» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1368 / 1369
»»

codeMonkey ::

Saj ve, pa namenoma pise neumnosti.

alekskac ::

Kebo je izjavil:

Realno, za dobit EV maš lahko praktično negativni kapital, samo kreditno rabiš bit sposoben za 200EUR obroka za twingiča al pa Leapmotorja dobiš potem 7800EUR nazaj. Plačuješ pa dobrih 200EUR za 9 let (Ekosklad kredit).

In kaj si s tem dosegel? 200uer (plus nekaj malega za elektriko)meni znese letno okrog 3 jurje minusa, na avtu zgubiš, kaj vem še 3 jurje prvo leto, OK. Jaz dan za geca za gorivo, recimo 130 eur mesečno, registracija in gume recimo da so isto. Kasko nimam, izgube vrednosti nima več kerje star 20 let. Dobrega jurja in pol za benz, 300 eur za servis, kaj sem spregledal? EV je (prvo leto vsaj) minus cca 6jurjev. Stari gec (obstoječ), recimo minus 2 jurija. Jaz mislim damorš EVja skeširat kot vsak drug avto, dasi izogneš dvakratni izgubi po letih. Če ne nisi nič nardil, kreda ni zastonj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

billy ::

eko kredit za EV je praktično zastonj ja...če primerjaš z lizingom za ICE avto...

alekskac je izjavil:

Kebo je izjavil:

Realno, za dobit EV maš lahko praktično negativni kapital, samo kreditno rabiš bit sposoben za 200EUR obroka za twingiča al pa Leapmotorja dobiš potem 7800EUR nazaj. Plačuješ pa dobrih 200EUR za 9 let (Ekosklad kredit).

In kaj si s tem dosegel? 200uer (plus nekaj malega za elektriko)meni znese letno okrog 3 jurje minusa, na avtu zgubiš, kaj vem še 3 jurje prvo leto, OK. Jaz dan za geca za gorivo, recimo 130 eur mesečno, registracija in gume recimo da so isto. Kasko nimam, izgube vrednosti nima več kerje star 20 let. Dobrega jurja in pol za benz, 300 eur za servis, kaj sem spregledal? EV je (prvo leto vsaj) minus cca 6jurjev. Stari gec (obstoječ), recimo minus 2 jurija. Jaz mislim damorš EVja skeširat kot vsak drug avto, dasi izogneš dvakratni izgubi po letih. Če ne nisi nič nardil, kreda ni zastonj.

Imeti delujoc star avto se naprej je vedno ceneje od nakupa novega. Moj tudi ni hotel crknit pri skoraj 300k km, pa ga je nato pijani voznik parkiranega razbil do totalke. Ne kupuj nicesar, ce ti ni potrebno.

Zgodovina sprememb…

Ampak potem se tudi splača kupiti 30 let starega yugota za 100€, kot pa novega za 30k...nikoli te ta yugo ne bo prišel potem teh 30k razlika, tudi če ga vsak vikend popravljaš...

Tudi. Novega ne kupis ker se splaca. Zgoraj je debata katerega izbrati izmed novih. Ampak cez nekaj casa bos dobil tudi kaj spodobnega rabljenega z baterijo. Zdaj smo pri malckih z malo pomoci nekje pri ICE. Nekaj let nazaj nisi imel tudi pri novih nobene izbire. Cez nekaj let pa bos imel vse vec tudi med starimi.

Zgodovina sprememb…

itak, stroj model S od tesle se dobi sedaj za 15k...kar je mindblowing...

BmoQuh ::

A za kakšnega e-karavana/e-kombi se že kaj priporočenega najde? Mislim, rabi se, a ne.

kombijev je že kar nekaj...

karavani pa mislim da je ID7 nekaj?

Gambino ::

BmoQuh je izjavil:

A za kakšnega e-karavana/e-kombi se že kaj priporočenega najde? Mislim, rabi se, a ne.

Toyota bz4x Touring.

Ok in da je tak znesek rabljenega glede na vrednost novega kot za Tesla S? Mislim, saj avto.net lahko pogledam sam, mislil sem le, če je kaj zares ugodnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

Sumenjak ::

Alekskac tebi se ne splača. Zdaj pa ti lahko jaz pokažem zakaj se določenim splača. Trenutni avto sem kupil s 100k km lastim si ga 6let in ima trenutno 310k km. Avto je imel narejeno naslednje:
- 2x veliki servis vsak 650e,
- 2x na leto mali servis vsak 150e,
- pri 200k km servis menjalnika (menjava dvomastnega vztrajnika, samo vzstrajnik je bil 600e) 800e,
- menjava diskov in ploščic se ne spomnim cene,
- 250k rebuild turboja, ker ni več imel zadostnega pritiska okoli 600e,
- menjava vseh štirih kolesnih ležajev 400e.
- pri 300k km počen intercooler 200e

Se splača vozit star avto ampak na določeni točki še samo mečeš dnar v ognej. V vsakem primeru sem po 300k km imel namen nakupiti nov avto. Zakaj ne bi EVja in nekaj prihranil pri moji letni 30k km kilometrini.
Kot nekaj postov prej že povedano: Vsak ima drugo življensko situacijo. Nekomu se splača nekomu ne. Nevem zakaj toliko pritiskate, da so EV za k.

Kebo ::

alekskac je izjavil:

Kebo je izjavil:

Hipotetično za moj primer, 30.000km letno me pride v benzu pri stari kripi ki pije 6L/100km po trenutnih cenah samo benz 262EUR na mesec. S tem denarjem si lahko plačam elektriko in lizing na T03, torej me izguba vrednosti niti ne zanima ker z vsakim mescom sem že v plusu. Če poplačam lizing in je avto vreden 0EUR sem še vedno v plusu, vozil sem se pa z novim avtom, ki je precej bolj zanesljiv kot katerakoli kripa, mel sem garancijo, itd.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kebo ()

BigWhale ::

mehatronik12 je izjavil:

Pa saj se zavedaš da Polo in T03 nista niti približno v isti kategoriji.

To je isto kot da ti jaz napišem golfa dobiš za pol cene v primerjavi z Tesla Y LR performance.

Polo ima 15cm vecjo medosno razdaljo od T03, Model Y ima pa 40cm vecjo medosno razdaljo od Golfa. Prva dva sta precej blizje kot druga dva. Saj lahko komot vzames kak drug EV, recimo BYD Dolphin, ki te pride 22 jurjev pred subvencijo.

Na koncu dneva pridemo do tega, da lahko EVja kupijo tudi tisti, ki niso ravno bogatasi. Najcenelsi Golf se zacne pri 26 jurjih. Na koncu pri klasicnem avtu odplacujes kredit/leasing + gorivo, pri EVju pa samo kredit/leasing. Eko kredit lahk dobi vsak in je praviloma cenejsi kot povprecen leasing.

mehatronik12 je izjavil:

Če se išče poceni malčka dobiš v SLO Mitsubishi Space Star za 12900€ VS 19000€ za T03.
In je defintivno boljši v vseh pogledih (domet, je večji, več prostora, 3x domet,itd..)

Za mestnega malcka, ki ga polnis doma je domet precej nepomembna stvar. Hkrati pa govorimo o ljudeh, ki nimajo denarja, in bi jim moral mesecni strosek za gorivo biti nekaj kar je obvezen del izracuna cene avtomobila.

Ce nimas denarja in si brez avtomobila potem kupis rabljeno kripo za 1000 EUR in se vozis z njo, bo najceneje.

alekskac je izjavil:

Jaz mislim damorš EVja skeširat kot vsak drug avto, dasi izogneš dvakratni izgubi po letih. Če ne nisi nič nardil, kreda ni zastonj.

V tem primeru, ker avta najbrž dejansko ne potrebuješ, se ni težko strinjati, da gre za dvakratno izgubo. Če pa ga potrebuješ, pa je zanimivo, da računaš dvakratno izgubo, ker avto bi moral imeti tudi uporabno vrednost. Tržna vrednost pa je pa pač, če ga nameravaš hitro prodati, kaj bom jaz to handlerju razlagal, saj malo še in bo jasno. Pri nas je tako, da avto skoraj čisto zvozimo od prvega km do potem nekje idealnih 10 let, potem še mladina. Eni se pač pretvarjate in (najbolj) očitno kupujete za precej manj časa, pisanju navkljub.

Zgodovina sprememb…

Kebo je izjavil:

Hipotetično za moj primer, 30.000km letno me pride v benzu pri stari kripi ki pije 6L/100km po trenutnih cenah samo benz 262EUR na mesec. S tem denarjem si lahko plačam elektriko in lizing na T03, torej me izguba vrednosti niti ne zanima ker z vsakim mescom sem že v plusu. Če poplačam lizing in je avto vreden 0EUR sem še vedno v plusu, vozil sem se pa z novim avtom, ki je precej bolj zanesljiv kot katerakoli kripa, mel sem garancijo, itd.

Nek sweet spot mora bit torej, za nakup novega na kredo. Ali pa da si itak prisiljen v menjavo, potem menda res ne bi šel bencinca na leasing jemat (edino, če je to kak tak avto za petrolheade). Ko bom sam nekoč kupoval ev, bom gledal rabljenega, brez krede ali lizinga. Ležaji, amortizerji in končniki me ne skrbijo, to je potrošna roba za vsak avto. Skrbele bi me dražje komponente, baterija, motor/reduktor, ICU, morda celo kak drag LED žaromet, in podobno.

J.McLane ::

Avto je strošek. Če za avto vzameš kredit je pač strošek malo večji, da moraš avto skeširat je totalno nazadnjaško mišlenje.

Imaš zgoraj primer kaj se zogdi če imaš star avto za male pare (ker kredita nočeš vzeti), vse po vrsti začne crkovat, sem tudi dal to šolo skozi na lastni koži. Pa ne gre samo za denar, gre tudi za razpoložljivost avta, ker takrat ko je v delavnici, se ti verjetno ne voziš z njim.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

iKst_ ::

Najcenelsi Golf se zacne pri 26 jurjih

Kar je cca. jurja več kot Tesla Model 3.

Btw, če pogledaš lestvico najbolj prodajanih avtomobilov v Sloveniji, so na vrhu večinoma avtomobili za 30+ jurjev. Octavia, Nissan Qashqai, Škoda Kodiaq, VW Tiguan...

Vmes je kak Clio, ampak prednjačijo srednje veliki karavani in SUVi/crossoverji.

Če imaš denar in si "vlagatelj", se splača vzeti za EV skoraj zastonj eko -kredit, cash pa investirati....česa recimo pri ICE ne moreš.

BmoQuh je izjavil:

alekskac je izjavil:

Jaz mislim damorš EVja skeširat kot vsak drug avto, dasi izogneš dvakratni izgubi po letih. Če ne nisi nič nardil, kreda ni zastonj.

V tem primeru, ker avta najbrž dejansko ne potrebuješ, se ni težko strinjati, da gre za dvakratno izgubo. Če pa ga potrebuješ, pa je zanimivo, da računaš dvakratno izgubo, ker avto bi moral imeti tudi uporabno vrednost. Tržna vrednost pa je pa pač, če ga nameravaš hitro prodati, kaj bom jaz to handlerju razlagal, saj malo še in bo jasno. Pri nas je tako, da avto skoraj čisto zvozimo od prvega km do potem nekje idealnih 10 let, potem še mladina. Eni se pač pretvarjate in (najbolj) očitno kupujete za precej manj časa, pisanju navkljub.

Če je avto že iz starta kupljen 10 let star ga maš težko še 15 let. Moj je sedaj 20 let star gec. Dolgo več najbrž ne bo. Avto ima uporabno vrednost če se prevažaš z njim, je pa to relatvino drago (pa ni to samo pogonsko gorivo). Rabiš ga če nimaš alternative, ampak jaz moram pazit da to ne požre preveč sredstev iz dohodka, ker mora bit ša za miljon drugih reči. Pa saj to je vsem jasno.

Sorry, ti nič ne verjamem, odkar si opletal s tistim 'sproščanjem', lažnivec pozna lažnivca, ampak resnica se vedno pokaže, naj se trudiš še toliko.

Nimaš ti Hyuidai Getza potem pa še tu najbolj glasen in nekoliko revolucionaren nasprotnik, ki da malo popušča in se vse ve :D

J.McLane je izjavil:

Avto je strošek. Če za avto vzameš kredit je pač strošek malo večji, da moraš avto skeširat je totalno nazadnjaško mišlenje.

Imaš zgoraj primer kaj se zogdi če imaš star avto za male pare (ker kredita nočeš vzeti), vse po vrsti začne crkovat, sem tudi dal to šolo skozi na lastni koži. Pa ne gre samo za denar, gre tudi za razpoložljivost avta, ker takrat ko je v delavnici, se ti verjetno ne voziš z njim.

Avto je danes v delavnici en dan, kaj več že težko. Jaz nekaj poštimam sam, nekaj "pod hruško" mehanik. Jaz sem počasi skozi zadnje 4 leta pomenjal vse kar je pocrkalo (roke, končniki, 2 homokinetična zgloba, zavorne diske, rja) pa ni blo našteto skup 700 eur. Problem je velki servis, tomorš vse naenkrat, jermen, šponarje, vodno pumpo, antifriz, pa še mali servis zraven nardiš ker je že kažin. To res zapeče 500-600 eur, ampak to je enkrat vsake 100.000 km. Ko se ti podre ICU na električarju, al pa požre ležaje v reduktorju, baterija,... tud zapeče, pa pod hruško to težko zrihtaš.

BmoQuh je izjavil:

Sorry, ti nič ne verjamem, odkar si opletal s tistim 'sproščanjem', lažnivec pozna lažnivca, ampak resnica se vedno pokaže, naj se trudiš še toliko.

Nimaš ti Hyuidai Getza potem pa še tu najbolj glasen in nekoliko revolucionaren nasprotnik, ki da malo popušča in se vse ve :D

Povabim na kofe (lahko zbereš kraj), pa pogledaš korejsko bogatijo!

Zgodovina sprememb…

A ti pokažem video, kjer je človek doma na dvorišču vzel dol baterijo od tesle modela S in jo potem tudi popravil?

deco16 ::

Tukaj ti bodo povedali da avta sploh ne rabiš in da raje vse investiraš :D

ja nekaj potem moraš z dobičkom naredit, al ga boš v grob odnesel...ni lepsega kot kak tesla model S plaid s 1000 konji recimo.

Sem jih že neki ogledal, videov sem videl od evklinike že dost, pa od Ritcha tud :-). Je treba tud mal znat tole (ne sam zarad elektrike, tud teža ni zanemarljiva). Ni toisto kot pakne zamenjat.

alekskac je izjavil:

Sem jih že neki ogledal, videov sem videl od evklinike že dost, pa od Ritcha tud :-). Je treba tud mal znat tole (ne sam zarad elektrike, tud teža ni zanemarljiva). Ni toisto kot pakne zamenjat.

jaz bi rekel, da je lažje popraviti baterijo, kot recimo generalko ICE motorja...ampak pač mehaniki znajo generalke, baterije pa še pač ne...

billy je izjavil:

ja nekaj potem moraš z dobičkom naredit, al ga boš v grob odnesel...ni lepsega kot kak tesla model S plaid s 1000 konji recimo.

Z dobičkom od 5K :-) osnovnega kapitala. Bo za kebab.

billy je izjavil:

alekskac je izjavil:

jaz bi rekel, da je lažje popraviti baterijo, kot recimo generalko ICE motorja...ampak pač mehaniki znajo generalke, baterije pa še pač ne...

Oboje je komplicirano, generalka recimo bolj (že ko gledam na YT me srat prime koliko enih trikov moraš vedet zato). Ampak zdej je motorjev rabljenih za dobit za te množične avte,mislim da generalke pa res že redko delajo. Mogoče za kako bolj žlahtno vozilo.

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Povabim na kofe (lahko zbereš kraj), pa pogledaš korejsko bogatijo!

Podobno cryptoscamu izpred nekaj dnevov - kar na kofe, da pogledam izposojen avto ali v rezervi, itak...

Lahko zbereš! In ne rabiš ravno kofe pit, če ti ni. Tud prometno mam, brez skrbi. Za na pizzo pa še nisva dovolj prjatla, če si mogoče to hotel.

Zgodovina sprememb…

Ničesar ne bom zbiral ali izbiral kot tudi ne bom jedel pizze s teboj, sorry - sploh ne, glede na napovedano 'sproščanje' še posebej ne.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

billy je izjavil:

A ti pokažem video, kjer je človek doma na dvorišču vzel dol baterijo od tesle modela S in jo potem tudi popravil?

Dvomim, da to lahko kar sam narediš, je potrebno na novo zagnati SW.
Je bilo pred nekaj leti, kako je en Hrvat sestavil svojo Teslo iz več karamboliranih, pokvarjenih,... in je rabil nekoga, da mu je SW zagnal, Tesla servis tega ni hotel.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Ne ni res, če popravljaš lastno baterijo ne rabiš SW, če pa menjaš za drugo, pa samo preko toolboxa, ki je na voljo zelo poceni, samo na novo konfiguriraš, potem pa ko se sistem na novo "instalira", že imaš vse...

govorim za stare modele S, kako je z novimi pa še ne vemo.

BmoQuh je izjavil:

Ničesar ne bom zbiral ali izbiral kot tudi ne bom jedel pizze s teboj, sorry - sploh ne, glede na napovedano 'sproščanje' še posebej ne.

Že dva dni vlačiš okrog presenečenega pikačuja. Možni dogodek upora revnih množic ni nič novega (francoska revolucija, pri nas recimo Kmečki upor, upor proti okupatorju in domačim izdajalcem; ko se dovolj velika skupina podjarmljenih spravi na skupino privilegiranih ljudi), potrebuje pa kritično maso. En človek ki nudi kofe (ali drug napitek po želji) ni kritična masa. No kakorkoli, hočeš, ne vem, slikco? Če nočeš, tud OK. Nič ne silim.
Ah, vidim. Pred 14 dnevi si se komaj prijavil na slotech. Si še frišen.

Zgodovina sprememb…

Seveda in to leta 2026 z EU in AI se en forumaš pogovarja o ničemer novem (francoska revolucija, pri nas recimo Kmečki upor, upor proti okupatorju in domačim izdajalcem; ko se dovolj velika skupina podjarmljenih spravi na skupino privilegiranih ljudi), potrebuje pa kritično maso - že en opran človek te lahko zaštiha, to pa res nič novega v EU, še posebej, če imaš kaj izgubiti :D

PS: Datum registracije je sicer pravilen ampak namenoma izkrivljen v izogib forumski integraciji z AI, mi je drobna ptičica povedala, kako deluje :D

Zgodovina sprememb…

Lej, ko smo že pri tem, tud teb ni tuja delinkvenca, če sem prav prebral tole>:

BmoQuh je izjavil:

Če crkne TČ pač še kakšno kladivo pade po njej, zavarovalnica uredi :D

Zgodovina sprememb…

alekskac je izjavil:

Lej, ko smo že pri tem, tud teb ni tuja delinkvenca, če sem prav prebral tole>:

Normalno, samo jaz te ne vabim gledat mojega geca in ti ne maham s sproščanjem, ne na kavi, ne ob pizzi.
Pa mogoče še razlaga forumske zdramatiziranosti, ker so zavarovalnice do dolgoletnih zavarovalcev malo manj zahtevne in bolj razumevajoče.
Torej, nič ne bo, kar preskoči, zavajujoč revolucionarni sproščevalec.

Zgodovina sprememb…

kaj zdej? Si rekel da ne verjameš. Sem ti ponudil da sam pogledaš. Silim te pa ne.Jaz tebi vse verjamem,tud da goljufaš zavarovalnico.

Zgodovina sprememb…

Saj sem rekel, da ne pridem, ker ti ne zaupam...

Mi še kaj 'revolucionarno sproščevalno' nepovratno narediš na samem.

Glede zavarovalnice se ne boj. Namreč TČ se še ni pokvarila :D

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

Najdita si sobo. No ali pa tudi ne, sta le bolj zabavna in informativna kot običajni nakladači - ikst, kit, inženirček...

billy je izjavil:

Je. BMW M3 s 1300 :)

Gregor P ::

BigWhale je izjavil:

Tudi Ferarija si ne mores kupiti,
… dodajam zgolj kot opombo ne kot nek argument v tekoči debati, Ferrarija ne moreš kar tako kupiti, tudi če imaš milijone - in to je tudi razlog, zakaj ga sam iz načelnih razlogov ne bi kupil (pustimo seveda ob strani ali imam/nimam milijone).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ni potrebno nakladat. Vsakega Ferrarija ne mores kupit, nekatere lahko. Pa malo cudno meti taka "nacela", ko niti navadnega avta nimas.

Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::

BmoQuh je izjavil:

VW ID7, MG5, Audi A6 Avant e-tron

Od manjših:
MB CLA Shooting Brake, Zeekr 7GT in kmalu še BMW i3 Touring Neue Klasse.

codeMonkey je izjavil:

Ni potrebno nakladat. Vsakega Ferrarija ne mores kupit, nekatere lahko. Pa malo cudno meti taka "nacela", ko niti navadnega avta nimas.

… niti ne pričakujem, da boš razumel :-)

Razumem dobro. Tko nekak kot da bi nek geek razlagal kako ne bi nic naredil, ce bi naletel na Sydney Sweeney zaradi politicnih nestrinjanj. Ampak pustimo ob strani da ima zeno in dva mulca, je kot palicnjak in ali bi ona imela sploh kak interes :)

Zgodovina sprememb…

Ne, dejansko ne razumeš. Res na kratko, ne moreš inačiti neko luksuzno (super-)športno vozilo z navadnim osebnim avtom za redno vsakodnevno vožnjo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Tega ni enacil, niti priblizno (point je bil drugje), in niti ti nisi pisal o tem. Napisal si neresnico/polresnico in dodal nek "virtue signaling", to je pa bilo to od tvojega prispevka

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Ferarrija lahko kupiš brez problema. Na avto.net jih imaš polno, po tujini imaš en kup dilerjev, ki jih prodajajo.

Daj poglejta si vsaj YT posnetek gor (in po potrebi raziskujta naprej); saj lahko da je danes že to malo bolj svobodno glede nakupa, ampak vseeno ne rabita kar odgovarjat na komentarje, če se ne spoznata na tematiko, samo da sta lahko negativna. :|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()
««
1368 / 1369
»»