» »

SATA disk ???

SATA disk ???

Gambino ::

Problem je sledeč. Kupu sem sata disk inštaliral windowse gor, disk pa mi zazna kot removeble disk. Zanima me zakaj mi spodaj to skos kaže

Disk: WD250GB KS SATA
Plata:8N SLI 775

EvilDare ::

To je čisto normalno za sata disk. Vsaj pri meni in še 2 frendih je isto.

bsslo ::

To pa ne vem ce je normalno, jz ga tudi mam, pa je zaznan kot normalne disk (fixen)

neres ::

Meni je to delalo, če sem imel disk priklopljen na sata2. Potem sem dal na sata in sedaj mi ne kaže več tistega.

Izi ::

Dejan, če misliš ikonco "Safely Remove Hardware", ki se pri SATA diskim MORA pojaviti spodaj, potem je to povsem normalno.
Tam notri se ne pojavijo samo Removable diski ampak prav ves hardware, ki se ga lahko izšteka med delovanjem računalnika.
To je zato, ker se SATA diski lahko vklaplajo in izklaplajo MED DELOVANJEM, samo uporabiti moraš "Safely Remove Hardware" ikonco pred izklopom, drugače lahko poškoduješ podatke.

Ikonca se pravilno pojavi spodaj, če uporabljaš nVidia IDE driverje, ki podpirajo prav vse možno kar matične plošče z nVidia chipsetom podpirajo.

Če pa uporabljaš navadne Microsoftove IDE driverje, ki so narejeni, da delujejo na vseh chipsetih pa tiste ikonce za izklop SATA driverjev nimaš, ker Microsoftovi driverji to ne podpirajo. Microsoftovi driverji podpirajo samo osnovne zadeve glede diskov, tako, da lahko delujejo na vseh različnih chipsetih.
Če pa hočeš optimalno vse uporabljati kar matične plošče omogočajo potem pa je priporočljivo uporabiti IDE driverje proizvajalca chipsetov.

Torej pri SATA diskih se ti MORA pojaviti okonica za "Safely Remove Hardware", če si vse pravilno namestil.

To nima nobene veze z Removable diski, ki delujejo v drugačnem načinu in omogočajo, da ti v vsakem hipu lahko iztakneš medij ne da bi izgubil ali poškodoval podatke. Pri SATA diskih ni tako. Ti jih ne smeš iztakniti med branjem ali pisanjem podatkov ali ko imajo podatke v svojem medpomnilniku.
Torej to ne pomeni, da SATA diski delujejo v removable načinu, ki je počasnejši.
Če klikneš v Explorerju z desno miško na disk in izbereš "Properties" boš videl, da je disk označen kot "Type: Local Disk", kar pomeni, da deluje z polno hitrostjo.
Če pa ti tam piše "Type: Removable Disk" potem pa imaš nekaj narobe nastavljeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

neres ::

Izi: ne bom trdil, samo mislim da to safely remove ne bi smelo bit pri vseh sata diskih. vsaj pri večini se mi zdi da ne pride. možno da je to obvezna funkcija samo pri sata2.
zdravorazumsko: tista ikona bi šla večini na živce, ker folk pač ne jemlje ven sata diskov kar tako.

sicer pa pri meni je pisalo safely remove scsi disk, ko sem ga imel na sata2. (disk sam je tudi sata2)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

Izi ::

neres, med SATA-1 in SATA-2 ni nobene razlike razen v največjem možnem pretoku podatkov, ki ga lahko dosežeš samo v RAID polju z štirimi ali več diski.

ALi si sploh prebral kaj sem napisal?

Ena izmed možmnosti SATA diskov je, da se lahko vtaknejo in iztaknejo brez, da bi ugasnil računalnik.
To možnost nVidia driverji podpirajo in zato je OBVEZNO, da se ikonca "Safely Remove Hardware" pojavi spodaj. Brez tega lahko uničiš podatke če izklopiš disk med delovanjem.

Če pa uporabljaš Microsoftove IDE driverje potem pa ikonce ne boš imel, ker Microsoftovi driverji ne podpirajo izklapljanja SATA diskov med delovanjem.
Tudi chipset driverji ostalih proizvajalcev tega menda še ne podpirajo.

Torej ikonco "Safely Remove Hardware" boš imel samo, če uporabljaš nVidia IDE driverje.
IDE driverji Microsofta ali ostalih chipset driverjev še niso tako napredni.

Tu ni kaj več dodati.
nVidia je pri driverjih pač trenutno najboljša pa naj gre za grafične driverje ali pa za chipset driverje. Ravno zato so grafične kartice od nVidie bojše od ATI-jevih, čeprav so tehnološko gledano ATI-jeve grafične vedno naprednejše od nVidie. Ampak bistvo so vedno driverji.

Gambino ::

Izi; a pol more to kazat tud za disk kjer je gor sistem. To zastopm da to kaže ko imaš SATA disk kot drugi disk nisem pa vedel ali mora to kazat ko je to sistemski disk oz. disk kjer imam gor disk. Drgač pa hvala za odgovore.

Racunalnik ::

NERES,rpi vseh sata diskih se pojavi ta ikona,zakaj je pa ze povedano.

amigo_no1 ::

neres ::

Ja, sej verjamem. Pri meni na sata to ne dela. Ampak verjetno je to zato ker nimam kakih driverjev. Nenazadnje mi tudi pri HD tach kaže Burst speed samo 130MB.

jeje997: A tisto ti potem naredi da sploh ne kaže te ikone? Ker jaz bi to ikono rabil za usb diske, za sata pa je vsekakor nočem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

varno odstranjevanje diska?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61507 (929) Mendos
»

WD my book zmrzne na e-sata

Oddelek: Pomoč in nasveti
202242 (1860) MrStein
»

Problem z računalnikom.

Oddelek: Pomoč in nasveti
8746 (655) rdecaluc
»

SATA disk je removable?

Oddelek: Strojna oprema
91006 (906) zee
»

usposobitev NCQ-ja

Oddelek: Strojna oprema
131481 (1313) TheJack

Več podobnih tem