neko zjahano BMW X3 :)

Lej, video notranjosti nove BMW X3. Poglej si plastiko na vratih, golo plastiko v predalih na vratih, materjale na armaturki, plastiko na sedežih, obdelavo v prtljažniku, golo plastiko v predalih na sredinski konzoli...

Potem pa primerjaj z Model Y

Nisem pristaš da se odklene avo, ko grem s telefonom samo mimo avta in dejansko nočem, da bi se odklenil.

Saj se ne odklene.

Po eni strani pišeš, da si prevozil že nekaj kilometrov s temi avtomobili, ampak pišeš pa tako, kot, da še nisi videl avtomobila od blizu. Tesla se ne odklene, ko greš mimo avtomobila, ampak, ko primeš za kljuko in želiš odpreti vrata.

No če je tebi ljubše s telefonom, to še ne pomeni, da je vsem ostalim. Jaz pa telefona nimam vedno v žepu s sabo. Včasih ga cel da nimam. In ker imam otroke, mi je lažje njim dat ključ oz je nekje na dosegu rok vsem, da odklenejo avto, kot da to počnejo (z mojim) telefonom.

Oba filmčka sem pogledal in tudi potipal po ekranu, da (ni)sem občutil razlike. Bom še v živo še enkrat pretipal, morda bom odkril kaj novega, kar še nisem

@jernejl avto ve kdo ga je odklenil. UWB dela na par centi. Te pa lahko partner zajebe ja in gre k vozniškim vratom in odklene sam al pa se nastavi tako da moraš ti preko njega odklenit (se dotaknit kljuke) ;)-

(lol, temu je pa ljubše da mu otroci odklepajo avto zato ne mara digitalnega ključa ;))

ko si folk kar sproti izmišljuje razloge da bi le teza obveljala ;))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

Musashi je izjavil:

(lol, temu je pa ljubše da mu otroci odklepajo avto zato ne mara digitalnega ključa ;))

ko si folk kar sproti izmišljuje razloge da bi le teza obveljala ;))

zabluzil si spet, predlagam ponovno branje :)

iKst_ je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ti nisi relevanten v tej temi. Dokler razlagaš, da je najemanje avtomobilov po potrebi manjši kompromis kot 5 sekund, ki jih porabiš za priklop kabla, te noben ne bo jemal resno.

Če odgovarjaš meni, sem napisal, da če živiš v mestu je ekonomsko najbolj smiselno, da si vozila ne lastiš, in da je vsak nakup avtomobila potrata denarja in škoda za okolje. Za tisto nekajkrat v letu, ko ga pa dejansko rabiš, je pa občasni najem bolj ekonomsko (in okoljsko) smiselna rešitev.

Zdaj bi te pa rad videl, kako boš argumentiral, da nimam prav 8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Tesla kvaliteta:
LINK

denabiker ::

Gregor P je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Če odgovarjaš meni, sem napisal, da če živiš v mestu je ekonomsko najbolj smiselno, da si vozila ne lastiš, in da je vsak nakup avtomobila potrata denarja in škoda za okolje. Za tisto nekajkrat v letu, ko ga pa dejansko rabiš, je pa občasni najem bolj ekonomsko (in okoljsko) smiselna rešitev.

Če živiš v normalnem urejenem mestu, kje javni prevoz res deluje. Ne pa pri nas...Ko greš malo v razviti svet naokoli, vidiš da je pri nas totalna greznica.

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Jaz zivim v mestu. Kar velikem, ter z bistveno boljsim javnim prevozom. Pa imam rad svobodo da grem kadarkoli mi pase nekam. Ali pa da odpeljem mulca na slikanje se isto minuto, ce si nogo poskoduje. Biti tako omejen, na kolo in izposojo avtomobilov, mora biti res bedno. Koliko moras tu planirati in niti ne mores spontano nekam cez vikend, ce se ti zalusta. In potem smo mi tisti ki smo se prisiljeni prilagajati z BEV. Izpades totalno neresen s svojimi argumenti. Ekonomsko najbolj smiselno se je tudi znebiti druzinskih clanov brez prihodkov, pa jih je obicajno fino imeti.

Zgodovina sprememb…

Ah prosim te no; to si sedaj iz petnih žil vlekel. Sem živel 10 let na Dunaju, v 1. okrožju; po mojem sem ene 10x rabil vozilo (in to ne za kakšno IKEO, ker tam je avtobus do nje zastonj, do doma ti pa itak pripeljejo).

denabiker je izjavil:

Gregor P je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Če živiš v normalnem urejenem mestu, kje javni prevoz res deluje. Ne pa pri nas...Ko greš malo v razviti svet naokoli, vidiš da je pri nas totalna greznica.

Glede javnega prevoza v naši prestolnici, se pa lahko žal samo strinjam. Katastrofa.

Zgodovina sprememb…

Ti ne stekas, da to da si 10x rabil avto samo pove kako beden lajf si imel tam. Ali pa si se tako prilagodil, da je postal beden. Tezko recem.

Ti si nemogoč. Kako to misliš beden lajf, a ker nisem bil skoz v avtu, ali kako? Iz Dunaja lahko dosežeš mnogo destilacij praktično celotnega sveta z "alternativnimi sredstvi"; še v Budimpešto se lahko pelješ z ladjico. Zakaj razmišljaš tako omejeno? Res te ne razumem.

Zgodovina sprememb…

Z ladjico gres lahko tudi ce imas avto v garazi. Kdo je omejen?

Zgodovina sprememb…

Saj te noben ne - in ti si ta, ki moraš s tem živeti; ostali res ne rabimo. Zato pa se vrnimo nazaj na temo, ki je "Zakaj so električni avtomobili prava stvar". Moja trditev je, da še niso; smo šele na "drugem začetku" po 30-letih ponovnega poskusa. Morda bodo Kitajci zdaj naredili kaj več v to smer.

P.S.: komentator je vmes spremenil sporočilo, tako da ta komentar več ne odraža pravega sporočila.

Zgodovina sprememb…

Si ze rekel 1000x. In je neko mnenje brez osnove in prakticnih izkusenj. Gremo dalje.

Kako to misliš brez praktičnih izkušenj? Zakaj načrtno lažeš, če sem pa lepo rekel/napisal, da redno vozim tudi različne EV-je. Morda bi na mestu bilo tvoje opravičilo in gremo potem naprej? Zamisli se malo nad svojimi dejanji.

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 ::

Gregor P je izjavil:

Saj te noben ne - in ti si ta, ki moraš s tem živeti; ostali res ne rabimo. Zato pa se vrnimo nazaj na temo, ki je "Zakaj so električni avtomobili prava stvar". Moja trditev je, da še niso; smo šele na "drugem začetku" po 30-letih ponovnega poskusa. Morda bodo Kitajci zdaj naredili kaj več v to smer.

Električni avtomobili so že sedaj prava stvar za 95% ljudi in 99% njihove uporabe.

5% ljudi živi na triglavu ali pa so trgovski potniki, za te eavti še niso.
Pri ostalih ljudeh pa se pojavi 1% (ali v praksi še manj) situacij, ko je EV manj praktičen. Recimo dolga pot nekam na balkan s slabo polnilno infrastrukturo.

Vprašanje je potem, če avto sploh zares rabijo, če ga potrebujejo samo 1x letno za na pot na Balkan?

Gregor P je izjavil:

Vprašanje je potem, če avto sploh zares rabijo, če ga potrebujejo samo 1x letno za na pot na Balkan?

1% procent je situacij ko je EV manj praktičen. Za večino običajnih ljudi ki ne živijo a triglavu ali so trgovski potniki.

Jaz cel teden hodim na šiht pa vikend po izletih in vmes doma ko parkiram 1x ali 2x na teden vštekam kabel. Brez da bi moral zavijat na petrol. Samo ko stopim iz avta vtaknem kabel ki visi na dosegu roke na stebru nadstreška.

Enostavneje in bolj stress free ne gre.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Gregor P je izjavil:

Kako to misliš brez praktičnih izkušenj? Zakaj načrtno lažeš, če sem pa lepo rekel/napisal, da redno vozim tudi različne EV-je. Morda bi na mestu bilo tvoje opravičilo in gremo potem naprej? Zamisli se malo nad svojimi dejanji.

Kdo laze, saj sam pises. 10 let zivel na Dunaju in 10x rabil avto. Nato si se hvalil kako si napraskal nekaj cez 1000 km pri avant2go v stirih letih. Jaz si nisem nicesar izmislil. Bomo te upostevali za ladijce pa vlake in mestna kolesa. Mogoce lahko odpres temo kako so alternative prava stvar.

Zgodovina sprememb…

Ta dopust sem bil po Italiji, naredil ~1600 km in sem 5x polnil na SC.
1x smo šli v nakupovalni center med tem časom, 3x smo šli na sladoled in 1x smo pač pol ure sedeli v avtu ker ni bilo ničesar pametnega blizu pa smo vmes poslušali hecne komade iz YT, ker je mulaija iskala najbol glupe možne zadeve :))

Povprečno smo polnili dobre pol ure na postanek. Cele 2,5 ure ali zaokrožimo na 3. sem zgubil v 8ih dneh :))

Zgodovina sprememb…

v ljubljani lahko prideš peš prej kot s trolo

Jaz dostikrat vzamem pešhondo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Grimnir3 je izjavil:

1x smo šli v nakupovalni center med tem časom, 3x smo šli na sladoled in 1x smo pač pol ure sedeli v avtu ker ni bilo ničesar pametnega blizu pa smo vmes poslušali hecne komade iz YT, ker je mulaija iskala najbol glupe možne zadeve :))

Povprečno smo polnili dobre pol ure na postanek. Cele 2,5 ure ali zaokrožimo na 3. sem zgubil v 8ih dneh :))

Z dizlom sem šel do Rima in nazaj, brez da sem tankal, se s polnjenjem sploh nisem ubadal, to je luksuz ;)

Grimnir3 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Električni avtomobili so že sedaj prava stvar za 95% ljudi in 99% njihove uporabe.

5% ljudi živi na triglavu ali pa so trgovski potniki, za te eavti še niso.
Pri ostalih ljudeh pa se pojavi 1% (ali v praksi še manj) situacij, ko je EV manj praktičen. Recimo dolga pot nekam na balkan s slabo polnilno infrastrukturo.

Naslov teme je "Zakaj so električni avtomobili prava stvar" in ima verjetno vsak svoje razloge da je ali pa da ni. Tudi po mojem mnenju še nismo tam. Samo novi modeli omogočajo polnjenje brez daljšega čakanja, manj kot 15min. Samo novi modeli imajo daljši doseg, recimo nad 500-600km. In še to samo premium razred. Šele to dvoje naredi EV avto res uporaben. Drugo pa je, koliko polnilnic pa omogoča polnjenje v 10minutah? Pri nas nobena ali ena? Za masovno razširanje pa manjka izbira ranga običajen avto, velikosti Polo, Clio, izgleda kot Polo, Clio in ne kot vesoljska ladja, normalne uporabnosti, brez navlake, enostaven za uporabo, za 15-20k€ (cena brez subvencije). Kitajska šara temu ne ustreza, ker so obuupp, primer jajca od Dongfeng Box.

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Kdo laze, saj sam pises. 10 let zivel na Dunaju in 10x rabil avto. Nato si se hvalil kako si napraskal nekaj cez 1000 km pri avant2go v stirih letih. Jaz si nisem nicesar izmislil. Bomo te upostevali za ladijce pa vlake in mestna kolesa. Mogoce lahko odpres temo kako so alternative prava stvar.

Jaz živim že kar nekaj desetletij na tem svetu in sem živel dlje časa v različnih mestih po svetu. Ne vem zakaj naj bi me sedaj to diskvalificiralo od možnosti podajanja ocen o EV? Da, samo prek souporabe sem prevozil prek 1000 km z različnimi EV-ji; sicer sem prevozil več in tudi v vseh vremenskih pogojih. Tako da je tale tvoj poskus diskreditacije in omalovaževanja mene res nizkoten.

Moja ocena trenutnih EV-jev s težkimi baterijami je kritično slaba. Do te sem prišel ne samo na podlagi prebranega, videnega, temveč tudi na podlagi lastnih empiričnih izkušenj - in ker si teh vozil ne lastim, imam tako tudi določeno objektivno (nečustveno) kritično distanco od njih. Torej ne navijam za nobeno izmed njih - lep primer je bil moj zadnji objektiven opis električne Toyote.

* ki pa sem jo roko na srce le videl samo v živo, nisem pa jo imel možnosti še preizkusit - ampak nisem pa kar avtomatično pljuval po njej, samo zato ker je EV.

Grimnir3 je izjavil:

Jaz pa po Franciji in sem vmes tankal samo 1x in nato še dotočil, da sem vrnil avto nazaj na rentacar. Ostali postanki so bili vsi na turističnih točkah, kjer EV avta ne bi moral napolniti vedno (celo večinokrat ne, beri par strani nazaj, sem že pisal) in bi se zato moral namensko ustavljati in polniti ga. Nepraktično, izguba časa, butasto ali pa ful super ideja, imenuj ti kot hočeš. Ampak to je en glavnih rzlogov, da EV avti niso še "prava stvar". Ko bo EV avto sposoben slediti mojo pot in ne da sem jaz primoran slediti pot avtu, da se bo on polnil, je to samo bolj ali manj slab (dober) kompromis ki zahteva prepričevanje kako je ful super, da ga doma samo uštekaš v šuko vtičnico za kar porabiš 10sek časa in si čez pol urce ready novim dogodivščinam naproti. Aja not. Še po 12ih urah polnjenja ne bo kaj veliko dogodivščine :)

Jaz bi popizdeval in preklinjal v avtu, ko bi se vozil po neznanem z ene 10% baterije in upal da dela charger v bližini kamor bi me je napotil zemljevid :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Z dizlom sem šel do Rima in nazaj, brez da sem tankal, se s polnjenjem sploh nisem ubadal, to je luksuz ;)

Da.
Sej ravno to pravim. 99% časa je EV bolj udoben in priročen, 1% časa, torej izlet po italiji bi pa z dizlom bil rahlo bolj komot.

P.S. Z mojim dizlom sem naredil 900km v najboljšem primeru tako da bi šel tankat polno pred potjo, tankal bi enkrat vmes in potem še takoj ko se vrenm nazaj. Tako da spet ni ravno izboljšava.

Po mojem mnenju bo tam nekje od 600 km realnega dosega dalje padla ena izmed "blokad", zakaj ljudje še ne kupujejo EV-jev v večjem številu. Naslednja bo čas/lokacije polnjenja. Seveda vse to ob neki cenovni dostopnosti.

endelin je izjavil:

Jaz bi popizdeval in preklinjal v avtu, ko bi se vozil po neznanem z ene 10% baterije in upal da dela charger v bližini kamor bi me je napotil zemljevid :)

10% baterije po lokalnih cestah pomeni 40 do 50kilometrov.

Ni tako hudo kot se sliši.
V treh letih mi še ni zmanjkalo baterije. Bencina pa mi je zmanjkalo 1x, ker je bila pumpa zaprta, naslednji v eno in drugo stran pa kakih 20km stran.

Gregor P je izjavil:

Po mojem mnenju bo tam nekje od 600 km realnega dosega dalje padla ena izmed "blokad", zakaj ljudje še ne kupujejo EV-jev v večjem številu. Naslednja bo čas/lokacije polnjenja. Seveda vse to ob neki cenovni dostopnosti.

Problem je v glavah, ker vsi mislijo da so trgovski potniki.

Potem pa v realnosti delajo 20km na dan na šiht in nazaj. Pa enkrat na leto se zapeljejo na hrvaško morje. Ampak takrat je pa nesprejemljivo da bi morali vmes polnit :)) Ne gre živet brez da sosedu poveš da si šel v dalmacijo in nazaj z enim tankom :))

Zgodovina sprememb…

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Kateri avto ti pa naredi 1500km (al pa 1300 če si ravno na meji doma) z enim tankom?

Musashi je izjavil:

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Kateri avto ti pa naredi 1500km (al pa 1300 če si ravno na meji doma) z enim tankom?

VW dizli seveda. Tam nafta nazaj teče. Še ne veš ? :))

Le moj ne nemški dizel je zmogelj zgolj 900km s polnim tankom.

Zgodovina sprememb…

ma moj nemški tudi ni kej dosti več zmogel, vsaj po avtocesti ne...

Saj če se spomnimo, po drugi strani pa smo kupovali avtomobile z 92 litrskim tanki, ki so porabili minimalno 15 litrov na 100 km (in je bil doseg okoli 600 km); je pa res, da smo se takrat veliko manj zanimali za ceno bencina in okolje.

Za mene je bil eden večjih tehnoloških prebojev oz. mejnikov 20. stoletja, ko smo dobili neosvinčen bencin in smo se znebili svinca.

Zgodovina sprememb…

jaz se tega pa ne spomnim sorry...
««
1356 / 1358
»»