» »

Pravilna uporaba baterij za prenosnike

Pravilna uporaba baterij za prenosnike

Ursus ::

Zanima me s kakšnim načinom uporabe prenosnikove baterije le-tej podaljšamo delovenje? Seveda poleg njene odstranitve ob napajanju iz omrežja in popolnemu spraznjenju/polnjenju.

lp

neoto ::

Seveda poleg njene odstranitve ob napajanju iz omrežja in popolnemu spraznjenju/polnjenju.
Nič od tega seveda ni res. Zakaj bi odstranjeval baterijo iz prenosnika? Razen če se ti prenosnik res hudičevo ne greje med delom na vtičnici, potem ni razloga za takšno početje! Ko je baterija polna, jo polnilna avtomatika preneha polniti.
Memory efekt, ki se ga je dalo preprečiti s popolnim praznjenjem in polnjenjem, je šel v pozabo z LiIon baterijami (že pri NiMH je bil precej manj opazen). Nov pojem pri baterijah je število ciklov polnjenja in praznjenja. Tukaj ravno z namernim praznjenjem do konca uničuješ baterijo. Vsak %, s katerim napolniš baterijo se šteje v te cikle. Če ima npr. baterija življ. dobo 100 ciklov, potem lahko rečemo, da to ustreza 10 000% (npr. 200x prazneš in napolneš baterijo za 50%, ali pa 5000x za 20%, ali seveda samo 100x 100% praznjenje in polnjenje). Precej škodljivo je tudi globoko praznjenje baterije (pod 5-10%)!
Bolj kot ti cikli pa bateriji škoduje povišana temperatura, ki v bateriji pospeši staranje. Pri izbiri prenosnikov glej, koliko se prenosnik greje in če hladilni sistem po nepotrebnem segreva baterijo. Če ti prenosnik omogoča, si vklopi spreminjanje frekvence procesorja in grafike (za procesor ti da program kot je npr. RM Clock precej možnosti, za grafiko pa poskrbijo driverji).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

neoto ::

Tole je priporočljivo prebrat: Apple - Batteries


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnilni cikli Windows laptopa

Oddelek: Strojna oprema
152774 (2434) CyberPunk
»

Nova vrsta litij-ionskih baterij z Berkeleya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5016746 (13773) Lion29
»

Življenska doba solarne baterije

Oddelek: Loža
121305 (1043) Go-ahead
»

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6020263 (16890) MrStein
»

polnjenje novega prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
201773 (1553) Pyr0Beast

Več podobnih tem