» »

Diktafon

Diktafon

nevone ::

Zanima me, če je diktafon primeren za snemanje glasbe. Čisto konkretno, če posnameš nekoga, ki igra recimo na sintesajzer, ali je predvajanje take glasbe potem z diktafonom dovolj kvalitetno. Kateri cenovni razred je že dovolj visok, da je zvok kolikor toliko kvaliteten, če ima to sploh kaj veze s ceno?

Vsako mnenje ali nasvet dobrodošel.
Either we will eat the Space or Space will eat us.

aljazh ::

Imaš v mislih "pravi" digitalni dikatfon, ali pride v poštev tudi MiniDisc? Slednji se zelo obnese pri snemanju vsega, tudi glasbe. Ponekod ga uporabljajo tudi namesto mnogo dražjega DAT-a.

Sploh ne vem kakšne vrste diktafoni obstajajo. Tudi ne vem, ob kakšnih in za kakšne priložnosti jih ljudje uporabljajo.

Jest bi rabila to za spremljavo k petju. Torej posname se glasba na diktafon, potem pa nekdo ob tej glasbi poje. A je diktafon sploh primeren za kaj takega?

Ker hec je v tem, da moj sin rad poje, ne zanimajo ga pa instrumenti. Zdej je začel hoditi v glasbeno šolo za solo petje in mora doma vaditi. Vendar nima spremljave, ob kateri je vaditi mnogo lažje in prijetneje. Zdej to učenje petja je na začetku en tak dril dihalnih vaj in treniranje posameznih tonov. Pa smo mislili, da bi imel diktafon, na katerega bi v glasbeni šoli posneli tone, ki jih mora vaditi, in bi potem doma vadil ob spremljavi z diktafonom.

Zato me zanima, če je zvok iz diktafona dovolj kvaliteten da ima vse skupaj sploh kakšen smisel.

o+ nevone

aljazh ::

Aha. Predvidevam, da bi šlo za snemanje v živo izvajane glasbe, sicer bi zadoščal že vsak običajen mp3 predvajalnik.

Za snemanje živo izvajane glasbe je najpomembneje, da diktafon oz. druga snemalna naprava snema v celotnem frekvenčnem območju človekovega sluha (oziroma vsaj približno celotnem). Kajti nekateri diktafoni, namenjeni snemanju izključno govora, filtrirajo frekvence, ki so izven frekvenčnega razpona človekovega govora.

Za snemanje v živo izvajane glasbe se mi sicer zdi ključnega vprašanja mikrofon. Kajti mikrofoni, vgrajeni v diktafon (ali druge napravice) so ubogi še za govor, kaj šele za glasbo. Cene boljših mikrofonov se začnejo od 20.000 SIT dalje.

Kot snemalno napravo bi osebno priporočal mp3 predvajalnik z možnostjo snemanja in priklopa zunanjega mikrofona ALI PA prenosni MiniDisc snemalnik/predvajalnik (pozor: nekateri modeli ne omogočajo snemanja, so zgolj predvajalnik). MiniDisc-i se kljub malce starejši tehnologiji še vedno precej uporabljajo - npr. Radio Slovenija in še marsikatere druge radijske postaje jih uporabljajo za snemanje na terenu.

>Predvidevam, da bi šlo za snemanje v živo izvajane glasbe,

Ja, učitelj ima tam neke prenosne klaviature in bi na učni uri pač posnel tiste zvoke, ki jih igra tam.

Sej, fino bi bilo, če bi bil v programu teh vaj kakšen CD, na katerem bi bile vaje posnete. Vendar tega ni v programu. Zato razmišljamo o neki prenosni snemalni napravi. Predlog za diktafon je pa dal učitelj, ki ga uči.

Me je pa že samo ime naprave (diktafon) zmotilo, da sem začela razmišljati o tem, če je to sploh primerno za snemanje glasbe.

aljazh, hvala za odgovor.

o+ nevone

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenos zvoka

Oddelek: Zvok in slika
9793 (532) hojnikb
»

Kateri mp3 predvajalnik, ki dobro snema?

91899 (1743) nokia6310
»

Profesionalno stereo snemanje kako?

202997 (2553) nokia6310
»

Prenosni snemalnik zvoka kaj kdo piporoča

51829 (1776) partysound
»

Snemanje v realnem času?