» »

Modifikacija Napajalnika

Modifikacija Napajalnika

Brudol ::

Zaradi hlasnosti trenutnega ventilatorja v napajalniku sem se odločil da bo stvar malo popravil. Trenutni ventilator (80 mm) je GLOBE FAN. Kateri model točno ne vem (ker ga pač na tistem seznamu ne najdem enakega, pa tudi številke modela nisem še iskal na njem).

No pa začnimo:



Vidimo da je prostora ravno za en 120mm ventilator. Najbolj primernega že iščem v tej temi. Seveda bom zgoraj naredil lukno, ker bi (trenutno moj favorit) potreboval malo več prostora.

Notranjost napajalnika izgleda tako:



Zanima me če bi TT Silent Cat 12cm dovolj ohladil napajalnik.
Zanima pa me tudi sledeče:

- Bi bilo bolje da piha notri in tako ohladi napajalnik ali
- Bi bilo bolja da piha ven in tako odvaja topel zrak (ker že sam topel zrak teži h temu da se vzdiguje)

Seveda bi predelal tudi zadnjo stran napajalnika:



Po zarisani črti bi obrezal in luknjo nadomestil z mrežo. Seveda bi stikalo in vtikač normalno privil nazaj na svoje prvotno mesto.


Zanima me torej le če bi tako hlajenje zadoščalo in kako naj obrnem :8) ventilator.
LP Brudol
  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Brudol ::

Prosim da zgornjega ne smatrate kot članek, ker se vmes ''skriva'' vprašanje ! Že ves dan ni niti eden odgovoril ali vsaj poskušal dati kak nasvet ! VPRAŠANJE sem še malo slikovno dodelal da bo lažje.

TOREJ


--- --- --- ALI --- --- ---


Zanima me tudi če bi THERMALTAKE SILENT CAT 12cm dovolj ohladil napajalnik !
LP Brudol

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

EvilDare ::

Bolje je vedno da se vroč zrak izpihuje. To se pravi možnost 2. In še to bi rekel, poglej če lahko obrneš napajalnik za 180 st. da bo 120mm ventilator na spodnji strani. Za ventilator ti pa nebi znal povedati. Kupi tistega ki je tih in ima večji pretok zraka.

Brudol ::

ThermalTake Silent Cat 12cm

Fan Speed
1600 (+/-)10% RPM

Max. Air Flow
62.2 CFM

Max. Air Pressure
2.13mm H2O

Noise
16dBA
LP Brudol

EvilDare ::

Zgleda kar v redu. Ohladilo bo sigurno dovolj. Za glasnost si pa nebi upal rečti da so pravilne številke. Sem našel še en test 120mm ventilatorjev kjer so dodani še mp3 posnetki glasnosti pri 12v: Klik Tega ventilatorja na žalost niso testirali.

Brvar ::

Jst sem imel v LC-ju 550W zdele kak teden 33,5CFM 120mm ventilator (zaradi tišine). Napajalnik je bil tako vroč, da sem raje zamenjal z originalnim priloženim ventom. So pa ti venti priloženi LC Power napajalnikom dost močni, 120mm je 56cfm, 140-ka pa 69cfm (nisem čisto prepričan). Jst sm tudi gledal po cool-pc.org, pa sem ugotovil, da je tale Silent Cat po specifikacijah sodeč zelo kul, če gledaš razmerje tišina/pretočnost pa nasploh zmaga. Pa še samo 1.600sit.:D
Pa bolje je, da napajalnik odvaja zrak iz ohišja, se pozna orenk pri temperaturi cpu-ja in ambienta.

LP!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brvar ()

Brudol ::

Danes sem kupil ThermalTake Silent Cat 12cm in moram reči da je res skoraj neslišen.



Fan Speed
1600 (+/-)10% RPM

Max. Air Flow
62.2 CFM

Max. Air Pressure
2.13mm H2O

Noise
16dBA

Zdajle bom začel z modificiranjem ..... slike bodo v kratkem :D
LP Brudol

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

eF ::

Tudi sam sem zaradi moteče glasnosti ventilatorja v LC550 zamenjal originalni ventilator z (če se prav spominjam? ) titanovim 12 cm ball bearing ventom ( originalni je sleeve). Zadevo sem preko potenciometra priklopil na 12v linijo, in ga lahko zdaj po želji nastavljam. Opazil pa sem, da šuma načeloma ne povzroča toliko sam ventilator kot pa zrak, ki se giblje po notranjosti napajalnika ter izstopa skozi mrežasto masko na zadnji strani, kjer se vrtinči in s tem ustvarja zvok. Napajalnik drugače deluje popolnoma normalno 24/7 na najnižjih obratih ventilatorja, čeprav je izhodni veter precej topel. Očitno napajalnik ne potrebuje tako učinkovitega hlajenja kot ostali čipi.
Je pa res, da je pri mojem napajalniku zelo slabo zasnovana pretočnost zraka, saj je bilo eno izmed dveh aluminijastih reber nekako 3/4 svoje površine točno pod mrtvim kotom ventilatorja; polek tega je imel zrak prosto pot iz napajalnika MIMO teh reber nekako 2-3 cm. Zadevo sem rešil tako, da sem ventilator prestavil na zunanjo stran napajalnika ter z plastično pregrado usmeril zrak okoli reber.

Se mi je že zgodilo da sem med brkljanjem po računalniku pomotoma zablokiral ventilator z nekim kablom in se SPLOH NI VRTEL. Ker seveda tega nisem takoj opazil, sem računalo dalje normalno uporabljal; zatem se mi je zaluštala seansa LFSja in po nekako uri in pol naganjanja se mi kišta resetira. Čudne fore, si rečem, ko se sistem spet NORMALNO postavi in laufa dalje še kake petnajst minut ( seveda nadaljujem z igranjem). Ko se mi je sesipal še enkrat, se ni več zbudil; nakar grem za foro odpret kišto in vidim napako. Po tem sem seveda takoj sprostil ventilator ter pustil kišto izklopljeno par minut, da se je zadeva malo ohladila; po ponovnem vklopu sem ventilator nastavil na maksimalne obrate in še vedno je pihalo ven nenormalno toplo. Napajalniku to očitno ni usodno škodilo.


Edino kar se je spremenilo pred kakima dvema tednoma je to, da je po neki nevihti ko sem pozabil isklopit računalo začelo iz napajalnika visoko piskati; tega ne pripisujem takratnemu pripetljaju, saj je od tega že dobre pol leta, pač pa kakšnemu napetostnemu sunku, ki je zmrdal neke elemente. Kakorkoli, zadevo bom zamenjal, pravtako z LC550 na katerega bom naredil enake modifikacije kot sem jih imel na tem.
Važno je, da je še vedno vse pod kontrolo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TIHI Ventilatorji

Oddelek: Kaj kupiti
52399 (2248) Brudol
»

Tisji PC

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
313298 (2376) snela
»

2x120 mm ventilatorji + fan contoler

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101079 (851) Tic
»

novi TT hladilniki?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
281919 (1361) Kaufmann
»

2x 120mm ventilator na ohišju (katerega)?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
472325 (1619) goba

Več podobnih tem