» »

Defragmentacija diska

Defragmentacija diska

Angus Young ::

Živijo!
Sem nov tuki in naj že kar na začetku povem, da se na računalnike ne zastopim ravno najbolj, se pa učim:D
Torej, problem je sledeči (iskal sem že po celem netu, pa nisem našel odgovora). Torent mi je začel javljati, da nimam več prostora na disku (disk 80G), čeprav mi v raziskovalcu piše spodaj, da je prostora na disku še več kot 40G. Nekdo mi je potem rekel, da bi bilo treba disk defragmentirati, tukaj se pa pojavi problem.
Imam WIN 98 (vem, ja,...:D ). Ko sem šel, da bom zahgnal defragmentacijo, me je najprej šokiral napis, da nisem diska defragmentiral že 972 dni (!!!). Najprej sem poskusil zagnati Scandisk, vendar se sploh ni mogel zagnati, ker mi napiše, da je 10X poskusil preveriti mape in mu ni uspelo. Potem sem čez noč zagnal defragmentacijo, zjutraj je bilo še vedno na 0%!!!
Naprej: z neta sem snel O&O Defrag, za katerega mi napiše, da imam pač prestar računalnik in da za te WIN to ne bo šlo. Potem sem snel free-trial Diskeeper, ki je posebej za WIN98. Ko sem ga prvič inštaliral, mi je javil napako in se po stisku OK zaprl - javil mi je neko napako v dnevniku...ne vem več točno kaj. Ko sem računalnik ponovno resetiral, mi pa izpiše naslednje: Snap-in failed to initialized: Diskeeper in še neke številke.
Ali mi lahko kdo pri tem pomaga, ali pa moram res počakati, da se disk počasi zabasa in sesuje.
Upoštevajte pri nasvetih, da sem noob glede računalnikov!:\ :D

Hvala za pomoč!

Angus Young ::

Ja, eni so mi svetoval že tud XP-je, am jih ne morm dat gor, ker je prešvoh škatla ,ne me vprašat, katera je, kr nimam pojma, samo ta ki mi je pogledu računalnik, je reku, da XP-ji ni šans de bi laufali, tko de....
Any other ideas??

Mirč ::

če si prišel sem na slo-tech te pa bomo res naučili kako pogledat kak sistem imaš.
Na ikono moj računalnik se postavi,klikni desni gumb na miški in properties(lastnosti.):pa prepiši kaj piše tam

Angus Young ::

Evo:
Genuine Intel
x86 Family 6 model 8 steppin 10
256 RAM

WIN 98, druga izdaja

Ti to kaj več pove?

jure1825 ::

mogoče je problem ker imaš kakšen program, ki ti laufa v ozadju in ti zato scandisk & defrage ne uspejo narediti nič, ker se npr defrag vsakič, ko nek program dostopa do diska spet vrne na 0%. Poglej v task manager - ctrl+alt+del kaj imaš štartano.
Lahko pa da je kaj narobe z particijo in zato ne more določit koliko je prostora na disku. Če ti scandisk iz windowsov ne dela probaj zagnati pc iz boot cdja ali pa boot diskete pa tam dej scandisk c: da pogleda kaj je narobe.

drugače pa:
če mu drugače win98 delajo ne vem zakaj bi dajal gor xpje... še posebno če ma problem z prostorom...

Azrael ::

Če ti na računalniku teče nek program, ki vsake toliko nekaj zapiše na disk, defrag ne bo uspel. V to kategorijo sodijo tako programi od UPS in ISDN telefonov, ki beležijo delovanje, razno P2P programje, stvari, ki periodično z neta pobirajo kakšne podatke (Outlook npr), tudi nekateri virusi in trojanci.

Priporočil bi takole, preglej računalnik s kakšnim antivirusnim programom in potem še z Spy Bot S&D in naj morebitne viruse in druge škodljivce odstranita.

Potem odklopi računalnik z interneta in morebitnega UPS ali ISDN telefona , takrat bi moral defrag delati.

Drugače 1000+ dni za Win98 ni noben problem, če se ne nalaga nanje vse sorte smeti, ki se jih najde na netu.

Glede tega, kakšen računalnik sploh imaš, podatek x86 Family 6 model 8 stepping 10 nakazuje, da imaš PIII procesor in kot kaže Google ima ta procesor 1GHz. Spomina ima tvoj računalnik 256MB. Disk praviš je velik 80GB.

Vse to več kot zadostuje za Win98 in WinXP, vendar ne vem katero matično ploščo imaš, oz. kateri chipset ima, saj v primeru, če imaš kakšno žalost od chipseta, resnično XPji ne delajo dobro. Tudi za grafiko je dobro, če ima kakšne 16MB RAMa.

Da boš ugotovil vsaj približno kaj imaš, z desno tipko klikni ikono Moj Računalnik in izberi iz menuja Lastnosti. Odpre se ti menu iz katerega si prepisal zgornje podatke. Klikni zavihek Upravitelj naprav.

Odpre se ti novo okno Sistem, klikni kvadratek zraven opcije Sistemske naprave. Odprlo se ti bo seznam in v njem išči besede, kot so Intel, VIA, SIS, ALI, ATI. Če najdeš kaj od omenjenega, le to napiši sem v to temo. Na enak način, s klikom na opcijo Grafične kartice, boš izvedel katero grafično imaš (njeno ime).

Ko bomo imeli ta dva podatka (chipset in grafična kartica) bomo lahko predsodili ali ima tvoj strokovnjak prav glede Win XP ali se mogoče moti. Vendar, če ti računalnik tak kot je, drugače dobro služi, menjava Windows98 za XP ni nobena prioriteta.
Nekoč je bil Slo-tech.

Angus Young ::

OK, super za nasvete, bom vse sprobal, pa se potem oglasim, ali je stvar delovala.
Glede WIN98 je pa tko, de mi drugače vse v redu dela in nimam zato nobene potrebe da bi jih za XP menjal.
Bom poročal, kako je stvar šla.

LP, Martin

muzičar ::

Vse že povedano razen glede čipseta se je Azrael malo zmotil. Tudi če imaš neko žalostno VIA čipovje bojo XP-ji tekli relativno gladko, filmi prav tako, s kako solidno grafiko tudi špili do 2005, sicer nebi škodilo kaj več ram-a ampak za tisto osnovno rabo bo dovolj.

Azrael ::

Eh, VIA še ni največja žalost, je prav odličen chipset v primerjavi s kakšnie zavoženenim SIS ali ALI.
Nekoč je bil Slo-tech.

muzičar ::

Hmm.... pri starih se je SiS boljše obnesel kot VIA kar se tiče pa ALi -> ali ga sploh kdo ima pri nas? dvomim. Skratka za vse stare chipset-e so tako ali tako že softwareski popravki za optimalno delovanje tako da nič bat.

In English: Hmm.... as I recall SiS was better than VIA years ago, Ali? Does anyone here have Ali? I highly doubt that. All in all it doesn't matter anymore because there are sofware pacthes for old chipsets so that they can work properly nowadays.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

krneki0001 ::

ČE meni win 2003 server gladko in hitro teče na dveh pentiumih 500, potem bi tebi morali laufat winXP čist normalno. Očitno tisti, ki ti je rekel da XP nebi laufali, nima pojma o računalnikih.
Daj gor lepo winXP in ne poslušaj vseh, ki ti govorijo o slabih starih mašinah.

Pa da ne bo kdo reku, da so stare mašine slabe. P3-500 Dela dovolj hitro za gledanje kakršnihkoli filmov in za vse ostalo razen iger(pa tudi starejše čisto normalno delajo).

jurre ::

frend je laufal XPje na p2 350mhz in 192 rama, pa se je dalo prezivet...razn prevec stvari naenkrat nisi smel delat :D

Angus Young ::

OK, najprej glede računalnika - to sem si skopiral iz sistemske opreme:
- Via Tech 8598 CPU/AGP krmilnik
- Via Tech VT82C686 krmilinik za upravljanje porabe
- Via Tech VT82C686 PCI/ISA most
- Via Tech VT82C686 CPU/PCI most

Grafična je pa: NVIDIA GeForce2 MX/MX400 (Omega 9M 1.4523)

Sedaj pa nazaj k defragmentaciji: včeri sem naredu, kot je bilo predlagano: s Kaspersky vse pregledal, enako z SpyBot, odklopil internet, zaprl vse programe, nastal pa je en problem. Pri Ctrl+Alt+Del so se zaprli vsi programi razen Explorer-ja. Napisalo je večkrat, da se ne odziva in ali naj ga zapre, vendar se ni hotel zapreti in je ves čas laufal v ozadju.
Naprej: dal sem Defragmentacijo, pa mi je napisalo, da tega pogona ni mogoče defragmentirati, dokler se ne odpravi napak. Zagnal sem Scan Disk, ki ja laufal normalno za razliko od prejšnjega dne. Rezultat: Število napak na disku=0. Poskusil sem še enkrat defragmentacijo (čez noč) in sem zjutraj našel obvestilo, da se defragmentacija ne more izvesti, ker s tem ne bi odpravili napake, ki je na disku.
Glede na to, da Scan ni nič našel, ne vem kje je napaka. Ali je disk fizično poškodovan? Včasih, ko mi zaradi preobremenjenosti ''zariba'' mi napiše, da je prišlo do težke napake na .....(ne vem točnega obvestila)
Disk je bil menjan 3 leta nazaj, ravno zaradi tega ker je šel v k****, vsa ostala oprema je že starejša.

Hvala za novo pomoč!

Spajky ::

ja včasih se zgodi, da kak disk/particijo, čeprav je brez napak po ScanDisku pri w98 noče defragmentirat (sam mam za eno particijo enak problem) ker zna bit napaka v master-file-table datoteki na disku, disk pa je brezhiben sam po sebi fizično.

Probaj kaki drugi defragmenter (oni iz winME?), ki bi delal. Jest problem ponavadi rešujem tako, da naredim komprimirano varnostno kopijo z VSEMI fajli in mapami te particije na rezervni disk in jo pol na novo komplet formatiram, pol pa naložim bekap nazaj pa običajno to pomaga.

Kar se pa tiče onega sporočila, da zmanjkuje placa na disku, je to lahko, če D/L-aš kaki fajl, ki je večji od 2GB (omejitev na w9x) ali pa imaš toliko stvari odprtih, da ti swap fajl naraste na do te vrednosti ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

OSX - sesut med defragmentiranjem

Oddelek: Operacijski sistemi
201848 (1368) mte
»

Ne morem defragmentirati diska!

Oddelek: Programska oprema
91194 (1142) |Luka|
»

med printanjem mi zmrzne miška

Oddelek: Pomoč in nasveti
171364 (1189) tiktak
»

Problemi z Abit kt7e? nujno help

Oddelek: Pomoč in nasveti
101145 (1009) Enzo77
»

Problem Hard disk za strokovnjake za win2k

Oddelek: Strojna oprema
221622 (1290) Alec999

Več podobnih tem