Forum » Operacijski sistemi » Povečanje št. procesorjev - reinstall LINUXa?
Povečanje št. procesorjev - reinstall LINUXa?
Adrijan0 ::
Mislim da naslov pove vse. Torej zanima me ali kdo ve, kaj se zgodi, če dodam še en procesor v sistem. Ali je potrebno na novo inštalirati? Ali bi se linux kaj zmedel itd.. Gre pa za dvojedrna procesor(ja) XEON.
LP.
LP.
kekz ::
Koliko procesorjev (in jeder) si imel zdaj notri?
Če več kot enega, potem še en dodatni nič ne spremeni pri konfiguraciji. Preveri /proc/cpuinfo, če vidiš vse procesorje in jedra.
Če si imel do zdaj samo en procesor z enim jedrom, si najbrž imel non-SMP kernel. Potem dodanega prcesorja sistem ne bo zaznal in izkoristil (delovalo bo enako kot do zdaj). Zamenjati je treba le kernel, da bo SMP in bo v redu.
Tido v SMP kernelu je mogoče omejiti število prcosorjev, ampak ponavadi je nastavljeno dovolj visoko.
Če več kot enega, potem še en dodatni nič ne spremeni pri konfiguraciji. Preveri /proc/cpuinfo, če vidiš vse procesorje in jedra.
Če si imel do zdaj samo en procesor z enim jedrom, si najbrž imel non-SMP kernel. Potem dodanega prcesorja sistem ne bo zaznal in izkoristil (delovalo bo enako kot do zdaj). Zamenjati je treba le kernel, da bo SMP in bo v redu.
Tido v SMP kernelu je mogoče omejiti število prcosorjev, ampak ponavadi je nastavljeno dovolj visoko.
Adrijan0 ::
Ta Xeon trenutno je dvojederni. Torej se dvojedernost v linuxu že šteje kot da bi imel dva procesorja (torej že imam podporo "SMP")?
b ::
/proc/cpuinfo ti pove, koliko procesorjev (=jeder) ti trenutni kernel zazna. Ce vidis vec kot enega, potem ne rabis spremenit nic, razen mogoce kaksno foro s schedulingom, ampak s tem se ti verjetno ne bo treba ukvarjat. Ce ga ne vidis, pa si imel dosedaj pol procesorja neizkoriscenega :)
Ce bi imel trenutno samo eno jedro, ti pogled v /proc/cpuinfo nic ne pomaga. Lahko dodas procesor in potem preveris, ce ga kernel zazna, lahko pa ze prej preveris. Rabis datoteko s konfiguracijo jedra. Kernel 2.6 lahko ima datoteko /proc/kconfig (ali nekaj podobnega, jaz je tu nimam), nekateredistribucije pa config shranijo v direktorij /boot, poleg jedra. Z ukazom uname -r ugotovis verzijo jedra, in potem je config verjetno v /boot/config-verzija.
V konfiguraciji je "magic word" CONFIG_SMP.
# CONFIG_SMP is not set
ali pa
CONFIG_SMP=y
Ce bi imel trenutno samo eno jedro, ti pogled v /proc/cpuinfo nic ne pomaga. Lahko dodas procesor in potem preveris, ce ga kernel zazna, lahko pa ze prej preveris. Rabis datoteko s konfiguracijo jedra. Kernel 2.6 lahko ima datoteko /proc/kconfig (ali nekaj podobnega, jaz je tu nimam), nekateredistribucije pa config shranijo v direktorij /boot, poleg jedra. Z ukazom uname -r ugotovis verzijo jedra, in potem je config verjetno v /boot/config-verzija.
V konfiguraciji je "magic word" CONFIG_SMP.
# CONFIG_SMP is not set
ali pa
CONFIG_SMP=y
drola ::
V konzolo vpiši:
in izpiše se ti # CONFIG_SMP is not set ali pa CONFIG_SMP=y.
Če je drugo, potem enostavno vgradiš še en procesor in delovati bi moralo brez problema.
zcat /proc/config.gz | grep CONFIG_SMP
in izpiše se ti # CONFIG_SMP is not set ali pa CONFIG_SMP=y.
Če je drugo, potem enostavno vgradiš še en procesor in delovati bi moralo brez problema.
https://drola.si
b ::
E, to je to. Pozabu sem tocno ime datoteke, tam kjer sem gledal je pa default Debian kernel, kjer ta moznost ni vkljucena.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Linux za MIPSOddelek: Operacijski sistemi | 1332 (1189) | čuhalev |
» | kako mountat USB ključ v linuxuOddelek: Operacijski sistemi | 2510 (2017) | Senzacionale |
» | Apache in obremenjenost CPUjaOddelek: Programska oprema | 1089 (987) | uros678 |
» | NVIDIA gonilnik za LinixOddelek: Operacijski sistemi | 1366 (1237) | borchi |
» | Suse 9.0 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5081 (4367) | moj_nick |