» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1332 / 1333
»»

iKst_ ::

Če je ta "grem" več kot 30 minut, to najbrž ni tako priročno najbrž.

Zanimiv profil ljudi je na slo-tech :) 8 urna vožnja brez postanka 2x na teden, impulzivni izleti v Frankfurt... Ampak 1 uro do Ljubljane je pa preveč :)

Gregor P ::

Se strinjam, da so vsi ti posredniki vmes problematični in te pride najbrž dražje, kot če bi tovarna imela lastne prodajne centre brez njih.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mehatronik12 ::

Se tudi jaz strinjam, da je manj avtohiš ok , če je zaradi tega cena dražja.

Malo bolj nepraktično se mi zdi, da se moreš peljat recimo iz MB v LJ, če ej treba na avtu kaj popravit/naredit itd....
Ali obstaja Tesla mobile service pri nas kot imajo to rešeno drugje??? Pol je tudi ta težava odveč in gre tesla tukaj res v pravo smer...

Drugače pa chatGPT pravi, da povprečno na 1,5 leta potrebuješ servis pri Tesli večina za "Kleinkram- Für Dinge wie eine klemmende Türschnalle, eine lose Zierleiste oder den Tausch der 12V-Batterie"

Torej malo boljše kot pri ostalih EV-jih.

Vsekakor bi nekomur iz MS bilo ljubše/boljše če bi mel servis tam ;)

Zgodovina sprememb…

endelin ::

;((Kaj tesla ma še 30 minutne testne vožnje da komaj prideš na AC in nazaj ali so kaj povečali čas za test?

Gambino ::

endelin je izjavil:

;((Kaj tesla ma še 30 minutne testne vožnje da komaj prideš na AC in nazaj ali so kaj povečali čas za test?

Eno uro imaš!

kanarin ::

Sploh ne razumete pravo poanto. Mene osebno Tesla vsaj trenutno ne zanima oz jo ne bi kupil. Bi pa že iz samega firbca šel pogledal če bi bila na voljo v lokalnem salonu. Kdo ve, mogoče se bi potem celo navdušil zanjo ? Niti pod razno pa ne bom šel namensko samo zaradi tega v LJ.

Sem iz Kopra in tukaj (skupaj s sosednji Izolo) imamo salone pratično vseh glavnih znamk, vedno več vidiš tudi raznih kitajcev, "slavne" Tesle pač ne. V redu, bo pač posledično tudi kakšen potencialni kupec manj, who cares.

Glede servisa - torej to res drži ?

V Sloveniji trenutno deluje en uradni Teslin servisni center, in sicer v Ljubljani.To je edina lokacija, ki jo Tesla navaja kot pooblaščeni servis za vozila Tesla v državi

Pa saj Tesla ne rabi sploh servisa no :P

shmandi ::

Gregor P je izjavil:

Pa saj Tesla ne rabi sploh servisa no :P

Ja kdo ti bo pa tekočino za šipe nalil in menjal brisalce?

Ja Musk osebno seveda

jernejl ::

codeMonkey je izjavil:

Pac gres v Ljubljano. Spletni nakup je cisto OK in ne izkljucuje testiranja.
Težava je v tem, ker vas precej svoje želje, potrebe in navade posplošuje kar na celo populacijo. Jaz poznam cel kup boomerjev, ki ne bodo kupovali preko spleta. Poznam precej upokojencev, ki za noben denar ne bodo šli v neko oddaljeno mesto, kjer že 30 let niso bili in bi se - če ne prej - pri Tomačevem izgubili, samo zato, da bi šli testirat en potencialno zanimiv model avta, za katerega niti ne vedo, ali jim bo ustrezal ali ne, ter ali ga bodo kupili ali ne (in če bi ga kupili, bi morali zgodbo ponoviti še ob nakupu in potem ob morebitnih servisih). En Mariborčan ima pred nosom praktično vse znamke avtomobilov (razen tistih za bogate), zakaj bi se zaradi ene same vozil v LJ? Bo pač izbiral med 99 modeli avtomobilov namesto med 100, big deal.
Na drugi strani imaš pa tudi ljudi, ki se jim ni težko peljati v Nemčijo na ogled rabljenega avtomobila. Ljudje so različni.

Zgoraj je en napisal, da so bančne poslovalnice relikt preteklosti; ampak še zmeraj na bančnih ali poštnih okencih čakaš v vrsti, ko ljudje dvigujejo penzije in plačujejo položnice.
Tisti, ki živijo na internetu, očitno ne vedo, da je pa izven njihovega stanovanja cel kup ljudi, ki funkcionira drugače.

iKst_ je izjavil:

Nisem napisal, da je prednost, ampak da je non-issue.
Jaz poznam cel kup ljudi, katerim je to important issue.
Jaz imam za svojo znamko avta servis tako blizu, da ga lahko pustim tam in grem domov peš, in ga grem potem tudi peš iskat, ko je servis narejen. Pri Tesli bi si moral vzet cel dan dopusta. Normalno, da je to pomembno. Mogoče ni deal-breaker, je pa pomemben minus.

iKst_ je izjavil:

Zato pa (razen za tiste, ki so iz LJ) ni preveč prijetno, da se mora nekdo voziti čez pol države, da lahko avto preizkusi. In enako takrat, ko mora avto peljat na servis. Si je za to treba vzeti dopust.

Ja, ker ima res vsaka vas pooblaščenca za vsako znamko.

Koliko mora biti neumen nekdo, ki ne razume, da je povprečna oddaljenost salona/servisa od prebivalca bistveno manjša, če je po državi približno enakomerno porazdeljenih 10 servisov, kot pa, če je samo eden? Ne rabi biti servis v vsaki vasi, da bi to držalo.

Btw, avto lahko mirno servisiraš pri lokalcu.
Seveda, če boš mirno plačal račun, kljub temu, da je avto v garanciji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

codeMonkey ::

Saj ga pa v poslovalnici narocis s pomocjo prodajalca, ce je tak problem. Ampak velika vecina pa bo pac ze znala preko spleta. Iscete probleme kjer jih ni.

Jaz pravim, da če ti je avto všeč in cenovno ugoden, greš tudi v Ljubljano. Kolega, ki je iz Celja in, ko je kupoval Gnojfa je po ponudbe hodil tudi v Brežice, prekmurje in Ljubljano, za boljšo ponudbo, ker je pač politika VW, da se da pogajati za ceno novega avta.

kanarin ::

Gambino je izjavil:

Jaz pravim, da če ti je avto všeč in cenovno ugoden, greš tudi v Ljubljano. Kolega, ki je iz Celja in, ko je kupoval Gnojfa je po ponudbe hodil tudi v Brežice, prekmurje in Ljubljano, za boljšo ponudbo, ker je pač politika VW, da se da pogajati za ceno novega avta.

Kot je napisal eden od predhodnikov - ne rabi posloševati vaših mnenj in navad nad celotno populacijo. Ker jaz pa pravim oz ocenjujem, da večina ljudi ni pripravljena hodit na drugo stran Slovenije zaradi (novega ali rabljenega) avta. Kdor želi in se mu da pa naj izvoli, noben ga ne ovira pri tem.

Je verjetno pač razlika, ali greš iskat rabljen ali pa salonski specifičen avto za neverjetno nizko ceno ali pa nov avto za regularno ceno.

Drugače Tesla v Sloveniji proda cca. 1000 avtomobilov na leto z enim salonom. Očitno se ljudem ni težko peljati tisto uro do LJ.

Saj pravim, vsakemu svoje. Za kupce bi bilo definitvno boljše, če bi imeli salon vseh znamk 500m od doma. Ampak avto se mi res ne zdi stvar, kjer bi bilo to ključno pri odločitvi. Meni zjutraj zapaše dunajc pa se vsedem v avto in peljem 4 ure do Dunaja na kosilo. V nedeljo nimam kaj počet, pa grem po makarone v Italijo ali smučat nekam 3 ure stran. A mate res tako natrpane urnike, da si težko vzamete tisto uro vsakih nekaj let za ogled avtomobila?

J.McLane ::

kanarin je izjavil:

Sploh ne razumete pravo poanto. Mene osebno Tesla vsaj trenutno ne zanima oz jo ne bi kupil. Bi pa že iz samega firbca šel pogledal če bi bila na voljo v lokalnem salonu.

Zgleda ti ne razumeš poante, zakaj bi neka korporacija plačevala oglede in testne vožnje v vsaki vukojebini ravno za take firbce od katerih nima nič. Kdor je resen kupec, si bo glede na prosto dostopne podatke izbral morda tri kandidate in šel na ogled v živo in testno vožnjo samo za te, takemu verjetno ne bo problem se zapelat v LJ.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

enavlaka ::

Zato ker plačajo za vse. Če testni avto dela ali pa stoji je vseeno.
Da avta ne sprobaš pa je najbolj bedasto, kar lahko narediš. Dati 30 jurjev za nekaj kar boš gledal naslednjih 10 let in grizel, glede hujših napak v ergonomiki je .. čudno.

mtošev ::

https://www.autoevolution.com/news/tuev...

Grrr, prirejeni rezultati grdih ICEjarjev in naftnih lobijev!

Še dobro, da ima avto možnost predgretja za lokalnega serviserja :D

enavlaka je izjavil:

Zato ker plačajo za vse. Če testni avto dela ali pa stoji je vseeno.
Da avta ne sprobaš pa je najbolj bedasto, kar lahko narediš. Dati 30 jurjev za nekaj kar boš gledal naslednjih 10 let in grizel, glede hujših napak v ergonomiki je .. čudno.

Jaz sem že parkrat kupil avto na blef, pa še noben ni bil zanič. Ne vem kdaj sem sploh nazadnje videl slab avto (iz vidika uporabnosti, udobja itd).

Kakšne hujše napake? Sedeže si lahko v vsakem avtu tega razreda nastaviš po svoje, volan prav tako. Na ostalo se pa navadiš v 14 dneh.

nejc_nejc ::

Se bojim, da se bo nekega dne zbudil in vse zamenjal.

mtošev je izjavil:

https://www.autoevolution.com/news/tuev...

Grrr, prirejeni rezultati grdih ICEjarjev in naftnih lobijev!

Definitivno :) V naslovu omenjajo zanesljivost, potem pa pojasnijo, da gre v resnici za neopravljen tehnični pregled. Upam, da je razlika jasna.

Meni se to zdi povsem logično. Konec koncev se šele učijo izdelovati avtomobile oz. to za njih sploh ni pomembno, ker oni se niti nimajo le za proizvajalca avtomobilov, ampak za visoko tehnološko futuristično podjetje.8-)

nejc_nejc ::

Gregor P je izjavil:

Meni se to zdi povsem logično. Konec koncev se šele učijo izdelovati avtomobile oz. to za njih sploh ni pomembno, ker oni se niti nimajo le za proizvajalca avtomobilov, ampak za visoko tehnološko futuristično podjetje.8-)

Točno to. Ko se mu jim ne bo dalo več oziroma bo delta premala, lepo pozdravljeni.

kow ::

Ocitno so izcuzali vse kar so lahko iz teh 2 modelov. In to je bilo, bodimo posteni, ogromno. Cist nostalgicno, skoda za model S - ker je ikonicen avtomobil. Za model X pa mislim, da ne bo nihce zaloval.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

DamijanD ::

VW bo očitno počasi zamenjal poimenovanje:
- id.2 je/bo id.polo (to je bilo že znano)
- novi id.4 bo id.tiguan (to je nova info)

tako, da se lahko pričakuje, da bodo vsi počasi na nekih ICE imenih.

Trzni delez BEV je ze tako velik, da jih ni smiselno poimenovati na nacin, da bi ime impliciralo elektricarja.

jernejl ::

iKst_ je izjavil:

Drugače Tesla v Sloveniji proda cca. 1000 avtomobilov na leto z enim salonom. Očitno se ljudem ni težko peljati tisto uro do LJ.
VW jih proda 10x toliko, pa dvomim, da je to posledica zgolj tega, da delajo neprimerno boljše avtomobile.

iKst_ je izjavil:

Saj pravim, vsakemu svoje. Za kupce bi bilo definitvno boljše, če bi imeli salon vseh znamk 500m od doma. Ampak avto se mi res ne zdi stvar, kjer bi bilo to ključno pri odločitvi. Meni zjutraj zapaše dunajc pa se vsedem v avto in peljem 4 ure do Dunaja na kosilo. V nedeljo nimam kaj počet, pa grem po makarone v Italijo ali smučat nekam 3 ure stran. A mate res tako natrpane urnike, da si težko vzamete tisto uro vsakih nekaj let za ogled avtomobila?
Ko berem take in podobne propagandne komentarje fanbojev, se res začnem spraševati, čemu so pri Tesli tako butasti, da gredo odpirati nek salon v eni zabačeni Ljubljani, ko bi pa lahko bil en centralni salon za celo Evropo, recimo ob Berlinski tovarni. Ker če nekoga zanima avto, bo že šel do Berlina na testno vožnjo ali pa na servis, kaj pa je to, če greš za avto na tako pot vsako leto ali tri... to res ni nič ključnega pri odločitvi za avto!!!111 Zagotovo bi bil vpliv na prodajo zanemarljiv, prihranki proizvajalca pa bistveno večji.

Če pa damo na stran vaše posploševanje vašega nenavadnega početja na celotno populacijo, je pa tako, kot sem že prej povedal. Eni bodo šli na testno vožnjo ali po avto tudi tisoče kilometrov daleč, drugi pa se ne bodo peljali niti pol ure stran. In s tem, ko ponujaš bistveno manj prodajnih/servisnih lokacij od konkurence, pač odrežeš znaten del potencialnih kupcev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Pri nemških iD-jih je za biti previden, ker ima novejši model včasih manj opreme kakor starejši, cena pa je višja.

Če pa damo na stran vaše posploševanje vašega nenavadnega početja na celotno populacijo, je pa tako, kot sem že prej povedal. Eni bodo šli na testno vožnjo ali po avto tudi tisoče kilometrov daleč, drugi pa se ne bodo peljali niti pol ure stran. In s tem, ko ponujaš bistveno manj prodajnih/servisnih lokacij od konkurence, pač odrežeš znaten del potencialnih kupcev.

Prvi lastniki tesel so šli po njih v DE. Velik servis pa je še vedno izven slovenije, tukaj se ne popravlja skoraj nič.

Včeraj vozil novo Teslo Y standard. Mislim, da konkurenca še ni ujela Tesle. Odlična preglednost, razen nazaj, ampak imaš itak kamero. Odlična stabilnost vozila, čeprav ima navadno vzmetenje. Prostora glede na velikost vozila je veliko. Materiali so ok. Daleč najboljši OS glede na ostale proizvajalce, tukaj je Tesla še vsaj 5. let pred vsemi. Poraba je super. V glavnem za ta denar ne dobiš boljšega vozila v tem segmentu! Avto potegne zelo dobro, edino škoda, ker so jo imeli zaklenjeno na 140km/h, si pa v trenutku na tej hitrosti. Proti ostalim vozilom je tesla vesolska ladja!

Pa nisem nikdar bil nek fan Tesle, dokler jo nisem sprobal!

deco16 ::

No ja za tak dnar dobiš Cupro Tavascan ki dejmo rečt da ma najbolj približno obliko in ful več dosega kljub poraba je super statementi. Nima pa tolk placa res je

Zasledil sem, da je Tesla ze zacela dodajati v avto "workflowe" in si bos lahko avto programiral.

deco16 je izjavil:

No ja za tak dnar dobiš Cupro Tavascan ki dejmo rečt da ma najbolj približno obliko in ful več dosega kljub poraba je super statementi. Nima pa tolk placa res je

Realni doseg je pri Tesli boljši, ima več praktičnega prostora, bolj napredno tehnologijo in avto pilota, sem že vse sprobal! Pa še LPF baterijo, ki je manj občutljiva, kot je pri Cupri. Pa Tavascan je konkretno težji in s tem bolj požrešen oz manj učinkovit!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gambino ()

NE, realni doseg ni pri tesli boljši ker ma veliko manjšo baterijo.

Pozimi z neogrevano baterijo si še bolj v minusu glede porabe in ali dosega ker pač LFP.

https://ev-database.org/car/3362/Tesla-...

https://ev-database.org/car/1971/CUPRA-...

Avtopilot skensla ko zamenjaš pas na avtocesti torej je pri VW grupi boljši.

Teža nima tolk vpliva kolikor misliš.

Ampak ja ti si na testu zvedel vse, uni v ev database pa nimajo pojma.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

deco16 je izjavil:

Pozimi z neogrevano baterijo si še bolj v minusu glede porabe in ali dosega ker pač LFP.

https://ev-database.org/car/3362/Tesla-...

https://ev-database.org/car/1971/CUPRA-...

Avtopilot skensla ko zamenjaš pas na avtocesti torej je pri VW grupi boljši.

Ampak ja ti si na testu zvedel vse, uni v ev database pa nimajo pojma.

Ko boš vozil oba, ti bo vse jasno!

Masa vozila je še kako pomembna. Pa poraba je kar manjša pri Tesli Y. Izkoristek je boljši. Z manjšo baterijo prevoziš skoraj toliko kot z Cupro, ki ima večjo, če pa vzameš Teslo Y Long Range, potem pa itak ni primerjave! Tehnološko je Tesla še zmeraj pred vsemi! Pa Tesla ima boljšo polnilno infrastrukturo, hitrejše se polni! Ni primerjave, res.

Zgodovina sprememb…

Pa veliko več porabi. Na testih je poraba ravno 20-25% višja. Odvisno od hitrosti in pogojev, ampak doseg je v praksi tam tam.

deco16 je izjavil:

Masa avtomobila je vedno zelo pomembna - ne mores je reducirati samo na range.

iKst_ je izjavil:

Pa veliko več porabi. Na testih je poraba ravno 20-25% višja. Odvisno od hitrosti in pogojev, ampak doseg je v praksi tam tam.

Točno tako!

kow je izjavil:

deco16 je izjavil:

Masa avtomobila je vedno zelo pomembna - ne mores je reducirati samo na range.

Saj to pravim, pa nekaterim to ni jasno!

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Letos se bo pojavilo veliko Aptera reviewov na youtubu in drugih medijih. En primer:

Musashi ::

jernejl je izjavil:

iKst_ je izjavil:

VW jih proda 10x toliko, pa dvomim, da je to posledica zgolj tega, da delajo neprimerno boljše avtomobile.

iKst_ je izjavil:

Ko berem take in podobne propagandne komentarje fanbojev, se res začnem spraševati, čemu so pri Tesli tako butasti, da gredo odpirati nek salon v eni zabačeni Ljubljani, ko bi pa lahko bil en centralni salon za celo Evropo, recimo ob Berlinski tovarni. Ker če nekoga zanima avto, bo že šel do Berlina na testno vožnjo ali pa na servis, kaj pa je to, če greš za avto na tako pot vsako leto ali tri... to res ni nič ključnega pri odločitvi za avto!!!111 Zagotovo bi bil vpliv na prodajo zanemarljiv, prihranki proizvajalca pa bistveno večji.

Tesla servis pride na dom.

Gambino je izjavil:

Včeraj vozil novo Teslo Y standard. Mislim, da konkurenca še ni ujela Tesle. Odlična preglednost, razen nazaj, ampak imaš itak kamero. Odlična stabilnost vozila, čeprav ima navadno vzmetenje. Prostora glede na velikost vozila je veliko. Materiali so ok. Daleč najboljši OS glede na ostale proizvajalce, tukaj je Tesla še vsaj 5. let pred vsemi. Poraba je super. V glavnem za ta denar ne dobiš boljšega vozila v tem segmentu! Avto potegne zelo dobro, edino škoda, ker so jo imeli zaklenjeno na 140km/h, si pa v trenutku na tej hitrosti. Proti ostalim vozilom je tesla vesolska ladja!

Pa nisem nikdar bil nek fan Tesle, dokler jo nisem sprobal!

ne nabijaj o 5 let pred vsemi. So jih marsikateri kar ujeli. Pa vozim T3...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

Jaz sem lani zavlaceval z nakupom, da je novi model Y ven prisel. Je dober, ampak, da je dalec pred vsemi se pa ne strinjam. Na koncu odlocajo potrebe, preference in malenkosti.

Novi Enyaq (coupe) ima primerljivo porabo (poleg tega da imas na izbiro krajsega Elroqa in karavanskega, ce rabis se vec prostora). Asistencni sistemi so boljsi. Polni se hitreje. Imas na voljo adaptivno vzmetenje ter nacin, ki je skoraj one pedal driving (do 5 km/h) in pa kar res pogosto uporabljam, da to totalno izklopis (na salterju ali (za)volanskih stikalih) in imas regeneracijo samo na zavori (bistveno bolj prakticno in udobno takoj ko zapeljes iz mestne voznje). Heads-up. In pa bistveno manjsi obracalni krog (ampak res obcutno), ko gre za RWD varianto. To je kar velika stvar in ko dejansko vozis oba avtomobila, pac obcutis ameriski izvor Tesle. Pa imas recimo salter, da ne drkas po ekranu ko hoces v rikverc. Tudi infotainment je odziven. Sem gledal test, ko je imela navigacija bistveno vec polnilnic v sistemu od Tesle, pa je se vedno splaniral pot hitreje. Meni so tudi vsec razni dodatki, predvsem mreza z vpenjalnimi tockami za sprednjimi in zadnjimi sedezi in tako lahko natovoris avtomobil do vrha, ce rabis, pa ti vseeno ne letijo stvari v kabino. Na koncu so tudi dezniki v vratih kul. Uporabil ze veckrat.

Ima pa tudi Tesla seveda ogromno pozitivnih tock. Notranjost so res dodelali. Kvaliteta je tu nekoliko boljsa, ni pa zdaj dan in noc. Infotainment z lastnimi aplikacijami ki ti omogocajo video pretocne vsebine, ko polnis, je verjetno namocnejsa tocka. Vozi se tudi lepo. Pa se mariskaj drugega.

Na koncu ne mores reci da je dalec boljsi avto za vse. Je precej odvisno od potreb in preferenc. Jaz imam rajsi obcutek da vozim avto kot racunalnik npr.

Tukaj je pa lep primerjalni test obeh modelov.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Jaz sem lani zavlaceval z nakupom, da je novi model Y ven prisel. Je dober, ampak, da je dalec pred vsemi se pa ne strinjam. Na koncu odlocajo potrebe, preference in malenkosti.

Novi Enyaq (coupe) ima primerljivo porabo (poleg tega da imas na izbiro krajsega Elroqa in karavanskega, ce rabis se vec prostora). Asistencni sistemi so boljsi. Polni se hitreje. Imas na voljo adaptivno vzmetenje, nacin ki je skoraj one pedal driving (do 5 km/h) in pa kar res pogosto uporabljam, da to totalno izklopis (na salterju ali (za)volanskih stikalih) in imas regeneracijo samo na zavori (bistveno bolj prakticno in udobno takoj ko zapeljes iz mestne voznje). Heads-up. In pa bistveno manjsi obracalni krog (ampak res obcutno), ko gre za RWD varianto. To je kar velika stvar in ko dejansko vozis oba avtomobila, pac obcutis ameriski izvor Tesle. Pa imas recimo salter, da ne drkas po ekranu ko hoces v rikverc. Tudi infotainment je odziven. Sem gledal test, ko je imela navigacija bistveno vec polnilnic v sistemu od Tesle, pa je se vedno splaniral pot hitreje. Meni so tudi vsec razni dodatki, predvsem mreza z vpenjalnimi tockami za sprednjimi in zadnjimi sedezi in tako lahko natovoris avtomobil do vrha, ce rabis, pa ti vseeno ne letijo stvari v kabino. Na koncu so tudi dezniki v vratih kul. Uporabil ze veckrat.

Ima pa tudi Tesla seveda ogromno pozitivnih tock. Notranjost so res dodelali. Kvaliteta je tu nekoliko boljsa, ni pa zdaj dan in noc. Infotainment z lastnimi aplikacijami ki ti omogocajo video pretocne vsebine, ko polnis, je verjetno namocnejsa tocka. Vozi se tudi lepo. Pa se mariskaj drugega.

Na koncu ne mores reci da je dalec boljsi avto za vse. Je precej odvisno od potreb in preferenc. Jaz imam rajsi obcutek da vozim avto kot racunalnik npr.

Tukaj je pa lep primerjalni test obeh modelov.

Tesla — občutno hitrejši odziv in več dinamike, medtem ko je Enyaq RS bolj udoben.
Tesla – daljši realni doseg in manjša poraba.
Tesla – več prostora in uporabnosti (Daljša medosna razdalja, več notranjega prostora), (Večji prtljažnik: skupaj (spredaj + zadaj) okoli 850 l).
Tesla – naprednejša programska oprema in omrežje polnilnic (Napredni Autopilot in pogoste posodobitve OTA), (Zelo dobra navigacija in Supercharger omrežje)
Zmagovalec: Tesla – boljša vrednost glede na zmogljivost in doseg.

Tesla Y ponuja več dosega in moči za manj denarja!

Zgodovina sprememb…

Pa kupi Teslo ane, kaj zdaj nas prepricujes :))
Jaz sem vozil oba in sem Skodo tudi kupil.

Zgodovina sprememb…

Fantje ne dam se

Tesla standard Y z felgami od krožnikov iz star warsa ne pride tolk daleč kot Cupra

Oba prideta 40 jurjev, Cupra 39 z financiranjem

En ma 60kWh drug ma 77kWh.

In ni važno kolk pišete o učinkovitosti prideš z Cupro bolj daleč.

Pa v Tesli Y sem se vozil, takrat je smrdelo po vlagi. Nekaj kar nisem še nikjer drugje doživel.

In ker iščem večji EV sem kar informiran kaj kater zmore.

Model Y long range katera kol varianta pa šiša ja.

Tesla Model Y Standard (RWD / Rear-Wheel Drive) ima po evropskih podatkih WLTP do ~534 km pri Standard-različici. Praktičen real-world domet: ~400-560 km (v toplejših razmerah / z zmerno hitrostjo). V zahtevnejših/avtocestnih razmerah: ~300-450 km

Cupra Tavascan z baterijo okoli 77 kWh ima WLTP domet okoli ~500-550 km. Praktičen real-world domet: ~380-500 km (odvisno od hitrosti, vremena in temperature). Cold / highway razmere: ~~350-430 km.

Tesla Model Y Standard je običajno bolj učinkovit in ima daljši realni domet kot Cupra Tavascan EV, predvsem zaradi nižje porabe energije in bolj optimizirane aerodinamike.
Cupra Tavascan EV ima sicer konkurenčen uradni domet, vendar zaradi nekoliko večje mase, višje porabe in aerodinamičnih razlik v realnih pogojih pogosto pokazuje nižji praktični domet glede na isti WLTP-ocenjeni baterijski paket.

Model Y je eden izmed najbolje prodajanih EV modelov po Evropi, verjetno z razlogom, ane?

Zgodovina sprememb…

deco16 je izjavil:

Fantje ne dam se

Tesla standard Y z felgami od krožnikov iz star warsa ne pride tolk daleč kot Cupra

En ma 60kWh drug ma 77kWh.

In ni važno kolk pišete o učinkovitosti prideš z Cupro bolj daleč.

Pa v Tesli Y sem se vozil, takrat je smrdelo po vlagi. Nekaj kar nisem še nikjer drugje doživel.

In ker iščem večji EV sem kar informiran kaj kater zmore.

Model Y long range katera kol varianta pa šiša ja.

Cena je praktično enaka. Na avto.net je ponudba za 40k oz. 39 s financiranjem. Ampak ne vključuje stroškov priprave avtomobila. Torej, isto kot Tesla.

WLTP doseg ima Tavascan 567km, Tesla 534km. Pri višjih hitrostih je Tesla precej bolj učinkovita in dejansko ima na 120 in 130kmh testih enak ali celo par km daljši doseg.

Glede opreme sam veš kaj ti paše. Meni Y standard ne potegne, je preveč oskubljen, ampak tale Tavascan tudi ni ravno biser.

Kar se dimenzij tiče. Tesla je cca. 15cm daljša, 10cm širša in 200kg lažja. Na "banana box" testu je Bjorn v Model Y spravil 1 škatlo več v prtljažnik + 1 v frunk (pri Standard ne vem, če gre), s podrtimi sedeži pa 3 škatle več. Real world uporabnost prtljažnika je na povsem drugem nivoju. Vsak zase ve koliko se mu zdi to pomembno.

telexdell ::

deco16 je izjavil:

...
....

Moram priznati, da me je ta argument nasmejal. Naivnost folka je brezmejna. Financiranje se predstavlja kot prednost, čeprav te pride skupno plačilo= financiranje+ obresti+ stroški več, kot takojšnje plačilo. Razne omejitve in pogoji (zavarovanje, servisi...) so pa še dodaten mlinski kamen na vratu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Sam omenil sem.

Je pa recimo če daš 70% vrednosti avta takoj preplačaš samo cca 500€. Torej z pologom in 3 leta obrokov plačaš skupno 40,5 jurjev.

Nikol nebi kupil avta na kašnerkoli kredo.

mehatronik12 ::

Kaj še nobeden ni avta kupoval pri WV grupi?

Če si vsaj malo vztrajen, greš do večih trgovcev je cena vedno in res vedno pod to na avtonetu!
==> In to na gotovino ali pa financiranje kakorkoli si pač želiš.

Na teslini strani je cena točno 40 970EUR.
Cupra je 39kEUR, če se znajdeš boš dobil jo za okoli 38K ali pa še dodatne zimske gume na platiščih al pa kaj podobnega zraven...

Tak da razlika v realnem svetu je okoli 3kEUR

ADAC ecotest (umirjena vožnja ob 15¨C).
Tavascan: 465km
Tesla Y: za standard mao baterijo še nimajo, z veliko pa je 81,4 % navedenega WLTP. Tak da 534*0.814= 434 km

Sigurno pa Tesla Y dosti manj "pije"!
Tavascan je men osebno dosti bolj "hud" ;)

pač kaj ti je prednost.....

Zgodovina sprememb…

Pač vsi sam qoutajo AI modele.

EV database nič več ne pomeni.

Tudi to da v realnih testih z modelm iz VW ki ima najmanjši koficient upora 0.26 za tak razred in seveda motorjem AP550. Bjorn je testiral samo VZ različico ki je 4x4

Meni cupra notri ne sede, je pa kar olupljena, ne dobiš niti dvojnega dnu v prtljažniku.

Ampak ja, vedno bo se peljala bolj daleč.

Je pa Model Y najbolj prodajan model ker pač je samo eden. Tukaj pa maš ID.4, ID.5,Enyaqe, zdej te cupre, pa Ford explorer itd. Vse je to skor enak avto.

Tko da ja, v vsem je boljši, sam v dometu pač ne.
««
1332 / 1333
»»