Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
billy ::
no za teslo imaš drugače sexy buttons, ki jih lahko sprogramiraš po želji in jih tudi "prilepiš" kam hočeš...
samo mene ne motijo pri novih manjki gumbov, ampak kako je celotna armatura videt...preveč "sterilno" za moje pojme.
samo mene ne motijo pri novih manjki gumbov, ampak kako je celotna armatura videt...preveč "sterilno" za moje pojme.
Liker ::
Jaz vem da sem kot mladi voznik občudoval razne Volvote, Mercedese, Saabe in podobne monstrume tam iz poznih 90-ih/začetek 00-ih, ki so imeli več gumbov kot PC tipkovnica. Pač lično je, in hkrati nudi občutek "dostopnosti" do funkcij. Začuda tudi po računalniku vse počnem s tipkovnico in ne miško (analogija recimo med touch in haptiko).
Pa funkcije vedno pridejo prav. Recimo danes zjutraj se z ženo peljeva v avtu in se mi v križišču spredaj nalima nek star dizel, ki je smrdel kot da smo nazaj v letu 1989. Nisem niti rabil pogledati in sem že imel recirkulacijo zraka in ventilator na max, da je "prečistilo" smrad. Pet sekund kasneje nazaj na "avtomatiko" z vključeno recirkulacijo. Tak manever na modernem minimalističnem touch screenu? Dvomim da tako zelo preprosto. Ali pa v nedeljo, ko sem se vračal iz malce bolj oddaljene lokacije in sem po uri in pol vožnje na hitro vklopil hlajenje sedežev za par minutk, ker sem bil preveč oblečen (otrok zadaj pa premalo, da bi spremenil klimo). In ja, vem da IONIQ 5 načeloma te funkcije skriva na zaslonu, ampak itak sem imel v planu testno vožnjo, da bi videl ali je ok ali ne.
Pa funkcije vedno pridejo prav. Recimo danes zjutraj se z ženo peljeva v avtu in se mi v križišču spredaj nalima nek star dizel, ki je smrdel kot da smo nazaj v letu 1989. Nisem niti rabil pogledati in sem že imel recirkulacijo zraka in ventilator na max, da je "prečistilo" smrad. Pet sekund kasneje nazaj na "avtomatiko" z vključeno recirkulacijo. Tak manever na modernem minimalističnem touch screenu? Dvomim da tako zelo preprosto. Ali pa v nedeljo, ko sem se vračal iz malce bolj oddaljene lokacije in sem po uri in pol vožnje na hitro vklopil hlajenje sedežev za par minutk, ker sem bil preveč oblečen (otrok zadaj pa premalo, da bi spremenil klimo). In ja, vem da IONIQ 5 načeloma te funkcije skriva na zaslonu, ampak itak sem imel v planu testno vožnjo, da bi videl ali je ok ali ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Liker ()
kow ::
Prihodnost je itak v avtomatiki: Kdaj uporabim gumb za odpiranje sipe? Ko pridem do rampe, grem v drive-in itd. Vecino situacij bi lahko ze sam software detektiral in kar sam odprl. Za zgornji scenarij pa bos uporabil kar govor. Tehnologija napreduje in veliko stvari ljudje uporabljajo zaradi navade. Npr. ikone na namizju. Ki so danes povsem nesmiselne, ce vsaj malo obvladas tipkovnico. Me kar strese, ko jih vidim polno namizje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Govor je počasnejši kot pritisk tipke. Vedno. Saj ne gre za to da se ne da. Gre za to, da lahko nekaj naredim hitro. Ko mi v avtu zasmrdi želim takoj recirkulacijo. Ne čez 6 sekund ali 30 sekund.
Ascendor ::
Ja, sem ga videl, oblika všečna, notri je pa še slabše kot moderna Tesla (beri nič ergonomije - vse, ampak res vse na zaslonu), plus podpovprečen doseg - kar je razumljivo glede na obliko.
Za doseg pride tudi model z večjo baterijo zdej enkrat marca/aprila. Se pa strinjam glede notrajnosti, to da ni gumbov je obup.
iKst_ ::
No ja, recimo IONIQ 5 MY25-> je celo dobil gumbe nazaj za gretje/hlajenje sedežev in volana. Nova Kona ima tudi "klasično" armaturo.
Kitajci so pa vsi po spisku v osnovi kopija Tesle (vsaj notri) - zaslon in nič drugega. Če ti dajo kak fizični gumb na volan si lahko super presrečen.
Saj razumem, tako prišparaš na "easy" kakega jurja ali par njih. Ampak to ni za vsakega.
Jaz v Tesli skoraj nikoli ne klikam nastavitev za ogrevanje volana in sedežev, avtomatika dovolj dobro dela 99% časa. Takrat, ko je treba kaj popraviti pa tudi ni problem klikniti na touchscreen. Prvi teden se mogoče malo loviš, potem se pa navadiš. Enako kot v novem avtomoblilu z gumbi.
V drugem avtu imam fizične gumbe za sedeže, pa jih moram stalno nastavljati, čeprav se vklopijo avtomatično. Ogrevanje volana moram pa v vsakem primeru vklopiti ročno.
Nasplošno se zelo redko dotikam ekrana, sem si vse glavne stvari dal na gumbe na volanu.
Vem, glupo vprašanje, ampak saj sem dal anekdoto. A hlajenje sedežev tudi avtomatika ugotovi, kdaj rabiš? Recimo kdaj sem malce preveč zakuhal, ker sem oblekel en sloj preveč, ali ne? Legit vprašanje, z dovolj senzorji in (IR) kamerami bi se dalo čuda i svega ugotoviti.
Prilagaja glede na čas, temperaturo v kabini, zunanjo temperaturo in verjetno še kakšen drug parameter. Avto seveda ne ve, če ti je prevroče, ampak avtomatika dela presenetljivo dobro. Res se ne spomnim, da bi kdaj na roke spreminjal ogrevanje.
Govor je počasnejši kot pritisk tipke. Vedno. Saj ne gre za to da se ne da. Gre za to, da lahko nekaj naredim hitro. Ko mi v avtu zasmrdi želim takoj recirkulacijo. Ne čez 6 sekund ali 30 sekund.
Si pac nastimas bliznjico na UI. To ni resen problem, ce ima avto dovolj velik zaslon ter dovolj dober software (ni enostavno). Ravno zato ves cas trobim isto. Boljsi 1 velik zaslon, kot 3 majhni. Pa ceprav estetika trpi.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
V glavnem dokazano je, da ljudje fizične gumbe ipd. dejansko potrebujemo v vozilih, predvsem zaradi varnosti v prometu. Tako da dovolj (ponovno) te debate, kako je fajn, da je vse samo na zaslonu.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Tega seveda niso dokazali. Drugace bi nam lahko predlozil dokaz - pa ga ne mores. Ti bos se 7 stoletij trobil o "dokazih". Ceprav niti priblizno ne razumes kaj beseda pomeni.
Zgodovina sprememb…
Itak pa bo v nekaj letih vseeno, ker bo vse vec avtomobilov imelo dovolj dober software, da ga bos lahko vklopil in mirno poklikal po zaslonu. Verjetnost da bos ravno takrat naletel na problem je tako majhna, da se s tem ne bo potrebno ukvarjati.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
Si pac nastimas bliznjico na UI. To ni resen problem, ce ima avto dovolj velik zaslon ter dovolj dober software (ni enostavno). Ravno zato ves cas trobim isto. Boljsi 1 velik zaslon, kot 3 majhni. Pa ceprav estetika trpi.
In ko imaš gor 10-20 bližnjic je pa ..... kaos.
Zagovarjaš nekaj, kar v praksi ne poznaš!
Tega seveda niso dokazali. Drugace bi nam lahko predlozil dokaz - pa ga ne mores. Ti bos se 7 stoletij trobil o "dokazih". Ceprav niti priblizno ne razumes kaj beseda pomeni.
Euro NCAP za vse * zahteva fizične gumbe za nekatere funkcije. Kaže da so neumni, ker jih hočejo! Ali pa ti?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
billy ::
ne da so neumni, računajo tudi da avte vozijo 70, 80, 90 letniki...ki so iz drugih časov..tem še gumbi delajo težave, kamoli zaslon.
Tole sprenevedanje in zaslepljenost z Muskovimi zasloni je res višek. Smo že odtekli nekaj krogov glede tega, očitno je treba odteči še enega. Imeti vse na zaslonu je v današnjih vozilih, ki jih še vedno upravlja človek, pač napaka. Prej se sprijaznite s tem, bolje za vas (dobesedno veliko bolj varno za vas in za na ostale v prometu).
Cars will need buttons not just touchscreens to get a 5-star Euro NCAP safety rating
The overuse of touchscreens is an industry-wide problem, with almost every vehicle-maker moving key controls onto central touchscreens, obliging drivers to take their eyes off the road and raising the risk of distraction crashes.
"New Euro NCAP tests due in 2026 will encourage manufacturers to use separate, physical controls for basic functions in an intuitive manner, limiting eyes-off-road time and therefore promoting safer driving."
Dejansko smo imeli letos to novico na slo-techu Volkswagen se vrača h gumbom
Volkswagen je napovedal, da bo v prihodnje generacije avtomobilov vrnil fizične gumbe, ki so v preteklosti z naraščajočo digitalizacijo in uvajanjem elektronskih sistemov začeli izginjati, dokončno slovo pa so vzeli v električnih vozilih. Vodja oblikovanja Andreas Mindt je dejal, da podjetje napake ne bo več ponovilo. Že v naslednjem ID2all, ki bo nared prihodnje leto, bodo spet fizični gumbi za glasnost radia, ogrevanje, jakost ventilacije in štiri utripalke. Za vrnitev gumbov so se odločili zaradi povratnih informacij kupcev.
Kot je plastično dejal Mindt, gre za avtomobile, ne za pametne telefone. Sporočilo smo razumeli, je dodal. Nezadovoljstvo voznikov avtomobilov nad izginjanjem gumbov, zaradi česar je bil nadzor nad sistemi pomaknjen v menije na centralnem zaslonu, ni omejeno na Volkswagen. Tudi Hyundai je v svojih fokusnih skupinah ugotovil, da so vozniki nejevoljni, jezni in v stresu zaradi izključno digitalnih vmesnikov. Hyundai Ioniq 6 je šel izključno po digitalni poti, nasledniki pa bodo verjetno spet imeli gumbe, dasiravno tega še niso izrecno potrdili. Tudi Tesla je v modelu S odstranila vse gumbe, modela Y in 3 pa sta jih nekaj spet imela.
Evropski NCAP (New Car Assessment Program) bo prihodnje leto zahteval, da imajo avtomobili nekaj fizičnih gumbov. Direktor strateškega razvoja pri Euro NCAP Matthew Avery je dejal, da je pretirana uporaba zaslonov na dotik velik problem v avtomobilski industriji, ki povečuje nezbranost in možnost za nezgode. To bo bržkone še ena izmed vzpodbud proizvajalcem, da gumbe vrnejo.
https://www.dnevnik.si/nedeljski/prosti...
Švedska revija Vi Bilägare je leta 2022 izvedla test, v katerem so vozniki v starejšem Volvu V70 iz leta 2005 osnovne naloge opravili v desetih sekundah, medtem ko so v avtomobilih z zaslonom na dotik potrebovali od 23 do 45 sekund.
...
Mercedes-Benz se pri oblikovanju vrača k fizičnim gumbom in opušča zaslone na dotik, kar je bil trend zadnjih deset, petnajst let. Sprememba je posledica raziskav, ki kažejo, da zasloni na dotik upočasnjujejo voznike, jih frustrirajo in povečujejo tveganja na cesti, čeprav je avtomobilska industrija dolgo časa stavila prav na vedno večje zaslone.
...
Ta pristop je bil za proizvajalce cenejši, saj je programska oprema nadomestila številne fizične sestavne dele, hkrati pa so vozila lahko oglaševali kot futuristična.
....
Evropski kupci naj bi sicer dajali prednost fizičnim kontrolam, azijski pa zaslonom in glasovnim ukazom.
Imeti vse na zaslonu je v današnjih vozilih, ki jih še vedno upravlja človek, pač napaka. Prej se sprijaznite s tem, bolje za vas (dobesedno veliko bolj varno za vas in za na ostale v prometu).
Glede na to, da omenjaš Muska, domnevam, da govoriš o Tesli. Ta definitivno nima "vsega na zaslonu".
Spock83 ::
Evo! Konec aprila bo 6 let odkar imam Teslo. 216k km prevoženih. Me veseli, da je čedalje več Teslašev. Jaz, če bi se moral odločati bi spet vzel Teslo. Še kakšno vprašanje?
Ne.
mikhaair ::
nejc_nejc ::
fikus_ ::
ne da so neumni, računajo tudi da avte vozijo 70, 80, 90 letniki...ki so iz drugih časov..tem še gumbi delajo težave, kamoli zaslon.
Imas kaksen vir za to, ali "trust me bro"?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
BigWhale ::
Jaz v Tesli skoraj nikoli ne klikam nastavitev za ogrevanje volana in sedežev, avtomatika dovolj dobro dela 99% časa. Takrat, ko je treba kaj popraviti pa tudi ni problem klikniti na touchscreen. Prvi teden se mogoče malo loviš, potem se pa navadiš. Enako kot v novem avtomoblilu z gumbi.
Jaz pa te reci prevec pogosto nastavljam. Gretje volana in sedezev je totalno mimo. Za oboje bi bil res hvalezen se za eno dodatno stopnjo med 0 in 1.
Temperaturo pa vedno prestavljam med 20 in 23, cisto odvisno od sonca in tega kako so se sedezi ogreli.
Je pa res, da do pri vseh avtomobilih pocnem, ni tle Tesla problem.
Ampak take stvari, ki jih delaš pogosto, si lahko nastaviš na volanu, da ti ni treba po ekranu klikat.
BigWhale ::
Ne vseh. Jest mam na volanu preklop med Chill mode in Belgrade mode, oziroma bolj znan kot standard mode. :))
telexdell ::
Zanimivo razmišljanje mlečnozobcev, katerim še kaplja Čokolino preko brade. V razmislek- kdo pa vam je naredil vse te jabke, pa i-fone, pa EV, pa toč skrene, pa internet... današnji mlečnozobci na čokolinu ali tisti, kateri smo danes stari 60, 70, 80 let?
Mimogrede- pa vsa ta debata v zadnjih nekaj posti gre v smeri novodobnih zombijev, katerim bi naj vse delala avtomatika, ker je zgolj rahel dotik zaslona na dotik očitno za njihove psihofizične in mentalne sposobnosti nedosegljiv ideal.
Le kam gremo?!
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
pegasus ::
Še mal števil... sem šel prejle dol v mesto v shopping in so se mi zdele zabavne. Mrzel avto dol po hribu z vsem gretjem in imam do štacune porabo -1 ;) Nazaj gor pa 36 ...